UtusanDaily

Saturday, 30 November 2013

Jepun ada PULAU KUCING, Kucing lagi banyak dari penduduk


Selamat datang ke Pulau Kucing 
Selamat datang ke Pulau Kucing 
Kucing-kucing ini dipercayai boleh meramal cuaca melalui perlakuan seharian.

PULAU Tashirojima di Jepun amat dikenali sebagai Pulau Kucing oleh pencinta haiwan.

Ini kerana populasi masyarakatnya hanya sekitar 100 orang yang rata-ratanya bekerja sebagai nelayan, lebih rendah dari jumlah kucing yang terdapat di situ.

Seorang pelancong berkata, puluhan kucing boleh dijumpai merata tempat sekitar bandar  dan kawasan perumahan.

Menurutnya, mengikut cerita penduduk tempatan, kehadiran awal kucing di kawasan itu adalah untuk memburu tikus di ladang-ladang sutera. Namun, selepas industri tersebut gulung tikar, ramai penduduk mula meninggalkan pulau berkenaan.

“Kucing-kucing liar itutetap dipelihara penduduk tempatan. Pertambahan haiwan itu kini menjadikan pulau tersebut sebagai tarikan pelancong kalangan pencinta haiwan,” katanya mdipetik dari laporan MailOnline.

Kebanyakan nelayan percaya, kucing-kucing ini 'membantu' untuk ramalan cuaca.

“Jika kucing mula membuat bising atau mencari tempat persembunyian dengan memasuki rumah penduduk, ini  bermakna cuaca kurang baik dan nelayan tidak akan turun ke laut,” kata seorang penduduk.

Kaji masalah pertukaran guru

NORHASPIDA YATIM

Kaji masalah pertukaran guru
Idris (kanan) ketika menghadiri sesi taklimat mengenai petunjuk prestasi dan pencapaian Unisza di Dewan Senat, Bangunan Pentadbiran Unisza, kampus Gong Badak, semalam.


KUALA TERENGGANU – Kementerian Pendidikan (KPM) memandang serius masalah pertukaran guru terutama melibatkan guru yang layak dan terlalu lama memohon serta akan mengkaji cara terbaik bagi menangani masalah itu.

Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, masalah permohonan terlalu lama dan masih belum diterima adalah masalah besar dihadapi kebanyakan guru.

“Isu mengenai pertukaran guru dilihat dalam konteks lebih besar. Antara negeri paling ketara berhadapan masalah ini ialah Kelantan, memandangkan bilangan guru lahir di Kelantan antara paling ramai,” katanya ketika lawatan ke Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza), kelmarin.

Menurutnya, kementerian tidak bermaksud meminggirkan mereka yang memohon sebaliknya, tiada kekosongan menjadi punca masalah itu.

“Di Kelantan jawatan guru perlu diisi di situ adalah 28,048 guru, bilangan guru lahir di Kelantan pula seramai 57,740 dan bilangan guru memohon balik kampung seramai 2,483, sedangkan kekosongan 179.

“Dalam hal ini, kerajaan tidak boleh meletakkan guru tanpa mengikut keperluan dan kekosongan. Di Terengganu permohonan guru mahu pulang ialah 1,267 tetapi kekosongan ada 139, bermakna permohonan seramai 1,100 guru tidak dapat dilayan,” katanya.

Selain itu, katanya, di Kedah terdapat 1,523 permohonan guru ditukarkan di situ tetapi kekosongan cuma 274 dan bermakna, 1,200 guru tidak akan mendapat tempat.

“Tempat dan kekosong terhad dan bilangan guru mahu balik ramai. Jadi, masalah ini tidak boleh diselesaikan dalam masa singkat. Sebab itu saya ingatkan pengambilan guru adalah mengikut keperluan negeri masing-masing.

“Kekurangan guru Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik juga faktor guru-guru ini tidak dapat balik, malah menjadi punca kepada jarak jauh antara pasangan guru yang berumah tangga,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan teliti sekiranya berlaku keciciran dalam setiap permohonan.

“Kita akan berusaha tangani masalah ini dengan sebaik- baiknya," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai gaji guru lepasan ijazah pertama yang didakwa lebih tinggi berbanding pensyarah yang mempunyai pengalaman, beliau berkata, perkara itu mungkin jarang berlaku disebabkan guru berpengalaman layak mendapat gaji lebih tinggi berbanding pensyarah baru.

“Kalau guru dah lama berkhidmat, dah 30 tahun, mereka lebih layak dapat gaji lebih tinggi berbanding pensyarah baru.

"Tetapi jika sebaliknya, kita akan lihat balik perkara ini. “Kementerian peka sebarang perkara dan kita akan kaji serta pastikan semuanya akan diselaraskan. Ini adalah pandangan yang harus dilihat secara menyeluruh. Sebarang isu berbangkit, boleh dilihat secara menyeluruh,” katanya.

Senarai penuh pemenang Anugerah Skrin 2013

NOR ATIEYAH YUSOFF

Anugerah Skrin 
DEBARAN Anugerah Skrin (ASK2013)berakhir malam tadi sebaik 30 pemenang diumum malam tadi.

Berikut adalah senarai penuh pemenang.

KATEGORI DRAMA

‪1. Drama Terbaik: Mawar Putih Tanda Perpisahan (Suhan Movies & Trading Sdn Bhd)‬

‪2. Pelakon Lelaki Terbaik: Wan Hanafi Su (Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman)‬

‪3. Pelakon Wanita Terbaik: Datin Paduka Umie Aida (Aku Bukan Malaikat)‬

‪4. Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik: Hasnol Rahmat (Tunggu Sekejap)‬

‪5. Pelakon Pembantu Wanita Terbaik: Izreen Azminda (Perempuan Itu Ibuku)‬

‪6. Pengarah Terbaik: Eirma Fatima (Aku Bukan Malaikat)‬

‪7. Videografi Terbaik: Mohd Faizal Mohd Ali (Mawar Putih Tanda Perpisahan)‬

‪8. Artis Harapan Pantene: Shasha Al Khred (Kawan)‬

‪9. Lakon TV Terbaik: Mazlan Manan (Mawar Putih Tanda Perpisahan)‬

‪10. Drama Rantaian Terbaik: Surat Dari Langit Biru (Rasbir Media Sdn Bhd)‬

‪11. Drama Komedi Terbaik: Mentua vs Mentua (Primeworks Studios)‬#SHHiburan


KATEGORI FILEM‬

‪12. Filem Terbaik: KIL (Grand Brilliance)‬

‪13. Lakon Layar Terbaik: Nik Amir Mustapha (KIL)‬

‪14. Pengarah Terbaik: Nik Amir Mustapha (KIL)‬

‪15. Pelakon Wanita Terbaik: Cristina Suzanne (KIL)‬

‪16. Pelakon Lelaki Terbaik: Shaheizy Sam (SAM)‬

‪17. Pelakon Pembantu Wanita Terbaik: Miera Liyana (Pecah)‬

‪18. Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik: Khir Rahman (Rock Oo)‬

‪KATEGORI PENERBITAN DALAMAN‬

‪19. Rancangan Dokumentari / Majalah Terbaik: Salam Muslim (Astro Oasis)‬

‪20. Rancangan Bual Bicara Terbaik: Bella (ntv7)‬

‪21. Rancangan Hiburan Terbaik: Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2012 (TV3)‬

‪22. Rancangan Muzikal Terbaik: Anugerah Juara Lagu 27 (TV3)‬

‪23. Rancangan Realiti Terbaik: Maharaja Lawak Mega (Astro Warna)‬

‪24. Laporan Khas/Berita Terbaik: Kanta K-Pop (Buletin Utama, TV3)‬

‪KATEGORI TEKNIKAL‬

‪25. Videografi Terbaik: Hip Hoppin Asia (8TV)‬

‪26. Suntingan Terbaik: Hip Hoppin Asia (8TV)‬

‪27. Penataan Cahaya Terbaik: Anugerah Blokbuster 2 (Astro Ria)‬

‪28. Penataan Bunyi Terbaik: Lama Terbaru (TV9)‬

‪29. Reka Bentuk Set Terbaik: Anugerah Juara Lagu 27 (TV3)‬

‪30. Montaj Terbaik: Anugerah Juara Lagu 27 (TV3)‬

Cico dan Parti Liar..!!

Cico Harahap jawab isu parti liarCico Harahap jawab isu parti liar 
Cico Harahap jawab isu parti liar

NAMA Cico Harahap sememangnya tidak asing lagi dalam industri hiburan tanah air. Mula mencipta nama menerusi filem Puteri Impian, darah seni yang diwarisi dari ibunya, Uji Rashid membuatkan Cico sering menjadi pilihan pengarah suatu ketika dahulu.

Namun seiring dengan kehadiran pelakon baharu dalam industri tanah air, nama Cico mula tenggelam dan seolah-olah hilang dari pandangan peminat dan penggiat seni.

Bagaimanapun penyebaran gambar Cico yang memperlihatkan seolah-olah dia sedang berparti, di Pulau Perhentian membuatkan nama Cico kembali menjadi perhatian ramai.

Justeru kesempatan bertemu dengan Cico yang kini kembali berlakon untuk drama Jiwa di TV3, tidak dilepaskan media untuk bertanya mengenai perkembangan dirinya dan penjelasan mengenai gambar tersebut.

"Saya kini menjadi jurulatih selam di Pulau Perhentian, saya mahu mencuba kerjaya lain kerana ramai pelakon baharu dan kebetulan kini musim tengkujuh. Jadi apabila mendapat tawaran berlakon dalam drama bersiri Jiwa, arahan Khabir Bhatia, saya tidak melepaskannya.

"Mengenai isu gambar tersebut,  di pulau tersebut sepanjang pantai memang ada bar. Siang saya menjadi jurulatih selam dan malam pula saya kerja di bar, kutip tin.

“Jadi dalam pada saya tengah kutip tin, ada peminat nak bergambar dengan saya dan saya penuhi permintaan mereka. Tetapi alih-alih gambar tersebut tersebar. Jadi saya reda sajalah," jelasnya ketika ditemui sewaktu di lokasi penggambaran Jiwa, di Stadium Titiwangsa, semalam.

Pemilik nama sebenar Ezzaq Farrouq Harahap Jamaludin, 36, ini berkata, meskipun timbul cerita negatif mengenai dirinya, ia sedikit pun tidak memberikan tekanan kepadanya.

“Saya tidak sedih ataupun marah bila timbul cerita sebegini sebab satu masa dulu ibu saya juga telah melalui cabaran lagi berpuluh kali ganda. Tapi dia masih tetap terus bertahan sebagai Uji Rashid sampai hari ini. Asalkan saya masih lagi boleh menyara keluarga saya, itu sudah cukup," ujarnya.

Tiga tahun sendiri

Dalam pada itu, Cico berkata, dia menerima tawaran untuk berlakon dalam Jiwa kerana suka dengan karakter yang diberikan kepadanya.

“Sebelum ni saya ada berlakon satu filem arahan Khabir. Kemudian saya ditawarkan pula berlakon untuk drama ni. Saya jadi sahabat baik kepada Iskandar iaitu lakonan Remy Ishak”, katanya yang menyifatkan lakonannya terbaharunya itu sebagai kemunculan semulanya.

Sementara itu, berkongsi mengenai dirinya, Cico berkata, dia sudah bergelar duda sejak tiga tahun lalu.

Cico yang pernah mendirikan rumah tangga dengan Nur Fuziana, sekitar 2008 dan dikurniakan seorang cahaya mata Rindu Nur Fitrah, 3.

“Ya, saya sudah bercerai, sejak tiga tahun lalu. Saya ada berkawan dengan seseorang tapi kalau nak kata sudah ada pengganti, belum lagi. Sekarang ni saya dan ibu saya yang jaga anak saya," akuinya.

Rugi RM500,000 akibat love scam

Wartawan Sinar Harian

SERDANG – Polis menahan lima lelaki warga Afrika di sebuah apartmen mewah di Bukit Serdang yang dipercayai terbabit sindiket penipuan internet dikenali love scam.

Penahanan dibuat selepas polis menerima laporan daripada seorang wanita yang mendakwa mengalami kerugian hampir RM500,000 diperdaya seorang lelaki warga Afrika.

Bertindak atas laporan, polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields menyerbu sebuah rumah dan menahan suspek berusia lingkungan 20 hingga 30-an itu kira-kira jam 2 petang kelmarin.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Muhammad Azlee Abdullah berkata, lokasi persembunyian suspek diperoleh hasil maklumat dan risikan dilakukan pihaknya.

Beliau berkata kelima-lima lelaki yang menghuni rumah itu ditahan untuk pemeriksaan.

Siasatan lanjut akan dijalankan untuk mengetahui sama suspek mempunyai kaitan dengan mana-mana kes penipuan internet pernah dilaporkan sebelum ini.

“Pemeriksaan termasuk status pasport dan ujian air kencing turut dilaksanakan,” katanya.

Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Shila Amzah kecewa lagi?

Wartawan Sinar Harian

Shila Amzah dan Johan As'ari
Shila Amzah dan Johan As'ari

"Ku semai kasih di halaman kontang, jemu aku membaja tunasnya layu jua...." Lirik lagu kumpulan Scan ini, mungkin lebih dekat untuk membayangkan perasaan penyanyi cantik, Shila Amzah.

Mana tidaknya, hubungan teman mesra yang mendapat restu ibu bapa ini akhirnya kecundang di tengah jalan apabila pelakon, Johan Asaari, memilih pelakon seksi, Lana Nordin sebagai permaisuri hidupnya.

Walaupun Shila dan Johan tidak pernah mengaku sedang melalui fasa-fasa bahagia,  namun mereka dilihat mesra dan sering tampil bersama dalam majlis-majlis hiburan.

Malah, baru-baru ini, Shila dan Johan turut bersama-sama menghadiri majlis perkahwinan pelakon kacak, Fizo Omar dan Mawar Abdul Karim.

Entah di mana silapnya, ini merupakan kekecewaan kedua Shila apabila hubungan cintanya bersama pelakon, Sharnaaz Ahmad, berakhir kerana gagal mendapat restu orang tua.

Keputusan Johan nyata memberi tamparan hebat kepada Shila, malah menerusi akaun mikro, Twitter, Shila turut menulis beberapa bait yang menggambarkan perasaannya.

Antaranya, Shila turut menulis, "Pilih.. Jaga hati.. dan fikiran.. Pilih yang terbaik.. Jangan biar diri kecundang dek perasaan.. Biar terus mara ke depan ikut kewarasan..".

Usaha Zass untuk mendapatkan penjelasan lanjut daripada pelantun lagu, Masih Aku Cinta ini, tidak berhasil apabila talian telefon tidak aktif. 

Pun begitu, Shila sangat terbuka berkongsi perasaannya bersama pengikut di Twitter dan Instagram dan memberitahu dia menerima segala ketentuan takdir buatnya.

"Tak apa, jodoh ALLAH yang tentukan, Sha terima siapa pun jodoh Sha. Doakan yang terbaik lagipun ALLAH tahu dan ada hikmah semuanya," katanya yang menjawab respons peminat.

Selain itu, Shila juga turut berjanji, tidak akan mengulangi perbuatan yang mengaibkan dirinya dan keluarga seperti sebelum ini.

Friday, 29 November 2013

Jaga akhlak, elak dapat aib di Facebook

MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI

Facebook
SHAH ALAM - "Bukan sahaja kecemerlangan akademik yang perlu dikejar, bahkan akhlak juga patut dijaga dan  dipelihara ketika menuntut di menara gading, demikian ulas Ahli Jawatankuasa Pendidikan Pembangunan Modal Insan Majlis Profesor Negara, Profesor Dr. Mohd Salleh Abu.

Mohd Salleh Abu berkata demikian bagi menggulas isu berkenaan penyebaran gambar intim yang melibatkan seorang penuntut wanita Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan teman lelakinya di laman sosial Facebook baru-baru ini.

Jelas Mohd Salleh, penuntut universiti perlu menjaga kelakuan serta adab bagi mengelak mereka mendapat aib seperti yang dilaporkan sebuah media tempatan, hari ini.

"Universiti bukan sahaja bidang akademik yang perlu dijaga dan dikejar, tetapi tingkah laku, dan integriti juga perlu dijaga.

"Di zaman moden ini, kita perlu berhati-hati, perangai kita biar beradab, elak dapat aib nanti," katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Media tersebut melaporkan, gambar intim bersama bekas teman lelaki seorang penuntut wanita universiti tempatan mula disebar di laman sosial Facebook.

Pelajar terbabit kemudiannya tampil membuat dua laporan polis berhubung kewujudan akaun palsu menggunakan namanya.

Thursday, 28 November 2013

Zizan bawa Amira (AF) jumpa keluarga?

http://2.bp.blogspot.com/-EymWJBt1PJQ/Upasc3NOnPI/AAAAAAAAc7M/gcv_-3stRxQ/s320/zizan-amira-af.jpg

GOSIP terbaru dunia hiburan tanah air dipanaskan dengan kisah kononnya Zizan Razak kini sedang rapat dengan finalis AF 2013, Nadia Amira Othman.

Sebuah portal melaporkan, Zizan dikatakan bersama Amira ke negeri Terengganu baru-baru ini.

Kata orang pastinya Amira mahu berjumpa keluarga Zizan, namun mengikut info yang diterima, mereka hanya menjayakan satu penggambaran drama berjudul 'Terengganu Drift Sampai Muntah' di sana.

Zizan sebelum ini dikaitkan dengan beberapa artis jelita termasuk Juliana Evan, Emma Maembong dan Kaka.

Kumpulan edar dadah di tokong tumpas

http://4.bp.blogspot.com/-OzhlxSyUhP8/TyKOSsyZWkI/AAAAAAAADeo/CWAZZvCD_Dg/s1600/KL+Gangster.jpg
gambar hiasan sahaja

MUAR - Polis berjaya membongkar satu kumpulan pengedaran dadah yang berselindung di sebalik tokong berikutan penahanan lima orang termasuk sepasang suami isteri dalam serbuan di sebuah tokong di Parit Amal, Jalan Joned, di sini, pada 17 November lepas.

Ketua Polis Daerah, Asisten Supritenden Azman Ayob berkata dalam serbuan kira-kira 8.50 pagi itu, polis merampas dua jenis dadah iaitu empat paket syabu seberat 20 gram dan heroin 112 gram yang kesemua dianggar bernilai RM44,000.

"Kesemua dadah itu disorokkan di lantai dan dalam dua bekas makanan ringan  di belakang tokong yang agak tersorok daripada pandangan awam.

"Dalam serbuan itu polis turut merampas wang tunai sebanyak RM5,700 dipercayai hasil jualan dadah," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Menurutnya hasil siasatan mendapati, kumpulan berkenaan telah menjadikan tokong berkenaan sebagai tempat untuk menjalankan kegiatan mereka sejak tiga bulan lalu.

Katanya, kesemua suspek yang berasal dari Muar itu berusia antara 35 hingga 57 tahun dan hasil ujian air kencing juga mendapati dua daripada mereka positif dadah.

"Seorang suspek yang berumur 35 tahun, pernah mempunyai rekod jenayah dan keempat-empat suspek lelaki tidak mempunyai sebarang pekerjaan tetap, manakala suspek wanita bekerja di sebuah pasar raya di bandar ini," katanya.

Menurutnya, kesemua mereka kini ditahan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 yang membawa hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan. - Bernama

Wednesday, 27 November 2013

Nisan kerek naik harga

OLEH: WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh: November 27, 2013

MARANG - Penggemar 'nisan kerek' kini perlu membayar pada kadar harga baharu apabila pengeluar terbesar manisan itu, Manis Sokmo Enterprise di Batangan, di sini, mula menaikkan harga minggu ini.

Pemilik syarikat, Suri Abdul Ghani, 45, berkata, harga setiap keping nisan kerek naik daripada RM1 kepada RM1.10 selepas mengalami kerugian operasi agak tinggi, kesan daripada tindakan kerajaan memansuhkan subsidi gula bulan lalu.

Menurutnya, tahun lalu sahaja, kos operasi syarikat itu meningkat sebanyak RM640 sebulan apabila harga gula naik 20 sen sekilogram, menyebabkan peniaga mengambil keputusan menaikkan harga nisan kerek daripada 90 sen kepada RM1 sekeping.

"Tahun ini kami terpaksa menaikkan lagi harga manisan itu apabila kerajaan memansuhkan subsidi gula, kita jual manisan bersaiz besar pada harga RM1.10 sekeping, namun masih mengekalkan saiznya seperti sebelum ini.

"Manakala, harga bungkusan bersaiz kecil yang mengandungi enam keping nisan kerek juga naik 20 sen sebungkus berbanding hanya RM2.50 sebelum harga gula naik," katanya ketika menghubungi Sinar Harian, di sini.

Suri berkata, pihaknya hanya mampu mengekalkan kadar harga lama selama beberapa minggu agar ia tidak membebankan pemborong dan pengguna, namun terpaksa menanggung kerugian tinggi kerana kos operasi meningkat.

"Selepas mengambil kira semua aspek, kami akhirnya terpaksa menaikkan harga manisan itu pada kadar harga baharu selepas kerajaan memansuhkan subsidi gula," katanya.

10 Lokasi Harta Karun Paling Menakjubkan di Dunia

10. Yamashita Treasure, Philipines
Harta karun Yamashita, adalah harta yang dijarah oleh pasukan Jepun pada Perang Dunia II, Lokasi ini berada di sebuah Teluk di Filipina, Banyak yang percaya akan adanya harta ditempat ini, tetapi kerana medannya telah berubah, harta ini semakin sukar untuk dicari.9. VOC Treasure, Indonesia

Misteri harta karun VOC di Pulau Onrust memang mengundang perhatian ramai orang. kerana kononnya, jumlah harta ini dapat melunaskan semua hutang Indonesia .

Pulau Onrust terletak di teluk Jakarta. 3 jam dari Muara Karang dengan menggunakan kapal motor, tempat ini pada zaman Belanda dulu memang tempat yang paling sibuk, tempat masuknya kapal setelah menjajah kota-kota lain di Indonesia. Mitos harta karun VOC di pulau Onrust itu bermula dari keganjilan sejarah, bagaimana sebuah institusi dagang sebesar dan sekuat VOC tiba-tiba bangkrap.

8. Treasure of Lima, Peru

Pada tahun 1820, di Lima (ibukota Peru) sedang terjadi perang revolusi. Untuk berjaga-jaga, pemerintah kota Lima memutuskan untuk memindahkan harta kekayaan kota itu ke Mexico. Harta benda tersebut meliputi batu-batu permata berharga, tempat-tempat lilin dan dua buah patung Maria sedang menggendong Yesus seukuran manusia. Secara keseluruhan, harta itu dianggarkan bernilai U$60 juta yang diangkut menggunakan 11 kapal dan dikemudikan oleh Kapten William Thompson. Namun sayangnya harta itu dilarikan oleh William Thompson dan menyembunyikannya di Kepulauan Cocos. Sampai sekarang harta karun itu tidak pernah ditemui lagi.

Semenjak itu sudah lebih dari 300 ekspedisi pencarian diadakan, namun gagal. Akhir-akhir ini muncul teori bahawa sebenarnya harta tersebut tidak disembunyikan di Kepulauan Cocos, melainkan di sebuah pulau tak dikenali  di Amerika Tengah.


7. The Ark of The Convenant (Perjanjian Tabut ), Jerusalem

Perjanjian Tabut didalam Alkitab adalah sebuah wadah yang terbuat dari emas yang bertuliskan “10 Perintah Tuhan” selain itu kononnya tongkat Nabi Musa juga berada didalam kotak itu.
gambar ini hanyalah sebuah replika.

6. Pharaohs’ Missing Treasure, Egypt

Pada tahun 1922, Howard Carter menemui makan Tutankhamen di Lembah Para Raja (Valley of the Kings), Mesir, dia terpesona oleh kemegahan artifak-artifak yang terdapat di makam raja muda itu.
Di sekitar makan  tersebut terdapat banyak sekali batu-batu permata serta artifak-artifak lain. 

Namun, ketika penggalian makam-makan Fir’aun lainnya di akhir abad ke 19 ditemukan kenyataan bahawa makam-makam tersebut dalam keadaan kosong.

Hampir semua orang sudah tahu bahawa para perompak makam telah menjalankan aksinya selama berabad-abad yang lalu. Namun apabila mereka sampai menggasak habis harta para Fir-aun tersebut, maka hal itu sangat keterlaluan. Pertanyaan selanjutnya: di manakah harta para Fir’aun tersebut disembunyikan? 
Beberapa pakar percaya bahwa harta tersebut sebenarnya sengaja diambil oleh para pendeta yang melakukan pemakaman atas dinasti Raja-Raja Mesir yang ke 20 dan ke 21 (tahun 425-343 SM) di Lembah Para Raja.
Fir’aun-Fir’aun di masa itu kononnya tidak melarang untuk mengambil harta yang ada di makam nenek moyang mereka untuk digunakan kembali pada saat pemakaman mereka.

5. Montezuma’s Treasure, Mexico

Pembantaian ke atas suku Aztec di Mexico yang dilakukan oleh orang-orang  Sepanyol menjadi perhatian pada tahun1520. Setelah membunuh Kaisar Montezuma, Hernando Corts dan pasukannya dikepung oleh para kesatria Aztec yang marah, di ibukota Tenochtitlan. Setelah pertempuran sengit selama beberapa hari, Corts memerintahkan pasukannya untuk mengumpulkan harta Montezuma yang paling berharga lalu membawanya keluar. Namun belum begitu jauh mereka melarikan diri, pasukan Aztec berjaya mengejar mereka serta menyerang pasukan Sepanyol di Tasik Tezcuco. Baki pasukan yang tersisa segera membuang harta rampasan mereka kemudian langsung kabur. Setahun kemudian Corts datang lagi dengan pasukannya untuk mengambil kembali harta tersebut. Namun penduduk Tenochtitlan telah menyembunyikan harta tersebut, sehingga harta-harta itu tidak pernah ditemui lagi hingga sekarang.


4. King Solomon’s Treasure, Jerusalem
Artifak-artifak suci dijarah oleh bangsa Romawi dari Kuil Yerusalem dan dicurigai disembunyikan di kubah-kubah di Vatican. Artifak ini dianggap sebagai harta karun terbesar Alkitab seperti sangkakala perak yang akan menandakan Kedatangan Messiah, terompet, lilin emas dll.

Setelah satu dekad, ahli arkeologi, Dr Kensley telah melakar semula peta  harta karun itu untuk pertama kalinya. Menurutnya harta itu telah meninggalkan Rome pada abad ke 5 menuju Kartago, Constantinopel, dan Aljazair sebelum tujuan akhirnya di padang gurun Yudea.


3. Blackbeard’s Treasure, caribbean island
Perompak termasyur, Blackbeard, sebenarnya hanya mengambil masa selama 2 tahun untuk merompak (1716-1718). Namun selama masa itu kononnya dia telah mengumpulkan banyak sekali barang jarahan. Ketika Spanyol sedang sibuk mencari emas dan perak di kawasan Mexico dan Amerika Selatan, Blackbeard dan kumpulannya menunggu dengan sabar dan kemudian merompak kapal-kapal yang membawa emas dan perak tersebut di saat mereka kembali ke Sepanyol.

Blackbeard dikenal sebagai perompak kejam yang pintar mengambil keuntungan. Wilayah operasinya ialah di sekitar Hindia Barat dan pantai Atlantis di Amerika Utara, dengan markas utamanya di kepulauan Bahamas dan Carolina Utara. Riwayatnya tamat pada bulan November 1718, saat Leftenan British, Robert Maynard berjaya menangkap serta menggantungnya. Namun harta jarahannya tidak diketemui hingga kini.


2. The Lost City – Atlantis (Coordinates : 31 15′15.53N 24 15′30.53W)

Goggle Ocean sambungan teknologi dari Google Earth telah merakam imej yang luar biasa iaitu Kota yang Hilang, Atlantis. Kota yang berada sekitar 620 mil di laut dalam barat laut Afrika, berdekatan dengan Kepulauan Canary di Lautan Atlantik.

Menurut filsuf Yunani, Atlantis kota yang sangat maju berada disebuah pulau sekitar 9000 tahun yang lalu. Wilayahnya meliputi wilayah Asia sehingga Libya, dengan istana-istana mewah, berlimpah emas dan perak, dan merupakan tempat yang tanah dan iklimnya terbaik di dunia. Tetapi kemudian, Plato menulis, Atlantis dikalahkan dalam perang oleh suku-suku lain. Dan Kota itu pun dihancurkan.1. The Amber Room, Rusia

Digambarkan sebagai keajaiban dunia ke-8 oleh orang-orang yang pernah melihatnya. Amber Room merupakan harta karun paling unik sepanjang sejarah.

Merupakan sebuah ruangan berukuran 11 kaki persegi, terdiri dari panel-panel dinding berukuran besar yang bertatahkan beberapa ton batu Amber yang luar biasa, cermin-cermin besar yang di sisi-sisinya terdapat dedaun yang terbuat dari emas, serta empat buah mozaic Florentine yang luar biasa indahnya. Tersusun dalam 3 tingkat, ruangan tersebut bertatahkan permata-permata yang tak ternilai harganya. Di dalamnya tersimpan berbagai koleksi benda seni buatan Prusia dan Rusia yang paling berharga.

Dibuat oleh Raja Friedrich I dari Prusia utk diberikan kepada Czar Rusia, Peter yang Agung pada tahun 1716. Ruangan Amber terletak di Istana Katherine, St. Petersburg.

Saat Hitler bersama tentera Nazi menyerang Rusia, ruang Amber dipindahkan dan disembunyikan di suatu tempat yang tidak diketahui, dan sehingga kini belum dapat ditemui. Namun ada juga teori yang mengatakan ia telah dimusnahkan oleh tentera Soviet sendiri.

Saat ini telah diciptakan replika dari Ruangan Amber, yang dibuat dengan sangat teliti, di Istana Catherine.


source: http://www.didunia.net

Tuesday, 26 November 2013

Ustazah tegur kos kahwin Zain, Che Ta


Rozita Che Wan

KETIKA negara heboh memperkatakan tentang "Wedding of The Year" pasangan Zain Saidin dan Rozita Che Wan yang menerima tajaan keseluruhan berjumlah RM13 juta, seorang pendakwah bebas memberikan peringatan ini.

“Di mana keberkatannya sesebuah perkahwinan itu kalau sebelum kahwin, kita sudah membuat perkara yang dilarang ALLAH termasuk dalam hal membabitkan pembaziran dan bermegah-megah ketika mengadakan majlis," ujar Ustazah Zawiyah Hassan.

Nasihat itu dilontarkan Ustazah Zawiyah menerusi Harian Metro.

“Itu belum lagi dalam perkara yang seolah-olah menjadi trend sekarang bagi pasangan sebelum berkahwin untuk kononnya bergambar pra-perkahwinan sambil berpelukan dan berpegangan tangan,” katanya lagi.

Tegasnya, perkahwinan merupakan suatu ibadat, namun jika majlis meraikannya dibuat secara besar-besaran sehingga berlaku pembaziran, bagaimana hendak mendapatkan keberkatan ALLAH.

“Kalau nak kata buat majlis besar sebab kepuasan diri, memang manusia ini selalunya tidak pernah puas, cuma kalau boleh dielak, elaklah. Kita berkahwin sebab nak dapat reda ALLAH, bukan pandangan orang sekeliling terhadap majlis yang akan dilaksanakan,” katanya.

Jelas Ustazah Zawiyah, hukum sebenar kenduri kahwin hanya sunat sebagaimana sabda Rasulullah iaitu mengadakan kenduri kahwin walaupun hanya dengan seekor kambing.

Namun apa yang membimbangkan kini katanya, majlis perkahwinan secara besar-besaran sehingga berlaku pembaziran seolah-oleh sudah menjadi trend walaupun pada masa yang sama terdapat ramai orang memerlukan.

Zawiyah yang juga bekas Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Keluarga, Sosial dan Komuniti, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berkata, sebaik-baik perkahwinan itu sederhana belanjanya supaya mendapat rahmat dan keberkatan.

Rozita atau lebih mesra dipanggil Che Ta pada hari bahagianya akan menggayakan set barangan kemas tajaan Habib Jewel bernilai RM10 juta.

Pada majlis pernikahan yang akan berlangsung di Gazebo Pusat Konvensyen Bandar Setia, Setia Alam, itu nanti, Che Ta bakal menerima wang hantaran RM23,200, mas kahwin bernilai RM9,300 serta sebentuk cincin perkahwinan dianggarkan berharga RM93,000.

Majlis berinai Che Ta akan diadakan pada 10 Disember ini dan seterusnya, majlis resepsi pasangan pengantin berlangsung pada 13 Disember 2013 di Grand Ballroom, Pusat Konvensyen Bandar Setia, Setia Alam, jam 8.30 malam.

Monday, 25 November 2013

[Untuk Suami Isteri] 10 Aksi Ketika Di Ranjang
Semakin ramai suami isteri yang merasakan seks di ranjang semakin membosankan kerana selalu melakukan aksi yang sama. Apakata anda lihat video ini untuk mendapatkan kreativiti semasa melakukan seks. Selamat mencuba!

Keindahan susu ibu anugerah Allah


FATIMAH SYARHA
ISLAM menganjurkan seorang ibu semaksimum mungkin berusaha menyempurnakan susuannya sehingga dua tahun penuh.

Allah SWT berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 233 yang bermaksud: “Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan.”

Menurut pendakwah bebas, Ustazah Fatimah Syarha Mohd. Noordin, al-Quran turut menganjurkan mesyuarat atau perbincangan dilakukan antara suami dan isteri jika mahu menceraikan susu anak sebelum usianya dua tahun.

“Jika diperhalusi kajian sains, seksanya seorang anak kecil untuk melalui alam bayinya jika dia tidak mendapat khasiat susu terbaik di dunia. Ini kerana hanya susu ibu paling serasi dengan keperluannya.

“Justeru, menyusu anak bukan satu beban tapi satu kenikmatan. Indahnya perasaan ibu tatkala dapat menatap si permata hati dalam pelukan. Bertasbih dan mensyukuri kehadirannya. Bercakap-cakap dan mengajar anak tersebut tentang Pencipta mata, hidung dan telinganya.

“Bagi si bayi pula, susu ibu bagaikan ubat penenang. Selasak manapun dia seperti meniarap, merangkak atau bertatih, dia pasti akan ditawan oleh susu ibu,” jelas Fatimah Syarha yang juga merupakan pembimbing motivasi.

Dalam pada itu, dia memberitahu, jika seseorang wanita tidak mampu menyusukan anaknya atas faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan termasuk masalah kesihatan, mereka tidak dikira berdosa.

“Yakinlah bahawa Allah memahami keadaan hamba-Nya yang beraneka rupa. Tapi, seelok-eloknya ia perlu dilakukan dengan perbincangan bersama suami. Insya-Allah, dengan berbincang akan keluar pelbagai jalan penyelesaian seperti mengambil ibu susuan untuk si anak,” ujar beliau lagi.

Berbicara tentang pengalaman menyusukan anaknya, Fatimah Syarha tidak lokek berkongsi kaedah terbaik untuk melakukannya.

Antaranya, membetulkan niat bagi memastikan anak mendapat khasiat susu terbaik di dunia. Selain itu, para ibu juga perlu berdoa secara khusus setiap hari agar dipermudahkan urusan penyusuan anak.

“Jika susu kurang, jangan menyerah kalah. Sebaliknya gunakan kaedah penyelesaian secara holistik dan menyeluruh.

“Sebagai contoh dalam aspek rohani, lakukan solat hajat dan berdoa, fizikal (banyakkan minum air kosong, susu atau jus dan pemakanan yang seimbang) dan mental perlu dikuatkan dengan terus membaca tentang kepentingan susu ibu,” ungkap wanita yang masih sempat menyusukan anak sulungnya meskipun berada dalam kesakitan kontraksi untuk melahirkan anak kedua kerana tidak mahu hak si kakak dikurangkan walaupun setitik.

Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1122&pub=Kosmo&sec=Pesona&pg=ps_02.htm#ixzz2lfNsv300
Hakcipta terpelihara

Sunday, 24 November 2013

Penampilan khas Ustaz Azhar Idrus... Ustaz Mu Tunggu Aku Datang..!!

Penampilan khas Ustaz Azhar Idrus

Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang

JIKA anda peminat Ustaz Azhar Idrus, sudah tentu akan menyukai filem terbaru terbitan MIG berjudul Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang.

Ini kerana filem arahan Pierre Andre itu turut menampilkan penceramah bebas itu yang menjadi fenomena di negara ini.

Kata Pierre, filem ini dihasilkan untuk membawa mesej berdakwah kepada anak-anak muda.

“Saya memang sudah lama berniat untuk membuat filem sebegini dan akhirnya berjaya. Tujuan saya adalah untuk menyampaikan pendekatan dakwah kepada anak-anak muda.

“Bagi saya dakwah itu bukan dengan satu cara tetapi pelbagai dan saya percaya peminat pasti menerimanya dengan baik,” katanya.

Selain Ustaz Azhar Idrus, filem ini turut menampilkan barisan pelakon lain seperti kumpulan Shiro, Zalif Sidek, Mikael Andre dan Eppy Kodiang.

Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang mengisahkan Dadu, seorang pemuda yang hanyut tanpa tujuan dari hari ke hari. Dia sering kali dipecat dari kerja dan tidak pernah serius dengan segala yang dilakukannya. Dadu tinggal bersama Muiz yang turut bergantung kepada Dadu untuk hidup. Kedua-dua mereka tidak taat pada agama sehinggalah sepupu Dadu, Hamzah datang tinggal bersama.

Hamzah kini adalah seorang yang taat pada agama dan sering pergi ke masjid untuk bersembahyang dan mendengar ceramah agama. Terkejut dengan perubahan pada diri Hamzah, Dadu dan Muiz berazam untuk mengubah diri mereka tetapi jalan untuk kembali jalan yang lurus bukanlah sesuatu yang mudah.
Filem ini bakal menjengah ke pawagam pada 28 November ini.

Chong Wei menang gelaran hatrik Terbuka Hong Kong


Lee Chong Wei  
Lee Chong Wei

KUALA LUMPUR - Jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei merangkul kejuaraan ketiga Terbuka Hong Kong selepas mengalahkan Sony Dwi Kuncoro, pada final di Hong Kong Colliseum, Kowloon, hari ini.

Pemain nombor satu dunia itu tidak menghadapi masalah untuk mengetepikan pemain Indonesia dalam masa 34 minit dengan keputusan 21-13, 21-9, sekali gus mencatatkan kejuaraan keenam siri super tahun ini.

Sebelum ini, Chong Wei, 31, menjuarai kejohanan itu pada 2009 dan 2010. Dalam pada itu, pemain China, Wang Yihan memenangi acara perseorangan wanita apabila menundukkan rakan senegara Wang Shixian 21-13, 16-21 dan 21-15.

Gelaran acara beregu lelaki menjadi milik Lee Yong Dae/Yoo Yeon Seong dari Korea Selatan apabila mengalahkan beregu senegara Kim Ki Jung/Kim Sa Rang 12-21, 21-15, 21-18.

Acara beregu wanita pula dimenangi oleh Bao Yixin/Tang Jinhua dari China selepas mengecewakan beregu senegara Ou Dongni/Tang Yuanting 18-21, 21-16, 21-15.

Pasangan England Chris Adcock/Gabrielle White pula menjuarai acara beregu campuran apabila menumpaskan gandingan China, Liu Cheng/Bao Yixin 21-14, 24-22. - Bernama

Gempar.. Ngaku Islam tapi Tak Tahu Mengucap...!!!

Tak tahu mengucap
Oleh Hayati Ibrahim

http://4.bp.blogspot.com/-CtF1FbU1yUI/UHQeTRuPXGI/AAAAAAAABoM/oQHvQVa3yXQ/s1600/091020121146.jpg
PUTRAJAYA: Sungguh mengejutkan apabila kajian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di sekolah di Kuala Lumpur, mendapati ada di kalangan pelajar yang tidak mempunyai pengetahuan agama, termasuk tidak tahu mengucap dua kalimah syahadah.

Ketua pengarahnya, Datuk Othman Mustapha berkata, kajian itu dibuat tahun lalu membabitkan lima kelas di sekolah itu dan hasil kajian mendapati hanya pelajar di tiga kelas yang mempunyai pengetahuan agama.

“Sementara pelajar dalam dua kelas lagi tidak mempunyai pengetahuan mengenai agama Islam, termasuk ada yang mengaku tidak tahu mengucap dua kalimah syahadah.

“Keputusan kajian ini mengejutkan kami, jika mengucap dua kalimah syahadah pun tak boleh, macam mana mereka nak solat,” katanya ketika merasmikan Penutup Program Pengukuhan Akhlak ‘Smart Solat’ Remaja di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, di sini, kelmarin.

Program itu dianjurkan Pertubuhan Pembangunan dan Transformasi Insan Malaysia (P-TIM) yang bertujuan mengajak golongan remaja dan belia menguasai dan memahami asas solat.

Othman berkata, pada 1995, kajian seumpama itu pernah dilakukan terhadap 6,779 pelajar Melayu yang gagal subjek agama dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Katanya, keputusan kajian juga mengejutkan apabila 1,616 gagal mengucap, 1553 gagal dalam aspek Rukun Islam dan 1,901 lagi gagal dalam aspek Rukun Iman.

“Ini kajian yang dilakukan pada 1995 dan sekarang kita percaya mereka ini sudah dewasa dan mungkin sudah mempunyai keluarga dan anak, dan sekiranya mereka tidak berubah tidak mustahil anak mereka mewarisi sifat sama,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata selain penguatkuasaan undang-undang, isu keruntuhan akhlak di kalangan remaja di negara ini mampu ditangani melalui pendekatan pendidikan solat.

Katanya, senario gejala sosial di kalangan remaja dan belia ketika ini menakutkan, kebanyakan mereka terbabit dengan penyalahgunaan dadah, merokok, melepak di pasar raya, bohsia, ponteng sekolah, zina dan menonton video lucah. “Kebanyakan remaja yang bermasalah menghadapi masalah solat, iaitu mereka tidak solat di rumah, apatah lagi di masjid atau surau.

“Namun, lebih menyedihkan anak ini tidak pernah nampak ibu bapa mereka bersolat. Walaupun mereka bukan anak kami tetapi atas nama kemanusiaan, kami sangat bersimpati dengan mereka,” katanya.

Justeru, katanya program Smart Solat yang dianjurkan P-TIM sangat bertepatan dengan waktunya bagi membina benteng ampuh dalam diri anak menangani masalah keruntuhan akhlak di kalangan remaja dan belia.

“Bila anak solat dengan sempurna, Insya-Allah mereka terpelihara daripada melakukan perkara negatif dan mereka boleh menjaga diri “Ini kesan suntikan iman yang membajai hati dan sanubari anak kita yang disebut sebagai taqwa,” katanya.

Kisah lucu villa berhantu aka Villa Nabila

Kisah lucu villa berhantu
TOK PERAK

http://1.bp.blogspot.com/-quYZeI6VM0s/Uomlt0NWG-I/AAAAAAAAY2s/rvfbuzT34iA/s640/misteri+vila+nabila.jpg

*KISAH Villa Nabila telah menghebohkan ‘1Malaya’ minggu lalu. Banglo berhampiran Danga Bay di Johor Bharu itu yang telah ditinggalkan sejak sekian lama, dikatakan antara 10 lokasi paling berhantu di negara ini.

Tidak pula diketahui siapa gerangan yang pandai-pandai – macam tidak ada kerja lain! – mencipta carta hantu dan meletakkan banglo dua tingkat itu pada kedudukan 10 teratas.

Sejak dulu orang kita memang percaya sangat pada hantu. Sebab itu apabila kisah vila ini tersebar di laman sosial, orang berebut-rebut berkunjung ke lokasi berkenaan, kenderaan berbaris panjang.

Akhirnya pihak polis terpaksa menutup kawasan tersebut bagi mengelakkan orang berkunjung ke tempat itu, untuk melihat hantu. Anehnya walaupun beratus orang berkunjung, tidak seorang pun berjaya melihat hantu.

Kalau betul ada hantu di vila berkenaan pasti hantu-hantu ketawa sambil menjelirkan lidah melihat kelakuan manusia di era ICT yang serba canggih. Zaman tercanggih tetapi fikiran terkebelakang.

*PERIHAL puaka Villa Nabila mula dicetuskan di alam maya apabila seorang remaja, Mohamad Izzat Izzudin Hussin, 16, dikatakan disembunyikan hantu ketika berkunjung ke banglo kosong berkenaan.

Pada mulanya dikatakan lebih kurang 30 remaja hilang setelah berkunjung ke banglo berkenaan. Tetapi polis kemudian menyifatkan itu hanya khabar angin, sebab yang dilaporkan hilang hanya Mohamad Izzat.

Ibu remaja tersebut, Norhayati Mohamad, 39, yang bimbang anaknya tidak pulang setelah beberapa hari disembunyikan hantu, membuat laporan polis. Unit anjing polis bersama anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat telah dikerahkan untuk mencari.

Kawasan seluas padang bola itu diselongkar, tetapi remaja yang hilang tidak ditemui. Ketika gerakan mencari ditingkatkan dan si ibu dalam keadaan bimbang bukan kepalang, tiba-tiba Mohamad Izzat muncul menamatkan misteri.

Remaja tersebut selamba sahaja memberitahu dia tidak disembunyi oleh mana-mana makhluk, sebaliknya tidur di rumah teman wanitanya di rumah pangsa Taman Desa Mutiara, tidak jauh dari vila berkenaan.

Sekali lagi hantu-hantu di banglo besar itu ketawa terbahak-bahak melihat gelagat dan lakonan manusia!

*MAKA teringat saya tentang kisah serupa yang terjadi di Terengganu beberapa tahun dulu mengenai seorang gadis yang dikatakan misteri, kalau tidak silap namanya Balqis.

Heboh seluruh negara bahawa gadis ini selalu menghilangkan diri dibawa oleh makhluk halus untuk melihat pelbagai keanehan di alam ghaib. Kadang-kadang hilang dua tiga jam, ada ketikanya separuh hari, pernah juga hilang semalaman.

Ketika hilang dia telah dibawa ke beberapa tempat aneh, termasuk ke Gunung Jerai yang terletak beratus kilometer dari rumahnya. Bayangkan boleh tempat begitu jauh dalam beberapa saat. Hebat!

Ramai bomoh dan ustaz dipanggil untuk merawat gadis berkenaan yang selalu hilang – ada ketikanya beberapa hari – dilarikan hantu. Orang ramai, termasuk dukun, bomoh, ustaz, malah wakil rakyat percaya Balqis memang dilarikan hantu.

Kemudian pecah tembelang, dan misteri kehilangan terbongkar, apabila setelah beberapa hari hilang, gadis tersebut ditemui di sebuah kampung di Negeri Sembilan. Rupanya dia mengikut teman lelakinya.

Kerap kali hantu dan makhluk halus menjadi mangsa fitnah. Setiap kali ada remaja hilang, hantu dituduh sebagai tukang sembunyi. Kesian hantu!

*AKHIR kalam, jangan suka menyalahkan hantu. Berfikirlah dengan waras, dan terima fakta. Seperti yang dilaporkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) merekodkan 5,445 kanak-kanak hilang seluruh negara dalam tiga tahun ini.

Lebih 70 peratus daripada yang hilang itu adalah kanak-kanak perempuan, kebanyakan masih di bawah usia 18. Fakta polis mengesahkan anak gadis yang melarikan diri dari rumah itu bukan dilarikan hantu, tetapi mengikut kekasih untuk mencari kebebasan di luar.

Menurut Ketua Unit Seksual, Bahagian Jenayah Seksual dan Kanak-Kanak (D11), Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Deputi Superintenden Zaiton Che Lah, PDRM mengesan ada kegiatan pihak yang tidak bertanggungjawab melatih lelaki untuk memikat gadis-gadis di bawah umur iaitu berusia bawah 18 tahun untuk dijadikan kekasih.

Pendek kata jangan percaya sangat pada hantu. Jangan salahkan hantu, salahkan diri sendiri.

Artis wanita simpan anak ikan

http://2.bp.blogspot.com/_26XwMNodMqg/TSNCvesqTSI/AAAAAAAABgM/0q83S_1oF1Q/s1600/DSCN2154.JPG
gambar hiasan sahaja
SUDAH namanya Diva, pasti tak kering cerita artis. Kalau bukan daripada pengetahuan sendiri, Diva ada ramai sumber yang sedia nak kongsi cerita. Minggu ini, Diva saja telefon seorang teman yang sudah lama nak menyumbang cerita, satu soalan dipetik, berguguran ibaratnya cerita panas luruh dari bibir kawan yang Diva gelarkan dia Kepochiana Labuci itu.

Kata Kepochiana, dia dapat hidu permainan seorang artis wanita yang masih berstatus isteri orang. Maksudnya, artis wanita itu ada simpan teman lelaki atau tepat lagi anak ikan sedangkan dia masih bersuami.

Diva nak mengucap panjang pun tak tergamak, sebab takut juga bab-bab kecurangan begitu diketahui orang. Terfikir kalaulah adik-kakak sendiri yang berperangai begitu, haru jadinya.

Jadi Diva pun tanyalah Kepochiana, betul ke tidak cerita yang disampaikan itu. Lantas Kepochiana kata, dia sendiri selalu tengok dengan mata kepalanya betapa mesranya artis wanita berkenaan dengan budak jantan tu di sebuah restoran popular di Bangsar. Katanya, badan berketak tampan bergaya. Selalulah artis tersebut makan dengan teman lelaki mudanya di situ.

Bukan makan sahaja, Kepochiana juga pernah nampak aksi mesra dan manja artis wanita itu dicium di dahi dan pipi oleh teman lelaki anak ikannya. Kenapa anak ikan, sebab setahu Kepochiana suami artis itu tidaklah semuda lelaki yang selalu dikeleknya itu. Hebat sungguh penangan wanita berusia rupa-rupanya, ramai pula yang dapat teman lelaki muda.

Diva: Dengar cerita, ada Stadium Merdeka mini dalam Istana Budaya untuk SuperMokh Sebuah Muzikal, hebat ke tak hebat, tontonlah sendiri.

Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1110&pub=Kosmo&sec=Diva_Interaktif&pg=dv_03.htm#ixzz2lVt5votD
Hakcipta terpelihara

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive