UtusanDaily

Friday, 8 January 2016

Anggota polis perut buncit tidak akan dinaikkan pangkat


PETALING JAYA: Anggota polis berperut buncit dan mempunyai berat berlebihan diberi amaran mereka mungkin tidak akan dinaikkan pangkat jika gagal menurunkan berat badan.

Pengarah Pengurusan Bukit Aman, Datuk Zulkifli Abdullah, berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) bakal mewajibkan anggota lulus ujian Indeks Jisim Badan (BMI) serta beberapa ujian kesihatan sebagai prasyarat kenaikan pangkat dan pengesahan jawatan.

ANGGOTA polis melakukan aktiviti senaman pada Program Trim N Fit yang dilancarkan semalam

Katanya, ia sebagai dorongan besar kepada hampir 130,000 pegawai, anggota dan kakitangan awam PDRM menjaga kesihatan diri di samping mengamalkan gaya hidup sihat.

Menurutnya, syarat berkenaan juga perlu dalam memastikan warga agensi keselamatan itu sentiasa mementingkan penjagaan kesihatan bagi memastikan mereka sentiasa cergas seterusnya dapat melaksanakan tugas dengan lebih baik.

“Rekod PDRM menunjukkan 250 anggota meninggal dunia semasa dalam perkhidmatan akibat pelbagai penyakit sepanjang tahun 2015,” katanya yang dipetik Harian Metro.

‘Urusniaga’ gaya 1MDB VS urusniaga Kerajaan Pulau Pinang

mykmu

Blogger pro-Umno baru-baru ini menyamakan urus niaga kerajaan Pulau Pinang dengan penjualan tanah oleh 1MDB kepada konsortium (http://www.malaysiakini.com/news/325589). Perbandingan ini tak lain untuk ‘menghalalkan’ penyelewengan oleh 1MDB. Ada beza yang sangat besar antara urus niaga yang menguntungkan rakyat dan penjualan tanah demi membayar hutang.

Penjualan tanah yang melibatkan perjanjian dengan syarikat asing bukan hal yang baru di Pulau Pinang. Urus niaga seperti itu sudah dijalankan sejak syarikat antarabangsa (MNC) pertama mula beroperasi di Bayan Lepas pada 1970.

Kerajaan negeri Johor merupakan contoh lain yang menjalankan urus niaga dengan syarikat asing untuk tujuan menggalakkan perkembangan ekonomi dan memberi manfaat kepada rakyat. Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dalam temuramah (bit.ly/1O6HY7W) pada Mac 2015 menyatakan betapa Johor berpotensi tinggi dalam menarik pelaburan asing.

Urus niaga seumpama ini telah banyak menguntungkan negeri dengan menyediakan banyak pekerjaan. MNC membantu Industri Sederhana Kecil (SMI) dan Enterprise Sederhana Kecil (SME) untuk meluaskan pasaran ke peringkat global dan menyediakan lebih banyak peluang kerja. Pertumbuhan ini menyebabkan Pulau Pinang digelar “Silicon Valley of Malaysia”.Jadi sangat tidak tepat untuk mengatakan urus niaga dengan Jabil Inc sebagai menjual kepentingan negara. 20 ekar tanah yang dibeli Jabil Inc pada harga RM30 juta di Batu Kawan pada Mei tahun lalu bakal membawa pelaburan bernilai RM1 bilion dalam masa lima tahun termasuklah melalui pembinaan kilang pembuatan yang sekali gus membuka 2,500 peluang pekerjaan kepada penduduk.


Sama juga dengan usaha sama (JV) yang melibatkan Penang Development Corporation (PDC) dan Singapore’s Temasek and Economic Development Innovation Singapore (EDIS). Perlu diingat usaha sama itu untuk membangunkan Projek Perdana BPO (Business Processing Outsourcing) atas tanah 6.8 ekar – di lokasi sama pejabat PDC beroperasi.

Ini akan membolehkan Pulau Pinang terus mendapat hasil dari sektor BPO dan SSO (Shared Services Outsourcing). Di Pulau Pinang, pelaburan syarikat-syarikat SSO dengan status MSC antara 2009 hingga 2014 mencecah RM4.073 bilion dan menyediakan 8,000 pekerjaan berpendapatan tinggi kepada penduduk tempatan.

Bandingkan ini dengan penjualan 60% pemilikan di Bandar Malaysia oleh 1MDB. Penjualan itu kepada konsortium yang terdiri dari China Railway Engineering Corp (M) Sdn Bhd (CREC) (40%) dan Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (60%) dengan harga RM7.41 bilion, dan harga ini masih belum muktamad.

Soalan yang perlu ditanya adalah: Bagaimana Malaysia mendapat hasil daripada penjualan oleh 1MDB itu? Dan kenapa dana strategik digunakan untuk jual aset? 1MDB telah menyatakan penjualan itu untuk mengurangkan beban hutang akibat Ringgit jatuh.

Sekarang bandingkan ‘urus niaga’ 1MDB dan kerajaan negeri Pulau Pinang. Perbezaannya sangat jelas. 1MDB untuk bayar hutang, sedangkan kerajaan Pulau Pinang untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi.


Sumber:
http://www.thesundaily.my/news/1418320
http://www.themalaysianinsider.com/citynews/georgetown/article/another-global-firm-sets-up-plant-in-batu-kawan/another-global-firm-sets-up-plant-in-batu-kawan
http://www.themalaymailonline.com/money/article/penang-signs-rm1.3b-joint-venture-with-temasek-and-edis
http://www.thesundaily.my/news/1506276
http://www.thesundaily.my/news/1656780
http://www.thesundaily.my/news/1653448

Pasangan suami isteri dianggap berzina sepanjang perkahwinan mereka jika melakukan perkara ini..


#Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1-9.

#Perkahwinan seumpama ini, Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak pregnant luar nikah, cepat cepat dikahwinkan.

Berdasarkan kenyataan tersebut, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

Pasangan suami isteri dianggap berzina sepanjang perkahwinan mereka jika

Soalan 1: Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?

Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?

Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?

Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu.

Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?

Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi,secara sah.

Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?

Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?
Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?

Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?

Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

Kesimpulannya: Ibu bapa, saudaramara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan perkahwinan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat

Tolong jangan abaikan text ini. Ini merupakan satu perkara yang serius. Jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.

Mafhumnya: Katakanlah: Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam

USTAZ ROSLI AL HAFIZ

Apa perbezaan antara penjualan TANAH yang dilakukan oleh 1MDB & DAP..!!


Fairnsquare: The DAP state government sold 6.8 acres of land in Penang for RM11.3 billion whereas Umno sold 486 acres of land in Kuala Lumpur for RM7.41 billion.
You decide which is the better deal. Let us take the racial issue out and look at both deals pragmatically. 

Indeed, MyKMU makes the Umno government look foolish.

Grey Matter: I think what Umno supporters don't understand is that selling 20 acres to a company to build a manufacturing facility which employ thousands of Malaysians is different from selling a strategic asset in the middle of Kuala Lumpur.

What we are really upset about is that 1MDB got land cheap from the government and flipped it to pay for some unaccounted debt.

GE14Now!: There is a huge difference between selling a piece of land at or above market price and having a fire sale to offload land cheaply so that the money can be rolled over to cover for another debt.

But that probably is lost on you for you need a six-month rental-free period to do business, don't you?

Anticonmen: 1MDB got undervalued land very cheaply from the rakyat and sold it to China. DAP had to reclaim land from the sea because of necessity and sold it to foreigners to be developed. There is a big difference between the two.

Pro Bono: This matter, together with other actions by China such as building an airstrip on an artificial island in the Spratlys, shows that Beijing harbours expansionist policies.
If Malaysia acts against Chinese Malaysians, or declares Bandar Malaysia as a security area under the National Security Council Act, what stops China from using its land in Bandar Malaysia to encroach into Malaysia on the pretext of protecting its interests and even be an aggressor?
Umno leaders should not forget the Petaling Street incident where China's ambassador intervened on flimsy grounds. The Umno leaders, in their haste to fix the 1MDB mess, have compromised the country’s national security.

Moose: DAP's Penang does not go around demonising, instigating and indoctrinating the Malays to hate the Chinese. Only Umno, together with their outsourced goons and NGOs, does that and much more.
They then invite the Chinese from China to partake in the sale of the nation's assets. It's this glaring hypocrisy that MyKMU pretends not to notice ‘ataupun sengaja buat tak faham’ (or purposely don’t understand). It's all about hypocrisy, stupid.
Speak for All: The pro-Umno portal MyKMU should know the difference between investment and bailout.
Hang Babeuf: If anybody complains about Two-Job Ahmad Maslan's stupid jokes, then administrative disciplinary action is pathetically inadequate.
At the very least a treason/hasutan charge should be brought against them. Making fun of a minister's defective sense of humour? Appalling! Even a treason charge is too kind. Why not just hang, draw and quarter?
Ministerial reputations are too valuable and sacred to be trifled with, even in good humour. Or, is it not time, as this person suggested, for everybody - from the very top down - to just "come to their senses"?
A happy and sane new year to everybody, to all Malaysiakinireaders.
Anonymous #44199885: Who can blame the civil servant? Frustration at scandals going unanswered, racial and religious bigotry and extremism rearing its ugly head without reproach and frustration at the cost of living that is getting higher and higher is adding financial pressure on the working and middle classes who are finding it difficult to meet their commitments.
Our oil revenue intended to cushion the impact of difficult economic headwinds is simply not there.
And when this is compared to the economic situation in Singapore, a nation with no natural resources, but still financially strong, it only adds to the anger, despondency and hopelessness that people feel, which is further aggravated by inept and insensitive ministers.
Anonymous 2388181451879878: All civil servants are to follow disciplinary rules set by government as their employer, where they are not allowed to give public statement concerning their work or to criticise the government.
Anyone who commits such offences will be punished.
Anonymous Hotplate: Asking someone to “sedar diri” is actually a very good advice.
Why punish the Community Development Department (Kemas) officer who merely wants PM and his wife to come to their senses? If they are good human beings, they should thank the Kemas officer for advising them.
Mojo Jojo: When will the government have the audacity to admit its failings, and not constantly say that its words are "twisted" or "misinterpreted" by the masses?
In any case, no one can embarrass the government for its follies, but the government itself.
The Kemas employee issued a show-cause letter is but one malcontent individual. I bet there are many more like her working in the civil service with similar sentiments as well.
Appum: Is the 'Chosen One' now beyond reproach?

https://www.malaysiakini.com/news/325916

Wednesday, 6 January 2016

Operasi bauksit diteruskan, tiga bulan tempoh pembersihan

SIDANG MEDIA BAUKSIT 6 JANUARI 2016

SIDANG MEDIA BAUKSIT 6 JANUARI 2016

Oleh Mohd Firdaus Salleh Hudin

KUALA LUMPUR, Rabu – Kegiatan perlombongan bauksit di Kuantan, Pahang akan diteruskan sehingga 15 Januari.

Bermula 15 Januari, moratorium (penangguhan sementara) akan dikuatkuasakan ke atas aktiviti perlombongan dan pengeksportan bauksit selama tiga bulan.

Keputusan ini dimaklumkan oleh Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Dr Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam sidang media di ibu negara hari ini.

250 Juruterbang MAS Ditawar Cuti 2 Tahun

KUALA LUMPUR: Seramai 250 juruterbang Boeing 777-200ER Penerbangan Malaysia (MAS) bakal kehilangan pekerjaan apabila syarikat Malaysia Airlines Berhad (MAB) membatalkan laluan penerbangan dari Kuala Lumpur ke Amsterdam, Belanda dan Paris, Perancis bermula 27 Januari depan.

Malah, sebahagian daripada juruterbang terbabit sudah pun diberi tawaran cuti tanpa gaji selama dua tahun.

Difahamkan, MAB membatalkan laluan penerbangan ke dua destinasi berkenaan yang dianggap merugikan mulai tahun depan selepas memeterai perjanjian kerjasama dengan syarikat pe­nerbangan Emiriyah Arab Bersatu, Emirates pada 2 Disember lalu.

Mengikut perjanjian itu, penumpang MAB boleh menggunakan pesawat Emi­rates untuk penerbangan ke Amsterdam dan Paris, manakala MAB menawarkan penumpang bagi penerba­ngan rantau Asia Pasifik kepada Emirates.

-Kosmo!

Tuesday, 5 January 2016

"Kalau KAFA tidak mahu ikut syarat, saya taja Selangor" - Datuk Seri Vida


Itu kenyataan dibuat pengasas Vida Beauty, Datuk Seri Vida berkenaan dengan penajaan keatas The Red Warrior.

Ketika ini Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) Tan Sri Annuar Musa sedang menunaikan umrah dan dijangka membuat sebarang pengumuman sebaik pulang.

"Secara lisan mereka setuju namun kalau KAFA tidak mahu ikut syarat saya, saya pergi taja Selangor," katanya dipetik dari laman sesawang Utusan Online.

Difahamkan, Datuk Seri Vida memilih Kelantan kerana berpendapat mereka sebuah pasukan hebat.

Sementara itu, pemain sayap Kelantan, Wan Zaharulnizam Wan Zakaria akui tidak kisah dengan dua syarat dikenakan pengasas produk Qu Puteh Datuk Seri Vida untuk menaja pasukan pantai timur itu.

Wan Zaharulnizam atau Kecik menjelaskan warna merah jambu atau warna apa sekalipun tidak akan memberi kesan kepada prestasi sesebuah pasukan.

Kecik melihat tajaan Datuk Sri Vida itu mampu mengubah nasib Kelantan yang ketika ini berdepan krisis kewangan.

Pemain berusia 25 tahun itu mahu penyokong melihat perkara ini dari pandangan yang lebih luas dan jangan hanya menjadikan soal nama pasukan dan warna stadium sebagai satu isu sebaliknya memandang perkara ini sebagai salah satu cara meningkatkan mutu permainan bola sepak Kelantan.

"Kita pakai apa saja nama pasukan, jika penyokong dapat memberi sokongan sudah pasti Kelantan akan meraih kemenangan," jelasnya.

Kes anjing dalam troli, mana sensitiviti?


Lagi kes anjing dalam troli, mana sensitiviti?

SEKALI lagi rakyat Malaysia berbilang kaum dan agama dikejutkan dengan perbuatan individu tidak sensitif dengan meletakkan haiwan peliharaan terutama anjing ke dalam troli milik pasar raya.

Semalam, sekeping foto yang menunjukkan seorang wanita menyorong sebuah troli yang diletakkan anjing di sebuah pasar raya menjadi viral.

Melalui laman Facebook Malaysian Respon Team, kejadian tersebut berlaku di sebuah pasar raya di Ipoh.

Orang ramai di laman sosial yang melihat foto tersebut menzahirkan kekecewaan dengan tindakan tersebut yang disifatkan tidak menghormati sensitiviti sesetengah agama, terutamanya agama Islam.

"Sebab kedegilan seseorang, habis satu bangsa kena hentam. Habis semua troli kena samak. Buat menyusahkan orang. Tolonglah bertimbang rasa," kata Poyok.

Difahamkan, para pekerja pasar raya terbabit sudah membersihkan atau 'menyamak' kesemua troli milik mereka.

Mana lebih baik, sekolah swasta atau kebangsaan?

pelajar

KUALA LUMPUR - Suatu yang lumrah atau terpaksa? Itu persoalannya apabila melihat kebelakangan ini kian ramai ibu bapa memilih menghantar anak ke sekolah swasta berbanding sekolah awam (sekolah kebangsaan).

Apakah kelebihan sekolah swasta berbanding sekolah kebangsaan? Sudah terhakiskah keyakinan ibu bapa terhadap keupayaan sistem pendidikan di negara ini?

Siti Humaira Abbas, 35, menghantar anaknya ke sekolah swasta berkonsepkan agama kerana ingin memberi pendidikan yang lebih baik kepada tiga anaknya.

Menurut Siti Humaira, dia sanggup mencari dan pergi ke sekolah-sekolah swasta yang menawarkan sistem pendidikan berkonsepkan Islamik demi memberikan pendidikan yang terbaik buat anak-anaknya.

"Zaman kita membesar dahulu berbeza dengan hari ini. Cabarannya lebih besar dan anak sekarang lebih terdedah dengan dunia yang terbuka. Didikan asas sahaja tidak mencukupi sebaliknya perlu diseimbangkan dengan penghayatan dan bagaimana mereka mengadaptasikannya dalam aktiviti harian," kongsi beliau.

Pemilihan sekolah swasta juga sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina. Hingga ada yang terasa masa hadapan anak mereka akan menjadi gelap jika tidak terpilih ke sekolah rendah atau menengah berkenaan yang mempunyai kurikulum berbeza dengan sekolah Jenis Kebangsaan(C).

Yap Sin Mey, 27 seorang penulis di sebuah akhbar berbahasa Cina juga mengakui silibus yang diajar di sekolah Cina kualitinya lebih tinggi daripada silibus yang diajar di sekolah kebangsaan.

Beliau yang berpendidikan sekolah kebangsaan melanjutkan pengajian di sebuah universiti di Taiwan. Di sana Yap bertemu ramai rakan yang mendapat pendidikan dari sekolah swasta.

"Saya boleh nampak dan rasa perbezaan pendidikan yang diterima di antara pelajar yang bersekolah di sekolah kebangsaan dan sekolah swasta. Terutamanya dari segi keterampilan diri serta daya usaha mereka untuk menonjolkan diri di khalayak," jelas Yap.

Bagaimanapun Yap tidak menolak pandangan yang menyatakan bahawa pelajar dari sekolah aliran swasta Cina lebih cemerlang kerana sejak dari awal lagi pelajar-pelajar yang memasuki sekolah-sekolah tersebut adalah mereka yang terpilih. Sama seperti pelajar lain yang terpilih ke sekolah berasrama penuh ataupun ke Maktab Rendah Sains Mara.

Di luar kotak

Menurut Penasihat Akademik dari Khazanah Malaysia, Datuk Satinah Ali, ibu bapa hari ini mempunyai pilihan untuk memberikan pendidikan yang terbaik buat anak mereka.

Sebagai individu yang pernah terlibat dalam dunia pendidikan negara, Satinah menyokong pelbagai usaha yang dilaksanakan oleh pihak kerajaan untuk memberi pendidikan berkualiti kepada pelajar sekolah awam di negara ini.

Bagaimanapun beliau tidak menolak tanggapan bahawa ada beberapa perkara terutamanya dari segi pengurusan, sekolah swasta adalah lebih baik.

Beliau yang juga Naib Presiden Persatuan Pendidikan Malaysia (MAE) ditemui selepas mempengerusikan forum pendidikan anjuran Institute for Democracy and Economic Affairs (Idea) bertajuk "Mengintai ke Sekolah Swasta di Malaysia - Adakah lebih baik daripada Sekolah Kerajaan.

Sekolah diberi autonomi

Manakala bagi Ketua Pengarah Eksekutif Asia Pacific School, Nina Adlan Disney beliau berpandangan ada beberapa perkara yang mungkin boleh diteladani oleh sekolah awam daripada sekolah swasta.

Selepas menemui pihak pengurusan dua sekolah swasta yang beroperasi secara rangkaian di sini, serta menerusi pengalaman beliau dalam bidang pendidikan, Nina menekankan empat perkara yang menjadikan sekolah swasta hari ini tampak lebih berkaliber.

"Mereka mengguna hak autonomi bagi menyediakan pendidikan yang terbaik kepada pelajar.

"Sekolah autonomi dan sekolah-sekolah swasta mempunyai lebih kebebasan untuk membuat keputusan dalam penentuan kakitangan, kewangan, pedagogi dan silibus dan dasar dalaman".

Dr Grace Lee dari Fakulti Perniagaan Universiti Monash (Malaysia) turut menyokong pandangan Nina. Lee secara peribadi berpendapat ada banyak perkara yang boleh dipelajari sekolah awam daripada sekolah swasta Cina.

Sebagai ibu yang mendapat pendidikan di sekolah kebangsaan dan kemudiannya menghantar anaknya ke sekolah swasta Cina, Lee melihat bagaimana Sekolah Swasta Cina beroperasi dan bagaimana struktur pengurusan sekolah dibangunkan.

"Saya berpendapat sekolah awam perlu mempelajari banyak perkara daripada sekolah swasta Cina.

"Bagaimana sekolah-sekolah ini mampu menguruskan kewangan mereka memandangkan yurannya juga mampu dibayar dan ibu bapa yang menghantar anak ke sekolah swasta Cina sering berpandangan bahawa sekolah berkenaan mampu menyediakan pendidikan berkualiti tinggi untuk anak mereka".

Selain sekolah swasta Cina, sekolah swasta beraliran agama juga mendapat tempat dalam kalangan ibu bapa terutamanya ibu bapa di bandar.

Menurut Pengarah Iman Research, Altaf Deviyati, yuran pengajian di sekolah swasta aliran agama masih lagi munasabah dan tidak terlalu tinggi seperti sekolah swasta konvensional.

"Ibu bapa ada hak untuk memilih pendidikan sebagaimana yang ingin diberikan kepada anak mengikut kemampuan masing-masing. Pilihan tidak banyak jika ingin ke sekolah awam aliran agama. Jika bernasib baik mereka terpilih ke Sekolah Berasrama Penuh Agama (SBPA) atau ke sekolah yang dibiayai kerajaan negeri seperti di Selangor dan Johor.

Justeru sekolah-sekolah agama rakyat atau 'pondok' menjadi antara alternatif ibu bapa. Manakala di kawasan bandar pula muncul sekolah-sekolah agama swasta yang lebih moden dan menggunakan silibus dari luar negara.

Persolannya, kenapa agaknya mereka menghantar anak ke sekolah swasta?, tanya Altaf.

"Bukan kerana mereka tidak percayakan guru, tetapi dalam keadaan dunia tanpa sempadan hari ini, ibu bapa lebih bimbang anak hilang sifat 'jati diri' mereka.

Maka mereka lebih cenderung memilih sekolah-sekolah yang sealiran dengan agama dan budaya mereka," tambah Altaf.

Rapatkan jurang komunikasi

Satinah yang bersetuju dengan pandangan sekolah diberi autonomi dalam membuat keputusan turut menyentuh mengenai hubungan guru-pelajar dan guru-ibu bapa.

Menurutnya, hubungan yang rapat di antara ketiga-tiga pihak boleh dilihat di sekolah swasta.

Jurang komunikasi antara guru-pelajar-ibu bapa sebenarnya juga adalah penyumbang kepada melahirkan pelajar yang bukan sahaja berilmu tetapi memiliki sifat-sifat mulia.

Justeru, beliau amat berharap guru-guru dan ibu bapa di sekolah awam merapatkan lagi jurang komunikasi antara mereka.

"Guru-guru sekolah awam perlu berfikir secara berbeza dan tidak harus terikat kepada cara konvensional memandangkan dalam era sekarang pelajar dikehendaki berfikir di luar kotak.

Guru perlu bersifat kreatif agar pelajar lebih responsif terhadap apa yang diajar kepada mereka," tambahnya. - Bernama


Monday, 4 January 2016

Lepas batuk di tangga? Habis RM1j sebulan tapi masih gagal tangani bauksit

Kesan pencemaran bauksit di laut dekat pelabuhan Kuantan, didakwa akibat masalah longgokan simpanan tanah merah di pelabuhan. — Foto ehsan Facebook/Fuziah Salleh
Kesan pencemaran bauksit di laut dekat pelabuhan Kuantan, didakwa akibat masalah longgokan simpanan tanah merah di pelabuhan. — Foto ehsan Facebook/Fuziah Salleh

KUANTAN, 3 Jan — Kuantan Port Consortium Sdn Bhd (KPC) kini menyediakan satu pelan khas bagi mengatasi masalah pencemaran alam sekitar di sini akibat aktiviti melombong bauksit.

Menyatakan demikian hari ini, ketua pegawai operasi KPC Datuk Khasbullah A Kadir berkata memandangkan saiz projek yang besar, usaha itu akan memakan masa.

Dengan terlaksananya pelan itu, kata beliau, pihaknya yakin proses pengendalian pengeksportan bauksit di kawasan pelabuhan akan lebih bersih antara 60 hingga 80 peratus berbanding sekarang.

“Ini semua dijangka dapat direalisasikan menjelang pertengahan tahun ini,” katanya kepada pemberita di sini.

Di samping itu, katanya, KPC membelanjakan RM1 juta sebulan bagi membersihkan sisa bauksit di kawasan pelabuhan.

Beliau mengulas laporan akhbar hari ini berhubung kawasan penyimpanan bauksit di Pelabuhan Kuantan tidak diuruskan dengan baik menyebabkan air Sungai Balok dan Pantai Batu Hitam tercemar dan menjadi merah minggu lepas.

Keadaan itu telah menimbulkan kebimbangan di kalangan penduduk setempat dan mengancam mata pencarian nelayan.

Persatuan pencinta alam sekitar meminta kerajaan menghentikan kegiatan perlombongan tersebut.

Mengulas mengenai pencemaran luas baru-baru ini, Datuk Khasbullah berkata apabila hujan lebat, kegiatan pembersihan menggunakan mesin khas tidak dapat dilakukan.

Pekerja pembersihan pelabuhan, hanya dapat menyodok bahan tersebut di atas jalan raya untuk tidak mencemar alam sekitar.

“Ketika hujan lebat baru-baru ini, kami tidak mampu halang bahan ini daripada mengalir keluar.

“Tambahan pula jumlah bauksit yang perlu kami kendalikan adalah sangat banyak manakala timbunan bauksit tidak diletakkan setempat,” katanya.

Prosedur pada masa ini, katanya, menyukarkan pihak pelabuhan mengawal kejadian pencemaran.

Beliau meminta kerajaan negeri menyediakan satu kawasan khas untuk penyimpanan timbunan bauksit bagi memudahkan pihak pelabuhan mengendalikannya dengan lebih baik dan sistematik.

Kawasan itu difahamkan telahpun dikenalpasti dan hanya menunggu kelulusan daripada kerajaan negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Asas dan Alam Sekitar negeri Datuk Seri Ir Mohd Soffi Abd Razak sebelum ini menyatakan pihak pelabuhan telah mengambil empat langkah bagi mengatasi masalah pencemaran.

Antara langkah ialah membina struktur penghalang aliran keluar air dari kawasan penyimpanan stok bauksit.

Sistem cucian bersepadu juga dijalankan untuk membersihkan jalan raya daripada debu bauksit.

Membina laluan sehala untuk lori bauksit yang memasuki kawasan pelabuhan bagi memastikan kotoran pada tayar kenderaan itu dibersihkan sebelum keluar.

Pihak pelabuhan juga dikatakan akan turut membina struktur 'windbreakers' setinggi sembilan meter untuk menghalang debu-debu dari kawasan penyimpanan stok terbang ke premis sekitar pelabuhan.

Tinjauan Bernama di sekitar Pelabuhan Kuantan hari ini mendapati hanya lori satu tan yang dimuatkan dengan tangki air digunakan untuk kerja pembersihan.

Pekerja melakukan kerja itu tidak ubah seperti melepaskan “batuk di tangga” apabila menyiram jalan yang tercemar dengan air bertekanan rendah.

Ini tidak mampu membersihkan kotoran merah yang tebal di atas jalan raya.

Manakala kerja-kerja pemasangan “windbreakers” pula kelihatan baru bermula di salah satu kawasan penyimpanan bauksit di pelabuhan itu.

Sistem laluan sehala telah mula dilaksanakan.

Sementara itu, Pertubuhan Perlindungan Alam Semulajadi Malaysia (PEKA) Pahang meminta kerajaan negeri menghentikan terus kegiatan perlombongan itu. — Bernama

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/lepas-batuk-di-tangga-habis-rm1j-sebulan-tapi-gagal-tangani-bauksit#When:14:05:04Z

10 Sebab Kenapa Jepun Mencapai Kemajuan


Kredit Kpd Hj Khairol Amin Mohd Salleh yg menterjemah catatan ini, Jazahullahu Khaira:

1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.


4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.


8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive