UtusanDaily

Thursday, 10 September 2015

Ahmad Masalan kena "Boooooooooooo" lagi dengan penyokong UMNO

Penyokong Umno ‘boo’ Ahmad Maslan kerana kecewa

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan di'boo' ketika keluar daripada bangunan Umno, petang tadi dipercayai oleh kumpulan penyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 9 September, 2015.

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan di’boo’ penyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika berjalan keluar dari Menara Dato' Onn di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur petang tadi, selepas selesai menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti.

Lima minit sebelum itu, Muhyiddin yang juga timbalan presiden parti dilihat keluar dari pintu yang sama dan meninggalkan perkarangan bangunan itu dengan sorakan sokongan dan kata-kata semangat penyokongnya.

Salah seorang penyokong Muhyiddin yang enggan namanya disiarkan berkata, sorakan ‘boo’ itu kerana mereka kecewa dengan Ahmad.

"Ini sorakan kecewa, menteri GST kenalah terima asam garam politik apabila disindir.

“Mereka yang bersorak memang nakal, tetapi kami hanya sindir maka terimalah," kata ahli Umno Johor itu kepada The Malaysian Insider.

Seorang ahli veteran Umno Kedah yang ditemui berkata sorakan kecewa itu memalukan.

"Kejadian yang memalukan, Ahmad Maslan di’boo’ dan ada yang jerit ‘menteri GST’," katanya.

Ini bukan kali pertama Ahmad menerima sorakan sebegitu kerana Ogos lalu, beliau yang sering mengeluarkan kenyataan kontroversi pernah di’boo’ perwakilan kawasannya sendiri pada mesyuarat perwakilan Bahagian Pontian.

Ahmad yang juga timbalan ketua bahagian Pontian di’boo’ hampir 3 kali setiap kali namanya disebut dalam mesyuarat yang dirasmikan Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin itu.

Muhyiddin dalam ucapannya juga terpaksa menasihati perwakilan supaya tidak menghina wakil rakyat mereka, sebaliknya menegur secara baik. – 9 September, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/penyokong-umno-boo-ahmad-maslan-kerana-kecewa#sthash.yM8vfjl1.dpuf

Wednesday, 9 September 2015

Zahid Hamidi cabuli perlembagaan UMNO

Oleh Ma’nip

umno,-Red-Shirt-Rally,-Zahid-Hamidi
Pada jam 6.24 petang, 08.09.2015,telah dilaporkan melalui laman FMT dalam Bahasa Inggeris “UMNO Members free to join Red Shirt Rally, says DPM”. Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden UMNO, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, telah dipetik di dalam artikel tersebut mengatakan, “the rally will be organised by an NGO and the NGO will invite UMNO”. Beliau juga dipetik mengatakan, “we will let the police give them a permit and conduct enforcement operations”. Beliau juga dilaporkan telah memberi pengesahan bahawa tidak akan ada mana-mana sekatan kepada mana-mana ahli UMNO yang berhasrat untuk mengambil bahagian di dalam Himpunan Baju Merah, yang juga dikenali sebagai “Himpunan Maruah Melayu” pada 16.09.2015 di Kuala Lumpur.

Fahaman umum bahawa tujuan utama yang mendorong penganjur “Himpunan Maruah Melayu” adalah di atas gesaan sesetengah pihak yang melihat dalam perspektif sempit bahawa Himpunan Bersih 4.0 yang diadakan pada 29 & 30 Ogos 2015 tempoh hari kononnya merupakan agenda kaum Cina yang didokong oleh parti bukan Melayu. Malahan, petikan-petikan penganjur “Himpunan Maruah Melayu” dengan jelas menampilkan dasar perkauman untuk orang Melayu hadir beramai-ramai untuk membantah Bersih 4.0 kerana dikatakan mencabar maruah kaum Melayu. Ini adalah jelas dengan merujuk kepada komen-komen wakil penganjur iaitu Datuk Jamal Mohd Yunus dan Mohd Razlan Rafii seperti yang dipetik di dalam satu laporan lain, Malaysiakini jam 6.09 petang, juga hari ini dengan tajuk “Demo Baju Merah Terus, Tapi Siapa Penganjurnya”.

Persoalannya adalah, kenapakah penulis mengatakan Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi selaku Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden UMNO telah mencabuli perlembagaan UMNO. Soalan ini terjawab dengan merujuk kepada Perlembagaan UMNO itu sendiri, di mana menurut Fasal 3, Asas dan Tujuan UMNO adalah :-

3.3 Menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama rasmi negara serta menghormati prinsip kebebasan beragama.

3.6 Mewujudkan kerjasama antara kaum bagi melahirkan satu bangsa Malaysia yang kuat dan bersatu berasaskan kepada hak-hak Asasi Manusia dan Hak-Hak Istimewa Orang Melayu dan Bumiputera.

Justeru, bukankah tanggungjawab kesemua ahli UMNO lebih-lebih lagi pemimpin UMNO untuk mendokong Asas dan Tujuan kewujudan UMNO yang dizahirkan di dalam Perlembagaan UMNO sendiri? Bukankah kenyataan Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi itu menjemput Ahli-Ahli UMNO untuk melibatkan diri di dalam aktiviti yang bersifat perkauman dan bertentangan dengan Perlembagaan UMNO? Bagaimanakah kenyataan Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi itu menegakkan Asas dan Tujuan UMNO untuk “melahirkan satu bangsa Malaysia yang kuat dan bersatu berasaskan kepada hak-hak Asasi Manusia…”?

Maka, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi bersalah dalam mencabuli perlembagaan UMNO dengan jelas sekali.

Persoalan lanjut, yang juga sama penting, yang perlu dijawab oleh pucuk pimpinan UMNO yang akan menghadiri Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada hari Rabu, 09.09.2015 ialah, “Adakah tindakan tatatertib dan seterusnya pemecatan keahlian Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi serta pengguguran Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sebagai Naib Presiden UMNO akan diusulkan, dibincangkan dan diundi ???” Bukankah tindakan Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengeluarkan kenyataan itu lebih buruk keadaannya daripada sebab kenapa Mahsuri Langkawi dibunuh keahliannya ???

Bak kata pepatah Inggeris, “the ball is now in UMNO Majlis Tertinggi’s court !!!”

Ma’nip adalah pembaca FMT.

Di atas kepercayaan kebebasan bersuara tanpa wasangka, FMT cuba untuk berkongsi pandangan dari pihak ketiga. Artikel yang disiarkan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mempunyai kaitan dengan FMT.

Mesyuarat MT UMNO: Siapa kena 'Kad Merah' hari ini?

Oleh Wan Syamsul Amly


SPEKULASI tentang siapa tokoh parti orang Melayu terbesar negara yang disebut-sebut bakal digugurkan akan terjawab pada mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO hari ini. Sebenarnya pengguguran itu mungkin ada atau mungkin juga tidak ada.

Walaupun Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Ketua Wanita, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin sendiri mengatakan ia tidak pernah dibincangkan, tidak akan berlaku selain ia khabar angin semata-mata.

Namun di dalam politik, semuanya ada kemungkinan.

Jika bercakap tentang kemungkinan, tidak ada sesiapa yang boleh menjangka Timbalan Perdana Menteri sebelum ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Kemajuan Luar bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal digugurkan daripada Kabinet.

Walaupun ada di antara senarai lain yang digugurkan pada 28 Julai lepas dikatakan layak dikeluarkan daripada Kabinet (kerana masalah parti dan sebagainya), ia tetap menjadi kejutan kepada rakyat negara ini.

Bagaimanapun penerangan dan punca pengguguran nama-nama besar yang dimaklumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memang masuk akal.

Alasan selepas mengambil kira pertimbangan politik dan kepentingan pentadbiran selain memastikan parti terus komited dan sentiasa fokus kepada usaha pembangunan negara sebagaimana yang telah dijanjikan oleh kerajaan BN kepada rakyat pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang lepas membuatkan rakyat semakin memahaminya.

Demi negara dan PRU ke-14 akan datang, rakyat mungkin mahu melihat dimensi baharu dalam kepimpinan Najib.

Syukur, tidak ada sebarang kekecohan berlaku selepas pemecatan Muhyiddin walaupun petugas media diminta berada di hadapan rumahnya selama tiga hari untuk memantau dan bersedia takut-takut ada kejadian buruk yang mungkin berlaku.

Namun syukur sekali lagi kerana tidak ada apa terjadi dan ungkapan 'Kepada Allah saya berserah' daripada Muhyiddin menguatkan lagi gerak hati rakyat bahawa tidak ada sebarang kekecohan akan berlaku selepas hari penggugurannya.

Selepas itu, dunia politik UMNO semakin rancak dengan mesyuarat UMNO di setiap bahagian yang memberi pelbagai usul pada setiap pengakhiran perjumpaan.

Tidak terkecuali, selain usul daripada Mesyuarat Perwakilan Pemuda UMNO Tampin yang sebulat suara menerima dan meluluskan usul meminta Najib meletakkan jawatan sebagai perdana menteri dan presiden parti, ada juga bahagian seperti Semporna yang membatalkan jemputan perasmian kepada Muhyiddin dengan alasan desakan ahli.

Namun, selepas lebih 40 hari dari tarikh pengguguran nama-nama besar di dalam Kabinet, hari ini merupakan jawapan kepada pelbagai spekulasi mengenai nasib mereka di dalam parti.

Pastinya nama-nama tambahan seperti Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said, serta beberapa nama lain yang 'panas' tersebar di sistem pesanan WhatsApp juga tidak senang duduk selagi mesyuarat belum berakhir.

Tidak ada jawapan teka-teki lain yang mahu dinanti seluruh ahli UMNO menjelang selesainya mesyuarat MT hari ini.

Ada juga jangkaan perbincangan bakal berkisar tentang ahli Wanita UMNO Bahagian Langkawi, Anina Saaduddin yang dipecat keahlian kerana tindakannya menyaman Najib selain permintaan menjelaskan perihal penerimaan derma politik bernilai RM2.6 billion ke dalam akaun peribadinya.

Bagaimana tidak, MT mungkin mengambil kira pendapat Pengerusi Tribunal Disiplin UMNO Malaysia, Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas yang menyifatkan pengguguran Anina hanya boleh disahkan melalui usul hari ini.

Namun, kemungkinan MT mahu memecat semula Anina tidak sekuat tanda-tanya kemungkinan ada tokoh yang akan digugur daripada parti.

Mesyuarat MT kali ini juga sebenarnya adalah yang pertama selepas Hari Raya Aidilfitri lepas susulan pembatalan mesyuarat asal yang dijadualkan pada 31 Julai lalu.

Bagaimanapun ada sumber dalaman UMNO menjelaskan, mesyuarat 31 Julai lepas merupakan perbincangan kedudukan Muhyiddin sendiri yang digugurkan dari Kabinet sebelum ini.
Jadi adakah mesyuarat MT hari ini akan 'menyambung' perbincangan isu Muhyiddin serta kumpulan yang digugurkan selain beberapa nama lagi yang dikatakan berada di dalam 'pasukan' bekas Timbalan Perdana Menteri itu?

Apakah jawatan Timbalan Presiden UMNO yang dipegang Muhyiddin terpaksa dilepaskan atau terus digenggam dengan penuh 'cabaran' selepas Najib sendiri memutuskan untuk menangguhkan Pemilihan UMNO 2016 selama 18 bulan lagi pada mesyuarat MT 26 Jun lepas?

Apakah saranan Muhyiddin supaya UMNO tidak menangguhkan pemilihan parti selepas pilihan raya umum seperti yang dilakukan sebelum ini sebaliknya menjalankan pemilihan tersebut mengikut masa yang ditetapkan oleh perlembagaan parti semasa berucap merasmikan Perhimpunan Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO pada 2014 akan dijadikan alasan untuk apa sahaja tindakan parti?

Walaupun kata Muhyiddin cadangan itu dalam kerangka idea untuk meremajakan UMNO yang kini berdepan dengan krisis keyakinan dalam kalangan orang muda, keputusan akhir adalah hasil musyawarrah MT hari ini.

Apa sahaja keputusan mesyuarat MT hari ini...'Kepada Allah kita berserah.'~ Astro Awani

Pilihan untuk Najib, kukuhkan kuasa atau selamatkan Umno, kata pemerhati

Datuk Seri Najib Razak mempunyai pilihan sama ada mementingkan kuasa politiknya atau meneruskan perpecahan dalam Umno dengan memecat pengkritiknya tetapi bakal berhadapan risiko pemberontakan yang lebih kuat. – Gambar fail The Malaysian Insider, 9 September, 2015.
Sama ada Tan Sri Muhyiddin Yassin atau beberapa pemimpin lain dipecat atau tidak hari ini, hakikatnya Datuk Seri Najib Razak sudah memecahbelahkan Umno sejak merombak Kabinet dan skandal yang dikaitkan dengannya.

Bezanya ialah mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno hari ini akan menentukan sama ada perpecahan parti terbesar itu akan menjadi semakin buruk, kata pemimpin veteran dan pemerhati.

Bagi pemimpin veteran Umno, Tan Sri Zainuddin Maidin (gambar, kiri), punca perpecahan Umno ini bermula dengan keputusan Najib sendiri menggugurkan Muhyiddin pada Julai lalu.

"Beliau mahu bimbangkan berpecah apa lagi?" kata Zainuddin kepada The Malaysian Insider.

"Beliau bertindak membuang Muhyiddin daripada Kabinet sudah pun memecahkan parti”.

Bekas menteri penerangan itu berkata, Najib mempunyai pilihan sama ada mementingkan kuasa politiknya atau meneruskan perpecahan dalam Umno dengan memecat pengkritiknya, akan tetapi, risiko pemberontakan yang lebih kuat bakal dihadapinya.

"Kalau pecat, saya rasa akan timbul pemberontakan lebih kuat dalam parti sebab ada suara-suara yang tidak mahu dipecat sudah kita dengar, malah ia datang daripada Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang juga naib presiden Umno dan Khairy Jamaluddin (ketua Pemuda).

Tuesday, 8 September 2015

PANAS | Bank Malaysia pun sudah tak terima RINGGIT untuk ditukar ke POUND STERLING


"TADI pergi bank, bank cakap mereka tidak terima tukar dekat cawangan sini," demikian luahan seorang pelajar Doktor Falsafah sebuah universiti di United Kingdom ketika menukar wang di sebuah bank di Johor.

Nurayuni Daud, 28, (bukan nama sebenar), kejadian berlaku ketika dia hendak menukar mata wang Ringgit Malaysia ke Pound Sterling di sebuah bank pagi semalam.

Ujarnya, dia sangat terkejut dengan tindakan tersebut kerana selama ini, dia tidak mempunyai masalah untuk membuat pertukaran wang Ringgit Malaysia ke Pound Sterling.

"Saya hendak tukar, bank tidak mahu ambil, rugi katanya, jadi saya hendak tukar di mana....sedih Malaysia macam ini," katanya kepada Sinar Online.

Bercerita lanjut, Nurayuni berkata, duit yang hendak ditukarnya tidaklah sebesar mana hanya RM1,500.

"Setakat 200 Pound Sterling dalam duit Malaysia RM1,500," katanya.

Dalam pada itu, Nurayuni berkata, dek kerana pertukaran wangnya tidak diterima di bank tersebut, dia lantas ke tempat pusat pertukaran wang yang lain.

"Pergi 'money changer' pun mereka tidak berani ambil....hari ini (semalam) paling teruk duit Malaysia jatuh 1 Pound Sterling bersamaan RM6.54," keluhnya.

Ketika ditanya bagaimana dia kehidupannya di United Kingdom nanti dengan keadaan sekarang, Nurayuni berkata Insya-ALLAH semuanya akan 'baik-baik sahaja'.

"Hidup dekat UK ok sahaja nak 'survive', sana galakkan bekerja...banyak kerja 'part time' lagi, bayaran pun OK, sebab kos kehidupan rendah. Sejam dapat 8 Pound Sterling sejam pun dah banyak, sebab 8 Pound itu sudah besar, boleh beli macam-macam," katanya.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive