UtusanDaily

Friday, 22 May 2015

Tanpa wanita siapalah kita...

Abd Jalil Ali


SELALU sangat memikirkan sekian banyak isu berat – GST, 1MDB, Tabung Haji, saman trafik, Tun M, Pandikar Amin Mulia, dan sebagainya – elok sesekali kita bercakap benda-benda ringan.

Topik biasa lagi santai yang menjadi kegemaran kebanyakan lelaki – termasuk saya! – ialah perempuan. Marah macam mana pun terhadap isu-isu mendesak semasa, bila sebut Kak Hawa pasti Abang Adam berasa lega.

Pernahkah terfikir apa agaknya akan terjadi pada kita lelaki sekiranya tidak ada wanita? Jawapan paling asas dan tepat kepada soalan ini ialah, kalau tidak ada wanita tidak ada kita.

Seperti yang dijelaskan dalam kitab suci al-Quran bayi boleh lahir tanpa bapa @ lelaki. Tetapi kita tidak mendengar bayi boleh muncul tanpa ibu. Sebab itu wanita adalah insan istimewa. Maka belum lewat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Ibu!

Dia orang kata tangan (wanita) yang menghayun buaian boleh menggegar dunia. Kita telah melihat di depan mata sekarang bagaimana kaum yang satu ketika dulu dianggap lemah, kini sudah menguasai bidang yang biasanya didominasi oleh lelaki.

Kalau sudah menduduki kerusi CEO, pengarah, ketua negara dan jawatan-jawatan penting lain, mereka memang boleh menggegar dunia. Hatta, sekiranya tidak ada apa-apa kedudukan pun wanita boleh menggegar kerusi dan ranjang.

Cuba perhati keliling kita, pasti kita boleh mengesan keunikan wanita. Salah satu keunikan ialah mereka selalu melebihi suami. Kata orang kalau suaminya koperal, isterinya sarjan. Kalau suami kapten, isteri jeneral. Kalau suami kerani, isteri ketua kerani. Tidakkah itu unik?

Kalau isteri penat-penat memasak, suami tidak makan cepat sangat isteri menuduh dan mengesyaki suami ‘makan luar’. Tetapi kalau masakannya tidak sedap dan suami dengan jujur menegur, isteri akan kata “awak makan luar sahajalah!”

Secara peribadi – berdasarkan pengalaman kewartawanan selama lebih tiga dekad – saya nampak seribu satu macam perangai dan gaya wanita yang agak pelik. Terkini, dua hari lalu, makan tengah hari saya terganggu di sebuah restoran di Shah Alam.

Bukan sebab kari kepala ikan di restoran nasi kandar itu tidak sedap, tetapi kerana seorang wanita berdiri di kaunter pembayaran. Dia memakai sesuatu yang amat mendebarkan, nampak pangkal paha, nampak juga ketiaknya yang putih melepak. Itu yang mengganggu saya.

Dia tahu saya memandangnya, lalu dia bernada marah: “Apa pandang-pandang? Ada hutang ker?” Selamba saya menjawab: “Awak buka-buka, saya tengoklah! Kalau tidak mahu orang tengok, tutuplah...” Pelik, dia berdedah-dedah, tetapi marah apabila dipandang.

Kalau hendak tahu lebih lanjut perihal macam-macam perangai wanita kita, dapatkan buku terbaharu terbitan Alaf 21 - Asam Pedas Sirap Bandung yang kini berada di pasaran. Itu buku terkini saya, sebab itu kulitnya memaparkan gambar saya memakai apron.

Saya ingat kehidupan kita, khasnya wanita, memang macam asam pedas. Ada pelbagai rencah – cili, bawang putih, bawang merah, asam, daun kesum, bunga kantan, halba garam dan lain.

Seperti yang dilihat keliling kita, wanita pun ada seribu satu rencah – suka, duka, cemburu biasa, cemburu buta, marah bersebab, marah tanpa sebab, takut suami, kontrol suami, macam-macam.

Dulu-dulu suami malu mengaku dia takut bini @ TB. Tetapi pada hemat saya TB sekarang sudah menjadi satu wabak. Konon orang paling berpengaruh, paling berkuasa, paling hebat pun dilanda TB. Ini antara yang saya coretkan dalam buku setebal 260 halaman itu.

Hanya RM18 sebuah. Sekiranya beli di kedai buku Karangkraf Shah Alam boleh dapat potongan 15 peratus. Beli menerusi pos pun boleh, di alamat Karangkraf Mall Sdn Bhd, Unit Langganan, P/S 7041, Pejabat Pos Besar Shah Alam, 40700 Shah Alam, Selangor, dengan menyertakan MO/PO/cek atas nama Karangkraf Mall Sdn Bhd.

Untuk pertanyaan boleh telefon 603-51017480/ 7303, atau email ke info.langganan@karangkraf.com.

Wednesday, 20 May 2015

Jadi guru: Minat atau terpaksa?


Profesion sering dianggap enteng, namun tanggungjawab besar.
TANPA guru siapalah kita? Ungkapan tersebut pastinya kedengaran klise apabila sering diselitkan dalam ucapan pada setiap kali sambutan Hari Guru. Tapi kadangkala makna tidak dihayati, hingga ironinya kita sering anggap kerjaya sebagai pengajar dan pendidik itu satu tugas mudah.


Sedangkan ia tersangatlah penting kerana berperanan membentuk modal insan negara.

Ilmu diterima daripada si guru jika dipraktikkan amat berguna hinggalah seseorang itu kembali menghadapNYA.

Betapa besar tanggungjawab itu. Jika mudah, tidaklah timbul pelbagai isu dan gejala negatif dalam kalangan murid dan pelajar masa kini - daripada soal sahsiah, sosial, jenayah dan pelbagai lagi yang memeningkan kepala.

Andai kata ibu bapa sendiri tidak mampu menanganinya, apalagi hanya berharap kepada guru.

Kalau memang guru itu dapat menjalankan tanggungjawabnya dengan penuh keikhlasan kerana kerjaya itu memang minatnya, mungkin murid atau pelajar itu bernasib baik.

Tetapi bagaimana pula jika pendidik itu terpaksa menjadi guru? Tidakkah kes naya pelajar itu nanti.

Jadi pula seperti dalam filem Allahyarham Tan Sri P Ramlee, Masam Masam Manis nanti. Dek minat Cikgu Shaari lakonan P Ramlee suka bermain  muzik di kelab malam hingga lewat malam, sampai waktu mengajar dia kepenatan hingga tertidur dalam kelas.

Diambilnya jalan mudah, anak murid awalnya disuruhnya membaca di papan hitam tertulis, "Cikgu suka main bola, hari-hari cikgu main bola", namun dialog diubah muridnya kepada "cikgu suka tidur", apabila Cikgu Shaari tertidur dalam kelas. Pada ketika itu juga, bayangkan apa persepsi murid kepada guru sedemikian yang sepatutnya menunjukkan teladan baik kepada anak didik.

Betapa cepat respons anak murid bertukar, bila guru tidak beri tumpuan. Itu yang kita khuatir. Bukan setakat minat, pastinya keikhlasan penting bila pikul tanggungjawab kerjaya mulia ini.

Paling penting adakah dapat merentasi ranjau sebagai pendidik apalagi dengan pelbagai tambahan tugas dan cabaran perlu dihadapi alaf ini jika dibandingkan guru pada zaman sebelum ICT (teknologi maklumat).

Misalnya era sebelum 70-an ke 80-an, guru dapat mendidik dan mendisiplinkan murid dengan 'dibantu' penggunaan rotan. Tapi kini silap hari bulan guru pula disaman oleh ibu bapa murid. Pendek kata, sikit-sikit saman.

Berlainan dengan ibu bapa dulu, siap beri kebenaran anak dirotan guru jika buat salah, asal jangan cedera atau patah. Apa pun bagi menangani salah laku pelajar, Kementerian Pelajaran telah mengeluarkan garis panduan melalui Peraturan- Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959, iaitu Perkara 8.3.1. (b) di mana guru boleh merotan pelajar lelaki sahaja dihadkan di tapak tangan atau di punggung dengan arahan guru besar tanpa mendatangkan kecederaan.

Tapi merotan itu harus bertujuan mendidik dan dilakukan di tempat tertutup. Turut dijelaskan kebenaran merotan ini bermakna hukuman deraan lain dilarang sama sekali.

Jadi mendisiplinkan pelajar terpulang pada tahap kekreatifan guru itu sendiri. Mungkin, guru dalam dilema juga bila hendak didik dan disiplinkan pelajar. Kalau terlebih prihatin pun takut bermasalah, buat biasa-biasa saja dikata tidak ambil peduli, sekadar mahu gaji.

Hakikatnya kita tidak boleh lari daripada kenyataan, masalah disiplin pelajar kini di tahap membimbangkan. Kenyataan Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Tan Sri Lee Lam Thye pada Kempen Cegah Jenayah 2015 lalu, bahawa statistik kes jenayah juvana tahun lepas dari Januari sehingga Oktober membimbangkan, dengan peningkatan 24 peratus berbanding tempoh sama 2013.

Katanya, dari segi tangkapan, sebanyak 8,015 dibuat untuk tempoh sama tahun lepas berbanding 6,802 pada 2013. Fakta ini umpama mengiyakan kebimbangan kita. Pastinya profesion guru bukan enteng kerana tanggungjawabnya besar.

Justeru menjadi harapan besar supaya tugas sebenar guru itu dapat diimplementasikan sepenuhnya sesuai dengan tema sambutan Hari Guru tahun ini ‘Guru: Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak’.

Soalnya kini mampukah ia direalisasikan jika profesion guru itu dipilih hanya berlandaskan minat, terpaksa dek faktor ekonomi, desakan keluarga atau kebetulan?

Ikuti pandangan dan reaksi orang ramai berkenaan isu Wow kali ini.

Duit tidak buat saya bahagia


Habiskan USD340,000 untuk pakaian hadiri parti

HIDAYAH itu milik ALLAH, DIA akan beri kepada sesiapa sahaja yang DIA kehendaki, itulah yang berlaku terhadap Isacc.
 
Isacc memeluk Islam sejak empat tahun lalu lantas menukar namanya kepada Ishaq Mustaqim, 30-an.
 
Isacc yang dilahirkan di Montreal, Kanada dibesarkan dalam keluarga yang berpecah belah, yang mana ayahnya berasal dari Haiti dan emaknya berasal dari Switzerland.
 
Dia dibesarkan secara berseorangan oleh ibunya dan wajah ayahnya langsung tidak pernah muncul dalam ingatannya, kerana sejak dari kecil ayahnya telah hilang.

 
Hidup mewah
 
Menjejak dewasa, hidupnya penuh dengan nikmat dunia.
 
Bayangkan selama sepuluh tahun hidupnya dilimpahi dengan kemahsyuran dan kemewahan, tidur bertilamkan duit, ada kuasa dan penghormatan, baginya sebut sahaja jenama kereta mewah BMW, Porshe, Viper, Hummer, Jaguar, Mercedes Benz, Cadilac dan semuanya sudah dia miliki. 
 
Rumah? Sebut sahaja jenis yang bagaimana semuanya telah dia miliki.
 
Pernah satu ketika dek kerana ingin mencuba kelainan dia berpindah randah dari satu hotel ke satu hotel, di mana harga untuk seminggu dia menginap memakan belanja AS$10,000 seminggu, serta membelanjakan USD340,000 untuk membeli pakaian hanya untuk berparti di kelab eksklusif.
 
Hidup mewahnya itu adalah hasil daripada kerjayanya iaitu seorang penjenayah, katanya semua cara jahat dilakukannya asalkan dia berjaya menjadi seorang jutawan.
 
Selepas sepuluh tahun menjalani hidup sebegitu, dia dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan melakukan jenayah.
 
Kemudian menjalani hukuman penjara selama sembilan bulan di Kanada.

 
Cahaya Islam
 
Semasa di penjara dia ditempatkan dengan seorang Muslim, Muslim itulah yang banyak bercerita tentang Islam kepadanya.
 
Namun setelah, dia tamat menjalani hukuman penjara keadaan kehidupannya kembali seperti biasa.
 
Hinggalah dia berkenalan dengan seorang wanita Muslim, emak wanita itu telah mengesyorkannya agar dia mempelajari Islam…dari situlah hatinya tergerak untuk mempelajari Islam.
 
Dia mempelajari Islam melalui penyelidikannya sendiri menerusi al-Quran dan buku tentang Islam.
 
Akhirnya, dia yakin bahawa Islam agama yang benar, dan telah membawa ia mengucap kalimah syahadah.

 
Bergaul dengan Muslim
 
Apabila bergaul dengan Muslim dia menjadi hiba, katanya dia mempunyai tatu ‘Get Money’ (dapatkan duit) di atas kepala, (dibuat ketika sebelum memeluk Islam), namun yang menyedihkannya adalah kerana tatu yang sama juga ada pada anak-anak Muslim, bukan di kepala tetapi di hati mereka.
 
Katanya, anak-anak Muslim sekarang telah diacah tatu dengan mengatakan bahawa duitlah segala-galanya, hingga mereka terlupa bahawa ada lagi nikmat selain duit, iaitu nikmat Islam.
 
Baginya duit bukanlah segala-galanya
 
“Duit! Tidak ada apa-apa pun, Hanya Islam yang mampu membuat saya bahagia bukan duit atau kemewahan.
 
Semua yang saya miliki dalam hidup, duit, kereta, harta benda, rumah, kemewahan tidak pernah membahagiakan saya.
 
“Semua itu tidak pernah membuatkan saya merasa nikmat hidup sebagaimana yang saya nikmati hari ini.
 
“Saya tidak pernah terfikir untuk menjadi Muslim, Tidak pernah! Tidak pernah!,” katanya menerusi rakaman YouTube yang disiarkan menerusi roadslide2Islam.
 
Kini Ishaq giat menjalankan dakwah menerusi MustaqimTV dan melakukan kerja  kebajikan.

Tuesday, 19 May 2015

Bergelar CEO pada usia hanya 10 tahun

Cory Nieves

MESKIPUN baru berusia 10 tahun, Cory Nieves bijak mencari peluang untuk membantu ibunya menjana pendapatan.

Kini, kanak-kanak ini bergelar Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di syarikatnya, Mr. Cory’s Cookies.

Nieves memulakan perniagaannya lima tahun lalu selepas berpindah ke New Jersey bersama ibunya Lisa Howard, dari Bronx, Amerika Syarikat.

Keadaan sejuk yang terpaksa dihadapi setiap kali turun dari bas membuatkannya terfikir bagaimana cara untuk membeli kereta.

Dia mencadangkan kepada ibunya untuk menjual koko panas, sebelum menambah makanan sampingan lain seperti pencuci mulut dan biskut.

“Pada awalnya saya memang tidak tahu apa-apa. Saya mula cari resipi di majalah dan mula reka resipi sendiri.

“Ia juga bebas bahan pengawet atau perisa tiruan. Saya tidak mahu beri orang makan sesuatu yang saya tidak makan,” katanya.

Dari dapur rumah, Nieves mengembangkan perniagaan sehingga dia terpaksa memindahkan operasi ke sebuah kawasan yang lebih komersial.

Pada 2012, perniagaannya diperbadankan menjadi sebuah syarikat liabiliti terhad (LLC).

Bagaimanapun, undang-undang buruh kanak-kanak melarang Nieves bekerja di dapur dan ibunya mengambil alih segala tugas membakar biskut.

Kini, Nieves mampu menjual sehingga 1,000 keping biskut setiap hujung minggu pada harga AS$3 (RM14) sekeping. – CBS News

Motorsikal Keluaran terbaru Modenas 2015 : Modenas TTR 200 Cafe Racer

2015 Modenas TTR 200 Cafe Racer (002)
http://automotivestation.net/wp-content/uploads/2015/05/2015-Modenas-TTR-200-Cafe-Racer-001.jpg
http://automotivestation.net/wp-content/uploads/2015/05/2015-Modenas-TTR-200-Cafe-Racer-003.jpg
http://automotivestation.net/wp-content/uploads/2015/05/2015-Modenas-TTR-200-Cafe-Racer-006.jpg
http://automotivestation.net/wp-content/uploads/2015/05/2015-Modenas-TTR-200-Cafe-Racer-007.jpg
http://automotivestation.net/wp-content/uploads/2015/05/2015-Modenas-TTR-200-Cafe-Racer-009.jpg

SUMBER : KLIK SINI

Teori MH370 di kawal oleh remote mungkin benar jika kes FBI dengan Seorang Penjenayah Siber dibongkar

Pengodam mengaku kawal enjin kapal terbang
  Gambar hiasan


NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Seorang konsultan sekuriti siber memberitahu Biro Siasatan Persekutuan (FBI) bahawa beliau menggodam sistem enjin dan kawalan sebuah kapalterbang dalam sebuah penerbangan.

Menurut laporan BBC, Chris Roberts ditahan FBI April lepas sejurus mendarat dari sebuah penerbangan selepas agen agensi tersebut mengesan  perbincangannya di Twitter mengenai aktiviti godam tersebut. 

FBI kemudian mengeluarkan waran dan mendakwa Roberts atas kemungkinan melakukan jenayah siber. 

Dalam beberapa temuramah, Roberts memberitahu pegawai penyiasat bahawa beliau menggodam sistem kapal terbang antara 15 hingga 20 kali dalam pada 2011 hingga 2014. 

Beliau juga berjaya menulis balik kod penerbangan dan memberikan arahan 'CLB' atau 'climb' yakni menaikkan ketinggian pesawat. 

Beliau juga mendakwa beliau tahu mengenai kelemahan tiga jenis pesawat Boeing dan satu model pesawat Airbus. 

Selepas kejadian 15 April lalu, FBI merampas laptop, iPad dan beberapa peranti lain, selain menemui kotak elektronik yang telah diubah suai di bawah tempat duduk Roberts di dalam penerbangan United Airlines. 

FBI masih menyiasat kes berkenaan.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive