UtusanDaily

Wednesday, 24 September 2014

Membongkar Rahsia Bengkel Kereta "KETUK MAGIC"

 

Diy Paintless Dent Removal (PDR)


Pertanyaan diajukan..
Dhe said kalo kete kemek kat pintu... ade diy ke, solution or suggestion nak wat tp tanpa perlu cat or simen semula. Sbb tk de bajet hantar wokshop?  

Jawapan Kami
Thanks pada Dhe bertanya... Maaf agak lambat membalas jawapannya... Sebenarnya agak susah nak jawab ni..  Tapi saya cuba berikan beberapa pandangan.. Mudahan ianya berguna pada korang semua..

 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Diy Paintless Dent Removal (PDR)
Repair Kemek Body kereta
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Terdapat beberapa produk di pasaran yang boleh digunakan untuk membaiki lekuk atau kemek (dent) pada kereta tanpa perlu cat semula tempat kemek tu .. boleh cuba cari kat kedai hardware atau pembekal peralatan kereta, ada jual kat situ... Cuma rasanya ianya hanya boleh digunakan pada kemek (dent ) yang kecil sahaja ( minor problem)... Kalau kemek akibat eksident yang melibatkan permukaan dent yang besar  atau melibatkan tulang chasis ( tu dah di kira major) mmg cara ni tak berkesan... apa pun boleh cuba try mana yang patut macam cara kat bawah ni..

1) “Dent Bridge Glue Puller kit”
Boleh cari “Dent Bridge Glue Puller” kalau tak silap jenama Ding king… Dalam satu set ada disertakan sekali hot glue gun, glue sticks, set perumah pulling bridge, Tap-down tool dan Scraper ..
First, bersihkan permukaan permukaan kemek (dent) dari kotoran seperti habuk, bekas wax  dan minyak…
Gunakan Hot Glue Gun ( letakkan glue di permukaan kemek) untuk melekatkan  pulling tabs..
Kemudian  pulling tabs dipasang pada set perumah pulling bridge.. Putar skrew nut untuk mengetatkan pulling tabs supaya melekat dengan kukuh pada permukaan body kereta kemek tersebut.. Biarkan seketika supaya glue kering.. Kemudian pisahkan kembali( tanggalkan keluar) pulling tabs pada set perumah pulling bridge…
Sekali lagi Gunakan Hot Glue Gun ( letakkan glue di sekeliling atas permukaan pulling tabs pula.. Untuk  memperkukuhkan lagi glue tersebut pada pulling tabs…
Kemudian  sekali lagi pulling tabs dipasang pada set perumah pulling bridge.. Putar skrew nut tengah ke kanan supaya pulling tabs yang terlekat menarik body kemek tadi ke luar.. Sehinggalah glue pulling tabs tu tertanggal  dari body kemek itu…
Ini hasil selepas repair… Kesan kemek (dent) pada body yang telah ditarik kembali tu dah tak berapa nampak lagi kemek tu… 

2.“Dent Lifter Glue Puller kit”
Yang ni pulak kalau guna “Dent Lifter Glue Puller” Sama jugak dalam satu set ada disertakan sekali hot glue gun, glue sticks, set perumah Lifter Puller, Tap-down tool dan Scraper ..
Cara nak guna Dent Lifter Glue Puller sama juga macam cara kat atas tu.. Pulling tabs kena di lekatkan dengan hot glue gun pada tempat kemek.. Kemudian tekan grip Dent Lifter Glue Puller tu.. pulling tabs yang terlekat menarik body kemek tadi ke luar.. Sehinggalah glue pulling tabs tu tertanggal  dari body kemek itu…
Selepas kita buat repair tu … Kesan kemek (dent) pada body yang telah ditarik kembali tu pada bentuk asal (tak berapa nampak lagi kemek tu ) 

3.“Dent Slide Hammer kit ”
Yang ni pulak cara gunakan Slide Hammer.. Sama jugak dalam satu set ada disertakan sekali hot glue gun, glue sticks, Slide Hammer,Tap-down tool dan Scraper ..
Bentuk Pulling tabs kali ni lain sikit dari macam kat atas tapi fungsinya tetap sama.. Pulling tabs kena di lekatkan dengan hot glue gun pada tempat kemek..
Lepas tu gunakan Slide Hammer lekatkan pada Pulling tabs.. Cara nak guna Slide Hammer ni kat bahagian tengah tu ada besi sentap keluar hingga penghujung slide..tarik besi slide tu jangan sentap kuat sangat... agak-agak slow sentap besi slide tu supaya pulling tabs yang terlekat menarik body kemek tadi ke luar setelah di sentap  Slide Hammer beberapa kali ..
Dapat kita lihat perbezaan sebelum dan selepas… Kesan kemek (dent) pada body yang telah ditarik kembali tu pada bentuk asal

Dent nylon tap knock down
Selalunya ketiga-tiga peralatan / cara diatas tu akan disertakan sekali dengan Dent nylon tap knock down.. Ianya berbentuk seakan- akan pensil diperbuat dari plastik nylon...
Penggunaan Dent nylon tap knock down adalah bertujuan untuk kerja- kerja memperkemaskan dan meratakan permukaan kemek (dent) kembali setelah ditarik keluar..
Selalunya kesan kemek (dent) yang di tarik akan menyebabkan beberapa permukaan body  tidak rata ( ada kesan permukaan timbul atau berbonjol akibat terlebih tarik).. Hujung mata Dent nylon tap knock down pada permukaan body timbul kemudian diketuk dengan hammer getah dengan perlahan untuk meratakan kembali permukaan body tersebut

4.“Dent Cup Puller Tool kit ”

Yang ni pulak cara gunakan Dent Cup Puller Tool.. Kalau tak silap dari jenama Bondo.. Benda ni lagi senang dan simple nak guna untuk tarik kemek (dent) pada body.. 
Cara nak guna Cup Puller Tool ni Cuma lekap pada tempat kemek tu.. Kemudian tarik kedua-dua grip keatas..  Kemudian tarik Cup Puller Tool  keluar secara perlahan-lahan untuk menarik body kemek tersebut..
Ok ni contoh guna Cup Puller Tool dan hasilnya Kesan kemek (dent) pada body yang telah ditarik kembali tu pada bentuk asal

5.“Guna Plunger Toilet ”
Ini bukan nak buat lawak yerrr...... Kalau kereta kita Kemek / lekuk (dent) kecil.. Boleh cuba guna plunger toilet untuk tarik permukaan body kereta kemek.. tapi kena tengok jugak tahap mana dent tu... kalau dent tu baru ajer kena, tak berapa besar dan dent tak dalam sangat kemeknya atau body kereta tu lembut... mungkin boleh guna cara ni....
First, Basahkan permukaan tempat body kemek tersebut dengan air.. ( klu nak senang lapkan dengan kain basah, supaya plunger dapat melekap dengan sempurna)  ambil plunger tekap pada permukaan kemek.. Kemudian sentap plungger tersebut.. kadang-kala cara ni menjadi... tapi kadang kala tak berkesan... apa pun cuba lah mana tau menjadi....

***Perhatian: Cara diatas kesemuanya hanya dapat mengurangkan kesan kemek (dent) supaya tak lah nampak sangat kesan lekuk pada permukaan body kereta buat sementara... kalau nak perfect tu kena jugak hantar bengkel ketuk body dan hantar spray cat semula... tu yang lebih baik... 

Sila tinggalkan pesanan..Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment 

SUMBER >> http://firestartingautomobil.blogspot.com/2012/06/diy-paintless-dent-removal-pdr.html

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Berikan contoh slide hammer(sh)yang menggunakan letrik tenaga rendah membolehkan hujung sh menarik tempat yg kemik keluar. Apakah nama alat itu.

    ReplyDelete
  3. kalau body 4x4 boleh ke guna alat ni tuan? trak pikap body lebih keras

    ReplyDelete

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive