UtusanDaily

Wednesday, 6 May 2015

Taman Seri Muda, Seksyen 25 Shah Alam tidak ubah seperti berada di DhakaMini Dhaka di pasar Taman Seri Muda
Peniaga warga Bangladesh juga mengusahakan premis gerai makanan dalam pasar berkenaan.
Mini Dhaka di pasar Taman Seri Muda
  Pelanggan pasar juga kebanyakannya terdiri daripada warga asing.

Mini Dhaka di pasar Taman Seri Muda
  Pasar basah Taman Seri Muda yang hampir 100 peratus dikuasai peniaga warga asing.


SHAH ALAM – Berkunjung ke dua buah pasar di Taman Seri Muda, Seksyen 25 boleh membuatkan pelanggan keliru memandangkan suasana dan persekitarannya tidak ubah seperti berada di Dhaka, ibu negara Bangladesh.

Tinjauan Sinar Harian di pasar basah dan pasar terbuka Taman Seri Muda sangat mengejut kerana hampir 99 peratus peniaga di situ adalah warga asing, terutamanya dari Bangladesh.

Bukan setakat peniaga, malah pengunjung juga terdiri daripada orang luar.

Kebanyakannya membuka perniagaan menjual ayam, sayur malah turut mengusahakan premis gerai makanan juga pakaian.

Ternyata suasana ini menyebabkan peniaga dan pelanggan tempatan berasa tidak selesa.


Lesen disewa kepada warga asing


Seorang peniaga tempatan yang mengusahakan perniagaan santan dan cili boh, Rosman Ibrahim, 47, berkata, kebanjiran peniaga warga asing ini berleluasa sejak enam tahun kebelakangan ini.

“Dah 18 tahun saya berniaga di pasar basah ini, keadaan sekarang tidak sama seperti dahulu.

“Kebanyakan pemilik gerai lebih gemar memajak atau menyewakan lesen perniagaan mereka kepada warga asing untuk diusahakan,” katanya.

Menurut Rosman, warga tempatan bertindak mengalibabakan lesen perniagaan kepada warga asing membuatkan suasana di pasar ini berubah wajah 100 peratus.

“Boleh dikatakan 99 peratus peniaga di sini warga asing manakala secara keseluruhannya cuma 20 peratus pemilik lesen berniaga, namun mereka masih menggaji warga asing sebagai pembantu.

“Pelanggan sering merungut, malah ada juga yang menyampah dengan situasi ini lantas memilih untuk berpindah keluar dari kawasan Seri Muda,” katanya.

Menurutnya, setiap kali Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) melakukan serbuan dan ‘spot check’, pemilik lesen iaitu warga tempatan pasti akan mendapat maklumat awal, jadi mereka bergegas datang ke pasar dan berlagak seperti peniaga biasa.

Manakala seorang penjual buah, Eddy Mohd Nor, 30, berkata, peniaga warga asing ini turut menggugat perniagaan orang tempatan kerana mereka menjual dengan harga rendah.

“Tindakan pemilik lesen ali baba ini merencatkan periuk nasi peniaga tempatan,” katanya.

Sementara itu, sorang penduduk, Ridzal Hashim, 36, turut merungut kerana dakwanya, dia pernah memohon lesen untuk menjalankan perniagaan di situ, namun ditolak MBSA sedangkan peniaga warga asing bebas berniaga.

MBSA akan tarik balik lesen

Timbalan Pengarah Jabatan Korporat dan Pembangunan Komuniti MBSA, Shahrin Ahmad berkata, MBSA tegas akan menarik balik lesen perniagaan dan menyenaraihitamkan peniaga yang memberikan pihak ketiga untuk menguruskan lot tapak mereka.

“Lesen yang dikeluarkan tidak boleh diberikan atau diserahkan kepada pihak ketiga termasuk warga asing untuk menguruskan lot mereka.

“Perkara ini akan dipantau oleh Jabatan Pelesenan dan Penguatkuasaan MBSA, malah kami turut mengingatkan peniaga supaya tidak menyerahkan urusan perniagaan mereka kepada lain,” katanya.

Apabila ISTERI gila selfie sampai SUAMI naik berangKena tumbuk kerana asyik berselfie
  - Gambar hiasan


CALIFORNIA - AMERIKA SYARIKAT. Seorang lelaki dilaporkan menumbuk isterinya selepas berang wanita berkenaan asyik berkongsi selfie di laman sosial, Rabu lepas.

Menurut laporan New York Daily, Julio Benitez juga dilaporkan dibawah pengaruh dadah ketika menumbuk dan mencekik isterinya di rumah mereka di Fresno.

Isteri suspek dilaporkan cedera di bahagian mata, tangan, kaki dan leher. Dia juga dilaporkan diugut bunuh oleh Benitez.

Menurut laporan media tempatan, mangsa dilaporkan melarikan diri bersama dua orang anak berumur lima dan tujuh tahun dan melaporkan kejadian tersebut kepada polis.

Suspek kemudian bertindak melarikan diri bersama-sama seorang lagi anak mereka yang berumur dua tahun.

Polis yang melancarkan operasi memburu kemudiannya berjaya menahan suspek.

Benitez didakwa atas tuduhan mendera dan mengugut.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive