KUALA LUMPUR - Rakyat Malaysia membuang makanan sehingga 8,000 tan atau
lapan juta kilogram sehari dan jumlah itu mampu menampung bekalan
makanan untuk enam juta orang.
Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan
Pembersihan Awam (PPSPPA) Datuk Ab Rahim Md Noor berkata kos pengurusan
sisa pepejal termasuk makanan yang dibuang itu juga melibatkan kos
berbilion ringgit.
Beliau berkata peratusan komposisi sisa makanan didapati meningkat sebanyak 15 hingga 20 peratus pada musim-musim perayaan.
"Kalau kita lihat peratusan, sisa makanan adalah komponen tertinggi
dalam skala komposisi sisa pepejal, pada 45 peratus, malah kos
perbelanjaan untuk pengurusan sisa-sisa pepejal di negeri-negeri bawah
seliaan pihak kami telah mencecah RM1.6 bilion tahun lepas.
"Perkara ini amat membimbangkan saya dan dengan itu kami akan
melancarkan Program Transformasi Minda dalam bulan Oktober untuk
mengubah minda masyarakat supaya tidak membuang makanan sesuka hati,"
katanya dalam sidang media di sini, hari ini.
Beliau berkata antara pengisian program itu adalah kerjasama pengusaha
kedai makanan, hotel serta industri terlibat untuk menyumbangkan makanan
lebihan mereka kepada mana-mana badan kebajikan yang memerlukan.
Ab Rahim berkata di samping memberi tumpuan dalam membendung masalah
pembuangan makanan, program itu juga bertujuan untuk menjadikan
Malaysia sebagai sebuah negara yang bersih, indah dan sejahtera
menjelang 2020.
Katanya, program itu juga diharap dapat membantu meningkatkan amalan 3R
(Kurangkan, Guna Semula dan Kitar Semula) dalam pengurusan sisa pepejal
sekali gus mengurangkan kebergantungan kepada sumber asli yang semakin
terhad.
"Program ini juga akan mendidik orang ramai agar lebih prihatin tentang
penjagaan alam sekitar, serta memandang serius isu (pembaziran makanan)
ini," katanya. - Bernama