UtusanDaily

Saturday, 23 November 2013

Tempoh menunggu untuk tunai haji 50 tahun

http://4.bp.blogspot.com/_1m7NWQgYODQ/TQWE2PowrMI/AAAAAAAAAgY/LhhVCyj6gUM/s400/20091231Ibadah-haji-asahannews_com_.jpg 

KUCHING - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, dari segi teknikal umat Islam di negara ini yang mendaftar untuk menunaikan haji terpaksa menunggu 50 tahun sebelum dapat berbuat demikian.

Beliau berkata, ketika ini terdapat 1.2 juta daripada 8.2 juta pendeposit Tabung Haji (TH) sedang menunggu giliran menunaikan ibadat itu.

"Bagaimana tempoh waktu menunggu akan menganjak kurang daripada tempoh yang diberitahu ketika mendaftar atas pelbagai faktor antaranya ada yang dipilih meninggal dunia atau mengalami sakit berpanjangan,” katanya dalam sidang media selepas Majlis Pecah Tanah Kompleks Haji dan TH Hotel Sarawak, hari ini.

Majlis dilakukan oleh Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud. Turut hadir Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Datuk Ismee Ismail.

Jamil Khir juga menegaskan kuota jemaah haji negara ini tidak dibuat mengikut negeri bagi mengelakkan ’kesesakan’ yang mungkin berlaku di sesetengah negeri.

Mengenai kompleks dan hotel itu, Jamil Khir yakin kewujudan kemudahan tersebut akan melancarkan operasi haji di Sarawak. - Bernama

Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1123&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_05.htm#ixzz2lTq5t7Nh
Hakcipta terpelihara

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive