Abang… Inilah isterimu
Rahsia sesebuah rumah tangga perlu disimpan dengan rapi, jangan mudah hebohkan kepada ramai.
"BEHIND every successful man, there is a woman." Kata-kata ini selalu kita dengar. Dari satu sudut, ia benar. Sehebat mana lelaki bergelar suami, pasti ada kelemahannya yang mungkin tidak diketahui orang lain.


Namun, wanita pendamping setia hidupnya menyedari hakikat yang sebenar, siapakah suaminya.  Kelemahan dan kekurangan tersebut bukan untuk diheboh-hebohkan atau alasan untuk berbalah. Tetapi, di situlah ruang kosong yang perlu diisi isteri bermula hari pertama pernikahan.


Beruntungnya suami

Alangkah damainya jiwa si suami jika saat dirundung gelisah dan lemah, muncul si isteri memberi semangat agar terus tabah dan gagah. Walau suami hadapi seribu satu mehnah, namun bisikan keyakinan si isteri mampu hilangkan segala keluh kesah.

Kehadiran isteri memberikan ketenangan dan membangkitkan kekuatan. Inilah watak seorang isteri dambaan suami.

Contohi peranan yang dipamerkan isteri pertama Rasulullah SAW, Ummul Mukminin, Khadijah. Sewaktu suami tercinta, Baginda SAW pulang ke rumah dari Gua Hira, Baginda SAW dalam ketakutan.

Penuh debaran dan mencemaskan tatkala pengalaman pertama menerima wahyu. Sampai di rumah, Baginda SAW terus minta untuk diselimutkan.

 Khadijah terus lakukan, tanpa banyak soal, sebaliknya penuhi dahulu permintaan suami. Tenangkan keadaan. Apabila diceritakan kepadanya apa yang berlaku, respons Khadijah menenteramkan perasaan.

Lalu Khadijah berkata: "Sama sekali tidak! Demi ALLAH SWT. ALLAH tidak akan menghinamu selama-lamanya.

Engkau adalah seorang yang suka menghubungkan silaturahim, berbicara jujur, menanggung beban orang susah dan berusaha membantu orang fakir, memuliakan tetamu, dan menolong penegak kebenaran." (Al-Mubarakfuri, Safiy al-Rahman, al-Rahiq al-Makhtum (Dar Ibn al-Jauzi, 1999), m/s 88)


Hanya perlu jadi isteri

Wahai isteri, suamimu suka dengan wajah cantik, berpendidikan tinggi, jawatan hebat, gaji banyak dan perhiasan menarik.

Namun, suamimu lebih gembira dan bangga jika dirimu yang menjadi seorang isteri solehah yang boleh mendamaikan dan kata-kata yang menenangkan.


Taat suami

Suami berkedudukan istimewa perlu diakui oleh isteri. Ini termaktub dalam kalam Pencipta. "Kaum laki-laki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana ALLAH telah melebihkan sebahagian mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita) dan kerana mereka (laki-laki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka." (Surah An-Nisa’: 34)

Mungkin suami anda lebih rendah jawatannya, lebih sedikit gajinya, lebih kecil keretanya, lebih gelap kulitnya, namun dia tetap lebih tinggi kedudukan apabila bergelar suami.

Ketaatan kepadanya tidak boleh diabaikan selagi mana ia dalam ruang yang diizinkan syariat. Suami yang mahukan isteri taat kepadanya, dia terlebih dahulu perlu taat kepada perintah ALLAH dan Rasul-Nya.
 

Sedia untuk 'bersama'

Wahai isteri, suami akan tersenyum riang apabila anda sentiasa bersedia memenuhi keinginannya. Di kala suami bermanja-manja dan bermesra-mesra dengan anda, fahamilah. Tangguhkan urusan lain. Dia halal untukmu. Dirimu halal untuknya. Dia ibarat ladang bagimu.

Dirimu juga bak ladang untuknya. Kecapi kemanisan nikmat ini. Penuhi tuntutan fitrah yang suci, dengan penuh adab menurut sunnah Nabi Muhammad SAW.

Rasulullah SAW mengingatkan dalam hadisnya: "Apabila suami mengajak isterinya ke atas katil (untuk hubungan jimak), lalu diingkari oleh isteri, kemudian suaminya tidur dalam keadaan marah kepada isteri, maka malaikat akan melaknat isteri hingga ke pagi." (Riwayat Bukhari & Muslim)

Si suami juga perlulah meraikan keadaan isteri. Lihatlah masa yang sesuai. Apabila 'bersama', kenikmatannya juga perlu dikecapi bersama.
 

Pengurus rumah

"Dan perempuan menjadi penjaga kepada rumah suaminya dan anak-anaknya." (Riwayat Bukhari & Muslim)

Ini satu laagi peranan hebat seorang isteri yang bertanggungjawab memastikan hal ehwal dalaman rumah berjalan lancar dan tersusun kemas.

Ketika anda mengemas rumah, membasuh pakaian, memasak makanan, dan menguruskan anak-anak dan sebagainya, rawati keletihan tersebut dengan hadis ini.

Jadilah seorang isteri seperti yang disuruh oleh Nabi Muhammad SAW.


Bawa tetamu dengan izin

Isteri yang baik tidak akan menjemput atau membawa masuk tetamu ke dalam rumah mengikut sesuka hatinya. Apatah lagi jika individu tersebut tidak disukai suami. Izin suami perlu diperoleh terlebih dahulu.

Rasulullah SAW berpesan: "Tidak dibenarkan bagi seorang isteri berpuasa sunat, sedangkan suaminya ada ketika itu melainkan dengan izin suaminya. Tidak dibenarkan membawa masuk orang lain ke dalam rumah, melainkan dengan izinnya." (Riwayat Bukhari & Muslim)


Keluar rumah dengan izin

Isteri yang baik tidak akan keluar rumah sesuka hati melainkan dengan izin suaminya. Hal ini bergantung kepada persefahaman dan fleksibeliti antara suami dan isteri. Suami perlu jelaskan kepada isteri mengenai keperluan keizinannya terlebih dahulu.


Tidak buka aib suami

"Maka perempuan-perempuan yang solehah itu ialah yang taat (kepada ALLAH dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemuliharaan ALLAH dan pertolongan-Nya." (Surah An-Nisa’:34)

Isteri  baik juga tidak akan membuka aib suami di hadapan orang lain dan kekurangannya biarlah disimpan. Cari ruang untuk memperbaikinya.

Namun, ada beberapa kondisi isteri perlu mendedahkan hal sebenar suaminya. Contohnya jika maklumat tersebut diperlukan oleh hakim, kadi, kaunselor dan sebagainya. Bukan bertujuan memalukan suami, tetapi demi pedamaian, menegakkan kebenaran dan menuntut hak sebagai seorang isteri.


Jaga air muka suami

Isteri baik sama sekali tidak akan menjatuhkan air muka suami di khalayak lain, mahupun di hadapan anak.

Jaga tingkah laku, perkataan hingga mimik wajah anda. Suami tidak gembira jika isterinya bersikap kasar, menengking, mengarah-arah bahkan menunjukkan wajah menjengkelkan.

Isteri perlu pandai buatkan suami berasa bertuah memiliki anda dan pandai menjaga nama baiknya. Menjadi penyokong setia dalam kehidupannnya. Berperanan sebagai 'pengkritik' yang berhikmah terhadap kekurangannya. Pandai menjaga tingkah laku dan memilih perkataan yang sopan. 


Layan suami sampai syurga

Wahai isteri, suami anda boleh menjadi pintu syurga anda. Boleh juga menjadi jambatan ke neraka.

Beruntunglah isteri yang solehah. Rasulullah SAW bersabda: "Apabila wanita menunaikan solat lima waktu, puasa sebulan (Ramadan), menjaga kemaluannya, dan mentaati suaminya; maka disampaikan kepadanya: masuklah syurga dari pintu mana saja yang kamu mau." (Disahihkan Al-Albani dalam Shahih Al-Jami’)

 Layani suamimu sehabis baik. Gembirakan hatinya. Damaikan perasaannya. Jika suami bertanya: "Mengapa sayang lakukan semua ini?." Bisikkan di telinganya: "Abang…inilah isterimu."

ABD RAZAK MUTHALIB

(Penulis adalah Perunding Latihan & Motivasi di AITC. Graduan ijazah sarjana dalam bidang Ilmu Wahyu & Sains Kemanusiaan, UIA)