UtusanDaily

Saturday, 22 March 2014

Makin Ramai Artis Bertudung, Tak kurang juga kembali ber"dogol"


Muktahir ini ramai aktis bertudung. Seorang demi seorang telah berhijrah daripada 'dogol' (tak bertudung) kepada bertudung. Sebahagiannya mula mengamalkan pakaian menutup aurat apabila pulang daripada tanah suci Mekah.

Kini ada stesyen tv yang mewajibkan pelakon untuk menutup aurat dan filem-filem berbentul Islamik telah nampak diterima masyarakat.

Malah trend kini, peminat lebih suka artis menutup aurat juga dikatakan pendorong kepada penghijrahan artis-artis daripada 'dogol' kepada bertudung.

Berita terbaru artis Wan Nor Azlin tampil dengan kain yang semakin singkat manakala tudungnya sudah melayang entah ke mana. Perubahan ini bukanlah nak dikatakan kerana watak lakonan kerana watak terbaru sebagai ibu tua.  Sebelum ini Hetty Sarleneartis kelahiran Singapore juga membuka tudung setelah sekian lama bertudung. Apakah untuk menjadi popular dia harus kembali 'dogol' dan seksi?? Mungkinkah dia mempunyai sebab peribadi lain yang memaksanya tampil dengan imej menjolok mata? 

Tapi sebagai masyarakat yang prihatin tentang Islam dan perkembangan Islam artis kembali ke zaman "jahiliyyah"nya tidak boleh dipandang begitu sahaja. Kita ada sesuatu untuk memastikan artis-artis yang berhijrah ini kekal dan mengamalkan ajaran Islam.

Peranan NGO yang terbabit dengan golongan artis harus diambil cakna. Golongan yang baru berhijrah perlu kepada pendorong supaya mereka kekal sedar dan memahami tujuan mereka menghayati Islam.

Jika perkara ini dibiarkan tanpa peduli, nanti seorang demi seorang akan menjadi rosak binasa. Sudahlah kerja mereka berada ditepi jurang, jika mereka lalai dan seronok dengan mengingkari Allah, tanda-tanda akhir zaman sudah pasrti lebih terserlah!TEMPAYAN RETAK

Friday, 21 March 2014

Aura Dr Nik Salida Suhaila

Dr Nik Salida Suhaila
Dr Nik Salida Suhaila


DIRINYA kelihatan cukup tegas dalam setiap kemunculannya di kaca TV. Berpadanan dengan tanggungjawabnya sebagai penceramah.

Dalam masa sama, tugas hakikinya adalah sebagai Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-Undang di Universiti Sains Islam Malaysia (Usim)

Biarpun begitu, kemunculannya di kaca TV sentiasa dinanti-nantikan oleh peminat setianya.

Itulah 'kekuatan' auranya dalam menarik perhatian.

Bagaimanapun, dalam kehidupan sebenar, wanita ini adalah seorang yang mudah mesra, biarpun baharu pertama kali bersua muka.

Orangnya pula cukup ramah-tamah. Penampilannya juga cukup sederhana.

Setiap tutur katanya tersusun rapi, malah, sesekali bercanda dengan media.

Dan kerana itu jugalah, Dr Nik Salida Suhaila Nik Saleh sangat disenangi dalam kalangan rakan sejawat dan para pelajarnya.

"Inilah personaliti saya yang sebenarnya.

"Seorang yang gemar membuat lawak, selamba dan kuat mengusik," katanya kepada Zass.

Suami jadi 'pengkritik tetap'

Panggilan daripada produksi Al-Kuliyyah terbitan stesen TV3, sebagai panel program itu, pada 2007, menjadi detik pertama buat Dr Nik Salida Suhaila Nik Saleh mula 'terjebak' di kaca televisyen (TV).

Sebelum ini, tidak pernah terlintas di hatinya untuk menjadi penceramah apatah lagi selepas berumah tangga, suaminya tidak begitu merestui hasratnya untuk berkongsi ilmu dengan masyarakat di kaca TV.

Lebih-lebih lagi, kerjaya mereka sebelum itu sebagai pengamal undang-undang turut dilihat suami tidak sesuai buat dirinya yang kini lebih mesra disapa sebagai Ustazah Nik Salida untuk berkecimpung dalam bidang komersial.

"Pada mulanya, saya menolak tawaran itu kerana suami tidak mengizinkan.

"Tetapi, penerbitnya tidak putus asa dalam memujuk. Bukan pujuk saya, tapi pujuk suami saya.

"Bila masa mereka pujuk pun saya tak tahu, tiba-tiba suami beritahu, dia kasihan lalu terima tawaran berkenaan," katanya pada Zass ketika ditemui, baru-baru ini.

Mengakui 'kekok' pada pada awal kemunculannya, Nik Salida bagaimanapun menjadikan suaminya sebagai 'pengkritik' tetap.

"Saya ambil masa yang cukup lama untuk membiasakan diri. Setiap kali saya muncul di kaca TV, suami sering kata itu bukan diri saya.

"Malah, untuk satu tempoh, saya tidak pernah dengar sesuatu yang positif dari mulutnya," katanya lagi sambil tergelak.

Berkat daripada usahanya yang bersungguh-sungguh, akhirnya Nik Salida berjaya menjadi penceramah yang disegani kini.

Malah, bermula dari situ juga, beliau kemudiannya menerima pelbagai tawaran seperti Halaqah, Mencari Menantu, Al Hidayah, Forum Perdana Hal Ehwal Islam, Tanyalah Ustazah, 3 Ustazah dan lain-lain.

Begitu pun, kata Pensyarah Kanan Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) ini, keseronokannya adalah di kampus.

"Keseronokan saya di bilik kuliah dengan pelajar, itu adalah minat saya.

"Asalnya, saya paksa diri setiap kali melibatkan diri dengan program di kaca TV.

"Ini kerana, ia bukanlah cita-cita dan kemahuan saya," katanya.

Minat menulis

Dr Nik Salida SuhailaBiarpun dikenali sebagai penceramah dan pensyarah, suatu ketika dulu Nik Salida sebenarnya pernah bergelar seorang peguam syariah walaupun minat asalnya adalah dalam bidang penulisan.

"Dulu, masa kecil-kecil, saya selalu berdoa nak jadi peguam, pensyarah dan doktor. Itulah skrip hari-hari, sampailah ke hari ini.

"Akhirnya, ALLAH SWT memakbulkannya. Kadang-kadang, doa kita dengan ALLAH SWT, kita pun lupa. Tapi, ALLAH SWT tidak pernah lupa dan DIA mengambil perhatian.

"Cuma, dulu, saya tidak pernah pula berdoa nak jadi penulis. Mungkin sebab itu sampai sekarang tidak 'menjadi'," katanya.

Begitu pun, jelasnya, kerana terlalu suka akan bidang itu, Nik Salida mula menulis untuk majalah Dewan Siswa sejak tingkatan satu dan terus menulis hingga sekarang.

"Setelah tamat pengajian, saya mula aktif menulis. Ketika itu, saya menulis artikel untuk akhbar Utusan Malaysia.

"Hobi itu tetap kekal, lebih-lebih lagi setelah saya menjadi salah satu kolumnis di akhbar Berita Harian sehingga kini," kata ibu kepada tiga anak ini.

Nik Salida menulis berasaskan kepada isu semasa tetapi ada kandungan undang-undang dan agama terutamanya syariah.

Pengacara program Al Maraaya

Terbaharu, Nik Salida dilamar stesen TV Al Hijrah untuk mengacarakan program Al Maraaya yang kini memasuki musim kedua.

Program musim baharu itu mula bersiaran di saluran TV berkenaan, setiap Jumaat mulai 14 Februari lalu, jam 12 tengah hari.

Program Al Maraaya diterbitkan sebanyak 13 episod dan menariknya untuk musim baru ini, penggambaran dibuat di Masjid Seksyen 13, Shah Alam, Masjid Usamah, Wangsa Maju, Masjid Muadz bin Jabal, Setiawangsa dan Masjid Khalid Alwalid di
Kementerian Pertahanan.

Rancangan ini mula diperkenalkan kepada penonton pada Ramadan 2013 yang memperkatakan topik wanita dan Ramadan.

Bagaimanapun, untuk musim terbaharu ini, skop perbincangan diperluaskan lagi dengan memilih Kisah Kisah Wanita Di Dalam Al-Quran sebagai rujukan.

Antara topik pilihan untuk dikongsi dengan masyarakat, Ratu Balqis yang memfokuskan kepada kekuatan seorang wanita dalam sesuatu organisasi dan keluarga, Tuhan Mendengar Keluhanku, Muslimah Unggul, Aurat Darurat, Hak Hawa, Sekadar
Pinjaman, Ada Apa Dengan Jodoh?, Dari Kerana Mata, Hanyut Dalam Pujian, Ummahat Al Mukminin , Yang Menipu Itu Harta dan Cabaran Ibu Berkerjaya.

Jelas Nik Salida, Al Maraaya diterbitkan khusus untuk penonton wanita terutama isteri, ibu dan anak.

"Golongan wanita juga adalah pemimpin yang memerlukan ilmu untuk menangani segala aspek kehidupan apatah lagi wanita yang berkerjaya yang terpaksa membahagikan masa untuk kerja dan rumah tangga.


"Sebagai anak pula mereka ada tanggungjawab yang perlu dilunaskan terhadap ibu bapa dan mereka juga perlu tahu hak mereka sendiri," katanya.

'Saya bukan artis, tanya Sari Yanti'

Sari Yanti

SUBANG - "Saya tidak mahu komen apa-apa kerana bimbang ia bercanggah. Anda boleh tanya dengan Sari Yanti kerana saya bukan artis," kata ahli perniagaan Mohd Eddy Casmady Che Hussin,34.

Ditanya mengenai tindakan isterinya memfailkan penceraian, Mohd Eddy Casmady berkata, dia tidak bersetuju untuk bercerai dengan isterinya.

"Sari Yanti tahu saya failkan permohonan nusyuz ini," katanya kepada wartawan selepas selesai prosiding di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari, di sini, hari ini.

Terdahulu, mahkamah membenarkan pindaan alamat pada notis saman untuk dikemukakan kepada Sari Yanti Mohd Nazari, 30, (defendan) selepas ia gagal disempurnakan.

Hakim, Abdul Halim Abu Samah turut mengarahkan peguam plaintif, Munirah A.Bakar membuat permohonan penyampai ganti secara bertulis.

Sebelum itu, Munirah memaklumkan penyerahan saman kepada defendan dilakukan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan iaitu rumah keluarga Sari Yanti.

"Bagaimana pun defendan tiada dan saman tersebut diterima oleh kakak beliau,"katanya.

Beliau berkata, pihak plaintif turut diarahkan oleh defendan agar menghantar saman kepada peguamnya.

"Untuk makluman, defendan masih belum melantik peguam, oleh yang demikian penyampaian saman tidak dapat dilakukan dengan sempurna," katanya.

Munirah memohon secara lisan kepada mahkamah agar penyampaian ganti secara tampalan di rumah keluarga defendan di Kuala Pilah dilakukan.

Afidavit penyampaian telah difailkan dan diserahkan kepada mahkamah kelmarin manakala permohonan Nusyuz difailkan pada 7 Mac 2014.

Permohonan itu dibuat mengikut Seksyen 60 (2) Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

Sebelum ini, Sari Yanti yang merupakan peserta Fear Factor Malaysia itu memfailkan penceraian di Mahkamah Syariah Seremban pada 25 Februari yang lalu.

Kes ditangguhkan untuk sebutan semula pada 30 April depan.

Pasangan yang berkahwin pada 16 Januari 2009 itu dikurniakan dua cahaya mata lelaki, Barr Al Aliy, 4, dan Basit Al-Haq, 2.

Tuesday, 18 March 2014

Hattan, Nash temui keluarga penumpang MH370

PUTRAJAYA 18 Mac - Atas dasar prihatin, beberapa artis tanah air mengambil inisiatif mengunjungi keluarga penumpang dan kru MH370 yang ditempatkan di sebuah hotel di sini, bagi berkongsi kesedihan keluarga terbabit.

Penyanyi Datuk Hattan atau nama sebenarnya Mohd. Shukri Sahabuddin dan isteri, Datin Arianie Mohd. Abidin serta Nash (Nashruddin Elias) dan Datuk Malek Ridzuan meluangkan masa bersama-sama keluarga terbabit bagi mententeramkan keresahan mereka.

"Kami juga membawa mesej daripada Rohana Jalil dan Nassier Wahab yang kini berada di tanah suci Mekah mengerjakan umrah serta (pelawak) Abon, meyampaikan rasa simpati mereka," kata Nash ketika ditemui pemberita.

Menurut penyanyi itu, mereka sudah datang ke hotel tersebut sejak hari ketiga insiden atas kapasiti sebagai pegawai kehormat dan pegawai bersekutu Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.

Sementara itu, Arianie yang pernah berkhidmat sebagai pramugari Malaysia Airlines (MAS) selama 24 tahun sebelum bersara pada Januari lepas, turut berkongsi kesedihannya.

"Saya mengenali rapat beberapa anak kapal di dalam pesawat itu dan kami pernah kerja bersama, kami di dalam MAS seperti satu keluarga," katanya dengan nada sebak.

Penerbangan MH370 yang dikendalikan pesawat Boeing 777-200ER membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal ke Beijing, hilang kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 pagi 8 Mac lepas.

Pesawat sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama. -BERNAMA

Jalaluddin Hassan cerita kisah beliau hampir dicabul

Oleh SITI ATHIRAH DZULKIFLY
athirah.dzulkifly@utusan.com.my

PROFILNYA sebagai seorang pelakon senior yang disegani tidak perlu diperdebatkan lagi.

Tiada dua, cuma satu-satunya Jalaluddin Hassan, 60, bakat hebatnya dalam dunia lakonan itulah yang menjadikan siapa dirinya sekarang.

Namun siapa sangka anak ketiga daripada 13 beradik ini begitu degil orangnya. Malah penglibatannya dalam dunia lakonan sebenarnya tidak pernah mendapat restu keluarga terutama bapanya, Tan Sri Hassan Azhari, seorang tokoh agama yang disegani.

Bapanya itu sudah lama menaruh hasrat dan harapan agar anak ketiganya itu menyambung pengajian di peringkat universiti selepas tamat persekolahan.

Paling tidak, Jalal (panggilannya) adalah harapan dalam keluarga untuk mengikut jejak langkah dua abangnya, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan politik, Datuk Fuad Hassan yang telah pun ke menara gading bagi menimba ilmu.

Seperti tidak tahu arah tujuan dan kecenderungannya waktu itu, Jalal hadir dengan keputusan yang memeranjatkan bapanya.

“Saya tak mahu sambung belajar. Nekad saya katakan kepada ayah sedangkan harapannya untuk melihat saya sambung belajar seperti abang-abang begitu tinggi.

“Ya, saya telah hancurkan harapannya sewaktu itu. Dia begitu kecewa.

“Bila ditanya kenapa, saya jawab saya tak tahu apa yang saya mahukan. Saya tak tahu nak jadi apa. Saya tak ada perancangan sedangkan keputusan peperiksaan saya juga bagus.

“Kemudian ayah katakan kenapa saya boleh bertahan selama 13 tahun belajar di sekolah namun tak boleh nak lanjutkan cuma dua atau tiga tahun belajar di universiti, tidakkah itu merugikan?

“Saya cuma diam. Sedangkan dalam hati sebenarnya saya sudah ada niat nak jadi pelakon. Cukup minat. Tetapi hasrat itu cuma disimpan dalam hati dan tidak disuarakan kepada ayah sebab saya tahu, dia tak akan berikan lampu hijau untuk keputusan itu.

“Sedar yang saya telah menggagalkan impian ayah, saya buat keputusan untuk hidup berdikari. Masih tinggal bersama keluarga cuma apa saja yang ayah dan ibu sediakan, saya tak akan ambil dan sentuh.

“Dia belikan baju, saya tak ambil, dihidang makan, saya tak makan sebaliknya keluar makan sendiri. Saya jadi begitu kerana malu dengan ayah dan tak mahu menyusahkan dia lagi," ceritanya.

Ketika berusaha untuk berdikari kata Jalal, dia akhirnya bekerja dengan sebuah syarikat import eksport di Kuala Lumpur. Pada usia 19 tahun, apa sahaja pekerjaan yang dirasakan boleh, dia akan lakukannya tanpa was-was.

Kejutan dunia pekerjaan

Mengaku cuma bertahan selama setahun bekerja di syarikat berkenaan cerita Jalal, dia terpaksa berhenti daripada syarikat tersebut kerana satu sebab melucukan.

Bukan kerana dia dilabel sebagai pekerja bermasalah tetapi Jalal berhenti kerana bimbang dengan kesungguhan pemilik syarikat berkenaan yang mahu Jalal menunaikan permintaan ‘luar biasanya’.

“Pemilik syarikat sangat sayangkan saya sehingga menganggap saya ini pekerja harapan syarikat berkenaan. Dek terlalu sayangkan saya, dia juga menyatakan hasrat untuk menjadikan saya menantunya. Dia mahu saya berkahwin dengan anak perempuannya. Saya terkejut.

“Saya tolak dengan cara baik sebelum hantar surat berhenti," katanya yang juga mengaku mula mengenal kerenah dunia pekerjaan yang penuh hitam putih.

Tidak putus asa untuk meneruskan kelangsungan hidupnya, Jalal kemudiannya berjaya meraih peluang pekerjaan sebagai seorang pelayan restoran makanan segera A&W di Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR).

Menyedari bahawa ke mana sahaja haluan pasti ramai yang memberi perhatian dan sayang padanya cerita Jalal, di A&W juga menyaksikan satu pengalaman berharga buat dirinya.

Mudah berkawan dengan semua orang, Jalal mengenali Peter, anak seorang majistret yang datang daripada keluarga berada namun bekerja sebagai seorang pelayan di restoran yang sama dengannya.

“Peter disuruh oleh bapanya untuk belajar hidup berdikari. Biarpun keadaan dirinya yang kurang upaya, Peter kuat semangat. Cuma apabila di tempat kerja, rata-rata pekerja suka membulinya kecuali saya yang sudi berkawan dengannya.

“Setiap kali dibuli, dia panggil saya minta diselamatkan. Dia sangat sayangkan saya sehinggakan apabila satu hari saya buat keputusan untuk berhenti, dia menangis tak mahu saya tinggalkan dirinya.

“Iyalah siapa lagi yang mahu selamatkan dia selepas itu kalau dibuli lagi? Peter memang lucu. Banyak yang saya belajar semasa bekerja di situ. Selepas berhenti sehingga sekarang saya tak pernah bertemu Peter. Kami terputus hubungan," katanya.

Bercerita lanjut kata Jalal, dia kemudiannya bekerja di sebuah syarikat antarabangsa, East Asiatic di Jalan Ampang.

Menurutnya, dia juga bertuah kerana selepas tiga bulan menjalani latihan pekerjaan, dia terus diserap sebagai pekerja tetap dan memegang jawatan kerani sehingga dicemburui oleh kebanyakan pekerja lain.

Jalal tidak lama memegang jawatan kerani apabila dinaikkan pangkat menjadi penyelia.

“Masa itu, saya sudah pun berkahwin. Nak dijadikan cerita, saya telah dipanggil masuk ke pejabat pemilik syarikat berkenaan yang merupakan seorang lelaki Inggeris yang sudah lanjut usia sedangkan saya ketika itu berusia dalam 20-an.

“Berbual dengannya di dalam pejabat, bos saya itu hairan kenapa saya cuma kerja biasa-biasa sedangkan dia melihat saya mahir berbahasa Inggeris. Saya katakan sebenarnya saya mahu menimba pengalaman hidup di samping menanam hasrat untuk menjadi pelakon.

“Namun selepas saya katakan begitu, dipendekkan cerita, tiba-tiba dia cuba membuka seluarnya dan mahu melakukan perbuatan tak senonoh. Saya tak cakap banyak, angkat kaki dan lari macam tak cukup tanah! Terkejut.

“Pertama kali saya berdepan dengan manusia sepertinya. Tuhan saja yang tahu perasaan saya ketika itu. Marah, sakit hati, semuanya ada," katanya sebelum berjaya meraih impian bergelar pelakon dengan kemunculan pertamanya menerusi drama Santan Berlada.

Monday, 17 March 2014

Hero Ariana Rose tak lupa isteri


'Sudah berpunya'

MUNGKIN nama Hisham Hamid masih belum dikenali secara lebih meluas menerusi industri hiburan tanah air.

Namun, apabila melihat rupanya mungkin sudah cukup mengingatkan peminat drama popular, Ariana Rose untuk mengenali aktor kacak ini.

Untuk pengetahuan umum, pelakon kelahiran Singapura ini sebenarnya sudah pun berumah tangga bersama Rosmawati Hanafi, 33 yang juga merupakan pengurus peribadinya sejak lapan tahun dan memiliki dua cahaya mata hasil daripada perkahwinan itu.

Lebih terbuka mengenai statusnya itu, Hisham bakal berkongsi kisah romantisnya bersama isteri tercinta menerusi program terbaharu Terima Kasih Sayang di TV3.

“Dalam program ini, saya sebagai suami perlu melakukan cabaran untuk mengambil alih tugas isteri.

“Secara jujurnya sebelum ini memang saya rasa faham apa tanggungjawab isteri, tapi lepas terlibat dengan program ini, saya bukan sekadar faham tapi merasai apa yang dia buat,” katanya ketika di temui pada majlis pelancaran ‘Terima Kasih Sayang’ di Talent Launge, Mutiara Damansara.

Berkongsi pengalaman menjalani cabaran yang disediakan dalam program itu, Hisham akui hampir berputus asa untuk meneruskan tugas yang perlu diselesaikan.

“Tugasan yang paling mencabar adalah membuat kerja-kerja di rumah dan pada masa yang sama menguruskan jadual karier saya sendiri.

“Sejak buat cabaran itu, saya sangat kagum dengan isteri saya kerana walaupun tugas harian yang dia lakukan ini bukanlah perkara yang mudah namun tidak sekali pun dia mengadu.

“Pengalaman ini buat saya sedar pengorbanannya sebagai seorang isteri. Dia adalah insan paling istimewa dalam diri saya,” ujanya.

Program lapan episod yang bersiaran setiap Jumaat pada jam 6 petang bermula 28 Mac ini, turut menampilkan barisan artis seperti Hisham Hamid bersama isteri, Fizo Omar dan Mawar selain Sharifah Aleya dan Sharifah Amani.

Isteri 'control' kerjaya?

Sudah menjadi lumrah apabila bergelar artis pasti tidak akan dapat lari dengan kontroversi.

Baru-baru ini, Hisham dikejutkan dengan khabar angin yang mendakwa isterinya bersikap ‘lebih sudu dari kuah’. Menjelaskan situasi sebenar, Rosmawati menafikan tuduhan tersebut dan memberitahu segala keputusan dilakukan sebagai seorang pengurus adalah menerusi perbincangan dengan Hisham sendiri.

“Saya sendiri tidak tahu bagaimana cerita ini boleh timbul dan saya memang terkejut. Sepanjang mengendalikan kerjaya Hisham di sini, saya cuba buat yang terbaik untuk semua pihak.

“Kalau ada tawaran yang terpaksa Hisham tolak atas sebab tertentu, saya akan tolak secara baik dan meminta maaf,” jelasnya yang tidak berkecil hati dengan apa yang berlaku.

Tambah Hisham, perkara seperti ini tidak sepatutnya dijadikan isu besar kerana ia boleh diselesaikan dengan baik.

“Saya agak terperanjat sebab sebelum ini saya rasa tidak ada masalah tapi tiba-tiba isu ini timbul.

“Memang ada rasa sedikit kecewa sebab kalau betul ada pihak yang tidak selesa, mereka perlu datang dan berbincang dengan saya,” ujarnya.

Sedia harungi kontroversi

Akui kontroversi adalah bayaran bagi populariti yang diraihnya masa kini, Hisham akui tidak mahu terlalu memikirkan soal itu.

“Sejak awal berlakon di sini, saya memang sudah bersedia dengan apa yang berlaku. Cuma kalau ia melibatkan keluarga, saya agak sensitif.

“Tujuan saya datang ke sini untuk memperluaskan lagi karier dan kalau boleh mahu mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

“Sebenarnya memang susah mahu memuaskan hati semua pihak,” katanya. Hisham menganggap kontroversi itu hanya sebagai salah faham dan tidak ada sebab untuk melantik pengurus baru untuk untuk menghentikan khabar angin itu.

“Saya selesa isteri yang menguruskan kerjaya saya dan mungkin ramai yang tidak tahu semua keputusan yang keluar darinya adalah datang dari saya sendiri.

“Perkara itu hanya salah faham dan tiada sebarang sebab mengapa saya perlu melantik orang lain untuk menguruskan kerjaya seni saya,” jelasnya.

Menetap di Malaysia

Bercerita mengenai kehidupannya kini, Hisham memberitahu buat masa ini dia dan isterinya sedang menguruskan beberapa perkara sebagai persediaan mereka untuk menetap di Malaysia.

“Memandangkan selepas ini saya akan lebih fokus untuk kembangkan karier lakonan di sini, saya dan isteri sudah mula membuat persiapan yang sepatutnya.

“Dalam perancangan kami, mungkin awal 2105 saya akan bawa keluarga berpindah di sini sebab saya tidak mahu terburu-buru kerana anak-anak masih bersekolah,” katanya.

Buat masa sekarang Hisham menetap bersama bapanya di Shah Alam dan akan berulang alik sekiranya tidak sibuk dengan penggambaran.

Dalam perkembangan lain, Hisham berkata, dia kini sedang sibuk menjalani penggambaran sebuah drama bersiri di Singapura bertajuk Di Luar Garisan Cinta musim kedua sebelum kembali ke Kuala Lumpur untuk projek seterusnya.

Malah kata Hisham dia juga bakal memasuki set penggambaran filem Sinaran bersama Neelofa dan Lisa Surihani arahan Osman Ali.

Fasha Sandha hamil anak kedua?

PELAKON, Fasha Sandha dikhabarkan sedang hamil anak kedua berdasarkan beberapa keping gambar terbarunya ketika menghadiri majlis perkahwinan rakannya, baru-baru ini.

Melalui gambar itu, kelihatan perut Fasha sudah mula kelihatan membesar.

Namun, sehingga kini tiada pengesahan ataupun maklumat lanjut dari empunya badan.

Meskipun begitu, akaun laman sosialnya sudah mula menerima banyak ucapan tahniah terutama daripada para peminat.

Anak pertama Fasha dan suaminya, Rizal Ashram iaitu Putra Rayfal Ramli lahir pada 15 April tahun lalu.

Pasangan ini bernikah pada 27 April 2012.

Sunday, 16 March 2014

Detik cemas artis yang bergelar 'anak kapal' di udara..!!

Detik cemas 'anak kapal'

SEMALAM genap lapan hari MH370 dilaporkan hilang. Meskipun segala usaha menemui jalan buntu, namun ia tidak mematahkan semangat seluruh rakyat Malaysia, bahkan di seluruh dunia untuk terus berdoa dan berharap agar pesawat malang itu kembali dengan selamat.

Tidak terkecuali bagi tiga selebriti tanah air, Sherry Ibrahim, Danny X Factor dan Uqasha Senrose, yang turut mengharapkan keajaiban berlaku.

Pernah menjadi sebahagian dari 'anak kapal' dalam dunia penerbangan, ketiga-tiga selebriti ini turut berkongsi pengalaman ketika bertugas di awan biru.

Enjin terbakar- Sherry

Empat tahun bergelar pramugari, pelakon cantik, Sherry Ibrahim, mengakui bukan mudah menggalas tanggungjawab itu, sementelah ia berkait rapat dengan keselamatan penumpang.

Menurut Sherry, sepanjang penerbangan dia perlu menjadi orang yang paling tenang meskipun berdepan di saat yang mencemaskan.

Malah akui Sherry, dia pernah berdepan situasi cemas yang sedikit sebanyak memberikan kesan terhadap dirinya.

"Semasa penerbangan dari KL ke Thailand tiba-tiba saja enjin terbakar dan ketika itu juga kami terus menerima 'alert' dari kapten yang bertugas.

"Memang masa itu, saya rasa takut sangat. Tapi sebagai anak kapal, kami ikut prosedur latihan  yang pernah dilakukan sebelum ini.

“Alhamdulillah, atas kepakaran kapten, pesawat dapat meneruskan penerbangan meskipun dengan hanya menggunakan satu lagi enjin pesawat yang berfungsi," katanya.

Dalam pada itu, Sherry turut melahirkan rasa simpati terhadap keluarga mangsa dan individu yang terlibat secara langsung bagi dalam penerbangan MH370 yang kini masih belum ditemui.

“Teruskan berdoa dan serahkan kepada qada’ dan qadar. Secanggih mana pun teknologi yang kita gunakan, kita perlulah meminta pertolongan pada ALLAH SWT kerana Dia lah Yang Maha pemberi petunjuk.

“Yang penting, kita semua perlulah bersatu. Ini bukan masa untuk mengaitkannya dengan politik dan benda yang tidak berfaedah," katanya yang turut mengkritik tindakan bomoh VIP dalam cubaan merungkai misteri kehilangan pesawat malang itu.

Pelakon Teduhan Kasih ini juga memohon kerjasama orang ramai supaya terus memberikan sokongan moral kepada ahli keluarga dan sentiasa berdoa demi keselamatan semua penumpang serta anak kapal MH370.

Selain itu, Sherry turut meminta agar segala spekulasi dan tindakan yang boleh mengguris hati keluarga mangsa dihentikan serta-merta.

“Tolonglah berhenti daripada menyalahkan sesiapa. Apa yang perlu dilakukan sekarang, semua negara patut bersatu bagi mengesan kehilangan MH370.
Ia merupakan sebuah kemalangan yang tidak kita jangka,” katanya yang turut mengakui mengenali beberapa  'anak kapal' yang terlibat dalam insiden itu.

Pesawat menjunam- Danny

Sepertimana Sherry, aktor yang berasal dari Kelantan ini juga pernah berdepan situasi yang mencemaskan ketika bertugas sebagai pramugara di sebuah syarikat penerbangan, 11 tahun lalu.

Menurut Danny, sebagai anak kapal, dia sudah dilatih agar sentiasa bersedia setiap kali berhadapan dengan sebarang kecemasan.

Bagaimanapun, detik cemas ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur menuju ke Kuantan meninggalkan kesan yang mendalam buat dirinya.

“Masa tu pesawat terbang dalam keadaan 'tiada angin'. Ia jadi tak seimbang dan bergerak kurang lancar, sehingga membuatkan pesawat sedikit menjunam

“Ketika itu juga pinggan mangkuk dan troli semuanya terbalik. Memang kami semua pun cemas, namun sebagai ‘crew cabin’ kami terpaksa berlagak tenang dan cuba mengawal situasi.

"Mujurlah situasi cemas itu tak lama dan semuanya dapat diatasi baik oleh juruterbang bertugas," katanya.

Walaupun berdepan situasi getir itu, namun bagi bekas anggota X-Factor ini, dia tidak pernah serik menyandang tugas di awan biru.

Bagi Danny, kerjaya sebagai pramugara bukan hanya untuk meraih populariti semata-mata, sebaliknya ia mampu membentuk seseorang itu menjadi lebih berdisiplin dan bertanggungjawab .

“Setelah menimba banyak pengalaman, mentaliti saya secara keseluruhannya berubah, saya lebih didoktrinkan kepada menjaga keselamatan dalam kapal.

“Malah saya juga diajar untuk terima ketentuan dan reda dengan setiap kemungkinan yang bakal berlaku,” katanya.

Turut bersimpati dengan nasib yang menimpa pesawat MH370, Danny berharap agar orang ramai jangan berputus asa sebaliknya teruskanlah mendoakan keselamatan pesawat malang itu.

“Saya sendiri juga masih mendoakan agar keajaiban berlaku. Mudah-mudahan, pesawat ini ditemui jua. Kepada ahli keluarga mangsa, saya berharap mereka terus diberi kekuatan untuk menempuh dugaan ini," katanya.

Uqasha cedera ringan

Dua tahun terbang di awan biru, memberikan pengalaman yang besar buat pelakon Paku Pontianak, Uqasha Senrose, Turut menghadapi situasi cemas ketika dalam penerbangan, Uqasha berkata, perkara itu membuatkan dia serik untuk meneruskan tugas sebagai pramugari.

"Gangguan ketika penerbangan itu perkara biasa. Tapi ia merupakan cabaran besar buat 'anak kapal' yang bertugas.

"Saya sendiri pun pernah tercedera dan lebam-lebam, di saat pesawat hilang kawalan.

"Walaupun takut, kami terpaksa berlakon tenang demi penumpang, sebagai 'anak kapal' kita tak boleh nampak lebih cemas daripada penumpang. Itu semua dah jadi tanggungjawab,” katanya.

Turut bersedih dengan nasib yang menimpa pesawat MH370, Uqasha berkata, insiden ini mungkin agak sukar diterima orang ramai memandangkan ia tidak pernah berlaku sebelum ini.

"Saya berharap orang ramai terus mendoakan supaya ALLAH SWT memberi petunjuk dan biarlah kita mengetahui daripada sumber yang sahih, tanpa mencanangkan perkara yang tak betul.

“Tunggu sahaja pengumuman rasmi yang akan dibuat. Sementara itu, ikhtiar kita hanyalah doa supaya dipermudahkan jalan dan diberikan petunjuk oleh yang Maha Kuasa,” katanya.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive