UtusanDaily

Saturday, 7 June 2014

PIALA DUNIA - STATISTIK MENARIK

Bola sepak ialah sukan nombor 1 di dunia. Oleh kerana itu, pertandingan Piala Dunia atau World Cup ini sangat dinantikan peminat dan negara-negara yang layak bertanding. Tahun ini 2014, Brazil bakal menjadi tuan rumah. Siapa yang bakal memenanginya? Ramai cakap Brazil, tapi defence mereka LEMAH. Mungkin juga England sebab tahun ini BPL macam kuat je. Atau Jerman yang tak pernah terlepas separuh akhir sejak kebelakangan ini. Atau juga mungkin SPAIN sekali lagik!

 
  
 
Berikut ialah fakta dan statistik yang anda mungkin rasakan menarik  Mungkin juga selepas anda mengetahui perkara ini akan ada pasukan baru nak sokong. MANA BOLEH. Kena setialah. HEHE. Semoga Spain vs Germany Final World Cup 2014! Dan Spain memenanginya. O yeahh.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
Sumber dipetik dari Laman Web Fifa dan wikipedia. Terima kasih kerana membaca. Sekian. Zassss

 http://yellowcatch.blogspot.com

Thursday, 5 June 2014

Pemikiran dakwah P Ramlee


P RAMLEE
Merenungi dan memahami zaman P Ramlee
 
JIKA sesetengah daripada kita yang jarang menonton filem-filem hitam putih era 50-an dan 60-an, persoalan mungkin timbul tentang apakah dakwah yang disampaikan di kala aktres-aktres yang membintangi filem-filem tersebut boleh dikatakan 'berbungkus nangka' belaka?
 
Sebelum kita berbicara persoalan sejarah tentang sesuatu perkara, premis pertama yang harus diambil kira untuk difahami ialah berkenaan latar masa dan tempat yang mewujudkan satu suasana kepada seseorang seniman untuk menghasilkan sesebuah karya. Beberapa persoalan harus diambil kira, adakah Islam benar-benar dihayati ketika itu? Apakah ada penggiat industri filem lain yang turut menghasilkan karya yang 'Islamik' seperti beliau? Kenapakah sesuatu tema itu digarap dalam sesebuah filem? Ini semua perlu diberi ruang dan peluang untuk diberikan penjelasan.
 
Pada separuh pertama abad ke-20, perkembangan dan penghayatan tentang agama Islam tidaklah sesegar yang kita hirup hari ini. Islam ketika itu hanya tertumpu di masjid, surau, pondok-pesantren di mana tok-tok guru (tradisionalis) mengajarkan ilmu-ilmu berkaitan tasawuf dan feqah. Masyarakat kurang menghayati unsur-unsur di 'dalam masjid' itu untuk dibawa keluar supaya dapat diamalkan dalam kehidupan bermasyarakat. 
 
Maka tidak hairanlah kenapa kita jarang melihat wanita zaman itu menutup aurat dengan sempurna. Dan jika kita masih memiliki foto-foto lama keluarga, lihatlah cara mereka berpakaian dan ia menceritakan sedikit sebanyak tentang zaman tersebut. Saya pernah melihat sekeping gambar Perhimpunan Muslihat Parti Islam di awal 1960-an yang dihadiri oleh perwakilan yang rata-ratanya tidak memakai tudung! Itu 'muslimat' zaman tersebut, jadi apalah nilai-nilai Islam yang nak diharapkan kepada insan seni yang bermain wayang ketika itu. Akan tetapi kalau seseorang anak wayang yang tampil dengan idea-idea Islamik ketika itu, ia merupakan sesuatu yang luar biasa! Dan itulah P Ramlee yang kita kenal.    
 
Permulaan jalan seni
 
Pada tahun awal tahun 1940-an, industri seni tanahair mula berkembang. teater bangsawan (troupe) telah mengambil tempat di pentas-pentas awam dengan tema jenaka dan tragedi. Kebanyakan bakat-bakat baru yang menyerlah ketika ini antaranya ialah Daeng Harris, AR Tompel, Siti Tanjung Perak dan lain-lain. ketika ini juga, industri filem tanahair mula berkembang mengikuti perkembangan filem-filem luar yang semakin mendapat tempat terutama dari Hong Kong dan India. Shaw Brothers melihat satu potensi besar dengan merintis pembukaan studio baru di Jalan Ampas, Singapura. Di awal perkembangan Malay Film Production (MFP) Jalan Ampas, filem-filem kebanyakannya diarah oleh pengarah dari India seperti BS Rajhans, L Krishnan dan ramai lagi. Kemudian lahirlah bintang-bintang filem (film stars) produk Jalan Ampas seperti S Roomai Noor, Maria Menado, Siput Sarawak dan lain-lain. 
 
Persoalannya, di manakah filem-filem arahan mereka sekarang? Kenapakah tidak diputar di kaca televisyen seperti mana filem-filem arahan dan lakonan P Ramlee? Aktor-aktor yang membintangi filem ini tidak kurang 'star' nya. Dan jika diukur dari sudut nilai filem samada jenaka atau air mata tidak kurang hebatnya. Maka di sinilah timbul kajian tentang idea serta pemikiran Allahyarham Tan Sri P Ramlee dalam menerapkan sesuatu elemen di dalam sesebuah filem arahan beliau. 
 
Pertama, tema-tema di dalam filem-filem arahan Allahyarham Tan Sri P Ramlee sangat dekat dihati masyarakat. Konflik rumahtangga antara bapa dan anak, ibu mertua dengan menantu, cinta yang tak kesampaian dek kerana darjat dan keturunan, kehidupan anak-anak bujang, kedaifan hidup seorang miskin dan banyak lagi unsur yang menjadikan filem beliau begitu dirasai oleh setiap insan yang mewakili tema-tema tersebut dalam setiap zaman. Inilah antara sebab mengapa filem beliau tidak lekang dek zaman.
 
Kedua, elemen-elemen 'Islamik' telah digarap dengan baik oleh beliau dalam beberapa buah filem seperti Anakku Sazali, Ahmad Albab, Tiga Abdul, Semerah Padi, Nasib Labu Labi dan Ali Baba Bujang Lapok. Jika ditinjau filem-filem lain yang sezaman dengannya baik keluaran Studio Jalan Ampas milik Shaw Brothers mahupun Cathay Keris milik Ho Ah Loke, hampir tidak ada seorang pun pengarah lain yang berani menampilkan idea-idea berunsur Islamik untuk digarap dalam filem mereka.
 
Ketiga, beberapa buah filem lakonan dan arahan Allahyarham Tan Sri P Ramlee kurang mendapat sambutan oleh kerana tema yang cuba digarap merupakan satu idea dan percubaan baru. Ini terbukti dengan filem Sitora Harimau Jadian, Sesudah Suboh dan Gelora yang kurang mendapat sambutan baik ketika ditayangkan ketika itu mahupun diputarkan di kaca televisyen hari ini. Memang benar filem-filem ini diterbitkan di Studio Merdeka yang kurang mahir dari segi kepakaran dan teknologi yang digunakan. Walau bagaimanapun, idea-idea pengarah merupakan sesuatu yang paling menonjol dalam sesebuah filem.
      
Pemikiran Dakwah P. Ramlee 
 
Jika diimbas secara sepintas lalu, filem Tiga Abdul, Ahmad Albab dan Ali Baba Bujang Lapok merupakan babak yang paling banyak menerapkan unsur Islamik berbanding filem-filem lain arahan beliau yang lebih merupakan pentas kritik sosial tanpa kita sedar! Walaupun P. Ramlee cuba menerapkan elemen keagamaan dalam Semerah Padi, versi hudud yang dilaksanakan masih boleh diberikan kredit walaupun tidak mencerminkan pelaksaan hudud yang sebenar. Di dalam filem Tiga Abdul, P Ramlee menggunakan latar Isketambola yang mungkin boleh dirujuk Istanbul dalam keseluruhan cerita tersebut. Melalui watak Abdul Wahub, beliau berjaya menghimpunkan segala sifat-sifat kebaikan dan nilai-nilai positif dalam menghadapi kejahatan abang-abangnya, Sidek Segaraga dan Kassim Patalon. 
 
Di dalam filem ini juga, P Ramlee mengajar kita supaya menyantuni anak-anak yatim, berkahwin dengan orang yang tidak disukai pada awalnya tidaklah menandakan tidak bahagia pada akhirnya, membalas dendam kepada orang yang mengkhianati hanya semata-mata untuk menyedarkan mereka dan banyak lagi unsur Islamik yang digarap melalui watak-watak tersebut. Di dalam Anakku Sazali, ia memberi teladan kepada bapa yang terlalu memberikan kesenangan kepada anaknya atas nama ingin mencurah kasih sayang sehingga ia memberi kesan buruk kepada kehidupan si anak. Melalui watak Haji Bakhil lakonan Udo Umar (Nasib Labu Labi) P Ramlee ingin menegur orang-orang kaya supaya ikhlas dalam menginfaqkan harta mereka kepada rumah anak-anak yatim.
 
Selain itu, menurut kenalan yang rapat dengan beliau, P Ramlee memang seorang yang pemurah. Dan sifat kepemurahan ini telah ditonjolkan dalam filem beliau melalui watak Abdul Wahub yang menghadiahkan rumah kedai kepada persatuan anak yatim, watak Ali Baba (Ali Baba Bujang Lapok) yang menderma wang emas kepada orang ramai, watak Ramli (Bujang Lapok) yang ditipu oleh seorang wanita tetapi selepas mengekori, beliau membiarkannya setelah menyedari wanita itu adalah orang miskin, watak Harun (Anak Bapak) yang menjaga kebajikan pekerja-pekerja ladang milik bapanya, watak Syawal (Ahmad Albab) yang mengadakan kenduri kesyukuran setelah diberi kesenangan. Ini merupakan sebagai elemen yang digarap oleh P Ramlee di dalam kebanyakan filem arahan beliau. Begitu juga lagu-lagu beliau di mana lirik-lirik tersebut cukup bermakna yang memberi bekas kepada pendengarnya.
 
Kita tidak tahu sampai bila tulisan-tulisan berkenaan Allahyarham Tan Sri P Ramlee akan berhenti. Ia akan terus-menerus dinukil oleh pengkaji dan peminat filem kerana akan ada sisi-sisi baru yang dapat dianalisis daripada pemikiran beliau. Ia bergantung kepada kita bagaimana kita melihat sesebuah filem itu. Adakah kita ingin tahu tentang jalan ceritanya, atau adakah kita ingin melepaskan tekanan dengan menonton filem humor? Atau adakah kita ingin mengkaji apakah idea pengarah di sebalik wayang yang dpertontonkan kepada orang awam? Terpulanglah.
 
Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh (22 March 1929 – 29 May 1973) 
Semoga roh beliau ducucuri rahmat.
 
 
Muhammad Ismail Ibrahim
Editor di The Kelantan Times.

MH370 - Teori elak dikesan.... Adakah Amerika & Maldivies bersubahat ?Sekali lagi maklumat bocor.... pendedahan oleh seorang pegawai tertinggi India yg mengatakan bahawa media rasmi di sini diarah oleh kedutaan Amerika agar menafikan penduduk Maldivies melihat pesawat yg menyerupai MH370 terbang rendah selitar jam 6.15 pagi menuju keselatan kepulauan hindi. 

Susulan daripada bukti ini penyiasat dan pakar-pakar penerbangan menyimpulkan bahawa radar yg dikesan oleh Inmarsat yg mengatakan MH370 berakhir dilautan Hindi adalah teori rekaan semata-mata bagi mengalihkan perhatian dunia yg sebenarnya pesawat MH370 sudah lama mendarat di Diego Garcia sebuah landasan ketenteraan Amerika Laknatullah !!!. 

Okey ikuti perkembangan terbaru pendedahan demi pendedahan MH370 dibawah ini bersama pakar-pakar penerbangan dlm dan luar negara serta beberapa penyiasat terkenal.

Mengapa satelit Inmarsat mengatakan lokasi terakhir MH370 dikesan ialah berada ditengah-tengah lautan hindi. Adakah ianya teori ataupun konspirasi jahat Amerika yg sengaja diwujudkan bagi menyakinkan dunia ianya telah berakhir di situ. Yang sebenarnya Amerika memilih lautan Hindi kerana semua sedia maklum lautan ini merupakan lautan yg paling dalam di dunia dan paling ganas sekali. 

So jika MH370 terhempas dilautan hindi adalah agak mustahil utk pasukan yg menyertai SAR mengesannya sbb mungkin sudah tenggelam dan hanyut dipukul ombak yg mmg kuat. Pasal itu penyiasat menyimpul bahawa negara yg menyertai misi SAR terpaksa memberhentikan misi mencari MH370 setelah menemui jalan buntu dan sebaliknya mereka (Amerika) sebenarnya sedang berunding dengan negara-negara berkenaan bagi mencipta teori bagaimana utk mewujudkan MH370 terhempas atau sebagainya setelah segala teori yg mereka cipta gagal dibuat kerana Allah s.w.t telah menggagalkan perancangan mereka. teruskan berdoa kerana Perancanggan Allah adalah sebaik-baiknya dan tepat.

Baru tadi penyiasat mendedahkan bahawa kedudukan terkini penumpang dan anak-anak kapal MH370 berada di Diego Garcia telah dipindahkan ke sebuah pulau yg terdapat di negara India. Mereka semua ditempatkan di suatu lokasi rahsia. 

Manakala sumber risikan yg mungkin berpaling tadah telah mendedahkan lokasi kesemua penumpang MH370 berada di negara ini tetapi enggan mendedahkan lokasi terperinci. Susulan pendedahan pegawai tertinggi di India itu terus mendapat respon dari penyiasat yang menyimpulkan teori utk mewujudkan MH370 terhempas ataupun berakhir dilautan hindi adalah rekaan semata-mata bagi mengelakkan ianya dikesan oleh dunia dan mengalihkan pandangan dunia bahawa yg sebenarnya pesawat MH370 sudah lama mendarat pada pagi kejadian.

Sofia tertarik dgn seorang hamba Allah yg telah mengemail sofia utk dikongsikan di wall ini yg berbunyi: " Obama berjaya dlm misinya setelah melawat Malaysia dan beberapa negara Lain. China dapat dijinakkan hasil lawatan rasmi PM M'sia. Rusia dapat ditundukkan. Amerika dan Yahudi masih terasa tersepit dan takut akibat hamas dan fatah bergabung membentuk kerajaan Perpaduan di Palestin " 

Penyiasat melaporkan rentetan peristiwa kehilangan MH370 yg sebenarnya ada kaitan yg berlaku di washington DC (11 Sept.) bagi mengaitkan Islam dgn keganasan walaupun sehingga kini Amerika tiada lagi bukti yg kukuh peristiwa sept. itu didalangi oleh ekstremis Islam dan hanya menuduh al-Qaeda utk menunjukkan pada dunia yg Islam ini mmg jahat. 
Teori utk mengaitkan MH370 telah dihijacked oleh kumpulan militan Islam (Al-Qaeda) sedang dicipta oleh Amerika Laknatullah plus Israel Yahudi jika rundingan akhir gagal disepakati.

Ketibaan Barack Obama ke Malaysia dgn pesawat rasminya Air Force One di Lapangan terbang Subang baru-batu ini. Fakta menarik yg semua rakyat Malaysia mungkin tidak tahu dibelakang takbir iaitu 
(i) 2 pesawat Amerika telah landing di Subang dan satu stanby di KLIA dan dikawal rapi oleh tenteranya dan tidak boleh mana-manapun termasuk tentera Malaysia mahupun PDRM menghampiri pesawat yg berada di subang mahupun di KLIA. 

(ii) Apa yg menarik dan peliknya pesawat yg stanby dan berada di landasan KLIA diletakkan dibahagian Kargo MAS dan pintu utama kapal terbang ini menghala ke arah penerbangan bukan sebaliknya yg berlaku ke atas mana-mana kapal terbang di dunia jika selamat mendarat. 
(iii) Kesemua remote control kereta yg diparking dilandasan kargo MAS KLIA berdekatan pesawat US ditempatkan gagal berfungsi dan mereka semua terpaksa membuka dan menutup pintu kereta secara manual. 

(iv) Kereta yg Barack Obama dtgnya khas dari US sendiri bukannya kereta yg berada di Malaysia. Manakala tempat tinggal Obama bukannya dihotel 5 star sebaliknya dirumah mewah milik warga negara Amerika sendiri. Dimaklumkan juga sekitar rumah tersebut sepanjang Obama menginap dijaga sendiri oleh tentera yg dtgnya dari Amerika sendiri.

Pendek cerita all made in Amerika not Malaysia. Kesimpulannya penyiasat telah merumuskan bahawa kedatangan Obama ke Malaysia dan negara-negara yg dilawatinya adalah satu sandiwara dan lakonan semata-mata .Sebaliknya adalah utk memaklumkan bahawa pesawat MH370 berada di dlm keadaan selamat dibawah tentera Amerika.

Penyiasat mengatakan bahawa kerajaan India sebenarnya mempunyai bukti yg kukuh malah radar negara tersebut sebenarnya telah mengesan terlebih dahulu pesawat MH370 lalu di situ kerana ugutan dan campur tangan kedutaan Amerika yg berpangkalan di sana akhirnya kerajaan India terpaksa akur dan menafikan penduduknya nampak MH370 terbang rendah menuju keselatan kepulauan lautan hindi sekitar jam 6.15 pagi. 

Ini dikukuhkan lagi dengan terbocornya maklumat dari agen risikin yg mengatakan pegawai tertinggi India sendiri telah mendedahkan hal yg sebenarnya berlaku. Mereka merancang... Allah juga merancang.... tetapi perancangan Allah lagi tepat......... Nasihat bagi yang suka marah-marah....

http://aslibanget.com/wp-content/uploads/2014/03/marah-kepada-anak.jpg

Bagi mereka yang suka marah-marah kat anak sendiri kerana sayang dan untuk mendidik....


1. Kita adalah orang matang, anak kita masih tak matang, mengapa yang matang perlu marah pada yang tak matang?

2. Kita orang besar, mereka orang kecil, mengapakah orang yang besar perlu marah pada orang yang kecil?

3. Kita adalah orang yang berpengalaman, anak-anak tidak pernah lagi melihat dunia... mengapakah harus kita harapkan anak-anak kita faham dan selari dengan pandangan kita...

Pernahkah terfikir mengapa dua orang marah perlu berjerit antara satu sama lain walaupun duduk bersebelah?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang yang saling menyayangi lebih suka membisik antara satu sama lain walaupun duduk berjauhan, atau di telefon?

Apabila kita marah, dua hati adalah berjauhan, oleh itu, mereka memerlukan suara/nada yang kuat untuk berhubung. Masalahnya, makin dijerit, makin berjauhan.

Bagi mereka yang kita sayang, dua hati adalah dekat, jadi tidak perlu untuk menjerit-jerit, hanya perlu membisik sudah terasa dekat. Makin dibisik, makin terasa sayang.

Itulah keajaiban ciptaan Allah pada sistem badan manusia.

Maka, persoalannya, jika kita ingin mendidik anak-anak kita... perlukah kita marah-marah padanya walaupun mereka berbuat silap?

Sekiranya menggunakan pendekatan marah-marah, tanya pula diri, adakah kita mahukan anak kita mendengar kata-kata dengan hati mereka berjauhan dengan kita?

Atau kita mendidik dengan berbisik, supaya mereka faham dengar dan hati mereka kekal dekat dengan kita?

Apabila kita sudah mula marah-marah pada anak, tanyalah diri sendiri adakah hati kita dan anak kita sudah berjauhan?

Hubungan ibubapa dengan anak-anak yang terbaik ialah anak-anak menganggap ibubapa sebagai sahabat karib dengan penuh penghormatan tanpa rasa segan silu untuk berbincang segala masalah dengan ibubapa.

Untuk renungan hari ini. Senyum.

TUAN IBRAHIM TUAN MAN

Wednesday, 4 June 2014

Membongkar Rahsia "AIS BATU" yang tidak diketahui umum

Ramai org kata tak elok minum ais, lebih elok minum air panas.. Namun, sedarkah kita, Nabi Muhammad SAW melarang kita mengambil makanan dalam keadaan yang panas. Akhirnya kini fakta terbaru kebaikan AIS yang tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia.


Rahsia dan Kelebihan Di Dalam Ais

“Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia”. Jangan ingat minum ais tu tak elok untuk kesihatan. Sebenarny ada kebaikan didalam keburukan.

Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak. Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas. Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.

Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa. Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

Membenarkan anak mengunyah ais akan menguatkan giginya dan memberi kanak-kanak makan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan boleh menghilangkan batuk dalam masa beberapa jam. Mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total. Air sejuk juga akan menguatkan tulang bayi. Ia akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.

Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan. Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.

Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan. Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan. Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

Air sejuk juga adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam. Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat. Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh. Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.

Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit. Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat. Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.

Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah. Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk. Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.

**Siapa ckp mnum ais melemahkan tenaga batin?

Insiden kemalangan pesawat MAS berulang lagi

Bahagian bawah badan kapal terbang yang robek dilanggar kenderaan bagasi di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA), semalam. - Foto dipetik The Sun
  Bahagian bawah badan kapal terbang yang robek dilanggar kenderaan bagasi 
di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA), semalam. - Foto dipetik The Sun

SHAH ALAM – Satu lagi insiden membabitkan pesawat Malaysia Airlines (MAS) dilanggar sebuah kenderaan bagasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), semalam.
 
Menurut laporan The Sun, pelanggaran itu menyebabkan pesawat B737-800 mengalami kerosakan serius di bahagian bawah badan kapal terbang.
 
Dalam pada itu, pihak MAS yang turut mengesahkan kejadian tersebut.
 
MAS turut berkata, insiden turut mengakibatkan kerosakan pada fiuslaj pesawat.
 
Menurut MAS lagi, pihaknya sedang menjalankan siasatan terperinci berhubung insiden berkenaan.
 
“Buat masa ini, pemandu kenderaan bagasi tersebut digantung kerja sementara siasatan bagi mengetahui punca sebenar kejadian.
 
 “Kesemua penumpang yang dijadualkan menaiki pesawat tersebut telah dipindahkan ke pesawat lain untuk meneruskan penerbangan mereka,” katanya dalam sebuah kenyataan.

Tuesday, 3 June 2014

Kenapa lelaki ini berang apabila beli alat pembesar zakar..??

Beli alat besarkan zakar, dapat kanta pembesar

Seorang lelaki berang apabila alat yang dibelinya melalui talian untuk membesarkan saiz zakarnya hanya mampu membuatnya nampak lebih besar tanpa sebarang pembesaran fizikal.

Menurut laporan Star Online, setelah membelanjakan RM450, beliau hanya menerima kanta pembesar.

Berang dengan apa yang berlaku, lelaki itu mengadu kepada MCA.

Pengerusi Biro Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA, Michael Chong berkata lelaki dari Seri Kembangan itu, yang hanya dikenali sebagai Ong, adalah mangsa penipuan dalam talian.

"Apabila menerima bungkusan, dia terkejut apabila mendapati kanta pembesar di dalamnya," Chong dipetik sebagai berkata.

Untuk memburukkan lagi keadaan - tidak pasti sama ada ianya satu gurauan atau sebaliknya - ia datang dengan arahan ringkas yang berbunyi: "Jangan gunakan di bawah cahaya matahari".

Chong berkata Ong adalah antara beberapa mangsa yang kerugian sejumlah RM80,000 tahun ini sahaja kerana menjadi mangsa penipuan sedemikian.

More than 100 Keyboard Shortcuts at your PC


More than 100 Keyboard Shortcuts must read
SHARE IT........ 
Keyboard Shorcuts (Microsoft Windows)
1. CTRL+C (Copy)
2. CTRL+X (Cut)
3. CTRL+V (Paste)
4. CTRL+Z (Undo)
5. DELETE (Delete)
6. SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
7. CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
8. CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
11. CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
12. CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
13. CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
14. CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
15. CTRL+A (Select all)
16. F3 key (Search for a file or a folder)
17. ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
18. ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
19. ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
20. ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
21. CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents opensimultaneou sly)
22. ALT+TAB (Switch between the open items)
23. ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
24. F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
25. F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
26. SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
27. ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
28. CTRL+ESC (Display the Start menu)
29. ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu) Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
30. F10 key (Activate the menu bar in the active program)
31. RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
32. LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
33. F5 key (Update the active window)
34. BACKSPACE (View the folder onelevel up in My Computer or Windows Explorer)
35. ESC (Cancel the current task)
36. SHIFT when you insert a CD-ROMinto the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing) 
Dialog Box - Keyboard Shortcuts
1. CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
2. CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
3. TAB (Move forward through the options)
4. SHIFT+TAB (Move backward through the options)
5. ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
6. ENTER (Perform the command for the active option or button)
7. SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
8. Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
9. F1 key (Display Help)
10. F4 key (Display the items in the active list)
11. BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box) 
Microsoft Natural Keyboard Shortcuts
1. Windows Logo (Display or hide the Start menu)
2. Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
3. Windows Logo+D (Display the desktop)
4. Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
5. Windows Logo+SHIFT+M (Restorethe minimized windows)
6. Windows Logo+E (Open My Computer)
7. Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
8. CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
9. Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
10. Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
11. Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
12. Windows Logo+U (Open Utility Manager)
13. Accessibility Keyboard Shortcuts
14. Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
15. Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
16. Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
17. SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
18. NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
19. Windows Logo +U (Open Utility Manager)
20. Windows Explorer Keyboard Shortcuts
21. END (Display the bottom of the active window)
22. HOME (Display the top of the active window)
23. NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
24. NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder) 
MMC COnsole Windows Shortcut keys
1. SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
2. F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
3. F5 key (Update the content of all console windows)
4. CTRL+F10 (Maximize the active console window)
5. CTRL+F5 (Restore the active console window)
6. ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for theselected item)
7. F2 key (Rename the selected item)
8. CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console) 
Remote Desktop Connection Navigation
1. CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
2. ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
3. ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
4. ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
5. ALT+HOME (Display the Start menu)
6. CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
7. ALT+DELETE (Display the Windows menu)
8. CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
9. CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place asnapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboardand provide the same functionality aspressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.) 
Microsoft Internet Explorer Keyboard Shortcuts
1. CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
2. CTRL+E (Open the Search bar)
3. CTRL+F (Start the Find utility)
4. CTRL+H (Open the History bar)
5. CTRL+I (Open the Favorites bar)
6. CTRL+L (Open the Open dialog box)
7. CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
8. CTRL+O (Open the Open dialog box,the same as CTRL+L)
9. CTRL+P (Open the Print dialog box)
10. CTRL+R (Update the current Web )
SHARE IT WITH YOUR FRIENDS

Micheal Schumacher masih koma

Michael Schumacher
  Michael Schumacher


LAGENDA juara Formula Satu dunia tujuh kali, Michael Schumacher dilaporkan masih dalam koma dan tiada perubahan akibat daripada kemalangan yang dialaminya pada penghujung tahun 2013.
 
Meskipun masih tidak sedarkan diri, isterinya Corrina bersama dua anaknya, Gina Marie dan Mick masih setia berada di sisi Schumacher dan sentiasa berharap agar beliau tersedar dari koma
 
Melalui laporan yang disiarkan dari Mirror.co, mereka turut mengucapkan kata-kata penghargaan dan ribuan terima kasih kepada peminat dan penyokong bapanya yang tidak putus memberi kata semangat menerusi laman rasmi milik pelumba Jerman tersebut.

"Kami tersentuh dengan semua mesej ucapan yang mengharapkan Schumacher untuk sembuh dan kembali normal seperti dulu, para peminat masih menghantar teks ucapan seperti itu sehingga kini."

Lagenda F1 berusia 44 tahun itu berada dalam keadaan koma selepas kepalanya mengalami kecederaan teruk akibat kemalangan ketika sedang bermain ski di pusat peranginan Pergunungan Alps, Perancis.

Walaupun keadaannya dilaporkan stabil, doktor berkata, beliau mungkin akan mengalami kerosakan otak yang akan menyebabkan beliau mengalami sindrom Apalik.

"Mesej ini menjadi kekuatan buat kami meneruskan kehidupan, beliau (Schumacher) seorang pejuang dan dia akan terus berlawan untuk dirinya," kata isterinya.

Dalam pada itu, rakan seperjuangan Schumacher dalam dunia Formula Satu, Sebastian Vettel turut mendoakan supaya beliau akan sedar dari koma.
 
"Kemalangan yang menimpa beliau adalah suatu yang mengejutkan bagi semua pihak lebih-lebih lagi buat keluarga dan sahabat terdekatnya," katanya.

Apa punya 'bala' yang ada di Malaysia sekarang nie, Ketua Balai Polis boleh Rogol budak 14 tahun dalam balai

Rogol: Polis dihukum penjara, sebat

Tertuduh dibawa keluar dengan kawalan anggota polis di mahkamah selepas hukuman diputuskan, semalam.
Tertuduh dibawa keluar dengan kawalan anggota polis di mahkamah 
selepas hukuman diputuskan, semalam.


KOTA BHARU - Seorang anggota polis berpangkat sarjan mejar dihukum penjara 15 tahun dan lapan sebatan oleh mahkamah sesyen, di sini, semalam selepas didapati bersalah merogol remaja berusia 14 tahun, lima tahun lalu.

Keputusan dibuat Hakim, Mohd Yusoff Yunos terhadap tertuduh Mahmad Abidin, 57, yang juga bekas ketua balai selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Mahmad didakwa merogol remaja perempuan berusia 14 tahun itu di dalam pejabat Ketua Polis Balai Polis Binjai, di sini, pada jam 2.30 petang, 15 Oktober 2009.

Tuduhan dibuat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 376(1) kanun sama yang membawa hukuman penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebat, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Ahmad Salam Yusof, manakala, tertuduh diwakili peguam bela, Datuk Sukri Mohamed.

Pada prosiding semalam, Ahmad Salam mohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal dengan ambil kira jenayah yang dilakukan lebih-lebih lagi membabitkan tertuduh yang berkhidmat sebagai penjawat awam.

“Saya mohon mahkamah mengambil kira kepentingan mangsa dan masyarakat di luar sana. Tertuduh dan masyarakat juga perlu mendapat pengajaran daripada kesalahan yang dilakukan,” katanya.

Pada masa sama, Mohd Yusoff membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman dengan syarat rayuan difailkan pada hari sama.

Jaminan dinaikkan dari RM10,000 kepada RM15,000 dengan seorang penjamin berkuat kuasa sejurus notis rayuan difailkan.

Padah apabila manusia terlalu teruja dengan Iklan

Darina Osman, Wan Amalia W Daud & Kazrul Kahar

Ilustrasi: Gayour
Ilustrasi: Gayour


SEORANG kawan bercerita mengenai keterujaan anaknya terhadap iklan-iklan di televisyen. Anak lelakinya itu baharu umur setahun 11 bulan, tapi sangat terpesona pada iklan terutama yang ada kanak-kanak dan bayi.

Matanya akan terpaku ke kaca tv, ada ketika dia senyum dan ajuk apa yang diucap dalam iklan. Mamanya panggil pun dia buat tak tahu.

Begitulah besarnya pengaruh iklan kepada kita yang juga pengguna kepada apa yang diiklankan tersebut.

Bukan saja anak kecil, bapak-bapak, ibu-ibu, kakak-kakak, makcik-makcik tidak akan menafikan bahawa iklan telah berjaya 'memujuk' mereka untuk melihat, merasa, mencuba dan akhirnya memiliki (membeli) sesuatu yang diiklankan itu.

Itulah fungsi periklanan, ia bertujuan mendorong pengguna untuk membeli sesuatu barangan atau menggunakan sesuatu perkhidmatan.

Namun, harus diingat dalam proses periklanan ini tidak semua produk yang ditawarkan sama seperti diiklankan kerana tujuan pemujukan melalui iklan hanyalah untuk melariskan jualan semata-mata.

Bagaimanapun, pengguna yang obses tidak akan teragak-agak atau berfikir panjang untuk mendapatkan sesuatu barangan sebaik melihat, mendengar atau membaca iklan.

Ya! siapa yang tidak mahu ramping, siapa mahu menolak berkulit mulus, gebu dan putih? Dan siapa mahu tolak tuah menang RM ribu-riban?

Si obses iklan seperti ini tidak perlu masa lama untuk menjadi 'mangsa', dan kerana kedangkalan fikir itu jugalah mereka akhirnya kecewa.

Yang mahu putih tak putih-putih, yang kepingin kurus tak kempis-kempis, dan lebih malang duit pelaburan tak beranak-anak, tukang iklan menghilang, duit pun melayang.

WOW bawakan isu obses iklan ini untuk dijadikan panduan kita bersama, terutama golongan Hawa yang sering dikaitkan dengan keadaan ini.

 

Kes 1: (Sinar Harian: 23 Ogos 2013)

Dipukau pasangan Arab

REMBAU - Seorang peniaga mengalami kerugian lebih RM300 selepas dipukau oleh pasangan Arab di premis perniagaannya di Pekan Kota, di sini.

Dalam kejadian kira-kira 6.50 petang itu, mangsa, Chew Yin, 39, berada seorang diri di dalam kedai dan didatangi pasangan Arab yang menaiki sebuah kereta jenis Toyota Camry, ingin membeli air minuman di kedainya.

Suami mangsa, Tee Ah Beng, 50, berkata, isterinya itu pada mulanya menyedari pasangan Arab berkenaan membelek-belek air dan makanan di dalam kedai, namun mula tidak sedarkan diri selepas salah seorang pasangan berkenaan menyerahkan RM4 dan berbual dengannya.

“Bermula dari situ, isteri saya dipukau dan apabila sedar, wang tunai jualan berjumlah lebih RM300 sudah lesap," katanya.

Pasangan Arab ini hanya mengambil wang sahaja dan imej mereka berjaya dirakam melalui kamera litar tertutup (CCTV) yang terdapat di kedai.

Kes 2: (Sinar Harian: 23 Mei 2013)

Guru jadi mangsa samseng gores dan menang

IPOH - Seorang guru warga Britain bukan sahaja kerugian hampir RM3,000, malah mangsa turut cedera akibat dikasari ahli sindiket gores dan menang ketika cuba untuk mendapatkan kembali wangnya.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.45 petang Isnin, mangsa, Elizaberth Morag, 42, dihampiri sekumpulan dua wanita dan dua lelaki di kawasan letak kenderaan sebuah pasar raya di Medan Ipoh, yang kemudiannya memujuknya menyertai pertandingan gores dan menang dengan menjanjikan hadiah lumayan.

“Saya memang tak yakin dengan peraduan seperti ini, tetapi ketika menolak, mereka memaksa saya membuka salah satu kad yang menyatakan kononnya saya memenangi tilam mewah,” katanya.

Kumpulan berkenaan kemudiannya mengarahkan mangsa ke pejabat sindiket berkenaan untuk menebus hadiah sebelum diarah membayar RM6,500 sebagai tebusan mendapatkan hadiah yang ditawarkan.

“Ketika itulah saya bertegas dan meminta wang dikembalikan, namun mereka memukul dan menumbuk sebelum menghalau saya keluar,” katanya.

Akibat kejadian itu, mangsa mengalami kecederaan di bawah telinga.

Kes 3: (Sinar Harian : 8 Julai 2013)

Taktik penipuan guna telefon

KUALA LUMPUR - Kerani yang hanya mahu dikenali sebagai Dahlia berkata, dia nyaris menjadi mangsa penipuan menggunakan telefon kira-kira tiga tahun lalu.

Menurutnya, ketika itu dia baharu bangun tidur sebelum melihat terdapat satu khidmat pesanan ringkas (SMS) yang menyatakan dia memenangi hadiah cabutan bertuah iaitu iPad dan wang tunai RM500,000.

Katanya, SMS sama turut menyebut meminta tuntutan dibuat segera dalam tempoh seminggu dan terdapat beberapa nombor telefon untuk dihubungi.

Bagaimanapun, Dahlia nekad untuk menghubungi nombor yang tertera dalam SMS bagi mengetahui siapa pengirimnya.

“Saya berpura-pura setuju untuk membuat tuntutan terbabit dan bertanyakan sebab kenapa saya diberikan hadiah serta wang tersebut.

“Lelaki itu hanya berkata pemilihan dibuat secara rambang dan nombor telefon saya yang terpilih, maka saya layak menerima wang serta hadiah tersebut,” katanya.

Katanya, lelaki itu mula berdolak-dalik, sebelum memintanya memasukkan sejumlah wang ke satu akaun bank, kononnya bayaran untuk cukai dan insurans bagi menuntut hadiah terbabit.

Keesokan harinya, beliau berkata lelaki terbabit menghubunginya dan bertanyakan sama ada sudah memasukkan duit ke dalam akaun yang diberikan.

“Saya mula rasa syak bahawa lelaki itu menipu dan mungkin kegiatan dilakukan didalangi sindiket tertentu," katanya.

Kes 4: (Sinar Harian: 12 Januari 2013)

Niaga online: Indah khabar dari rupa

KULIM - Pengerusi Persatuan Pengguna Kulim, Mohd Zailan Hashim berkata, sehingga kini beberapa kes penipuan berniaga online dilaporkan di mana ia melibatkan orang perseorangan dan syarikat tertentu.

“Sehingga kini beberapa kes penipuan dilaporkan di mana setelah pembeli membuat pembayaran terhadap sesuatu barangan, nama mereka dikeluarkan daripada senarai rakan. Ini mengakibatkan pembeli gagal menghubungi atau bertanya tentang barang yang dipesan daripada si penjual.

“Selain itu barangan seperti kasut sukan berjenama dijual dengan harga RM110 termasuk wang penghantaran sebenarnya satu penipuan. Ia kerana kasut yang dijual itu dibeli dari negara jiran dengan harga RM33 berbanding harga pasaran jenama sama yang asli RM168. Peniaga internet akan memperoleh keuntungan tiga kali ganda dari barangan yang dijualnya,” katanya.

Seorang juruteknik, Rushdan Yaakub berkata, dia pernah membeli baju melalui internet tetapi corak dan warna baju diterimanya tidak sama sepertimana dipesan.

“Saya memaklumkan kepada penjual terlibat dan dia mengarahkan saya mengembalikan baju itu agar dia dapat menggantikannya dengan yang baharu.

“Bagaimanapun sehingga hari ini sudah tiga bulan baju yang saya tempah itu masih belum saya peroleh,” katanya. [SH]

Monday, 2 June 2014

Benarkah Penumpang MH370 akan dibebaskan sebelum ramadhan ?

Ini ada berita terbaru dan amat memeranjatkan kita tentang pesawat MH370:

Penumpang MH370 akan dibebaskan sebelum ramadhan ?
Baru tadi penyiasat melaporkan bahawa terdapat kemungkinan besar kesemua penumpang dan anak-anak kapal MH370 akan dibebaskan sebelum kedatangan Ramadhan ini jika negara 'X' berjaya memujuk negara China dlm beberapa isu yang menyentuh negara Amerika dan dunia.

Setakat laporan ini ditulis terdapat media-media alternatif luar negara sudah mula memaparkan keadaan sebenar kesemua penumpang yg berada di dlm pesawat MH370 yg dikatakan masih hidup.

Malah terdapat satu laporan jelas yg sumbernya dirahsiakan oleh penyiasat bahawa terdapat satu laporan komunikasi antara Kapten Zaharie dgn wakil negara ???? bagi mengesahkan mereka masih hidup sebelum sebarang perjanjian ” sulit ” dipersetujui. Sambungan cerita MH370 ini anda semua boleh baca di bawah wall ini.

Penuh Misteri, hanya dia saja yg tahu……….. Oleh kerana penumpang yg teramai adalah dari negara China, negara China mungkin akan akur dan tunduk dengan kehendak Amerika malahan telah dilaporkan sekarang ini kedudukan ekonomi China adalah terkuat dan berada diranking number satu di dunia.

Terdapat laporan yg banyak telah berlaku sekarang ini di negara China oleh waris-waris penumpang MH370 agar berita yang mengatakan kesemua penumpang dan anak-anak kapal MH370 masih hidup yg mana mereka mendesak agar kerajaan mereka (CHINA) tunduk dan akur dgr syarat yg dibuat oleh Amerika susulan maklumat bocor di alam maya tentang telah berlaku ” Hijacked ” ke atas pesawat MH370 pada pagi kejadian agar keluarga mereka selamat.

najibcinahijack

Maklmuat tambahan yg tercicir ialah pada waktu pesawat MH370 hilang dari radar, Amerika laknatullah telah menghantar pesawat AWAC untuk memintas pesawat MH370 dan menerbangkannya dgn alat kawalan jauh ke Maldivies utk mengisi minyak dan seterusnya selamat mendarat di Diego Garcia sebuah pangkalan ketenteraan Amerika lakknatullah !!!!

Okey ini ada maklumat terbaru yg diperolehi dari penyiasat iaitu sebelum pesawat MH370 diterbangkan ke Beijing, kapten Zaharie telah membuat panggilan tel. menggunakan hp peribadinya kepada seseorang yg tidak dinamakan siapa dia. Dia dlm kandungan perbualan tersebut beliau ada mengatakan ada menerima maklumat yg pesawat MH370 akan ” dihijacked ” dan menyuruh org itu agar menjaga alat simulator peribadinya di rumah kerana simulator itu satu-satunya alat yg dia reka sendiri bagi mengesan pesawat yg diterbangkan berada di mana jika benar pesawat akan dihijacked….

Utk makluman landasan Diego Garcia sebuah landasan ketenteraan Amerika Laknatullah berada di dlm kategori landasan simulator yg berada di rumah Kapten Zaharie. Tapi syg 1000 kali sayang kita mendapat maklumat kononnya Kapten Zaharie telah mendelete beberapa log di simulator tersebut bagi memadakan rekod sebelumnya padahal agen CIA telah menghapuskan log tersebut. Itu yg dapat disimpulkan oleh beberapa penyiasat. Harap Maklum… !!!!

Ni berita baru diterima, laporan lengkap data satelit MH370 daripada firma United Kingdom inmarsat telah diterima tetapi tidak boleh didedahkan kerana gara-gara berita penummpang MH370 akan dibebaskan. Sekali lagi mereka gagal menipu kerana perancangan Allah itu lagi tepat … sama-sama kita teruskan berdoa agar perancangan mereka gagal dan kesemua penumpang dan anak-anak kapal MH370 berada di dlm keadaan selamat dan segera dibebaskan… Penyiasat menjangkakan satu persatu maklumat akan terbocor dgn sendirinya susulan pendedahan dari egen risikan yg mungkin berpaling tadah atau hatinya digerakkan oleh Allah s.w.t utk berkata perkara yg benar… Susulan pendedahan percakapan Kapten Zaharie dgn wakil negara ??? satu lagi tamparan hebat dan mungkin selepas ini kita akan melihat sejauh mana perjalanan MH370 ini boleh ditutup oleh media-media…. wait and see….. teruskan berdoa………. Allahuakbar !!!!!

Penyakit Merokok..!!

Sekadar gambar hiasan.
  Sekadar gambar hiasan.


SHAH ALAM - Perokok bakal berdepan dengan kanser paru-paru jika tidak mengambil langkah awal menghentikan amalan itu.

Pakar perubatan keluarga, Dr Razana Zakaria berkata, bukan sahaja bakal berdepan kanser bahkan pelbagai penyakit lain juga akan menanti mereka kerana bahan yang terkandung di dalam puntung rokok.

“Kesannya juga bukan kepada perokok tetapi orang sekelilingnya akan menerima penyakit. Tembakau boleh memudaratkan setiap organ badan yang memberi kesan kepada jantung, paru-paru, buah pinggang dan lain-lain,” katanya.

Katanya, sikap degil perokok  tidak mahu berhenti hanya akan merugikan mereka bukan sahaja perlu berdepan penyakit, bahkan perlu mengeluarkan belanja membelinya.

Sementara itu, ketika diminta mengulas laporan dakwaan terdapat darah babi dalam puntung rokok, beliau bagaimanapun berkata, setakat ini masih tiada kajian berkenaan perkara itu.

“Kita tidak pula membuat analisis berhubung perkara itu, mungkin di negara lain pernah buat. Saya pun tidak tahu mengenai perkara itu,” katanya.

Dari mana kamu ambil agamamu?

Mutiara Ilmu di Syarahan Rumah Ngaji


Seseorang itu perlu mengetahui dengan jelas sumber mana ilmu itu diperoleh.
Seseorang itu perlu mengetahui dengan jelas sumber mana ilmu itu diperoleh.


HADIS merupakan sumber rujukan utama terpenting selepas al-Quran. Hadis diperlukan untuk memahami kandungan al-Quran, menjadikan hadis sebagai sumber rujukan dalam Islam yang tidak dapat dinafikan lagi. Oleh demikian, usaha berterusan perlu dilakukan untuk memastikan kepentingan hadis dalam Islam sebagai sumber rujukan tidak tergugat oleh mana-mana faktor.

Peranan hadis perlu dilihat dalam skop yang lebih luas dan hadis ini perlu dikaji dan difahami dalam konteks yang lebih menyeluruh. Rasulullah SAW dibangkitkan ALLAH SWT untuk memimpin umat manusia di dunia ke jalan selamat dan bahagia di dunia dan akhirat.

Baginda SAW adalah rahmat daripada ALLAH yang tidak ternilai harganya kepada seluruh alam semesta sebagaimana yang dijelaskan dalam firman-Nya yang bermaksud: "Dan Kami tidak mengutus engkau (Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi seluruh alam." (Surah Al-Anbiya’: 107)

Sebagai seorang rasul yang diutuskan, darjat ketinggiannya mengatasi pemimpin yang lain. Baginda SAW bersifat maksum iaitu terpelihara daripada melakukan kesalahan dan kesilapan. Oleh itu, arah dan tujuan yang dibawanya kepada seluruh umat manusia ini benar dan terjamin.

Baginda SAW memimpin umatnya ke jalan diredai ALLAH iaitu agama Islam. Kini, Baginda SAW sudah tidak ada lagi di dunia ini, tetapi umatnya tetap dijamin tidak akan sesat selama mana mereka berpegang dengan pusaka tinggalannya iaitu al-Quran dan hadis. Melalui dua sumber utama ini, umat Islam sentiasa terpimpin dalam menghadapi kehidupan di dunia yang penuh dengan cabaran.

Sebagai seorang Muslim, kita tidak sepatutnya membesar-besarkan dan menyanjung individu yang lain melebihi Rasulullah SAW sekalipun seorang yang dianggap tokoh, kerana mereka tertakluk kepada kekurangan dan kesilapan yang diakibatkan oleh kelemahan diri masing-masing.

Pemujaan tokoh dan pendewaan terhadap seseorang tidak seharusnya wujud dalam masyarakat Islam kerana kecenderungan mengagung-agungkan seseorang tokoh, kadang-kadang boleh membawa kita kepada penyelewengan dalam ajaran Islam.

Dalam menyampaikan ajaran dan perintah daripada ALLAH, Rasulullah SAW telah memperlihatkan contoh tauladan untuk diikuti oleh umatnya. Firman ALLAH yang bermaksud: “Sesungguhnya, telah ada pada diri Rasulullah SAW itu teladan yang baik bagimu iaitu orang yang mengharapkan rahmat ALLAH dan (kedatangan) hari kiamat serta yang banyak mengingati ALLAH.” (Surah Al-Ahzab: 21)

Menjadi tanggungjawab bagi umat Islam sekarang untuk mengkaji hadis Rasulullah SAW yang merangkumi pelbagai aspek kehidupan. Khazanah ilmu perlu ditambah dan difahami berdasarkan ajaran Baginda SAW bersesuaian dengan kehendak semasa.

Di samping al-Quran, pengajian hadis juga perlu dijadikan sebagai rujukan dan penggerak kepada penemuan baharu dalam era globalisasi ini.

Sejarah membuktikan kepada kita sarjana Islam terdahulu dapat menguasai pelbagai bidang ilmu kerana kesungguhan mereka dalam memikul beban dan tanggungjawab yang difardukan ALLAH dalam pengkajian dan penerokaan ilmu pengetahuan.

Penemuan dan penciptaan baharu dalam apa jua bidang bagi umat Islam bukanlah sesuatu yang sekadar boleh dibanggakan, namun apa yang lebih penting ialah ia suatu tanggungjawab untuk mengimarahkan kehidupan manusia di muka bumi.

Melihat kepentingan bagi kita mengetahui daripada mana mendapatkan sumber ilmu ini, Rumah Ngaji di bawah Yayasan Warisan Ummah Ikhlas tampil dengan program siri syarahan yang menampilkan topik menarik yang merangkumi huraian dan penerangan akan tujuan manusia dihidupkan di muka bumi ini, membicarakan akan kepentingan ilmu, menyentuh hal berkaitan al-Quran, hadis dan sunnah, sejarah Islam dan akidah.

Dari Mana Kamu Ambil Agamamu? adalah topik yang dibentangkan pada 25 Mei lalu dalam kuliah agama yang bermula jam 9 pagi sehingga 12.30 tengah hari.

Dalam modul ini, kita dijelaskan dengan sumber ilmu yang sahih iaitu al-Quran, hadis dan Sunnah.

Syarahan ini disampaikan oleh graduan lepasan Universiti Islam Antarabangsa dalam bidang ilmu wahyu dan mempunyai ijazah sarjana dalam bidang pengajian Islam dari Universiti Oxford, Ustaz Abu Hafiz Saleh Hudin.

Diharapkan dengan program ini yang merangkumi pelbagai topik pilihan dapat membuka ruang kepada masyarakat, terutama untuk lebih mendalami dan menambah kefahaman terhadap masalah yang sering berlaku dalam masyarakat.

Sedikit sebanyak program ini dapat membetulkan salah faham tentang peranan hadis sebagai sumber rujukan dalam Islam.

Untuk maklumat lanjut berkaitan program siri syarahan khas ini, boleh layari Facebook Rumah Ngaji atau hubungi 03-5101 3789.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive