UtusanDaily

Saturday, 24 August 2013

Penjual minyak wangi ‘Mursi’ ditahan


Penjual minyak wangi ‘Mursi’ ditahan 
 Minyak wangi Mursi dirampas.

TULKAREM - PALESTIN . Pihak berkuasa Palestin menahan seorang rakyatnya kerana menjual minyak wangi menggunakan jenama Presiden Mesir Mohammed Mursi di Tebing Barat, semalam.

Abang mangsa, Abdel Fattah Badir berkata Islambuli Badir, 36, ditahan dalam di kedai minyak wanginnya di Bandar Tulkarem.

“Sekumpulan anggota keselamatan menyerbu kedai abang saya dan merampas semua botol minyak wangi menggunakan label ‘Mursi’. Abang saya kemudian ditahan dan komputer riba  dirampas,” katanya menurut laporan AFP.

Monday, 19 August 2013

Pihak berkuasa Britain ada maklumat terbaru kes Puteri Diana

SINAR HARIAN

Maklumat terbaru kes Puteri Diana  
Keadaan kereta dinaiki Diana dan Dodi yang remuk sejurus kemalangan di Paris

LONDON - UNITED KINGDOM - Pihak berkuasa Britain, kelmarin, memulakan siasatan terbaru selepas dilapor menerima maklumat berhubung kematian Puteri Diana dan teman lelakinya Dodi al-Fayed, 16 tahun lalu.

"Setakat ini, pegawai yang terlibat sedang menilai sama ada maklumat tersebut relevan untuk disiasat," kata jurucakap Jabatan Polis Metropolitan (Scotland Yard).

Bagaimanapun, Scotland Yard masih enggan mengeluarkan butiran lanjut mengenai kesahihan siasatan dan hanya memaklumkan bahawa penilaian akan dilakukan oleh barisan pegawai jenayah khas serta unit operasi.

Memetik laporan AP, pasukan keselamatan bagaimanapun menegaskan, keputusan kes terdahulu tidak akan diubah.

Dalam 2008, juri Britain memutuskan Princess of Wales dan Dodi terbunuh selepas kereta dinaiki mereka terbabas berikutan mengelak dikejar paparazzi serta pemandu yang mabuk.

Sunday, 18 August 2013

13 Perkara Yang Wajib Dipelihara Oleh Wanita

http://fuh.my/wp-content/uploads/2013/08/perkara-yang-perlu-dijaga-wanita.jpg

1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecu ali pergelangan tangan dan wajah saja – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive