UtusanDaily

Saturday, 27 February 2016

Jika Anwar itu Muhyiddin, dia akan pimpin gerakan tuntut reformasi

 
Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli yakin Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memimpin gerakan besar membabitkan semua pihak untuk melaksanakan reformasi jika ditakdirkan mengalami situasi serupa seperti apa yang dihadapi Tan Sri Muhyiddin Yassin sekarang.

Beliau yakin Anwar akan berjiwa besar dan mengenepikan perbezaan lampau untuk mengalu-alukan sesiapa pun menyertai gerakan besar ini sementara terus kekal pada prinsip menuntut reformasi dan perubahan sistem secara keseluruhan.

Mengulas keputusan Majlis Tertinggi Umno (MT Umno) menggantung jawatan Muhyiddin sebagai Timbalan Presiden Umno petang semalam, beliau melahirkan rasa sedih setelah meneliti kenyataan Muhyiddin yang dikeluarkan hari ini.

"Sesiapa pun yang telah menghabiskan masa dewasanya menyumbang kepada parti yang dianggotai tidak wajar diperlakukan begitu, apatah lagi setelah beliau cuba membetulkan sesuatu yang beliau rasa adalah salah.

"Sudah tentu pihak media bertanyakan reaksi saya kepada kenyataan beliau kerana saya pantas melahirkan kebimbangan apabila Dato’ Zaid Ibrahim menyeru rakyat Malaysia bersatu menyokong Tun Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Dato’ Seri Najib Tun Razak sebelum ini.

"Antara perkara pertama yang terlintas di fikiran saya setelah membaca kenyataan Tan Sri Muhyiddin itu adalah Anwar Ibrahim. Saya terfikir tindakan bagaimana agaknya Anwar Ibrahim akan ambil dalam keadaan unik sekarang yang membuka ruang besar untuk melaksanakan reformasi (tetapi ruang itu juga penuh dengan risiko dan ketidaktentuan)," ujarnya yang mengulas atas kapasiti aktivis reformasi 1998.

Menurut Rafizi, beliau yakin Anwar akan mengambil kesempatan ini untuk membawa semua pihak di dalam satu gerakan besar menuntut perubahan dan melaksanakan idea reformasi yang beliau perjuangkan selama ini.

"Sebelum ini, beliau gigih berusaha mencari titik temu di antara pihak-pihak yang berbeza pandangan dan berlainan puak agar dapat membina kekuatan bersama memperjuangkan reformasi.

"Banyak perubahan dan kesedaran politik yang ada dalam masyarakat kita hari ini dimungkinkan dek kerana jiwa besar Anwar Ibrahim dan kesabaran beliau membina gerakan besar yang memberi ruang kepada semua pihak itu," katanya.

Menurut Rafizi, rakyat kini berada di persimpangan yang unik kerana buat pertama kalinya negara berada di kedudukan kritikal apabila sebahagian rakyat sudah memahami bahawa perubahan dan reformasi dalam negara tidak boleh ditangguhkan.

Tan Sri Muhyiddin, ujar beliau menekankan keperluan mengembalikan kebebasan dan integriti kepada institusi utama di negara ini selari dengan tuntutan yang dilaungkan pembangkang selama ini.

Muhyiddin, tambah Rafizi telah menyatakan secara terbuka bahawa kuasa membuat lantikan ketua-ketua institusi utama yang kini dipusatkan di tangan Perdana Menteri mesti dirungkai.

"Saya tidak boleh bercakap bagi pihak parti saya atau Pakatan Harapan. Saya tidak akan cuba bercakap bagi orang lain. Saya hanya boleh bercakap sebagai seorang aktivis reformasi yang telah bersama-sama dengan arus menuntut perubahan ini sejak 1998.

"Saya hulurkan persahabatan kepada sesiapa yang bersetuju dengan agenda reformasi yang kami bawa. Keutamaan sekarang ialah menjana kekuatan rakyat untuk menuntut reformasi yang menyeluruh dalam sistem sekarang yang banyak menindas," katanya.

Beliau turut mengalu-alukan Muhyiddin untuk bersama-sama gerakan rakyat yang mahukan perubahan itu dan menghulurkan persahabatan supaya semua pihak (tidak kira latar belakang) dapat menyumbang ke arah sebuah Malaysia baru yang adil dan saksama, yang meletakkan keadilan undang-undang mengatasi kepentingan peribadi.

"Saya berharap lebih ramai rakyat biasa (tidak kira apa latar belakang) memilih untuk berbuat sesuatu supaya kita boleh menukar Dato’ Seri Najib Tun Razak dan melantik seorang Perdana Menteri baru yang bertanggungjawab kepada rakyat di bawah satu sistem baru," ujarnya.

Kurang Ajar Pada Timbalan Tak Boleh, Kurang Ajar Pada Presiden Boleh?

Marah sungguh seorang bekas Naib Ketua UMNO Bahagian, Dato’ Khairuddin Abu Hassan apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin dicadangkan supaya digantung jawatan di dalam UMNO. Dia tempelak pula Ahli Majlis Tertinggi supaya ‘jangan kurang ajar’.

Hujahnya, Muhyiddin berjawatan Timbalan Presiden UMNO dan sesiapa pun tidak boleh berkurang ajar dengan pemegang jawatan nombor dua parti itu. Kononnya, lepas digugurkan dari jawatan Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin bebas untuk mengkritik apa saja.

Itu pandangan Khairuddin, seorang ‘bekas’ ahli UMNO. Dia kini bukan lagi ahli parti, tapi menyibuk tentang hal ehwal UMNO. Apa hak agaknya untuk dia bersuara untuk kepentingan parti keramat bangsa itu?

Merujuk kepada teori Khairuddin itu, penulis simpulkan bahawa mereka yang jawatannya lebih rendah tidak boleh kurang ajar pada Timbalan Presiden UMNO. Itu salah dari sudut pandang suami Umi Aida itu.

Jika merujuk pada hipotesis berkenaan, maka adalah kurang ajar juga bagi ahli, ketua cawangan, ketua bahagian, ahli majlis tertinggi, naib presiden mahupun Timbalan Presiden untuk mengkritik Presiden UMNO secara terbuka begitu, bukan?

Jadi, sebelum ini jika Muhyiddin tegur, kritik, perlekeh, perburuk dan mempertikai Presiden UMNO, maka ia membawa erti Timbalan Presiden kurang ajar pada Presidenlah, bukan? Jadi, siapakah yang kurang ajar pada siapa sekarang?

Berkenaan isu 1MDB yang disalak Muhyddin dan Khairuddin sebelum ini sudah pun dijawab berkali-kali. Bukan saja Perdana Menteri yang jawab, malah Arul Kanda sendiri selaku bos 1MDB pun sudah turun padang, memperjelas satu persatu tohmahan tidak benar yang dilemparkan. Malah, isu permasalahan mengenai GLC itu sebenarnya sudah hampir selesai kini.

Berkenaan RM2.6 bilion pula adalah hal dalaman parti. Mungkin benar tohmahan pertama disiarkan WSJ. Tapi kenapa pula Timbalan Presiden dan konco-konconya menempelak Presiden tentang isu itu diluar parti? Hal ehwal ‘rumahtangga’ dicanang seluruh negara? Apa motifnya?

Lagi pun, kedua isu berkenaan telah dilayan secara adil oleh Presiden UMNO. Bukan orang lain yang suruh siasat isu itu secara terperinci, malah Presiden sendiri yang menggesa kedua isu itu disiasat dengan teliti, telus dan adil. Jadi apa lagi yang mahu dipertikai selain dari pertikaian remeh?

Mengapa pula Khairuddin tidak menempelak Muhyiddin kerana berkurang ajar pada Presiden? Kenapa Khairuddin tidak ‘ketuk’ kepala sendiri ketika berkurang ajar pada pemimpin nombor satu parti? Orang lain digelarnya kurang ajar, tapi kurang ajar diri sendiri dia tidak nampak?

Pada pandangan penulis, usahlah Khairuddin menyibuk hal ehwal dalaman UMNO. Beliau bukan ahli parti pun dan janganlah kurang ajar pada ahli-ahli parti yang sah. Jika kemaruk sangat mahu berpolitik, sertailah pembangkang atau tubuh parti baru macam Mat Sabu.

Tentang masa depan atau apa-apa tindakan terhadap mana-mana pemegang jawatan UMNO, sama ada Muhyiddin, Dato’ Seri Shafie Apdal, Tun Dr Mahathir Mohamad atau anaknya, Dato’ Seri Mukhriz Mahathir, biarlah parti kami yang putuskan.

Tidak semestinya mereka digantung atau dipecat dari parti. Jika di zaman Dr Mahathir dulu, mungkin benar ‘jangka hayat’ karier politik mereka akan ‘dibenam sedalam-dalamnya’ hinga tidak mungkin bangkit kembali. Tapi di zaman Najib ini lain sedikit pendekatannya.

Usahlah Khairuddin gusar tentang UMNO. 40 tahun Najib berkecimpung dalam parti dari bawah hingga ke puncak, penulis yakin beliau tiada langsung niat untuk menjahanamkan parti dan perjuangan UMNO. Tahulah beliau bagaimana untuk uruskan parti…

Friday, 26 February 2016

Umno sudah jadi parti Najib, tiada prinsip, kata Dr Mahathir


Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan Umno kini tidak lagi merupakan parti politik untuk seluruh rakyat Malaysia, tetapi sudah menjadi "parti Najib" (Datuk Seri Najib Razak), kerana mengabaikan prinsip perjuangannya.

Bekas perdana menteri itu berkata, tidak menghairankan jika Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin disingkir daripada jawatannya kerana parti tersebut kini menjadi hak milik Najib sepenuhnya.

"Ia bukan lagi Umno, beliau (Muhyiddin) tidak akan disingkir dari Umno, tapi daripada parti Najib.

"Ia sama sekali berbeza dengan prinsiprinsip yang Umno perjuangkan selama ini," kata Dr Mahathir ketika ditemui wartawan selepas merasmikan Ehime Fair di KLCC hari ini.

Malah, Dr Mahathir berkata, apa yang lebih penting sekarang adalah "survival" (kelangsungan hidup) Najib sendiri, sambil berkata walaupun perdana menteri didakwa melakukan jenayah, beliau tetap akan dilindungi.

"Dia (Najib) tidak lagi mengikut perjuangan parti. Dia fikir tentang dirinya sendiri.

"Menjadi perdana menteri dan buat semua perkara, dan jika ia jenayah sekalipun, beliau masih dilindungi," katanya.

Najib ketika ini berdepan dakwaan salah laku dan kontroversi membabitkan syarikat pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya.

Beliau bagaimanapun menafikan tuduhan yang dibuat terhadap dirinya. – 26 Februari, 2016.

- See more at: http://www.themalaysianoutsider.com/bahasa/article/umno-sudah-jadi-parti-najib-tiada-prinsip-kata-dr-mahathir#sthash.1mY7Gjuf.dpuf

Sunday, 21 February 2016

Najib Dimalukan Lagi: Sambutan Najib 40 Tahun Dalam Politik Di Boikot....
Malam tadi berlangsung majlis meraikan penglibatan Najib Razak selama 40 tahun dalam dunia politik di PWTC, Kuala Lumpur.

Sayangnya, melalui gambar-gambar yang dibekalkan oleh “Spy Leman” kepada saya, didapati majlis yang sepatutnya begitu bermakna bagi Najib, telah berlangsung dengan begitu hambar, tawar dan kira-kira 60 peratus daripada kira-kira 2,000 jemputan tidak menghadirkan diri.

Malah, salah satu gambar memperlihatkan Najib sedang berucap yang di depannya menunjukkan lebih banyak meja kosong daripada yang dipenuhi hadirin.

Apa sudah jadi? Saksikanlah gambar-gambar yang disiarkan ini sebagai satu lagi inspirasi perubahan. 


IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive