UtusanDaily

Saturday, 31 October 2015

Panas | Rani Kulup Lapor Polis Isu Kemunculan 2 Matahari Di Kanada.


Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM) memang biasa membuat laporan polis sehingga mendapat gelaran gelaran 'Raja Report' daripada sesetengah pihak.

Namun begitu, laporan polis terbaru yang dibuat Presiden MJMM, Abdul Rani Kulup memang agak pelik kerana ia tidak menyentuh isu membabitkan mana-mana individu.


China Press melaporkan Abdul Rani telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur berhubung penyebaran gambar mengenai kemunculan dua matahari di Kanada.

Abdul Rani dalam laporannya menyebut khabar mengenai kemunculan dua matahari telah mencuri perhatian orang ramai dan mahu polis melakukan siasatan.

Abdul Rani turut menggesa Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi serta Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) menyertai proses siasatan mengenai kemunculan dua matahari.

Kemunculan dua matahari yang terbit secara serentak selalunya dikaitkan sebagai berpunca daripada ilusi optik.

Friday, 30 October 2015

9 Kilang Besar Bakal Tinggalkan Pulau Pinang - Ribuan Bakal Hilang Pekerjaan.


Kedudukan Pulau Pinang sebagai Lembah Silikon Timur semakin goyah apabila sembilan kilang besar dijangka berpindah dan mengurangkan pekerja atas pelbagai faktor.
Nanyang Siangpau melaporkan, sebahagian daripada sembilan kilang telah diambil alih atau digabungkan dengan syarikat lain.
Motorola pula dilaporkan akan menukar kilang kepada bahagian penyelidikan selepas syarikat itu diambil alih sebelum ini.
Lain-lain syarikat yang dikatakan mungkin meninggalkan Pulau Pinang atau mengurangkan pekerja termasuk Western Digital, Blaupunkt, HGST, Amphenol TCS, EMC, UTi, Ericsson dan AMD.
Sumber memberitahu, jumlah pekerja yang terjejas berikutan proses penghijrahan, penggabungan, pengambilalihan dan tutup kilang itu mungkin melebihi 1,000 orang.
Western Digital akan meninggalkan Pulau Pinang untuk berpindah ke Kuala Lumpur sementara HGST mahu berpindah ke Johor Bahru.
Kilang Amphenol TCS di Bayan Lepas pula akan ditutup dan berpindah ke China.
Motorola pula sudah diambil alih oleh Sanmina Corp sementara EMC dibeli oleh Dell.
UTi turut diambil alih syarikat lain iaitu DSV manakala Flextronic telah mengambil alih Ericsson.
Selain itu, AMD pula dikhabarkan akan bergabung dengan Nandong Fujitsu Microelectronic.

Dalam pada itu, Blaupunkt dilaporkan gulung tikar dan akan menutup kilangnya di Pulau Pinang selepas menghentikan 300 pekerja yang ada. - MalaysiaGazette.

Thursday, 29 October 2015

Akhirnya NAJIB fail saman terhadap Ling Liong Sik

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak telah memfailkan saman fitnah terhadap bekas Presiden MCA, Tun Dr Ling Liong Sik.

Bercakap kepada Malaysiakini, peguam Najib, Datuk Hafarizam Harun berkata saman itu telah difailkan kelmarin.

Ling merupakan pemimpin BN pertama yang disaman oleh Najib.

Najib yang juga pengerusi BN, juga memohon ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan dari bekas presiden MCA itu.

Difahamkan saman tersebut difailkan pada hari Selasa.

Menurut sumber, pengurusan kes tersebut ditetapkan pada 16 November di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk John Louis O 'Hara.

Malaysiakini menghubungi peguam Ling - Ranjit Singh - yang berkata pihaknya masih belum menerima saman tersebut.

Biasanya, ia mengambil masa beberapa hari untuk salinan saman yang dimeterai, disampaikan kepada pihak-pihak yang disaman.

Sebelum ini, dilaporkan bahawa Najib telah menyaman ahli politik, antaranya Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli; Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Tony Pua, dan Ahli Parlimen Taiping DAP Nga Kor Ming.

Beliau juga telah menyaman Harakah berhubung laporan media rasmi PAS itu mengenai anak tirinya, Riza Aziz dan 1MDB.

Najib juga telah memfailkan saman terhadap Malaysiakini berkaitan dua artikel komen pembaca berhubung kemelut politik di Terengganu

Corat-Coret Rajinikanth @ Melaka - Kisah rampas limosin & bodyguard yang terlebih berlagak

'Rampas' Limosin Dinaiki Rajinikanth, Syarikat Kereta Sewa Buat Laporan Polis


MELAKA: Aktor filem Tamil, Rajinikanth sedang berada di negara ini untuk penggambaran filem Kabali dan keadaan menjadi 'hangat' sebaik sahaja beliau tiba.

Bahang kepanasan itu turut dirasai seorang pemandu limosin yang berusia 25 tahun.

Pemandu dari syarikat kereta sewa yang berpusat di Petaling Jaya itu telah diminta membawa bintang filem dari India itu ke sebuah hotel di Kuala Lumpur, kira-kira pukul 4 petang Isnin.

Seorang jurucakap syarikat itu berkata mereka telah menghantar sebuah limosin dihiasi dengan pelekat 'Hello Kitty' untuk digunakan oleh pelakon itu dari pukul 4 hingga 6 petang.

Tetapi, pelakon itu hanya tiba di KLIA pada pukul 6 petang dan pemandu itu memberitahu individu tempatan yang mewakili bintang filem itu bahawa dia terpaksa bergegas untuk mengambil VIP lain untuk pembukaan sebuah restoran di Selangor.

Wakil tersebut bagaimanapun merampas telefon bimbit pemandu itu dan memaksanya supaya memandu ke Melaka, kata jurucakap itu.
Pemandu yang ketakutan itu hanya patuh kepada arahan.

"Kami cuba menghubungi pemandu kami tetapi telefon bimbitnya tidak dijawab. Kami terdesak kerana terdapat satu lagi acara lain pada pukul 6 petang hari yang sama," kata jurucakap itu.

Jurucakap itu berkata, pemandu itu hanya menghubungi mereka sebaik sahaja tiba di Melaka pada pukul 8.20 malam.

"Syarikat kami berdepan kritikan daripada pelanggan kedua disebabkan isu ini."

Syarikat itu kemudian membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields, Rabu.

Pengerusi Sektor Swasta Melaka, Jawatankuasa Sumber Manusia dan NGO Datuk MS Mahadevan, yang dilantik oleh Ketua Menteri Datuk Seri Idris Haron bagi memudahkan penggambaran, berkata beliau juga mempunyai pengalaman buruk berurusan dengan wakil-wakil tempatan berkenaan.

Mahadevan mendakwa sekumpulan 20 lelaki yang memakai baju-T mendakwa mereka adalah pengawal peribadi pelakon itu telah mengasari petugas media dan pembesar-pembesar negeri semasa 'superstar' itu membuat lawatan kunjungan hormat kepada Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob, Selasa.

Mereka yang berada di pejabat Yang Dipertua Negeri semuanya dijemput tetapi Mahadevan berkata mereka secara agresif ditolak oleh 'bodyguard tak terlatih'.

Mahadevan kemudiannya memanggil penganjur tempatan, dan diberitahu bahawa Rajinikanth sendiri meminta agar pengawal peribadi untuk tidak mengawalnya.

1MDB dalam bahasa paling mudah takut ada lagi yang tak faham – A Kadir Jasin

Oleh Datuk Abdul Kadir Jasin

Saya minta izin bincang hal 1MDB dalam bahasa paling mudah sebab takut ada lagi orang yang tak faham.

muhyiddin-yassin-mahathir-kadir-jasin

1. 1MDB diasaskan pada tahun 2008 sebagai Terengganu Investment Agency (TIA) dengan tujuan melabur hasil minyak negeri itu. Pada tahun 2009 ia ditukar jadi 1MDB. Dalam pengumuman pada 22 Julai, 2009, Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Matti­mung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib Abdul Razak, kata TIA diubah jadi 1MDB dengan tujuan perluaskan faedah kepada seluruh rakyat Malaysia dan bukan Terengganu saja. Dengan itu, 1MDB jadi syarikat milik penuh Kementerian Kewangan di bawah kawalan lansung Perdana Menteri.

2. Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low jadi agen bebas (free agent) sejak zaman TIA lagi dan tambah berpengaruh bila TIA jadi 1MDB. Dia anak kepada jutawan Cina Pulau Pinang, (Tan Sri) Larry Low Hock Peng. Larry Low adalah antara pengasas dan peneraju syarikat Malaysia Weaving Printing Dyeing Factory Limited yang sekarang dikenali sebagai WME Holdings Berhad. Nenek Jho Low, (Datuk) Low Meng Tak lahir di Guangdong, China pada tahun 1922 dan bina kekayaan di China, Thailand dan Malaysia melalui perlombongan bijih besi, pengilangan arak dan kemudiannya hartanah.

Jho Low, agen bebas 1MDB hidup mewah

3. Pada mulanya 1MDB didakwa sebagai tabung berdaulat (sovereign fund) tapi ditukar jadi syarikat pelaburan strategik (strategic investment company) setelah dihujahkan yang kita sudah pun ada tabung berdaulat, iaitu Khazanah Nasional Berhad (Khazanah).

4. Dengan modal permulaan RM1 juta, 1MDB berhutang besar-besaran dari dalam dan luar Negara. Sebahagian hutangnya dijamin oleh kerajaan. Ertinya kalau 1MDB tak mampu bayar balik atau muflis (bankrupt), pembayar cukailah yang kena tanggung bebannya. Silap-silap anak cucu kita pun kena juga. Sudah sekali ia tak mampu bayar hutang ikut masa. Terpaksa berhutang untuk bayar hutang. Siapa yang bagi hutang sampai hari ini masih samar-samar. Ada kata Arab. Ada kata Ananda Krishman. Ada kata kerajaan sendiri.

5. Cara 1MDB berniaga sangat menakjubkan. Dengan modal yang sangat kecil, ia berhutang dengan sangat besar. Laporan kewangan 1MDB tahun 2014 menunjukkan ia berhutang RM49 bilion dengan harta sebanyak RM52 bilion. [Dengan hutang sebanyak itu, kita boleh bina lima buah KLIA asal.]

6. Cara ia berhutang pun luar biasa. Contohnya pada tahun 2012/13 ia guna khidmat bank pelaburan Amerika, Goldman Sachs untuk pinjam AS$3 bilion (kira-kira RM13 bilion pada kadar tukaran sekarang). Yang anehnya 1MDB bagi komisen sampai AS$500 juta (RM2.1 bilion) kepada Goldman. Agensi berita ekonomi Amerika, Bloomberg laporkan pada 9 Mei 2013 bahawa komisen Goldman adalah kira-kira 7.7 peratus sedangkan kadar purata komisen bagi “junk bond” (bon sampah) adalah 1.32 peratus bagi tahun 2013. Adakah ini bermakna bon 1MDB lebih teruk daripada “junk bon” maka Goldman perlu dibagi komisen yang sangat tinggi? Dalam pasaran bon, lagi tinggi risiko, lagi murah harganya dan lagi tinggi komisennya sebab susah nak jual.

7. Rasanya tak ada syarikat dalam dunia yang nisbah antara modal dan hutang begitu luas macam 1MDB. Bila skandalnya mula didedahkan selepas Pilihan Raya Umum 2013, barulah 1MDB tambah modal (equity) kepada RM900 juta. Kemudian pada tahun 2014 ditambah lagi kepada RM2.4 bilion.

8. Walaupun modal RM2.4 bilion tu nampak banyak, tapi banding dengan hutang RM49 bilion, ia adalah kecil. Maksudnya 1MDB berhutang 20.4 kali ganda daripada modalnya. Ini sangat-sangatlah tinggi pasal nisbah purata hutang-kepada-modal (debt-to-equity-ratio) syarikat-syarikat yang diniagakan di Bursa Malaysia hanya satu setengah kali ganda saja.

10. Bila saya tanya pendapat seorang kawan yang bekerja sebagai penyelidik ekonomi, dia kata, ini samalah dengan seorang penjaja yang ada modal RM2,000 tapi pergi bank minta pinjam RM40,000. Tak masuk akal dan tak ada bank yang akan bagi.

Penjaja, sukar bank nak layan

11. Kemudian 1MDB beli harta di dalam dan luar negara daripada penjual swasta dengar harga tinggi. Jauh lebih mahal daripada harga pasaran. Inilah sebabnya orang yang tahu hal ehwal perniagaan syak ada urusan belakang tirai di antara pembeli dan penjual.

12. Tapi bila 1MDB beli harta kerajaan macam tanah, ia bayar harga yang sangat murah. Ada tanah kerajaan di Kuala Lumpur dibeli dengan harga RM64 sekaki persegi yang kemudiannya dijual kepada Tabung Haji dengan harga 43 kali ganda lebih tinggi. Kerajaan rugi pendapatan, 1MDB buat duit atas angin dan Tabung Haji kena kutuk sampai terpaksa buat dusta.

13. Dari segi moral, ini sudah boleh dikira salah guna kuasa dan dari segi undang-undang pula ia boleh dianggap pakatan untuk menipu kerana negara hilang peluang untuk dapat hasil yang lebih tinggi. Dalam bahasa Inggeris, perbuatan ini disebut “conspiracy to defraud”.

14. Perdana Menteri dan para pelindung serta pembela beliau boleh bagi macam-macam alasan dan guna macam-macam muslihat untuk sembunyi kebenaran, tapi satu dunia sudah tahu. Apatah lagi ramai pembela terkini Perdana Menteri kurang kredibiliti.

15. Kalau tak ada bukti dan syak wasangka yang kuat, macam mana pihak berkuasa jenayah, kewangan dan perbankan di Singapura, Hong Kong, United Kingdom, Switzerland, United Kingdom dan Amerika Syarikat telah membuka siasatan ke atas 1MDB dan membekukan beberapa akaun yang bersangkut-paut dengannya?

16. Kalau semua laporan media mengenai penglibatan Mohd Najib dalam skandal 1MDB fitnah dan dusta, pasal apa Mohd Najib dan peguam-peguamnya hanya gertak nak saman tapi tak saman?

Propaganda Utusan tidak tepat, PM tak saman.

17. Kalau beliau berani kerana beliau berada di pihak yang benar, pasal apa guna Kanun Keseksaan (Penal Code) ke atas (Datuk Seri) Khairuddin Abu Hassan dan peguamnya, Matthias Chang – mengapa tidak kemukakan saman malu ke atas mereka?

18. Selain kejatuhan harga minyak mentah dan kelembapan ekonomi dunia, semua orang tahu bahawa nilai ringgit merudum kerana skandal 1MDB dan kurang keyakinan kepada kerajaan pimpinan Mohd Najib.

19. Natijahnya, katalah apa nak kata berkenaan 1MDB, tapi orang yang tahu berkenaan urus niaga korporat, kewangan, perbankan dan undang-undang tak akan percaya.

20. Tak keterlaluan kalau kita ibaratkan 1MDB sebagai gajah Tok Mia yang kena penyakit EEHV (elephant endotheliotropic herpesviruses) yang keluarkan bau busuk. Simbahlah dengan minyak wangi paling mahal dari Paris atau Milan baunya tak hilang juga. Hatta minyak wangi Amouage yang diuar-uarkan sebagai minyak wangi paling mahal di dunia itu tak berkesan lagi. Lapan puluh peratus gajah yang kena penyakit ini mati.

21. Serentak itu, jentera propaganda Umno, kerajaan dan 1MDB semakin hari semakin hilang kewibawaan apabila mereka disaman, khususnya oleh pembangkang, dan kalah perbicaraan, terpaksa memohon maaf dan bayar ratusan ribu ringgit ganti rugi.

Main stream media lost repeatedly

22. Malangnya bagi Malaysia dan rakyat jelatanya, apabila Mohd Najib bentangkan Belanjawan 2016 Jumaat ini, berapa ramai akan percaya. Kalau pelabur dan pengguna tak yakin, mereka tak melabur dan tak beli-belah. Bila mereka tak labur dan tak berbelanja, tak adalah “private consumption”. Private comsumption adalah penggerak ekonomi negara. Kalau kerajaan hendak berbelanja, ia terpaksa berhutang. Tapi macam mana nak berhutang apabila hutang kerajaan sudah sampai had maksimum berbanding keluaran dalam negara kasar.

Wallahuaklam.

* Gambar kredit Free Malaysia Today

Panas | Talian hayat politik BN kini ada pada SPRM..!!!


Pada hari ini, Malaysiakini telah melaporkan betapa Tony Pua (DAP) telah berkata bahawa peluang menggulingkan Perdana Menteri adalah terlalu tipis — sekurang-kurangnya bukan melalui undi tidak percaya ataupun melalui undi menentang bajet di Parlimen.

Pergerakan anti-Najib turut berpendapat dan telah menerima hakikat seandainya Najib mahu digulingkan, maka Umno dan Barisan Nasional terpaksa ditumpaskan sekaligus.

Ini bererti Umno dan Barisan Nasional mesti dikalahkan dalam pilihanraya umum yang akan datang.

Perkara ini memang hampir tidak munasabah sebelum ini. Malah, pihak pembangkang telah menyebut demikian. Begitu juga pendapat beberapa orang penganalis politik. Akan tetapi, mulai hari ini, senario itu sudah semakin menghampiri kenyataan dan menjadi semakin besar kemungkinannya. Ini adalah disebabkan berlakunya satu gerakan SPRM hari ini keatas syarikat di Damansara Perdana yang bernama Brandworth Corporation.

Brandworth Corporation merupakan sebuah syarikat yang menguruskan strategi media Barisan Nasional semasa pilihanraya umum yang lalu, dan dalam pilihanraya umum yang akan datang juga. Keseluruhan strategi pilihanraya, bajet, pembiayaan, dan apa juga maklumat rahsia mengenai pilihanraya umum yang lalu dan yang akan datang , kini sudah berada dalam tangan SPRM.

SPRM - Pakatan

Hanya sekitar dua bulan yang lalu pemimpin pembangkang telah membuat lawatan ke pejabat SPRM dalam satu pertunjukan ‘solidariti ’.SPRM yang satu ketika dahulu telah dikutuk kerana kisah kematian Teoh Beng Hock dan Ahmad Sarbani Mohamed semasa dalam tahanan mereka, kini dianggap sebagai sekutu pembangkang ataupun sahabat kepada mereka yang menentang kerajaan. .

Betapa pantasnya pertukaran dari zero kepada hero kalau kepentingan dapat diselaraskan. Malah pertubuhan seperti SPRM yang pernah bergelar pembunuh boleh menjadi sahabat Rakyat kalaulah kedua pihak mengongsi matlamat yang sama.

Apapun, apabila strategi pilihanraya Umno dan Barisan Nasional sudah pun kini berada di tangan SPRM, hanya masa sahaja yang menentukan bila segala rahsia itu semua jatuh ke tangan pihak pembangkang. Itupun kalau ia belum terjadi lagi jika mengambil kira di Malaysia tidak ada yang dianggap rahsia

Pada 3hb Ogos 2015, SPRM telah mengumumkan bahawa RM2.6 billion yang didakwa telah dimasukkan dalam akaun peribadi bank Najib adalah satu sumbangan dan bukannya datang dari 1MDB. Tetapi pada 24hb Ogos 2015,Ketua Pesuruhjaya SPRM, Abu Kassim Mohamed, salah seorang dari enam orang Tan Sri yang pernah disebut oleh Malaysia Today, telah berkata bahawa kes tersebut masih dalam siasatan dan failnya belum ditutup lagi. .

Dengan fail yang masih terbuka dan siasatan masih berjalan, SPRM mempunyai kebebasan untuk melakukan penggeledahan keatas mana-mana syarikat, pertubuhan, parti politik, dsbg., dan merampas apa sahaja dalam pejabat itu, tidak kira apakah dokumen dan fail tersebut ada katan dengan siasatan ataupun tidak. Sebarang tindakan SPRM tidak tertakluk kepada cengkaman perundangan ‘judicial review’. Dari sudut teknikal ini bererti SPRM boleh mengatasi undang-undang dan jauh dari bidangkuasa (jurisdiction) mahkamah..

Memang besar faedah kalau SPRM berada di sebelah 'kita'. Kalaulah anda mahu menggulingkan Perdana Menteri dengan mengalahkan Umno dan Barisan Nasional pada pilihanraya umum yang akan datang, maka SPRM merupakan satu-satunya wadah untuk berbuat demikian. Kini, apa sahaja yang pernah dilakukan oleh Umno dan Barisan Nasional dalam pilihanraya umum yang lalu dan perancangannya dalam pilihanraya umum yang akan datang bukanlah menjadi satu rahsia lagi. .

Saya fikir Umno dan Barisan Nasional kena berharap dan berdoa agar semua rahsia yang kini berada di tangan SPRM akan kekal kerahsiaannya dan tidak ada pegawai SPRM yang bersimpati kepada pembangkang. Kalaulah mereka buat keputusan menyerahkan segala rahsia itu kepada pembangkang, bererti Barisan Nasional akan menghadapai zaman sukar dalam pilihanraya umum nanti. Dan seandainya Barisan Nasional disapu bersih, bererti Perdana menteri pun disapu sama, akhirnya. Itulah yang pergerakan anti-Najib cuba lakukan..

Saya harus rakamkan bahawa inilah satu tindakan yang amat bijak, dan sesuatu yang saya sendiri tidak jangkakan. Akan tetapi inilah politik dan dalam politik segala-galanya dianggap saksama. Mungkin juga Pakatan Harapan memang memiliki harapan juga akhirnya, dengan kolaborasinya bersama SPRM.

Kalaulah Barisan Nasional digulingkan dan satu kerajaan baru ditubuhkan, maka Tan Sri Abu Kassim Mohamed harus diberikan satu jawatan kabinet. Apakah beliau salah seorang Tan Sri yang dijanjikan jawatan menteri seandainya Najib dapat digulingkan?

MACC DELIVERS A SUCKER PUNCH
October 28, 2015
THE CORRIDORS OF POWER
Raja Petra Kamarudin

‘Jangan sesekali sebut Umno retak’


KUALA LUMPUR - Pimpinan dan ahli Umno boleh berbeza pandangan namun mereka tertakluk kepada disiplin dan Perlembagaan parti Melayu itu.

Demikian kata Ahli Majlis Tertingginya, Datuk Abdul Rahman Dahlan sambil menegaskan kebebasan itu perlu disuarakan dengan menggunakan saluran yang betul.

"Umno sentiasa kukuh kerana cara ini, tiada parti politik boleh bertahan jika disiplin tidak diambil berat.

"Disiplin adalah sebahagian dari Umno, ianya terpakai kepada semua pihak yang berada dalam parti ini," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, di sini, hari ini.

Beliau mengulas kemunculan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam Bicara Minda Sinar Harian bertajuk 'Berani Kerana Benar' di Johor Bahru pada Sabtu lalu.

Pendedahan dan kritikannya terhadap pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak itu merupakan kali pertama dilakukan Muhyiddin di luar program Umno seperti sebelum ini.

Mengulas lanjut, Abdul Rahman menafikan tindakan Muhyiddin itu menggambarkan perpaduan dalam Umno semakin rapuh.

"Jangan sesekali sebut (Umno) retak," tegasnya.

Abdul Rahman berkata lagi, perbuatan Muhyiddin itu boleh dijadikan asas untuk merujuk Ahli Parlimen Pagoh itu ke Biro Disiplin Umno.

"Kita lihat nanti, lihat kepada kes disiplin sebelum ini, saya percaya ada asas untuk merujuk beberapa individu dalam masalah disiplin parti," ujarnya.

Ditanya tentang tindakan sama boleh dikenakan ke atas Tun Dr Mahathir, beliau menegaskan negawaran itu juga tertakluk peraturan sama jika beliau masih ahli Umno yang sah.

"Jika dia masih ahli Umno, beliau tertakluk kepada peraturan yang sama dan seperti orang lain dalam Umno," katanya lagi.

Durian belanda rawat kanser?


DURIAN belanda mendapat perhatian di seluruh dunia sejak kebelakangan ini kerana berita ‘keupayaan luar biasanya’ berbanding kemoterapi diuar-uarkan di internet terutama melalui media sosial. Sebuah artikel berbahasa Inggeris diterjemah dan disalin tampal pengguna internet kerana menganggap mesej tersebut amat berguna dan perlu dihebahkan kepada orang ramai.

Durian belanda Mesej utama dalam artikel tersebut berbunyi: "Ekstrak daripada pokok durian belanda membunuh sel-sel malignan (kanser) pada 12 jenis kanser termasuk kanser kolon, payudara, prostat, paru-paru dan pankreas. Sebatian-sebatian (kimia) dari pokok durian belanda terbukti 10,000 kali lebih berkuasa dalam memperlahankan sel-sel kanser berbanding Adriamycin iaitu ubatan kemoterapi yang biasa digunakan. Tambahan pula, tidak seperti kemoterapi, sebatian yang diekstrak daripada pokok graviola membunuh sel-sel kanser secara selektif iaitu ia tidak memusnahkan sel-sel sihat."

Annonacin

Penulis mengetahui kajian sains yang menunjukkan sebatian acitogenin terutama annonacin daripada pokok durian belanda berupaya membunuh sel-sel kanser. Setakat ini kajian tersebut hanya dijalankan secara tabung uji (vitro) dan pada tikus (vivo). Tiada sebarang ujian klinikal ke atas manusia dijalankan.

Menurut pengasas Raintree Nutrition Inc. yang mempromosi herba dari Amerika Selatan, Leslie Taylor dalam laman webnya Rain-Tree, golongan saintis berjaya mensintesiskan beberapa jenis acetogenin yang dipercayai aktif terhadap sel-sel kanser dalam makmal. Langkah seterusnya ialah mengubah struktur kimia tanpa kehilangan keupayaan tindakan antitumor.

Tujuannya menghasilkan struktur terubahsuai agar ujian seterusnya termasuk ujian klinikal ke atas manusia dijalankan sebelum mendapat kelulusan FDA dan untuk dipatenkan. Untuk pengetahuan pembaca, sebarang jenis sebatian kimia sintetik serupa dengan sebatian kimia semula jadi tidak boleh dipatenkan oleh sesiapa pun. Dalam kes ini ialah sebatian-sebatian acitogenin.

Menurut Taylor, usaha saintis mengubah stuktur acetogenin sintetik masih menemui jalan buntu. Ia kerana setiap kali mereka mengubah struktur kimia acetogenin, keupayaan antitumor merosot! Bagaimanapun, terdapat kemungkinan sebatian acetogenin tertentu misalnya annonacin sintetik tidak terubahsuai akan diberi perhatian oleh National Cancer Insitute dan National Institute of Health, Amerika Syarikat untuk mengintervensi.

Seperti berlaku kepada taxol iaitu sebatian kimia yang diekstrak daripada daun pokok yew, kedua-dua badan tersebut berkemungkinan besar akan mengarahkan ujian klinikal terhadap acetogenin sintetik tanpa pengubahsuaian struktur kimia.

Kajian sains ke atas sebatian acetogenin masih terus berlangsung. Antara yang terkini ialah kajian berjudul Selective growth inhibition of human breast cancer cells by graviola fruit extract in vitro and in vivo involving downregulation of EGFR expression terbit dalam jurnal Nutrition and Cancer (2011). Ekstrak buah durian belanda merujuk kepada kesemua jenis sebatian acetogenin.

Jadi, pendapat penulis pertama yang menulis ‘laporan’ mengenai sifat antitumor durian belanda (biasa disebut graviola) yang 10,000 kali lebih berkuasa daripada kemoterapi iaitu pemilik laman web Health Sciences Institute (HSI) yang menyatakan FDA dan saintis memberhentikan kajian ke atas sebatian tertentu durian belanda atau menyembunyikan khasiat antitumornya kerana tidak dapat menjana wang daripada usaha tersebut adalah tidak benar.

Artikel pemilik HSI, Jenny Thompson yang berlatarbelakangkan sarjana muda jurnalisme harus diteliti dahulu sebelum isinya diguna pakai. Menurut About Jenny Johnson di laman web HSI beliau pernah bekerja sebagai pegawai komunikasi bertugas mengumpul dan menjual data kesihatan.

Laman web HSI yang ditubuhkan dan dikendalikan oleh beliau sejak 11 tahun lalu adalah bercorak perubatan alternatif. Istilah institut yang beliau gunakan untuk membentuk panggilan HSI menggambarkan laman web tersebut seolah-olah dimiliki oleh pusat latihan/pendidikan yang berkredibiliti. Realitinya tidak begitu.

Selama 11 tahun Jenny dilihat sebagai sama ada tidak peka terhadap kritikan yang dilemparkan terhadap tulisan beliau atau sengaja buat tidak endah. Beliau memaparkan forum 2004 yang menunjukkan dua contoh di mana dua penghidap kanser meneruskan hidup seperti orang lain selepas mengambil durian belanda.

Secara umum, Jenny mampu memberi kesedaran orang ramai seluruh dunia terhadap potensi durian belanda sebagai penawar kanser. Namun, sebahagian isi dan kesimpulan dalam laporannya dilihat mengelirukan.

Sesiapa pernah mengalami kesan positif setelah mengambil semata-mata daun atau buah durian belanda untuk menghentikan, menyembuhkan atau memperlahankan (pertumbuhan) kanser, sila kongsi dengan media.

Kajian berjudul Five novel mono-tetrahydrofuran ring acetogenins from the seeds of Annona muricata terbit dalam Journal of Natural Products (1996) mendapati satu daripada lima acetogenin yang dikaji adalah 10,000 kali lebih berkuasa daripada ubatan kemoterapi adriamycin. Sebatian acetogenin tersebut secara spesifik merujuk kepada cis-annonacis-10-one.

Kuasa tersebut mungkin berkurangan bila buah atau daun durian belanda digunakan secara keseluruhan. Ia kerana pelbagai sebatian kimia dalam setiap bahagian pokok durian belanda dipercayai berupaya meneutralkan atau melemahkan kuasa acetogenin tersebut. Fenomena ini berlaku pada banyak jenis tumbuh-tumbuhan di mana sebatian tertentu dikenal pasti bersifat antitumor berkuasa.

Penghidap kanser yang ingin menguji cuba (trial and error), ambil 2-3 gram serbuk daun durian belanda dibahagi kepada beberapa dos setiap sehari. Sebanyak 3 gram serbuk dipercayai menyamai dari segi kuantiti sebatian acetogenin terdapat pada biji dan akar durian belanda. Ambil dalam bentuk kapsul atau teh dengan bancuh serbuk dengan secawan air panas. Perlu diketahui bahawa biji dan akar durian belanda amat toksik kerana kandungan acetogenin, alkaloid dan isoquinolone yang tinggi berbanding buah dan daun.

Acetogenin bersifat toksik kepada saraf termasuk otak. Terdapat kajian menunjukkan mereka yang kerap mengambil buah durian belanda atau teh pelbagai spesis graviola dikaitkan dengan Parkinsonism atipikal.

Sekali-sekala, penulis sendiri mengambil daun durian belanda dalam bentuk teh untuk meredakan stres atau membantu melancarkan penghadaman. Daunnya yang diramas dan dipanaskan dengan minyak kelapa sawit dengan api kecil penulis guna untuk mengurut tubuh yang sengal.

i-Sajadah bantu kiraan rakaat solat

Bantu kiraan rakaat solat

SEKUMPULAN penyelidik dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) menghasilkan inovasi unik yang boleh membantu meningkatkan konsentrasi dan kualiti ibadah umat Islam ketika mendirikan solat.

Produk yang dinamakan sebagai i-Sajadah itu merupakan tikar sejadah dengan sistem peranti pintar yang memberi notifikasi bilangan rakaat dalam solat.

Tujuan dihasilkan adalah untuk memberikan kemudahan kepada umat Islam daripada pelbagai lapisan umur, khususnya golongan yang mengalami masalah kognitif ataupun mempunyai daya ingatan yang lemah. Di samping itu juga, ia turut membantu golongan baru belajar untuk mengingat bilangan rakaat yang dilaksanakan seperti kanak-kanak yang baru belajar solat.

Menggunakan i-Sajadah, ia dapat memastikan bilangan rakaat dalam solat yang dikerjakan adalah tepat dan sah, tanpa sebarang keraguan serta was-was terhadap jumlah rakaat yang dilakukan.

http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.442779!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_700/image.jpg
Ketua Penyelidik, Johar Akbar Mohanat Gani berkata, kegunaan i-Sajadah adalah untuk mengatasi masalah mengingati turutan rakaat dalam solat yang dikerjakan dan seterusnya membantu mengekalkan tumpuan (khusyuk) dalam solat.

"Keistimewaan produk ini adalah ia didatangkan khas dengan gelang isyarat rakaat yang boleh digunakan oleh pengguna Islam yang mempunyai kecacatan penglihatan untuk mengesan kiraan rakaat dalam solat melalui bilangan gegaran kecil pada pergelangan tangan yang bersamaan dengan bilangan rakaat disempurnakan," katanya.

Selain Johar Akbar, penghasilan i-Sajadah turut dibantu Musa Yusup Lada dan Mohamad Riduwan Md Nawawi, selaku penyelidik bersama. Selain pensyarah, mereka juga dibantu penuntut dari Fakulti Kejuruteraan Elektrik UTeM - Akmal Afiq Nazmudi, Muhammad Amirul Hakim Kamaludin dan Sabiq Safiuddin Mohammad, selain pencetus idea Prof Dr Burairah Hussin.

Menurut Johar Akbar, idea untuk menghasilkan produk i-Sajadah ini datang daripada kerjasama antara dua fakulti di UTeM iaitu Fakulti Teknologi Maklumat dan Komunikasi (FTMK) melalui Prof Dr Burairah dan Fakulti Kejuruteraan Elektrik yang diketuai beliau sendiri.

"Permasalahan mengenai mengingat bilangan rakaat dalam solat ini boleh terjadi kepada semua lapisan masyarakat termasuk kita sendiri. Oleh itu, Prof Dr Burairah mengutarakan idea ini kepada pasukan kami untuk mereka bentuk satu alat yang boleh membantu menangani masalah tersebut.

"Sebilangan masyarakat Islam di luar sana juga mengakui mereka mengalami masalah yang sama untuk mengingati turutan rakaat dalam solat yang dikerjakan atas kemungkinan pelbagai faktor yang ada," katanya.

Proses rekaan

Ia bermula dengan rekaan asas yang hanya mengira dan menunjukkan bilangan rakaat dalam solat pada paparan LED di bahagian atas tikar sejadah. Cabarannya adalah daripada segi penambahbaikan rekaan i-Sajadah dari semasa ke semasa mengikut kehendak pengguna, tetapi dalam masa sama masih mengikut hukum syarak daripada segi sah solat. Ini termasuk mencari jalan penyelesaian terbaik bagi penambahbaikan i-Sajadah dalam mengekalkan kekhusyukan dan kesempurnaan solat tanpa gangguan paparan LED yang disediakan.

i-Sajadah direkabentuk mengikut saiz tikar sejadah yang biasa digunakan dan dilengkapi paparan LED, kotak sistem pengawal dan gelang isyarat rakaat. Peruntukannya daripada sumber Geran Penyelidikan Jangka Pendek (PJP) yang ditawarkan UTeM.

Penghasilan i-Sajadah bermula September 2014 dan mengambil masa kira-kira setahun untuk merealisasikan rekaan pada tahap komersil, di mana produk ini telah mendapat kelulusan cap dagangan dan hak cipta terlindung dari UTeM, dan masih dalam proses (patern filing) oleh universiti serta mencari rakan industri yang sesuai untuk penghasilan dan pengkormesilan i-Sajadah bagi dijual di pasaran tempatan dan antarabangsa.

"Insya-Allah kami menyasarkan produk ini dapat diguna pakai oleh masyarakat Islam pada tahun hadapan," kata Johar Akbar dengan menambah antara bahan mentah yang digunakan untuk menghasilkan i-Sajadah adalah material kanvas untuk tikar i-Sajadah mengikut saiz sejadah biasa, mikropengawal, LED dan paparan LED tujuh segmen, bateri, pengesan khas pada tikar i-Sajadah dan gelang isyarat rakaat dengan pergerakan mod getaran.

Dalam pada itu, i-Sajadah telah mencapai kejayaan tersendiri antaranya memenangi pingat emas dalam ekspo penyelidikan Malaysia Technology Expo (MTE) 2015 serta mendapat pengiktirafan dari Indonesian Invention and Innovation Promotion Association (Innopa) serta produk juga telah dilindungi oleh beberapa jenis harta intelek.

Ditanya tentang harapan, Johar Akbar berharap produk dapat dikomersialkan kepada pengguna Islam secepat mungkin bagi memberi jalan penyelesaian alternatif khususnya warga emas yang mengalami masalah kognitif dan daya ingatan lemah.

Tuesday, 27 October 2015

Kos RM40.8 juta pesawat, bukti Najib buat kerja

 Jamal Md Yunos
KUALA LUMPUR - "Bagi saya kos pesawat sepanjang enam bulan sebanyak RM40.8 juta, itu menandakan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan seorang yang kuat bekerja.

Demikian respons Ketua Umno Sungai Besar Datuk Jamal Md Yunos, ‎ketika mengulas mengenai kenyataan Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli di Parlimen hari ini, berhubung dakwaan Najib cuba menyembunyikan perbelanjaan jet ACJ320 yang diguna oleh Najib dianggarkan sebanyak RM40.8 juta.

Mengulas lanjut, Jamal berkata lagi banyak kos lagi besar tanggungjawab Najib terhadap rakyat dan negara.

"Beliau (Najib) bersungguh-sungguh bekerja untuk negara ini‎, tanggungjawab beliau besar," katanya kepada Sinar Online hari ini.

Dalam pada itu, Jamal meminta Rafizi agar menampilkan bukti sekiranya wujud salahlaku Perdana Menteri ketika menggunakan pesawat tersebut.

"Bawa sekali dokumen yang sah, jangan ia menjadi seperti dakwaan-dakwaan dahulu seperti kes cincin isteri Perdana Menteri yang dikatakan sebanyak RM 24 juta, tetapi akhirnya hanya fitnah kerana kata Rafizi dia hanya bergurau dalam isu itu.

"Oleh itu, jangan hanya pandai bercakap kosong, bawa sekali bukti," katanya.

Sunday, 25 October 2015

Najib telah hilang kelayakan sebelum beliau menjadi Perdana Menteri lagi

Aspan Alias


Jika negara kita dan kepimpinannya mengambil etika dan moral sebagai penentu kepada kewibawaannya untuk terus memimpin atau bersara, negara kita tidak akan berada dalam situasi yang kita alami sekarang. Sesungguhnya Najib dan ramai lagi yang berada dipesada kepimpinan negara kita sekarang sepatutnya tidak berada diatas itu dari dahulu lagi.

Menjadi pemimpin bukannya perkara mudah terutamanya bagi sebuah negara yang berdaulat dan maju. Seseorang yang hendak menjadi pemimpin mesti bersih dari isu peribadi yang buruk kerana peribadinya itu akan membuahkan persepsi samada baik atau buruk bagi seseorang yang memimpin itu. Persepsi buruk terhadap pemimpin utama itu akan membuatkan negara tidak dihormati oleh masyarakat antarabangsa dan ia juga akan membawa padah yang tidak baik bagi negara dan rakyat di dalamnya.

Di sini kita telah lalai dan tidak mengambil perhatian tentang etika dan moral ini walhal negara kita lah yang paling hampir kepada moral dan etika yang tinggi semasa kita mula-mula mendapat kemerdekaan dahulu. Kita telah menjadi negara utama bagi Asia dan Asia Timur. Kita lebih maju dari Korea pada suatu ketika dahulu tetapi sekarang kita telah diletakkan di belakang Vietnam dan banyak negara membangun yang lain.

Najib terpalit dengan isu-isu mungkar lama sebelum beliau dijadikan Perdana Menteri dan ramai yang berfikir kenapa Najib lepas dari halangan untuk menjadi pemimpin utama walaupun beliau telah dipersepsikan sebagai seorang pemimpin yang tidak bersih yang diperlukan untuk memimpin sebuah negara berdaulat yang sedang berada dalam proses membangun yang pesat suatu ketika dahulu.

Isu besar yang dipalitkan terhadap beliau sepatutnya tidak melayakkan beliau memanjat tangga kepimpinan negara kerana itulah etika sebenarnya yang perlu kita semua terima untuk memimpin. Isu pembunuhan Altantuya, isu Scorpene dan berbagai-bagai lagi telah melekat kepada batang tubuh Najib dan menjadi stigma yang payah untuk di hilangkan. Tetapi ramai pemimpin UMNO terutamanya 'warlords' UMNO tidak mengindahkan etika dan moral seseorang yang hendak dijadikan pemimpin itu. 'Warlords' UMNO yang berpengaruh tidak menggunakan pengaruh mereka untuk memilih pemimpin yang bersih tetapi memilih untuk menaikkan pemimpin yang boleh bersama dan selari dengan kemahuan peribadi mereka sendiri.

Akhirnya inilah yang kita hadapi. Kita telah mendapat pemimpin yang tidak langsung memahami perasaan rakyat. Muka-muka tebal mereka tidak mempedulikan moral dan etika-etika penting bagi seseorang pemimpin yang baik untuk sesebuah negara. Apa yang berlaku dalam kepimpinan Najib ini sebenarnya bukan perkara yang 'unpredictable'.

Najib telah dipersepsikan sebagai pemimpin yang lalai dan tidak menjadikan moral dan etika itu isu penting untuk menjadi pemimpin. Kalau beliau mempunyai moral dan etika kepimpinan yang baik dari dahulu lagi beliau tidak akan berusaha untuk menjadi Perdana Menteri, dan 'warlords' yang menaikkan beliau ketahap kepimpinan tertinggi itu tidak akan menyokong untuk menaikkan Najib ini.

Dengan sikap yang ditunjukkan oleh Najib dan barisan kepimpinan beliau sekarang ini, sepatutnya menjadi pelajaran kepada semua mereka yang berpengaruh dan bertanggungjawab menaikkan pemimpin seperti Najib ini. Kita perlu serius dan jangan bermain-main dalam memilih dan menaikkan pemimpin ini. Kita tidak boleh memilih hanya orang yang boleh bersesuaian dengan kita sahaja. Pemimpin perlu dipilih dari mereka yang berkemampuan untuk membina negara dan rakyat dan bukannya pemimpin yang kita rasakan boleh kita pengaruhi semasa mereka memimpin.

Jika kita memilih pemimpin yang kita rasakan boleh mendengar cakap kita sahaja maka negara akan menjadi kucar kacir kerana pemimpin seperti ini selalunya adalah pemimpin yang lemah dan tidak boleh dipercayai. Akhirnya apa yang kita hajati itu pun tidak akan tercapai kerana mereka akan lebih menumpukan kepada keseronokan menjadi pemimpin yang beliau tidak pernah layak untuk memegangnya. Contohnya Mahathir sekarang menjadi buruan oleh 'protege' nya yang beliau didik dan jadikan Perdana Menteri sekarang ini.

Akhirnya Dr Mahathir di siasat oleh pihak berkuasa dengan berbagai-bagai tuduhan sedangkan semua orang tahu apa yang dilakukan oleh Dr Mahathir untuk mengenepikan Najib itu adalah usaha yang sepatutnya mendapat sokongan kerana lagi lama Najib bergayut kepada kuasa lagi besar musibah yang akan rakyat rasakan nanti.

Najib sebaliknya menuduh pemimpin yang ingin beliau berundur itu sebagai 'api dalam sekam,' dan 'gunting dalam lipatan' seperti yang beliau sebut semasa membentangkan bajet 2016 semalam.

Bagi saya sebelum Najib melemparkan tuduhan seperti itu beliau kena sedar yang beliau telah sebenarnya 'api dalam sekam' atau 'gunting dalam lipatan' itu. Beliau telah di amanahkan memimpin negara dengan baik tetapi beliau menggunting dalam lipatan dengan mengambil kesempatan dengan kuasa untuk menjadi kaya raya dan tidak mempedulikan parti dan kerajaan yang beliau pimpin.

Beliau terus dan terus menggunting dalam lipatan. Akhirnya kita rasakan sekarang musibah kepimpinan beliau ini dan beliau masih menebalkan muka untuk terus memerintah walaupun beliau sendiri tahu beliau sudah hilang segala kelayakan jika dipandang dari sudut etika dan moral kepimpinan.

Najib sepatutnya terus meletakkan jawatan beliau setelah beliau didapati memasukkan RM2.6 billion ke dalam akaun peribadi beliau kerana ia tidak bermoral dan beretika dan sekali gus menghilangkan kelayakan dari segi moralnya untuk menjadi pemimpin.

Etika dan moral seperti ini sememangnya di guna pakai di mana-mana negara yang maju. Negara ini adalah rakyat yang punya dan penyandang jawatan Perdana Menteri itu tidak perlu bersungut apabila di desak untuk meletakkan jawatan setelah beliau tidak dapat menafikan jumlah wang yang begitu besar itu di dapati dengan cara yang tidak bermoral apatah lagi wang itu di sitar oleh Singapura sebaik sahaja beliau memindahkan wang itu ke negara tersebut. Sebenarnya tidak payah sesiapa menggunakan isu lain untuk memaksa Najib meletakkan jawatan.

Perlakuannya sememangnya tidak meletakkan beliau memimpin kita lagi. Membiarkan Najib meneruskan mentadbir negara ini adalah tindakan mendayuskan kita rakyat Malaysia yang berdaulat ini.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive