UtusanDaily

Saturday, 19 September 2015

Yang bermasalah dan punca segala masalah ialah NAJIB bukannya CINA..????Shahbudin Husin,


Apakah sebetulnya masalah sebenar  dalam negara kita sekarang ini?

Satu-satunya sebab himpunan baju merah diadakan ialah untuk mempertahankan kedudukan Perdana Menteri, Najib Razak yang sedang bermasalah. Tidak perlu dihuraikan lagi apa sebenarnya masalah Najib ssjak dulu hingga kini kerana seluruh dunia sudah memperkatakannya.

Masalah Najib tidak saja ditulis di media-media antarabangsa dan diterbitkan dalam bentuk rencana video untuk siaran televisyen, tetapi juga sudah menjadi fokus utama forum di peringkat antarabangsa.

Daripada UMNO jadi bergolak sekarang dan kemudian muncul pelbagai himpunan untuk menyatakan sokongan terhadapnya, kini masalah Najib sudah bertukar menjadi beban kepada negara pula.

Hanya kerana ingin mempertahankan Najib, hubungan kaum sudah jadi retak dan tidak seharmoni dulu lagi. Semuanya kerana perhimpunan baju merah yang bercorak perkauman dan menghina kaum lain telah dibenarkan berlaku seolah-olah penolakan terhadap Najib adalah berasaskan kehendak satu-satu kaum saja.

Hello...sedarlah bahawa orang ramai menolak dan ingin menyingkirkan Najib bukan kerana bangsa dan keturunannya, tetapi disebabkan perangai dan kepimpinannya yang tidak boleh diterima lagi.

Daripada 2009 sehinggalah sekarang, melalui satu demi satu masalah yang timbul, tiada sedikit habuk pun kebencian dan rasa menyampah rakyat terhadap Najib berpunca daripada kedudukannya sebagai seorang yang berbangsa Melayu.

Lihatlah kembali satu demi satu masalah yang timbul berkaitan Najib, adakah disebabkan darah Melayunya atau onar kepimpinannya?

Jadi, apa kena mengena dengan maruah Melayu, Melayu bangkit, melakukan keganasan  dan kemudian ingin hak memiliki tapak berniaga di Jalan Petaling diselitkan dalam himpunan baju merah yang pada asasnya hanya untuk mempertahankan Najib?

Kenapa baru sekarang tapak berniaga di Jalan Petaling hendak dihebohkan?

Siapa yang jadi kerajaan dan agensi mana yang mengeluarkan lesen perniagaan di Jalan Petaling itu?

Jangan lupa juga tanya dengan Najib, sejak menjadi Perdana Menteri, kenapa Jalan Petaling antara tempat yang paling kerap dilawatinya?

Selain itu, bukankah kawasan perniagaan Cina itu sudah lama muncul dan ada di seluruh dunia pun? Kenapa hanya di ketika Najib hampir lemas sekarang  baru tuntutan mahu meniaga di Jalan Petaling ini digegak-gempitakan dan tidak sejak dulu lagi?

Tetapi dengan berlakunya himpunan baju merah dan keganasan yang dicetuskan di Jalan Petaling, keharmonian kaum dalam negara kita boleh dikatakan sudah hancur dan musnah. Ia menjadi lebih buruk kerana di sebalik semua kemusnahan itu tersembunyi segala isu berkaitan Najib di dalamnya.

Jika bukan Najib sebagai Perdana Menteri, tiada pembaziran, tiada kemewahan, tiada karenah isterinya yang berlebih-lebihan, tiada skandal 1MDB dan tiada derma RM2,600 juta yang sehingga kini tidak mampu dijelaskannya, mungkin semua yang berlaku sekarang tidak terjadi di depan mata kita.

Bersih 4 jelas tidak bercorak perkauman dan semua bangsa kelihatan menghadirinya. Tuntutannya juga untuk kepentingan semua kaum, tetapi kenapakah reaksi balasnya melalui himpunan baju merah dialihkan kepada Melayu bangkit, maruah Melayu, Melayu tercabar dan sebagainya?

Orang Melayu juga ramai yang mahukan Najib berundur. Orang Cina menolak Najib kerana mahu menggantikannya dengan pemimpin Melayu yang lain dan orang Melayu juga menolak Najib kerana inginkan tokoh Melayu lain menggantikannya. 

Pernahkah kita dengar jika Najib disingkirkan, pemimpin Cina sebagai gantinya?

Maka, di mana rasisnya menolak dan menyingkirkan Najib itu?

Himpunan baju merah  pada asasnya tidak dapat disembunyikan daripada hakikat untuk menunjukkan sokongan dan mempertahankan Najib Razak semata-mata tetapi telah ditukar corak menjadi perkauman dan Kemelayuan dengan harapan semua Melayu terkaut sama dengannya.

Cubalah dengar apa kata penganjur dan semua pemimpin yang berucap di pentas Padang Merbok tempohari. Semuanya memuji Najib dan mempertahankan seolah-olah beliau masih kuat sokongannya sehingga sesiapa yang memakai pakaian merah pada hari tersebut juga diangggap menyokong Perdana Menteri.

Melayu sebenarnya tiada masalah dengan orang Cina dan begitulah juga sebaliknya. Semua kita saling memerlukan antara satu sama lain sejak dulu lagi. Kita tidak boleh hidup sendirian dan kemajuan seperti sekarang juga tidak mungkin dapat dicapai melalui usaha satu-satu kaum saja.

Peserta himpunan baju merah sendiri bukan saja memerlukan kaum Cina sebagai rakan kongsi, malah menempah baju T, membeli garam, kicap, pisau cukup untuk kegunaan seharian juga mungkin di kedai orang Cina.

Masalah kita dan punca segala masalah kita sebenarnya ialah Najib. Masalah kita tidak sesekali orang Cina dan bukan juga ada kena mengena dengan maruah bangsa kita sendiri.

Buang dan singkirkan punca masalah ini, selesailah semuanya. Tak perlu kalut-kalut dengan ancaman Cina, Melayu bangkit, maruah Melayu, mahukan tapak berniaga di Jalan Petaling dan sebagainya. (SH 18/09/2015)

Mungkin sebab inikah suami Umi Aida, Khairuddin di tahan..??


LAPORAN POLIS TRRHADAP SYARIKAT-SYARIKAT DIKAWAL OLEH NAJIB TUN RAZAK DAN KELUARGA JHO LOW DI IBU PEJABAT POLIS HONG KONG

Saya secara rasminya telah membuat laporan polis di ibu pejabat polis Hong Kong pada 30 ogos 2015 

jam 2 petang waktu tempatan keatas empat buah syarikat yang mana Najib Tun Razak menjadi 'signatory' serta syarikat-syarikat yang dimilikki oleh Jho Low serta keluarganya.

---- Khairuddin Abu Hassan.

Dalam laporan polis di Hong Kong; saya telah memohon pihak berkuasa di sana untuk menyiasat secara rapi terhadap empat buah syarikat iaitu:

1) ALLIANCE ASSETS INTERNATIONAL LIMITED
2) CITYFIELD ENTERPRISES LIMITED
3) BARTINGALE INTERNATIONAL LIMITED
4) WONDER QUEST INVESTMENTS LIMITED

Syarikat-syarikat ini amat meragukan kerana difahamkan bahawa najib tun razak adalah 'signatory' nya dan di dalam akaun-akaun syarikat ini pernah mempunyai rekod simpanan sejumlah RM1.125 billion yang disimpan melalui bank CREDIT SUISSE HONG KONG BRANCH.

Saya turut memohon pihak polis Hong Kong untuk buat penyiasatan secara terperinci dan komprehensif mengenai sumber kewangan syarikat ini dan transaksi dananya.
Pada masa yang sama, saya turut membuat laporan polis keatas syarikat-syarikat yang dimilikki oleh Jho Low dan ahli keluarganya merangkumi syarikat-syarikat:

1) JYNWELL CAPITAL (HK)
2) JYNWELL CHARITABLE 
FOUNDATION
3) STRATEGIC RESOURCES 
(GLOBAL LIMITED)

Satu siasatan yang teliti akan dilaksanakan oleh pihak polis Hong Kong bagi menyiasat samada syarikat-syarikat milik kepentingan Jho Low serta keluarganya pernah berurusan ataupun tidak dengan syarikat 1MDB yang mencecah hutang piutang sejumlah RM42 billion setakat bulan mac 2014.

Saya juga memohon pihak polis Hong Kong untuk menyiasat samada syarikat-syarikat milik Jho Low serta keluarganya pernah membuat apa-apa pelaburan ataupun tidak bagi pihak syarikat 1MDB di Hong Kong?!

Laporan polis di Hong Kong dibuat adalah semata-mata kerana saya mahu pihak polis dari negara luar menyiasat secara komprehensif, telus serta tanpa sebarang pengaruh dari Perdana Menteri Malaysia yang nampak kini sedang menyalah-guna kuasa bagi mengambil pelbagai tindakan terhadap pegawai-pegawai kerajaan yang sedang menyiasat kes skandal 1MDB ini!!

Sepertimana yang saya pernah katakan; secara jujur dan ikhlas saya tidak lagi mempunyai kepercayaan mahupun keyakinan terhadap PDRM, Bank Negara Malaysia serta Pejabat Peguam Negara Malaysia.

Badan-badan berkuasa ini tidak berani untuk menyiasat kes skandal 1MDB secara bebas, adil, telus serta komprehensif!! Keseluruhan rakyat dah mula sedar seolah-olah ada 'tangan ghaib' yang sedang mebuat 'kawalan jauh' untuk memperlahankan seterusnya kemungkinan menutup kes penyelewangan skandal syarikat 1MDB!!

Dengan izin Allah swt; seandainya berlaku pertukaran kepimpinan di negara kita maka kesemua pegawai tertinggi badan-badan berkuasa ini bersama sesiapa saja yang terlibat di dalam konspirasi untuk menutup kemungkaran kes skandal syarikat 1MDB mesti didakwa dan dihukum secara setimpalnya!!

Kalangan ini telah menodai dan mengkhianati amanah Allah swt serta rakyat Malaysia untuk melaksanakan tanggungjawab secara amanah!!

Adalah tidak keterlaluan sekiranya saya katakan puak-puak haprak ini adalah pengkhinat kepada bangsa, agama mahupun tanahair kita yang tercinta ini!!

--- Khairuddin Abu Hassan.

Friday, 18 September 2015

Punca kenapa lelaki tampar Tok Imam 2 Masjid Negara didedahkan polis.
Polis mengesahkan lelaki berkenaan berusia 31 tahun dari Kashmir, INDIA.PUNCA SEBENAR kejadian dipercayai, lelaki berkenaan dikatakan mengalami gangguan mental berikutan suspek dilihat tidak waras kerana bercakap seorang diri. 

Suspek mendakwa bahawa dirinya mendengar suara halus yang memintanya untuk menjadi imam semasa solat Jumaat berlangsung.

Tampar Imam Negara

Jerebu : Rakyat Malaysia, Indonesia, Singapura kongsi masalah sama setiap tahun

KUALA LUMPUR: Negara-negara di Asia Tenggara berdepan dengan masalah jerebu sejak beberapa tahun ini berikutan aktiviti penebangan serta pembakaran terbuka hutan di Sumatera dan Kalimantan, Indonesia.


Malangnya sehingga kini, tindakan tegas terhadap pihak bertanggungjawab masih belum dikenakan.

Berikut adalah beberapa masalah yang dihadapi oleh kawasan-kawasan yang terjejas sejak seminggu lalu;

Malaysia: Sekolah dibuka semula hari ini

Jabatan Pendidikan Sarawak pagi ini mengeluarkan arahan untuk menutup sekolah di Kuching, Samarahan, Padawan, Lundu dan Bau berikutan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) menghampiri paras tidak sihat.

Pada jam 12 petang, Kuching (198), Samarahan (210) dengan bacaan IPU tertinggi; 12 kawasan mencatatkan bacaan tidak sihat.

Ahli parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming turut mencadangkan agar Malaysia perlu memperkenalkan akta jerebu seperti negara Singapura iaitu Singapore's Transboundary Haze Pollution Act bagi mengenakan hukuman terhadap pihak yang tidak bertanggungjawab.

Sejak beberapa hari lepas, beberapa penerbangan telah ditangguhkan berikutan cuaca yang buruk. Hari ini, dua penerbangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAB Kuching) dibatalkan akibat jerebu yang teruk.


Di Semenanjung, kualiti udara bertambah baik, namun beberapa kawasan mencatat bacaan yang tidak sihat setakat jam 12 petang ini.

Terdahulu, Kementerian Pendidikan mengarahkan sekolah ditutup di Kuala Lumpur, tiga negeri bersebelahan dan pusat pentadbiran Putrajaya.


Semua sekolah di seluruh negara dibuka semula pada hari ini (Khamis) berikutan situasi jerebu yang semakin pulih.

Di media sosial, pengguna turut meluahkan kekecewaan rakyat Malaysia apabila sekali lagi terpaksa berhadapan dengan situasi jerebu yang teruk menerusi hashtag #TerimaKasihIndonesia.

Singapura: acara Grand Prix tidak akan dibatalkan

Kualiti udara di Singapura kekal tidak sihat pada jam 12 petang ini dengan Indeks Pencemaran Udara (IPU) 127 ( Barat Singapura), 102 (Timur Singapura) dan 109 (Utara Singapura).

Netizen menggunakan media sosial untuk melahirkan rasa kecewa terhadap isu jerebu yang dihadapi setiap tahun.

Mereka menggesa kerajaan untuk mengambil tindakan segera bagi menyelesaikan isu jerebu yang tidak ada kesudahan.

Aktiviti-aktiviti luar seperti acara marathon turut terjejas.

Acara marathon "Race against Cancer," anjuran SingTel telah dibatalkan pada Ahad lepas.


Indonesia: Tujuh orang ditahan

Menurut laporan, kerajaan Indonesia mengisytiharkan darurat di dua wilayah dan telah meminta bantuan tentera untuk mengawal kebakaran hutan yang terlibat.

Pada 15 September, Indonesia mengisytiharkan Riau sebagai kawasan darurat setelah keadaan jerebu di wilayah tersebut dilapor berada pada tahap sangat berbahaya dengan Indeks Pencemaran Udara di Riau melebihi bacaan 900.

Netizen mezahirkan kebimbangan mereka di media sosial melalui hashtag #prayforRiau, #Melawanasap berikutan kualiti udara yang semakin merosot sejak beberapa hari lalu.


Polis Indonesia hari ini menahan tujuh individu dari syarikat-syarikat yang didakwa ada kaitan dengan pembakaran haram hutan di Republik itu dan mengakibatkan asap tebal menyelaputi negara-negara di Asia Tenggara.


Pada 2 petang hari ini, indeks bacaan IPU di Pontianak, Indonesia mencatat 890, manakala bandar-bandar lain seperti Palembang dan Jakarta rekod bacaan purata, kurang dari 80.

Bacaan IPU terkini;

fb

Mekah alami pula Kebakaran hotel yang menyebabkan 2 orang cedera dan 1028 penghuni selamat

Saudi Arabia: Fire breaks out at Mecca hotel, 2 injured; over 1,000 Asian Haj pilgrims evacuated

Over 1,000 Asian pilgrims were evacuated early on Thursday morning from a hotel in the Saudi city of Mecca, after a fire broke out on the eighth floor of the building, Saudi Civil Defence announced on Twitter.

According to the civil defence agency, at least 1,028 Asian pilgrims were evacuated from the hotel located in Makkah's Al-Azizia district.

At least two pilgrims were injured in the fire. They were rescued by the firefighters, the Saudi civil defence said in a statement.

Fire in mecca hotel

Saudi officials have not yet given the exact nationality of the pilgrims, nor has explained the cause of fire.

Over 3.1 million Muslim faithfuls are expected to arrive in Mecca for the annual Haj pilgrimage. In recent months, there has been a spat of untoward incidents.

On 11 September, 115 people, including several from Asia were killed after a massive crane collapsed on top of the Grand Mosque. In July, five people were injured after a fire broke out on the roof of Grand Mosque.

LINK

1,000 pilgrims evacuated during Saudi hotel fire

Makkah: Emergency officials in Saudi Arabia say more than 1,000 pilgrims were safely evacuated from a hotel in Makkah during a fire there ahead of the Haj.

Authorities say a blaze started today on the eighth floor of an 11-storey hotel in Makkah’s Aziziya neighbourhood.

Saudi civil defence officials say two pilgrims were being treated for injuries from the fire.

The Haj is expected to start on Monday. More than one million pilgrims have already arrived for the annual pilgrimage, which all able-bodied Muslims are required to perform once in their lives.

The fire comes after a crane collapse in Makkah last Friday killed at least 111 people and injured more than 390.


Thursday, 17 September 2015

Najib Razak & Suami Rosmah terus dikepong

Muhammad Najib bin Abdul Razak suami kepada Rosmah binti Mansor terus berkelentong. Suami Rosmah ini ke hulu ke hilir berlabon membawa kesah dongeng lagi karut. Semua ini dilakukan kerana pada ketika ini suami Rosmah itu sedang dikepong.

Kumpulan yang mengepong ini dikepalai oleh Tun Dr Mahathir Muhamad. Si Mahathir ini pernah menjadi presiden kepada parti United Malays National Organisation dan perdana menteri selama 22 tahun. Justeru, gerakan kumpulan mengepung suami Rosmah ini cukup licik lagi berpengalaman.

Strategi dan tujuan Mahathir amat jelas. Mahathir mahu suami Rosmah diundurkan secepat mungkin. Suami Rosmah wajib berundur sebelum PRU14.

Dalam tulisan ini saya akan cuba membawa pencerahan kenapa dan mengapa suami Rosmah diserang dan dikepong. Dan apa di sebalik perancangan Mahathir ini.

Sebenarnya Mahathir tidak suka kepada suami Rosmah ini bukan bermula baru-baru ini. Tiga atau empat tahun dahulu Mahathir telah menyuarakan kesangsian terhadap keupayaan suami Rosmah memimpin. Perkara ini dibangkitkan oleh Mahathir dalam kumpulan kecil dan perbincangan tertutup

Desas desus sering didengar bagaimana dalam kumpulan tertutup ini Mahathir sering memperlekeh suami Rosmah.

Mahathir bagitu sangsi terhadap keupayaan suami Rosmah memimpin Malaysia. Mahathir tidak yakin akan kepimpinan suami Rosmah untuk membawa Malaysia ke tahap negara maju dalam tahun 2020.

Tanda pertama yang amat jelas datang pada bulan Jun 2009. Najib Razak dilantik menjadi PM pada 3 April 2009. Dua bulan sesudah suami Rosmah menjadi PM, Lee Kuan Yew telah datang melawat Malaysia.

Sanjungan dari Singapura

Lawatan rasmi Lee ini bukan satu yang ganjil. Ini perkara biasa dalam hubungan diplomasi dua negara. Apa yang memeranjatkan ialah mendiang Lee Kuan Yew juga telah membuat panggilan resmi melawat Rosmah Mansor.

Umum mungkin terlepas pandang tentang babak ini. Ini babak politik yang amat penting. Lee Kuan Yew seorang pemain politik yang licik lagi berpengalaman.

Sama seperti Mahathir, Lee Kuan Yew juga telah memenjarakan ramai seteru politiknya dengan menggunakan ISA untuk terus berkuasa. Lawatan peribadi Lee Kuan Yew ini membawa makna politik yang amat penting.

Mungkin ada yang tidak menyedari bahawa Lee bukan datang melawat Rosmah seorang diri. Lee membawa tiga orang menteri kabinet Singapura. Ini membuktikan betapa pentingnya perjumpaan dengan Rosmah Mansor.

Pekara sademikian jarang berlaku dalam dunia diplomasi antara Malaysia-Singapura. Babak Lee melawat Rosmah ini menjadi buah mulut. Apabila ditanya maka mendiang Lee Kuan Yew menjawab: They run the country as a team (mereka memerintah Malaysia sebagai satu kumpulan).

Kumpulan atau tim yang memerintah Malaysia yang dimaksudkan oleh Lee Kuan Yew ialah Rosmah Mansor dan suaminya.

Jawapan Lee Kuan Yew ini mensahihkan pandangan umum bahawa di belakang kuasa perdana menteri ialah Rosmah Mansor. Malah, peranan Rosmah dalam pengurusan kerajaan inilah yang menjadi isi kandungan labon Mahathir dalam pertemuan tertutupnya dengan kumpulan tertentu. Bekas PM ini yakin, kini Malaysia dikendalikan oleh Rosmah Mansor.

Lebai Desas bin Haji Desus terus berlabon tentang bagaimana Najib sebenarnya sedang dikawal dan dibomoh oleh Rosmah Mansor.

Hari akhir semakin dekat

Desas dan desus ini akhirnya dibuktikan baru-baru ini dengan kenyataan bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas Hamid Bador. Menurut pegawai tinggi ini, Rosmah Mansor telah hadir sama dalam satu “mesyuarat tergempar” kerajaan. Apa ke jadahnya Rosmah berada dalam mesyuarat kerajaan?

Hari demi hari orang ramai melihat kepungan kumpulan Mahathir terhadap suami Rosmah ini semakin sehari semakin rapat. Jawapan dan tindak tanduk dari suami Rosmah juga meyakinkan masyarakat umum bahawa hari-hari akhir untuk suami Rosmah semakin dekat.

Hujung minggu lalu dalam mesyuarat tahunan United Malaya National Organisation bahagian Pekan, suami Rosmah telah mengambil kesempatan untuk mempertahankan diri.

Suami Rosmah terus bersilat lidah dan berkelentong untuk membersihkan dirinya. Suami Rosmah menerangkan bahawa duit yang diberikan kepada ketua-ketua bahagian bukan duit rasuah tetapi bantuan untuk mengendalikan program parti.

Hujah seperti ini pernah kita dengar. Suami Rosmah berhujah bahawa duit RM2.6 bilion yang masuk ke dalam akaun peribadi suami Rosmah bukan duit rasuah tapi “duit derma” dari seekor Tok Arab.

Mungkin ada Mat Ngok bin Mat Bebal yang percaya kepada penerangan suami Rosmah ini.

Ucapan suami Rosmah di Pekan bertujuan menangkis pandangan umum yang percaya bahawa suami Rosmah ini hanya dapat meneruskan kuasa kerana semua ketua bahagian parti ketuanan Melayu itu telah diberi duit.

Mengikut pandangan Mahathir, inilah harga kesetiaan yang dibayar. Bukan kesetiaan terhadap parti tetapi kesetiaan kepada kepala Agong.

Jadi bangkai bernyawa

Justeru, serangan terhadap suami Rosmah berterusan. Dalam persidangan tahunan parti ketuanan Melayu beberapa bahagian dengan jelas dan terang telah meminta suami Rosmah berundur. Tindakan suami Rosmah membuang Muhyiddin Yassin dan Shafie Apdal masih belum reda. Api sekam marah masih membakar.

Ketetapan parti dan saranan meminta berundur tidak dijawab oleh suami Rosmah. Ini bertambah menyakinkan orang ramai bahawa Mohammad Najib bin Abdul Razak telah menjadi zombi bangkai bernyawa akibat pukulan bomoh.

Akhirnya Anina Saadudin ahli parti ketuanan Melayu dari cawangan Padang Matsirat Langkawi telah menyaman suami Rosmah. Saman ini bersangkutan dengan duit RM2.6 bilion yang dikatakan "derma" dari Tok Arab.

Tidak cukup dengan ini seorang lagi bekas pemimpin parti Ketuanan Melayu – Khairuddin Hassan telah pergi membuat laporan berhubung tuduhan pengubahan wang secara haram ke atas 1MDB dan PertroSaudi. Laporan ini dibuat di Zurich, Switzerland dan di London.

Cuba teka dengan siapa si Khairuddin membuat laporan polis. Si Khairuddin telah ditemani oleh Matthias Chang, seorang peguam dan juga bekas setiausaha politik Tun Dr Mahathir ketika Mahathir menjadi PM.

Jelas kelihatan kepungan ini makin sehari semakin mengasak, hanya menunggu masa untuk menjerut leher suami Rosmah.

Gerakan terajang suami Rosmah ini semakin lantang. Ianya bukan lagi berselindung melalui tulisan Zainuddin Maidin atau Kadir Jasin, atau melalui komen berlapik dari Sanusi Junid.

Bayangkan, Mahathir telah bermati-matian menentang dan mengutuk demonstrasi jalan raya ketika berada di puncak kuasa. Tetapi pada jam 7.37 petang 29 Ogos 2015, Mahathir sanggup menjilat air ludah di lantai.

Mahathir turun berdemo dalam BERSIH 4. Keinginannya yang menggunung untuk melihat suami Rosmah berambus dari Putrajaya tidak dapat diselindung lagi

Realiti baru

Lalu pertanyaan timbul: Kenapa Mahathir benci sangat pada suami Rosmah?

Apakah kerana ingin menobatkan anaknya, yang kini menjadi MB Kedah, menjadi perdana menteri? Apakah kerana projek Jambatan Bengkok gagal diteruskan?

Apakah kerana permintaan dana RM1 bilion kepada Proton ditolak? Apakah kerana Mahathir telah menjadi seorang demokrat yang antirasuah dan antisalahguna kuasa?

Mungkin pada awalnya perkara-perkara ini menjadi sebab kenapa Mahathir mahu menendang Najib. Tetapi kini semuanya tidak menjadi sebab-musabab lagi.

Kita boleh melihat bahawa serangan Mahathir ini telah menggoyahkan kedudukan anaknya sendiri di Kedah. Jambatan bengkok dan dana Proton mungkin pada awalnya menjadi penyebab.

Ini sebelum kes 1MDB meledak. Ini sebelum Tok Arab memberi derma. Ini sebelum Al-Jazeera membuat dokumentari tentang Altantuya Shaariibuu.

Hakikatnya, babak dan suasana politik telah mengubah semua ini. Sebab musabab ini juga telah berubah.

Dari laporan media, orang ramai telah diberitahu tentang tindakan licik Mahathir yang bertemu dengan Tengku Razaleigh. Mahathir telah berbincang dengan Muhyiddin. Mahathir juga telah berjumpa Zahid Hamidi. Yang gagal ditemui oleh Mahathir hanyalah Anwar Ibrahim kerana Anwar tidak ada dirumah.

Apa yang dibincangkan oleh Mahathir dengan susuk ini walah hu a'lam bisawwab.

Bimbang Umno runtuh

Tetapi Mahathir pasti telah memasukkan jarum untuk membawa Ku Li, Muhyiddin dan Zahid Hamidi bersama ke dalam barisan menentang suami Rosmah. Apa yang dijanjikan sesama mereka kita tidak akan tahu sehingga berlakunya peralihan pentabiran di Putrajaya.

Tun Dr Mahathir Muhamad secara jujur takut akan keruntuhan United Malays National Organisation. Mahathir berpendapat bahawa parti Ketuanan Melayu ini akan lungkup jika suami Rosmah terus menjadi PM.

Mahathir memahami dunia Melayu yang jelas melihat manipulasi Rosmah. Mahathir Muhamad gerun kerana keruntuhan United Malays National Organisation ini akan berlaku ketika dirinya masih lagi cergas bernafas dan berfikir.

Mengikut pandangan Mahathir, suami Rosmah memiliki begitu banyak masalah dan tidak akan dapat dipertahankan lagi. Jika kepimpinannya runtuh terbarai maka Najib Razak akan ditangkap dan didakwa. Pendakwaan ke atas Muhammad Najib bin Abdul Razak ini bukan satu yang susah untuk dilakukan.

Adalah fakta sejarah bahawa sehari sebelum Muhyiddin dan Shafie Apdal dibuang dari menjadi Menteri, satu surat pertuduhan pecah amanah telah disiapkan oleh peguam negara.

Pertuduhan pecah amanah ditujukan kepada suami Rosmah. Pertuduhan ini bukan bersangkutan dengan duit RM2.6 bilion tetapi yang bersangkutan dengan RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd.

Justeru hingga ke hari ini empat pegawai SRC International Sdn Bhd telah dihilangkan dari menjadi saksi. Ini juga bukan fitnah.

Mahathir pasti mengetahui semua ini. Mahathir pasti masih memiliki jaringan sumber maklumat yang menyakinkan dirinya bahawa suami Rosmah ini akan ditangkap dan didakwa jika parti United Malays National Organisation runtuh.

Mahathir tahu apa yang telah terjadi kepada General Pak Chung-hee dari Korea Selatan, kepada Marcos di Filipina atau kepada Suharto di Jakarta.

Tun Mahathir Muhamad tidak berubah menjadi demokrat atau menentang rasuah. Mahathir hanya membayangkan Rosmah Mansor dan Najib Razak digari.

Kemudian Mahathir terbayang dirinya sendiri ditangkap dan digari. Sebelum ini berlaku, lebih baik suami Rosmah Mansor diterajang.

Himpunan ‘baju merah’ peluang terakhir Najib


Peserta Himpunan Rakyat Bersatu di Padang Merbok, semalam, mendakwa hak orang Melayu perlu dipertahankan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 17 September, 2015.
Bekas menteri penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin berkata perhimpunan ‘baju merah’ yang diadakan di Kuala Lumpur semalam merupakan peluang terakhir Datuk Seri Najib Razak untuk mendengar dan akur kepada tuntutan rakyat.

Zainuddin turut mencabar perdana menteri untuk mengembalikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dituntut lebih 200,00 peserta Himpunan Rakyat Bersatu semalam.

Menurut bekas ketua pengarang Utusan Malaysia itu, ISA sewajarnya dikembalikan dan dipatuhi Najib demi menebus nama baiknya, di samping mengembalikan perasaan ketenteraman dan keyakinan di kalangan rakyat terhadap kepimpinannya.

"Perhimpunan lebih 200,000 orang ini tidak mungkin berlaku jika rakyat tidak benar-benar berhasrat untuk menyampaikan mesej keras dan memberi peluang terakhir kepada Datuk Seri Najib," tulis Zainuddin dalam blognya zamkata.blogspot.com.

"Tidak dapat dinafikan slogan dalam Himpunan Rakyat Bersatu hari ini (semalam) adalah lebih dahsyat daripada ucapan Tsunami Cina yang takut untuk diulangi Najib dan orang pun tahu Najib juga berada di belakang himpunan ini.

"Tidak dapat dinafikan beberapa keputusan yang dibuat himpunan hari ini juga untuk menyelamatkan Datuk Seri Najib dijatuhkan lebih dulu daripada tempoh yang ditetapkan," katanya.

Zainuddin berkata keputusan Najib untuk menghapuskan ISA secara sendirian dengan harapan dapat meraih sokongan bukan Melayu dan pihak antarabangsa juga membuatkan banyak hak dan prinsip Perlembagaan Persekutuan mengenai kesucian agama Islam dicabar menerusi mahkamah satu persatu.

Beliau turut memberi contoh akhbar The Star yang disifatkan menjuarai isu bersifat sensitif terhadap Islam.

"Akhbar The Star menjuarai isu yang bersifat sensitif terhadap Islam termasuk menghina orang Islam kerana tidak bersahabat dengan anjing, menuduh sekolah kebangsaan meletakkan kantin di tepi tandas kepada murid bukan Melayu pada bulan puasa dan sebagainya,” katanya.

Katanya, The Star juga menggunakan sokongan Jabatan Perdana Menteri (JPM) untuk mempromosikan dasar liberalisme di bawah kempen moderasi dengan menggunakan liberalis Melayu untuk memperkecilkan nasionalisme Perlembagaan Persekutuan sebagai fahaman Melayu yang sempit.

"Apa pun bergantung kepada sama ada beliau (Najib) sanggup mengembalikan ISA untuk dilaksanakan secara tegas dan bukan dengan sikap 'flip flopnya' atau untuk menyalahgunakannya bagi kepentingan peribadi," katanya. – 17 September, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/himpunan-baju-merah-peluang-terakhir-najib-kata-bekas-menteri#sthash.cixAjCSW.dpuf

Wednesday, 16 September 2015

Kalimah terbaik AHMAD MASLAN berkaitan HIMPUNAN BAJU MERAH hari ini..!!

Ahmad Maslan: Padang Merbok tak akan muat hari ini

Timbalan Menteri Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Ahmad Maslan yakin Padang Merbok, Kuala Lumpur tidak muat bagi menampung peserta Himpunan Rakyat Bersatu hari ini.

"Saya yakin padang ini tak akan muat dengan peserta yang hadir.

"Saya tidak dapat jangkakan, tapi apabila kumpul, nanti akan tahu jumlah yang hadir," katanya kepada pemberita di tempat lokasi.

Ahmad berkata, sekiranya perhimpunan ini tidak mendapat permit dari pihak berkuasa beliau tidak akan menyertainya.

Tambahnya lagi, perhimpunan ini dilakukan bagi menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika negara berhadapan dengan pelbagai masalah.

"Perhimpunan ini menunjukkan sokongan usaha-usaha kerajaan, tentang masalah sedang melanda termasuk kemerosotan ringgit.

"Himpunan ini bagi menunjukkan supaya masalah itu selesai pulih," katanya.

Beliau turut yakin tidak ada sebarang kekecohan akan berlaku sekiranya peserta mengikut peraturan yang telah ditetapkan.

Ketika laporan ini ditulis, di Padang Merbok jumlah peserta meningkat kepada 1,500 orang.

Turut kedengaran dari pentas utama melalui alat pembesar suara 'Hidup Melayu' dan disambut oleh peserta perhimpunan.

Peserta perhimpunan turut diarah mengambil nasi putih berlauk kari ayam di bawah khemah yang disediakan.

Tuesday, 15 September 2015

Hari Malaysia tanpa Najib

najib-shabudin
PETALING JAYA: Ketika rakyat diseru menghadiri Himpunan Rakyat Bersatu pada 16 September bagi menzahirkan sokongan kepada kerajaan, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak tiada di dalam negara.
Pada tarikh yang sama Hari Malaysia disambut, beliau berada di London sebelum bertolak ke Amerika Syarikat bagi menghadiri mesyuarat di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
Berikutan ketiadaan orang nombor satu dalam perhimpunan pro kerajaan itu, ia menjadi tanda tanya siapa pemimpin kanan lain yang turut serta.
Persoalan itu dibangkitkan bekas Naib Ketua UMNO Wangsa Maju, Shahbudin Husin.
Katanya, adalah tidak adil jika pihak yang menyokong sahaja yang hadir sedangkan yang disokong tidak menampakkan diri.
“Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi dan lain-lain pemimpin UMNO dan kerajaan juga masih belum kedengaran janji mereka untuk menghadiri perhimpunan itu yang tujuan besarnya ialah untuk menyatakan sokongan kepada Najib dan kerajaan yang sedang dipimpinnya,”tulis Shahbudin.
Bahkan, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, yang menyeru rakyat menghadiri perhimpunan bagi menzahirkan sokongan kepada kerajaan dan para pemimpinnya, siang-siang lagi memaklumkan tidak dapat hadir.
Kata Ku Nan, ia bertembung dengan program beliau yang lain.
“Habis, siapa pemimpin UMNO dan kerajaan yang hadir nanti? Adakah Zahid? Hishammuddin? Khairy Jamaluddin? Yang lain-lain?
“Pemimpin yang sudah terbuang, Muhyiddin Yassin dan Shafie Apdal, adakah teringin untuk datang sama?
“Berapa ramai menteri yang akan menunjukkan muka agaknya?,”soalnya di shahbudindot.com.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive