UtusanDaily

Saturday, 25 April 2015

Kisah Imam, cukai dan raja


Imam, cukai dan raja

IMAM Nawawi RHM (631-676H) tokoh agung dalam mazhab Syafie. Ditakdirkan umurnya tidak panjang. Namun, ilmu, sumbangan, karya dan kisah perjuangan beliau berpanjangan hingga ke hari ini.

Menguasai pelbagai bidang ilmu. Menjadi rujukan umat hingga sekarang.

Ahli ilmu yang setia dengan kebenaran. Mempertahankan prinsip keadilan tidak kira dengan siapa beliau berhadapan. Nilai agama tidak digadai semata-mata ingin meraih habuan dunia. Inilah Imam Nawawi, rahimahullah.

 Kisah beliau yang menarik ialah semasa berhadapan dengan pemerintah pada zamannya, Al-Malik Al-Zahir. Imam Nawawi diminta Raja Zahir supaya mengeluarkan fatwa harus bagi pemerintah mengambil harta rakyat untuk keperluan jihad memerangi musuh negara iaitu tentera Tatar.

Ramai ulama lain yang dibunuh Raja Zahir kerana enggan memberikan fatwa menyokong hasrat tersebut. Pada masa yang sama, ada juga kelompok agamawan yang menyokong. Namun begitu, Imam Nawawi tetap tegas memperjuangkan kebenaran dan keadilan.

Walaupun beliau tahu pengutipan harta rakyat itu akan digunakan bagi tujuan jihad mempertahankan negara, beliau tetap enggan menulis surat sokongan kepada tindakan Raja Zahir.

Raja Zahir bertanya mengapa beliau tidak mahu menyokong hasrat baik ini? Imam Nawawi menjawab: "Setahu aku, engkau dahulunya seorang hamba, tidak mempunyai harta.

Kemudian ALLAH SWT memberikan kurniaan kepadamu lalu diangkat engkau menjadi seorang raja. Aku dengar engkau memiliki seribu hamba lelaki yang setiap mereka memiliki tali pinggang daripada emas.

Engkau juga memiliki dua ratus hamba perempuan. Setiap mereka mempunyai sebekas perhiasan. Jika engkau belanjakan itu semua, sehingga hamba lelakimu hanya memakai tali pinggang kain, hamba perempuanmu hanya memakai baju tanpa perhiasan dan baitul mal sudah tiada simpanan wang, harta dan tanah lagi, maka aku akan fatwakan untukmu keharusan mengambil harta rakyat itu.

Sesungguhnya yang menolong jihad dan selainnya ialah penyerahan diri kepada ALLAH dan mengikut jalan Nabi-Nya SAW. (Lihat: 'Abd al-Ghani al-Daqar, al-Imam al-Nawawi, 144-145, Damsyik: Dar al-Qalam)

Begitulah prinsip kebenaran dan keadilan yang diperjuangkan Imam Nawawi. Kebajikan rakyat didahulukan berbanding kedudukan diri sendiri. Beliau bukan hendak melawan hasrat baik pemerintah yang mahu mempertahankan negara.

Tetapi beliau tidak bersetuju dengan cara hidup pemerintah dan pengurusan harta negara. Dalam keadaan pemerintah hidup bermewah, mengumpul harta penuh megah, tiba-tiba wang rakyat juga yang mahu dikerah.
 
Jika mahu difikirkan kepentingan perut sendiri, boleh sahaja Imam Nawawi bersetuju. Tetapi prinsip agama yang beliau dokong, tidak mengharuskan sebegitu.

Mana mungkin dibiarkan pemerintah bersenang lenang di atas takhta, bahkan dengan seronok melicinkan harta negara, tiba-tiba apabila diperlukan untuk mempertahankan negara, rakyat yang menjadi mangsa.

Ini bukan teladan yang diajarkan oleh Rasulullah SAW dan khulafa' al-rasyidin. Lihat sahaja bagaimana contoh kepemimpinan Amir al-Mukminin Umar bin al-Khattab.

Semasa era pemerintahan beliau, antara tahun 17H dan 18H selama sembilan bulan, semenanjung Arab dilanda kemarau teruk yang menyebabkan kesusahan dan kelaparan kepada rakyat.

Tahun itu dikenali sebagai 'Am al-Ramadah kerana diibaratkan seperti warna abu akibat kekurangan hujan. Maka warna tanah dan warna kulit manusia berubah kerana kekeringan.

Segala kudrat yang termampu, selaku pemerintah yang diberikan amanah, Umar sebaik mungkin menguruskan harta negara bagi mengatasi keperitan yang ditanggung oleh rakyat jelata.

Ibn Jarir al-Tabari meriwayatkan, pada tahun berkenaan Umar membuat keputusan untuk tidak memakan lemak haiwan, susu dan daging sehingga orang ramai dapat memakannya.

Bekalan makanan berkurangan di pasar. Pada suatu hari pekerjanya dapat membeli untuknya lemak dan susu tetapi dengan harga yang agak tinggi.

Umar menolak untuk makan lalu berkata: "Engkau telah menyebabkan lemak dan susu menjadi mahal. Sedekahkan keduanya, aku bencikan pembaziran. Bagaimana aku dapat memahami nasib rakyat jika tidak menimpaku apa yang menimpa mereka?." (Al-Tabari, Tarikh al-Tabari, 4/98, Beirut: Dar al-Turath)

Dalam peristiwa lain diriwayatkan suatu hari pada tahun berkenaan disembelih unta, dimasak dan dibahagikan kepada orang ramai. Masakan tersebut turut dihidangkan kepada Umar. Apabila beliau mendapati yang dihidangkan kepadanya ialah bahagian belakang unta dan hatinya, maka Umar bertanya: "Dari mana diperolehi ini?". Dijawab:

"Daripada unta yang kita sembelih hari ini". Lalu Umar berkata: "Oh! Alangkah buruknya aku ini sebagai pemimpin, jika aku memakan bahagiannya yang baik lalu aku berikan rakyat makan yang sisa". (Ibn Sa'd, al-Tabaqat al-Kubra, 3/312, Beirut: Dar Sadir)

Allahu akbar! Alangkah beruntungnya manusia yang hidup di bawah pemerintahan Umar ketika itu. Kebahagiaan rakyat adalah kebahagiaannya.

Penderitaan rakyat adalah penderitaannya. Rakyat tidak dibiarkan mengharungi kesusahan seorang diri, sedangkan beliau dilengkapi kemewahan yang serba serbi. Rakyat tidak dibiarkan kesakitan menahan lapar, sedangkan beliau kekenyangan duduk bersandar.

Masih adakah pemimpin yang mewarisi sifat terpuji ini? Renungi sekali lagi kata-kata Umar:  "Oh! Alangkah buruknya aku ini sebagai pemimpin, jika aku memakan bahagiannya yang baik lalu aku berikan rakyat makan yang sisa".

Alangkah bahagianya rakyat jelata, jika ucapan yang sama lahir dari mulut pemimpin mereka. Alangkah deritanya rakyat jelata, jika pemimpin hidup mewah dan megah di puncak kuasa, sedangkan rakyat berpenat lelah menanggung kos hidup yang sengsara.

 Pemimpin disayangi rakyat, bukan kerana melihat rumah mereka yang bertingkat-tingkat, duit ringgit yang berlipat-lipat, kereta mewah yang berkilat-kilat, barang perhiasan dari negara barat atau majlis perkahwinan yang dahsyat.

Pemimpin disayangi apabila terserlah padanya nilai amanah dan keadilan.

Hak dan kebajikan rakyat diutamakan. Dalam hal ini, Umar bukan hanya bercakap manis ibarat menanam tebu di tepi bibir, tetapi beliau buktikan dengan tindakan.

Perhatikanlah kisah kehidupan di sekeliling kita. Banyak cerita yang membuatkan jiwa kita sebak dan mengalirkan air mata. Akibat kemiskinan, kesempitan dan kenaikan kos kehidupan. Ada ibu bapa yang terpaksa menatap penuh kesedihan nasib anak yang menanggung kesakitan.

Hendak dirawat tidak mampu kerana kesempitan wang. Ada anak-anak yang terpaksa berhenti sekolah kerana ibu bapa tidak mampu lagi menanggung kos persekolahan.

Ibu bapa mencuba sedaya upaya membahagiakan anak dengan melempar senyuman, Namun, di sebalik senyuman itu tersimpan keresahan dan keperitan bagi mencari rezeki buat menjamin kelangsungan kehidupan.

Tuesday, 21 April 2015

Kisah STOKIN KOYAK..!!


Kisah seorang jutawan yang kini sedang sakit menunggu ajal telah menyuruh dikumpulkan anak-anaknya yang tercinta. Beliau berkata kepada mereka, "Anak-anak ayah, bila ayah sudah tidak ada nanti, ada permintaan ayah kepada kamu semua. Tolong pakaikan stokin kesayangan ayah, walaupun stokin tu koyak, ayah ingin pakai stokin kesayangan ayah kerana banyak kenangan ayah bersama stokin tu, minta stokin itu dipakai bila ayah nak dikafankan nanti."


Akhirnya jutawan itu meninggal dunia. Saat mengurus jenazah dan saat mengkafankan, anak-anaknya minta tuan imam untuk memakaikan stokin yang koyak itu sesuai dengan permintaan terakhir ayahnya. Akan tetapi tuan imam menolaknya, "Maaf secara syariat hanya 3 lembar kain putih saja yang dibenarkan dipakai kepada mayat."

Terjadi pula perbalahan antara anak-anak jutawan yang ingin memakaikan stokin koyak dan tuan imam serta beberapa orang ustaz lagi yang berada di sisi jenazah yang melarangnya. Kerana tidak ada titik temu dipanggilah penasihat keluarga yang juga seorang peguam. Beliau berkata, "Sebelum meninggal dunia, arwah ada memberikan saya surat wasiat, kita bacalah bersama mana tahu ada petunjuk."

Maka dibukalah surat wasiat jutawan tadi buat anak-anaknya yang dipesankan kepada peguam tersebut.

Suratnya bertulis, "Anak-anakku pasti sekarang kamu semua sedang berbalah kerana dilarang memakaikan stokin koyak kepada jenazah ayah. Lihatlah, padahal harta ayah banyak, wang berlimpah dengan kereta mewah, tanah, rumah dan ladang yang banyak tapi tidak ada ertinya ketika ayah sudah meninggal. Stokin koyak tu pun tidak boleh dibawa mati. Begitu tidak berertinya dunia buat ayah ketika ini, kecuali amal ibadah, sedekah dan doa-doa daripada kamu semua. Anak-anak ayah, inilah yang ingin ayah sampaikan agar kamu semua tidak tertipu lagi dengan dunia. Salam sayang dari ayah yang ingin melihat kamu semua menjadikan dunia sebagai jalan menuju Allah."~ sila share kat kekawan...sharing is ilmu.

Monday, 20 April 2015

Rahsia bagaimana 'bangla' berpendapatan RM5,900 sebulan di Malaysia

Saiful Nang with Fendi Ihsan and 6 others


ORANG RAJIN MENANG LAGI

Zaheer atau lebih dikenali sebagai Saddam Hussein baru berumur 23 tahun. Datang ke Malaysia dengan sebuah syarikat yang menawarkan khidmat potong rumput di sekitar Subang Jaya. Kerja beliau dari 8 pagi sehingga 2 petang setiap hari dan dibayar sebanyak RM1000 sebulan dengan cuti setiap hujung minggu.

Beliau menggunakan masa selepas 2 petang untuk memotong rumput dan berkebun di rumah-rumah sekitar USJ. Tiada harga tertentu ditetapkan tetapi purata setiap hari antara 2 petang hingga 7 malam beliau mampu untuk memotong rumput di 5 buah rumah bersaiz sederhana. Puratanya beliau dibayar sebanyak RM25 untuk sebuah rumah. Anggaran beliau memperolehi sekitar RM125 sehari (hari biasa) dan RM300 sehari untuk hari hujung minggu.

(Ini hanya congakan saya sahaja dari apa yang saya tanya beliau tentang kekerapan, waktu kerja dan purata pembayaran etc)

Anggaran pendapatan seminggu beliau RM625 (weekdays) + RM600 (weekend) = RM1225 seminggu (untuk kerja partime ini).

Anggaran pendapatan sampingan sebulan = RM4,900
Pendapatan kerja tetap sebulan = RM1000
Anggaran Pendapatan Sebulan RM5,900

Dengan rumah berkongsi 10 orang, kenderaan hanya basikal dan beliau telah tinggal di Malaysia selama lebih 3 tahun. Saya rasa beliau mempunyai simpanan kewangan yang lebih banyak berbanding dengan kebanyakan graduan universiti ternama luar negara yang telah bekerja di Malaysia selama 3 tahun.

Fikirkannya
smile emoticon

SAIFUL NANG
Pemikir Pelik

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive