UtusanDaily

Saturday, 10 October 2015

Apabila Peguam Negara ambil kuasa hakim dalam isu 1MDB..!!!!

Peguam Negara ambil kuasa hakim-Tun M
FMT Reporters | October 10, 2015

Penolakan kes ini menimbulkan syak wasangka an orang berfikir bahawa keputusan yang diputuskan tidak dibuat oleh Peguam Negara.

mahathir,bnm

PETALING JAYA: Peguam Negara dilihat mengambil tindakan sendiri apabila menolak cadangan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk meneruskan pendakwaan terhadap 1MDB.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempertikai keputusan itu yang disifatkannya sebagai tidak telus.

Katanya, meskipun Peguam Negara diberi kuasa untuk membuat keputusan sama ada sesuatu kes perlu dibawa ke mahkamah atau tidak tetapi keputusan untuk menolak proses pendakwaan menimbulkan tanda tanya.

“Kita tahu memangnya Peguam Negara diberi kuasa untuk membuat keputusan sama ada sesuatu kes perlu dibawa ke mahkamah atau tidak. Anggapannya adalah Peguam Negara akan menghargai dan memahami betapa serius atau sebaliknya kes yang dibawa kehadapannya, bahawa dia akan menghargai keprihatinan pengadu atau agensi yang membuat laporan itu, bahawa jika ada perasaan tidak puas hati kes itu patut dihakim dalam mahkamah undang-undang oleh seorang hakim dan jika masih tidak berpuas hati rayuan dibenarkan.

“Itulah cara yang betul. Tetapi sekarang nampaknya Peguam Negara telah membuat penghakiman itu, menolak kes itu kerana tidak mempunyai merit untuk perbicaraan di mahkamah undang-undang. Dan apabila rayuan dibuat, rayuan itu ditolak oleh beliau atas alasan yang tidak jelas. Terdapat kekurangan ketelusan di sini.

“Adakah ini kedaulatan undang-undang yang negara ini patut dukung? Adakah Peguam Negara lebih tinggi daripada seorang hakim, yang penghakimannya adalah muktamad dan tidak ada sebarang rayuan? Tulisnya di chedet.com

Kata Dr Mahathir, dalam kes ini rakyat ingin tahu sama ada Perdana Menteri terlibat atau tidak.

Tambahnya, penolakan kes ini menimbulkan syak wasangka dan akan kekal dalam minda rakyat.

Malah, orang berfikir bahawa keputusan Peguam Negara ini mungkin tidak dibuat oleh Peguam Negara.

Misteri Air Terjun Tanpa Aliran Jalan Keluar

Devil's Kettle adalah satu fenomena geologi membingungkan yang terletak di dalam Judge C. R. Taman Negeri Magney di Minnesota, di Amerika Syarikat, tidak jauh dari Utara Lake Superior.

Salah satu air terjun ini agak istimewa. Kira-kira 2.4 km sebelum mengalir ke Tasik Superior, ia berpecah dalam dua oleh saluran berbatu. Bahagian timur jatuh 50 kaki ke bawah dan terus ke arah Lake Superior. Bahagian barat jatuh 10 kaki ke dalam lubang di gergasi - Devil's Kettle - dan hilang. Tiada siapa yang tahu ke mana air itu pergi.

Adalah dipercayai ada jalan keluar di suatu tempat di bawah Lake Superior. Selama bertahun-tahun, para penyelidik telah letakkan pewarna berwarna terang, bola ping pong, dan objek lain ke dalam Devil's Kettle, tetapi setakat ini, tidak pernah dijumpai.

Misteri ini diburukkan lagi oleh hakikat tiada serpihan terapung yang muncul di satu tempat yang luar pesisir di Lake Superior yang pernah dilaporkan.Tujuh cara orang kaya simpan duit


tabungTIADA siapa di antara kita yang tidak mahukan duit. Ada ketikanya pasti kita terfikir bagaimana golongan kaya dan berjaya mengumpul kekayaan mereka.

Memetik laman web lifehack.org, terdapat beberapa tips yang boleh dipraktikkan dalam kehidupan harian kita untuk menyimpan wang sama seperti apa yang dilakukan golongan berada.

1.    Berhati-hatilah dengan perbelanjaan yang kecil.

Kebanyakan daripada kita biasanya amat menitikberatkan untuk membuat pelaburan yang besar dan pembelian yang banyak. Namun kita cenderung untuk menghabiskan duit untuk perbelanjaan kecil. Tetapi perbelanjaan kecil itu sebenarnya dapat dikumpulkan dan menjadi jumlah yang besar.

2.    Fokus kepada masa depan.

Mudah untuk menghabiskan duit bagi mendapatkan sesuatu yang kita kehendaki. Ubah tabiat itu dan fokus kepada masa depan berbanding mendapat kepuasan sementara.

3.    Tidak beli sesuatu yang tidak perlu, hanya untuk menunjuk-nunjuk.

Walaupun kita gembira jika menerima pujian daripada rakan mengenai apa yang dimiliki namun kita harus mengawal dan meletakkan batas terhadap tabiat itu.

Beli apa yang diperlukan dan bukannya membeli untuk mendapat pujian.

4.    Catat perbelanjaan dalam hitam putih

Bukan itu sahaja, antara panduan lain ialah biasakan untuk mencatatkan segala perbelanjaan keluar dan masuk kerana kebiasaannya orang kaya mengetahui di mana dan ke mana wang mereka belanjakan.

Gunakanlah aplikasi Microsoft Exel contohnya dan ia pasti akan memudahkan anda.

5.    Bekerja keras

Tidak seperti tanggapan umum bahawa orang kaya hanya bersenang-senang dan menikmati kehidupan mereka kerana realitinya, mereka bekerja lebih keras daripada orang biasa.

6.    Melabur simpanan dengan bijak

Oleh itu, cuba untuk meningkatkan pendapatan anda, dan apabila ia akan meningkat, buat simpanan yang lebih berbanding sebelum ini. Buatlah simpanan daripada pendapatan yang diperoleh

Kita biasanya mengabaikan jumlah yang kecil tetapi jumlah yang kecil itu sebenarnya boleh bertambah sehingga menjadi jumlah yang besar. Selain daripada itu, jika anda melabur wang dengan betul, anda akan kagum dengan hasilnya nanti.

7.    Menggemari jualan murah, tawar menawar

Golongan kaya tidak pernah membayar apa-apa caj yang tidak perlu. Mereka kekal berhati-hati tentang yuran dan bayaran yang boleh dielakkan.

Cuba amalkan tips tersebut, walaupun ringkas pasti ia akan merubah hidup, Selamat menabung.

Bank Negara batal 3 kebenaran kepada 1MDB

Bank Negara Malaysia
KUALA LUMPUR - Bank Negara telah membatalkan tiga kebenaran yang diberikan kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (ECA) terhadap pelaburan di luar negeri bernilai AS$1.83 bilion (RM7.52 bilion).

Dalam satu kenyataan, Bank Negara berkata, ia juga telah mengeluarkan arahan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 kepada 1MDB untuk membawa balik jumlah tersebut ke Malaysia dan mengemukakan satu perancangan kepada bank pusat itu berkaitan dengan perkara itu.

Selepas siasatan, bank tersebut merumuskan bahawa kebenaran yang diberikan di bawah ECA bagi pelaburan 1MDB di luar negeri adalah berdasarkan penilaian terhadap permohonan 1MDB itu.

Bagaimanapun, didapati bahawa maklumat yang diberikan adalah sama ada tidak tepat atau tidak lengkap.

Kenyataan Bank Negara itu merujuk kepada keputusan Jabatan Peguam Negara yang mendapati pegawai-pegawai 1MDB yang disiasat di bawah ECA tidak membuat sebarang kenyataan palsu.

[ ARTIKEL BERKAITAN: 1MDB perlu pulangkan AS$1.83 bilion ke Malaysia ]

Ia berkata keputusan itu "berkait dengan saranan bank itu supaya pendakwaan jenayah dibuat terhadap 1MDB atas pelanggaran di bawah ECA."

"Perlu diketahui bahawa di bawah Perlembagaan Persekutuan, keputusan untuk memulakan sesuatu pendakwaan terletak sepenuhnya pada Peguam Negara," menurut kenyataan itu.

"Sebagai pihak berkuasa siasatan, Bank Negara dengan penuh bertanggungjawab telah menjalankan siasatan pada tahap profesional yang paling tinggi dan terperinci.

"Bank Negara menghendaki pendedahan maklumat yang tepat dan lengkap setiap masa apabila mempertimbangkan apa-apa permohonan di bawah ECA.

"Di pihaknya, Bank Negara merumuskan bahawa kebenaran yang diberikan di bawah ECA bagi pelaburan 1MDB di luar negeri adalah berdasarkan pendedahan maklumat relevan yang dikehendaki Bank Negara semasa membuat penilaian terhadap
permohonan 1MDB itu," katanya.

Bank pusat itu berkata, ia akan terus memberikan kerjasama penuh kepada siasatan yang sedang dijalankan oleh Polis Diraja Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia. - Bernama

TPP : Kerajaan berhadapan risiko disaman

TPP
KUALA LUMPUR – Kerajaan mungkin berhadapan dengan risiko disaman Amerika Syarikat sebaik sahaja rundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) dimuktamadkan.

Ini kerana menurut Ketua Eksekutif Operasi Majlis Tindakan Ekonomi Melayu, Mohd Rizal Jaapar masih banyak dasar negara yang berbeza dengan dasar yang ditetapkan oleh Amerika Syarikat.

"Inilah yang kita cuba sampaikan kepada semua pihak. Bila sampai masanya, kita semua perlu nyatakan penolakan kita terhadap TPP kerana dasar kita berbeza dengan mereka.

"Kita hanya ada masa tiga bulan sahaja lagi. Kita sudah tidak ada masa. Apabila kerajaan bersetuju untuk menjadi sebahagian daripada negara yang bersetuju terhadap rundingan tersebut, kerajaan tidak ada pilihan lainselain terpaksa menyesuaikan kandungan tuntutan TPP mengikut perundangan kita. Jika kita gagal, kita akan rugi dan kerajaan akan disaman," katanya dalam sidang media Majlis NGO-NGO membantah TPP di sini, hari ini.

Isnin lalu, Malaysia bersama 11 negara lain telah mencapai persetujuan dalam rundingan perdagangan bebas TPP yang akan menghapuskan sekatan dan memudahcarakan prosedur perdagangan di semua negara anggota.

Memetik sumber Reuters, perkara itu sudah dipersetujui oleh semua Menteri-Menteri Perdangan negara Pasifik yang menghadiri mesyuarat Menteri-Menteri TPP di Atlanta, Amerika Syarikat bermula Rabu lalu.

Tambahnya lagi, meskipun kerajaan sudah mempersetujui penyertaan negara dalam kumpulan TPP, pihaknya tidak akan mudah menyerah dan akan terus melakukan kempen untuk menolak rundingan perjanjian tersebut.

"Pihak kami sudah melakukan kajian terhadap TPP dalam tempoh yang agak lama, seiring dengan tempoh masa perbincangan TPP diadakan secara sulit terdahulu.

"Kami sudah drafkan 75 garis merah yang perlu diambil kira semasa kerajaan bersetuju menandatangani TPP. Kalau betul 75 garis merah ini dipenuhi, maka kita boleh benarkan dasar TPP digunapakai di negara ini," katanya lagi.

Lima tokoh Yahudi tinggal agama demi Islam

Yahudi
RAMAI yang tidak tahu bahawa terdapat tokoh Yahudi yang keluar daripada ajaran Yahudi untuk menganuti kepercayaan lain.

Memetik hasil penulisan Doktor Thariq as-Suwaidan dalam bukunya Ensiklopedia Yahudi mencatatkan bahawa dalam sejarah terdapat sebanyak lima tokoh Yahudi yang murtad antaranya Samuel al-Maghribi, Pablo Christiani, Said al-Hasan, Ibnu Malika dan Musa Abul Afiah.

Tokoh pertama ialah Samuel al-Maghribi, nama penuhnya ialah Samuel bin Yahya bin Abbas yang dikenali dengan jolokan al-Maghribi. Beliau hidup di abad 6 Hijrah, dan termasuk salah seorang pembesar Yahudi yang masyhur, namun setelah menyedari kesesatan dan kerosakan ajaran Yahudi , beliau memeluk agama Islam.

Setelah keislamannya, Samuel memberitahu bahawa dirinya pernah bertemu Nabi Muhammad SAW dalam mimpinya. Ia memilih untuk mengumumkan kisah mimpinya itu empat tahun setelah beliau memeluk agama Islam.

Samuel telah menulis sebuah buku tentang sejarah hidupnya dan kisah keislamannya yang berjudul (Keislaman Samuel dan Kisah tentang mimpinya bertemu Rasulullah). Para ahli sejarah tidak pernah mengetahui tentang tanggal kelahirannya, bahkan tarikh kematiannya.

Sementara tokoh yang kedua ialah Pablo Christiani, beliau adalah seorang penganut Yahudi yang berasa ngeri dan takut dengan kesesatan yang dibawa oleh ajaran tersebut.

Maka beliau pun memeluk agama Nasrani (Kristian)  dan berperanan sebagai pembongkar kepada hakikat Yahudi yang sebenar serta permusuhan ajaran itu terhadap agama Nasrani dan agama lain.

Pablo terkenal dek kerana beliau pernah berdebat dengan seorang Rabi Yahudi, iaitu Musa Najman di Barcelona pada tahun 661 Hijrah (1263 Masihi).

Dalam pendapatan itu penganut Yahudi terpaksa akur dan mengakui beberapa akidah agama mereka yang dirahsiakan antaranya, keyakinan mereka bahawa Jesus berada di dalam neraka, ibu Nabi Isa, Maryam melahirkan Isa hasil penzinaan dengan seorang Romawi, gereja-gereja Nasrani dianggap Yahudi sebagai kotor dan jijik dan setiap Yahudi wajib melaknat pemimpin Nasrani dan setiap orang yang membenci Yahudi sebanyak tiga kali.

Manakala Said al-Hasan adalah seorang penganut Yahudi yang memeluk agama Islam pada tahun 696 Hijrah, selepas mendapat hidayah daripada ALLAH, Said mengarang sebuah buku berjudul Masalikun Nazhar Fi Nubuwwat Sayydil Basyar, beliau wafat pada tahun 720 Hijrah.

Tokoh keempat ialah Ibnu Malika, di mana nama lengkapnya adalah Hibatullah Ali bin al- Husain bin Malika seorang penganut Yahudi yang beralih kepada ajaran Islam setelah pemikirannya yang mendalam dan pengamatannya yang cukup panjang.

Beliau menulis sebuah buku berjudul Al-Mu'tabar Fil Hikmah (Hikmah-hikmah pilihan). Imam Ibnul Qayyim mengelarnya dengan Filsuf Islam ketika masanya. Ibnu Malika adalah guru kepada Samuel al-Maghribi yang telah memeluk Islam sebelumnya.

Sementara tokoh kelima ialah seorang Rabi Yahudi,  Musa Abul Afiah yang tinggal di Damsyik (Syiria ) dan menyatakan keislamannya pada tahun 1256 Hijrah. Di hadapan sebuah mahkamah beliau lantas membongkar kesesatan Talmud.

Petikan-petikan panjang tentang kesesatan Yahudi telah diterjemahkan dalam bahasa Arab, agar orang Arab mengetahui betapa besarnya kebencian dan kedengkian orang-orang Yahudi terhadap bangsa Arab serta menyedari sejauh mana kesesatan mereka.

Dek kerana terpaksa seorang Rabi agung Yahudi ketika zaman itu Ya'qub al-Antali terpaksa mengakui kesesatan Yahudi yang dipaparkan oleh Musa Abul Afiah itu.

Friday, 9 October 2015

STATUS PERKAHWINAN SUAMI ISTERI BUKAN ISLAM SETELAH MEMELUK ISLAM

Ahmad Faisol Omar


Suami isteri bukan Islam apabila memeluk Islam, kekal sebagai suami isteri tanpa perlu dinikahkan semula dengan syarat- syarat berikut:

1. Perkahwinan mereka mengikut ajaran agama terdahulu. Jika tidak mengikut ajaran agama terdahulu, mereka wajib dinikahkan semula mengikut hukum perkahwinan Islam.

2. Jika salah seorang terlebih dahulu memeluk Islam dan seorang lagi terkemudian memeluk Islam, mereka masih kekal sebagai suami isteri selagi iddah isteri belum berakhir. Jika telah berakhir, mereka wajib dinikahkan semula jika ingin hidup sebagai suami isteri.

3. Dalam tempoh beriddah, jika isteri memeluk Islam dan suaminya tidak, maka dia haram berkahwin dengan lelaki lain sehingga habis iddahnya. Jika dalam tempoh iddah, suami memeluk Islam, mereka kekal sebagai suami isteri tanpa perlu akad nikah yang baru.

4. Jika suami menceraikan isterinya sebelum memeluk Islam dan isteri yang diceraikan itu belum disetubuhi, maka selepas perceraian, kedua- duanya memeluk Islam, mereka wajib dinikahkan semula jika ingin hidup sebagai suami isteri.

5. Jika perceraian selepas persetubuhan, kemudian salah seorang memeluk Islam, maka isteri wajib beriddah. Dalam tempoh iddah pasangan memeluk Islam, maka mereka kekal sebagai suami isteri.

6. Jika suami mempunyai lebih daripada empat orang isteri, kemudian dia dan semua isterinya memeluk Islam, dia hanya dibenarkan mempunyai empat orang isteri sahaja. Untuk itu, dia bolehlah memilih empat daripada isteri- isterinya untuk kekal bersamanya. Yang tidak terpilih, tidak lagi menjadi isterinya.

7. Anak- anak yang belum baligh secara automatik menjadi Islam dengan pengislaman ibu bapa atau salah seorang daripada mereka. Anak- anak yang sudah baligh diberi pilihan sama ada memeluk Islam atau sebaliknya.

Thursday, 8 October 2015

Apabila RAJA-RAJA hilang kepercayaan kepada NAJIB..!!

Penganalisis: Raja hilang kepercayan pada Najib

Kenyataan Majlis Raja-raja berkaitan 1MDB menunjukkan bahawa sultan-sultan tidak yakin dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kata penganalisis.

John Pang, felo kanan di Sekolah Pengajian Antarabangsa S Rajaratnam, Singapura, membuat tafsiran itu memandangkan raja-raja Melayu tidak pernah merujuk secara khusus isu-isu kerajaan dalam kenyataan mereka.

Najib juga telah hilang keyakinan sektor masyarakat yang lain, kata Pang, seperti dilaporkan The New York Times.

Sementara itu, Pengerusi Institut Darul Ehsan (IDE) Redzuan Othman pula berkongsi pandangan sama susulan kenyataan raja-raja yang tidak pernah berlaku itu.

“Isu ini (1MDB) amat serius, jika tidak sultan-sultan tidak akan campur tangan.

“Biasanya sultan-sultan hanya ulas isu berkaitan kepentingan Islam dan Melayu dan tidak campur isu berkaitan pentadbiran,” kata Redzuan kepada Malaysiakini.

Raja-raja Melayu kelmarin mahu kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan 1MDB dan mengambil tindakan tegas dan wajar terhadap pihak-pihak yang terlibat.

Baginda sekalian menegaskan semua pihak bertanggungjawab untuk memberi kerjasama sebenar dan jujur agar usaha serta maksud siasatan tersebut berjaya.

Ia berkata: "Kegagalan memberikan penjelasan dan jawapan yang meyakinkan, dikhuatiri telah mengakibatkan berlakunya krisis keyakinan”.

Kenyataan itu dilihat memberi tamparan hebat kepada pentadbiran Najib yang dihantui dakwaan skandal 1MDB, syarikat pelaburan negara yang kini menanggung hutang besar.

Kesihatan : Bahaya jerebu halus dalam paru-paruKUALA LUMPUR: Kajian membuktikan zarah yang amat halus adalah ancaman berbahaya kepada kesihatan manusia.

Antaranya zarah jerebu dalam julat saiz 2.5 mikron apabila disedut secara terus ke dalam badan manusia boleh mengakibatkan kerosakan paru-paru.

Pakar Runding Respiratori, Institut Perubatan Respiratori, Datuk Dr Abdul Razak Muttalif menjelaskan berbanding zarah jerebu bersaiz 10 mikron, zarah jerebu 2.5 mikron atau PM 2.5 adalah begitu kecil ia mampu meresap masuk ke dalam tisu paru-paru apabila memasuki badan manusia.


"Saiz itu sangat penting sebab kalau zarah bersaiz 10 mikron atau PM10, ia lebih besar dan sekat sampai hidung sahaja. Kalau PM2.5 dia sangat halus apabila bernafas ia boleh sampai ke hujung paru-paru dipanggil 'alveoli'. Jadi kesan kepada paru-paru sangat bahaya kalau lagi halus zarah jerebu itu." katanya ketika ditemui Astro AWANI.

Satu zarah berukuran sangat kecil, purata diameter, 10 mikron atau 'particulate matter' PM10.

Zarah dalam julat saiz 2.5 mikron pula adalah jauh lebih kecil.

Diameternya 20 kali lebih kecil daripada sehelai rambut manusia yang lazimnya berukuran 50 hingga 70 mikron

Golongan berisiko yang terdedah kepada penyakit akibat jerebu dan zarah halus termasuk warga tua, kanak-kanak serta individu yang mempunyai penyakit asma dan jantung.

Simptomnya termasuk batuk, sakit tekak dan sesak nafas selain saluran pernafasan menjadi semakin sempit.

"Pertamanya, kita akan rasa kerongkong gatal atau batuk. Kedua, sebab zarah begitu halus ia boleh jadi halangan untuk badan kita melawan kuman, jadi senang untuk kuman masuk ke dalam paru-paru dan akibatkan jangkitan."

"Bagi mereka yang menghidap asma atau penyakit paru-paru kronik, zarah-zarah ini akan menyekat saluran pernafasan mereka kerana saluran pernafasan mereka sudah sempit jadi kalau sekat lagi ia akan menyukarkan pernafasan."

Abdul Razak menjelaskan kesan pendedahan kepada zarah jerebu juga boleh mengakibatkan kanser paru-paru dalam jangka masa panjang.

"Kajian menunjukkan zarah jerebu ini bermungkinan merosakkan sel-sel DNA dalam badan manusia. Kalau DNA sudah rosak, ia boleh menjadi sel kanser. Kedua, ia boleh menjadi mutasi mengakibatkan sel kita bertukar daripada sel normal kepada sel kanser."
"Selain itu, kajian juga menunjukkan kalau terdedah kepada jerebu berpanjangan, ada kemungkinan penambahan 8 peratus dalam kes-kes kanser dalam jangka masa panjang." katanya.

Kementerian Kesihatan sebelum ini mengesahkan berlaku peningkatan kes seperti penyakit asma, jantung dan masalah kulit ekoran keadaan jerebu yang melanda negara sejak beberapa minggu lalu.

Peningkatan kes itu dicatatkan terutamanya di kawasan yang mencatatkan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 100.

Tuesday, 6 October 2015

Apabila RAJA-RAJA MELAYU pun sudah masuk campur dalam siasatan 1MDB..!!

Raja-Raja Melayu mahu siasatan 1MDB diselesai secepat mungkin

Raja-Raja Melayu mahu kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan mengambil tindakan tegas yang sewajarnya terhadap pihak-pihak yang terlibat.

Dalam satu kenyataan, baginda sekalian menegaskan semua pihak bertanggungjawab untuk memberi kerjasama yang sebenar dan jujur agar usaha serta maksud siasatan tersebut berjaya.

"Penemuan siasatan ini hendaklah dilaporkan secara lengkap dan telus supaya rakyat dapat diyakinkan akan keikhlasan kerajaan yang sama sekali tidak akan melindungkan fakta dan kebenaran," menurut kenyataan itu.

Kenyataan dikeluarkan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad berikutan mesyuarat Pra-Majlis Raja-raja yang diadakan di Istana Negara hari ini.

Ia berkata: "Kegagalan memberikan penjelasan dan jawapan yang meyakinkan, dikhuatiri telah mengakibatkan berlakunya krisis keyakinan.

"Akibatnya rakyat percaya, sama ada dengan realiti mahupun secara persepsi, bahawa ia turut menjadi antara sebab yang telah mempengaruhi kejatuhan nilai mata wang Ringgit Malaysia secara mendadak, sehingga memberi impak negatif ke atas pasaran kewangan dan iklim ekonomi negara dan sekali gus telah menjejaskan pandangan dunia terhadap Malaysia."

Menurut kenyataan itu, Raja-raja Melayu bimbang jika isu ini tidak ditangani secara bijak, apatah lagi jika berlarutan dan memakan masa terlalu lama, ia berpotensi menjejaskan keadaan ekonomi negara dan memudaratkan kehidupan rakyat jelata.

Ia juga dikhuatiri berkemungkinan pula menjejaskan ketenteraman awam serta keselamatan negara.

"Raja-raja Melayu dengan ini, mengingatkan semua pemimpin agar pada setiap masa mendukung prinsip-prinsip Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang menurut yang termaktub di dalam Rukun Negara.

"Demi memastikan kerajaan mendapat kepercayaan, pemimpin dihormati, kestabilan politik terus terjamin dan ekonomi negara terus berkembang, semua pemimpin wajib pada setiap masa memastikan keadilan dilaksanakan secara saksama lagi telus berpaksikan undang-undang," menurut kenyataan itu.

Untuk itu, menurut kenyataan itu, badan-badan penguatkuasaan serta institusi-institusi kawal selia seperti Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah, Bank Negara, Jabatan Peguam Negara dan Badan kehakiman, begitu juga badan-badan serta institusi-institusi kerajaan yang berkaitan hendaklah menyempurnakan amanah Ilahi dan kepercayaan rakyat secara telus, berkredibiliti dan berintegriti.

Raja-Raja juga mahukan para pemimpin sentiasa mengutamakan faktor-faktor keselamatan, ketenteraman, keamanan dan keharmonian serta meletakkan kepentingan negara dan rakyat mengatasi kepentingan peribadi.

"Raja-Raja Melayu memandang berat isu-isu menyentuh kaum dan agama dan dengan ini mengingatkan para pemimpin parti-parti politik dan badan-badan bukan kerajaan agar tidak mensensasikan isu perkauman dan isu agama dalam hasrat meraih sokongan rakyat terhadap parti atau pihak masing-masing," menurut kenyataan itu lagi.

Baginda sekalian mengingatkan hubungan harmoni dan perpaduan antara kaum dan antara agama yang terjalin baik selama hari ini telah berperanan penting sebagai tunggak utama kepada kestabilan sebuah negara Malaysia yang merdeka, aman, maju dan makmur.

Oleh itu, hubungan harmoni dan perpaduan rakyat wajib dipelihara pada setiap masa dan tidak boleh sama sekali dikorbankan kerana matlamat politik yang cetek.

"Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu ada tanggungjawab fardu kifayah untuk memastikan keamanan dan kemakmuran negara dapat berlangsung dalam suasana politik yang stabil dan rakyatnya hidup dalam harmoni," kata kenyataan itu.

- Bernama

Monday, 5 October 2015

Tips : 3 Perkara yang perlu dilakukan jika 'GAS' di rumah anda bocor

Hari ni ada musibah melanda.
Alhamdulillah family takde apa-apa.
Punca hos gas bocor.Namun, ada 3 perkara nak kongsi.

1. Encik bomba yang padamkan api rumah saya pesan. Kalau punca dari gas, mula-mula ambil tuala basah. Letak pada tempat yang keluar gas tu. Kemudian, cabut kepala gas. Gas sekarang tak meletup sebab fungsi gas tu keluar je. Sebab tu kena tutup.

Tapi sebab tadi saya pun takde info pasal ni, main simbah air je. Berbaldi-baldi. Tapi api tak padam jugak.

2. Polis yang datang rumah pesan juga. Guna hos yang hitam tu. Yang itu lebih tebal. Jangan guna yang jernih. Nipis.

3. Encik maintenance apartment ni pun datang check. Dia pesan, beli kepala gas yang boleh pusing tu. Dengan hos sekali. Satu set beli dengan petronas. Fungsi dia, akan lock gas tu dari keluar berbanding kepala gas yang kita pusing atas bawah tu.

Tiga tips ni saya rasa patut kongsi dengan semua. Harap semua boleh check dapur masing-masing demi nak elakkan kejadian buruk berlaku.

Bomba bagitau saya..nasib baik jiran-jiran awak baik. Diaorang pun tolong kami tadi padamkan api. Bagus jiran awak katanya. Cepat.

Alhamdulillah..syukur sangat.
Bersangka baik. Ada hikmah di sebalik apa yang terjadi.

Tip paling simple untuk menjadi "ORANG KAYA"


Nak merasa jadi orang kaya ? Boleh try amalkan tips simple kat bawah ni :

1. Lepas makan kat restoran / gerai makan, tinggalkan shj duit balance yg seringgit dua/sen tu sebagai tips kpd mereka yg serve kita. Tak luak pon duit kat dalam poket. Jutawan pun belum tentu boleh buat.

2. Time isi minyak kereta, lepas attendan pam tlg kita cuci cermin atau isikan minyak, ringankan tangan bagi token. Tak kiralah apa bangsa sekalipun,kita tidak tahu doa yg mana akan makbul. Mereka yg berkereta mewah dan pakai driver, belum tentu ada peluang utk buat camtu.

3. Jika kita singgah solat kat mana2 surau atau masjid,jgn lupa lepas solat seluk poket carik note yang paling BESAR utk disedekahkah ke tabung masjid. Manalah tau, mungkin sumbangan terakhir kita. Hanya orang yg betul-betul kaya mampu berbuat demikian.

4. Cuba ubah tempat kita shopping barang keperluan harian. Selalunya kita ke pasaraya besar spt Tesco/Giant, cuba shopping kat pasar tani pulak kali ni. Sambil tolong penjual/petani. Tak perlu berkira sgt mintak tawar menawar sayur atau lauk mentah tu.

5. Time nak belikan mainan anak, bawak je diorang ke pasar malam. Bagi duit RM10, macam2 toys boleh beli kat sana. Sambil boleh bantu peniaga pasar malam. Daripada duk gi Toys r Us, RM10 buat bayar parking je.

6. Bila naik teksi, genapkan ajer tambang tu. Dengan niat utk sedekah. Jika mereka diberi peluang, mungkin mereka tak nak jadi pemandu teksi.Tak semua orang berpeluang naik teksi & jd penumpang.

7. Adakala kita tgh queue di kaunter bayaran mini market, jumpa budak2 merengek nak beli jajan or gula2, apa salahnya tolong amikkan dan bayarkan. Buat diorang tersenyum.

8. Time travel balik kampung, singgah di mana-mana RNR, liarkan pandangan kita. Tengok2 la orang sekeliling. Ada yg singgah dgn family ramai, naik kereta lama siap berhimpit anak ramai. Makan pon mcm kena kongsi. Apa salahnya belikan air atau bayarkan makan walaupun mereka mampu.

9. Masa kita minum di kedai kopi/kedai makan,sekali sekala tu apa kata kita cuba bayarkan makan atau minum utk meja sebelah. Usha dulu la meja, tengok yg mana yg patut dibayar. Tak perlu sebab dan alasan.

10. Jika ada peluang pi melawat org sakit kat wad, time nk belikan buah tangan, apa kata beli extra 1 pack. Pass kat jiran dia katil sebelah. Doakan ksejahteraan mereka.Besar nilainya bg org yg tgh sakit dpt ingatan sebegitu. Orang kenamaan shj biasanya ada peluang buat camtu.

Kita tidak memerlukan masa dan saat yg sesuai utk menjadi orang kaya. Kita juga tak perlu sebab dan alasan tertentu utk menjadi seperti orang kaya. Apa yang penting adalah KEIKHLASAN.

Cubalah, saya yakin insyaAllah anda akan menjadi seperti orang kaya dan usah khuatir kerana anda tidak akan menjadi seorang yang papa kalu buat perkara di atas. Hari ini mungkin tangan kita yg memberi, mana tahu esok lusa kita pula yg akan menerima?

SHARE utk semua dgn harapan kita semua menjadi orang KAYA.

via- Cypreme-HQ

Sunday, 4 October 2015

Umno akan berkubur jika terus ego

Umno akan berkubur jika terus ego
AMPANG - Perubahan besar perlu dilakukan segera bermula di peringkat pucuk pimpinan Umno sekiranya tidak mahu melihat parti itu terkubur pada PRU14 akan datang.

Ketua Umno Cawangan Pusat Bandar Taman Cempaka, Syed Saifuddin Syed Harman berkata, perubahan itu perlu dilakukan di peringkat dalaman dan bukannya dari luar.

"Kalau tiada mampu membuat demikian, kita akan menghadapi masalah besar untuk membetulkan Umno.

"Jika Umno tak mengaku dalam keadaan sesak tak bernafas, kalau Umno terus ego bahawa parti dan pemerintahan masih kuat, pada pilihan raya akan datang kita akan berkubur sebagai sebuah parti," katanya pada Majlis Hi-Tea bicara politik bersama Tun Dr Mahathir Mohamad bertajuk "Kembalikan Maruah Perjuangan Bangsa" di Hotel De Palma, di sini, hari ini.

Syed Saifuddin juga menegaskan, beliau memanggil Dr Mahathir dalam perjumpaan Umno Cawangan Pandan itu bukan untuk menumbangkan kerajaan, tetapi untuk menegakkan suara rakyat.

"Saya pemimpin kecil, kita juga mahu cawangan lain bergerak supaya bangkit nyatakan kenyataan tidak puas hati dengan apa berlaku.

"Siapa kata kita nak hancurkan parti, saya jemput Dr Mahathir, kita tiada konspirasi untuk jatuhkan kerajaan tapi bangunkan suara rakyat," ujarnya.

Syed Saifuddin turut menggesa pemimpin Umno di cawangan lain juga perlu bersama Dr Mahathir untuk membetulkan parti Melayu itu dalam mengembalikan maruah Melayu.

"Jangan biarkan Dr Mahathir keseorangan dalam perjuangan fisabilillah, bukan soal kewangan tapi (kena lakukan) semangat perjuangan.

"Kita kena usaha betulkan keadaan demi agama dan negara," katanya lagi.

Ringgit naik jika Najib turun, kata Tun M

Ringgit naik jika Najib turun, kata Tun M
AMPANG - Nilai mata wang negara akan kembali pulih seperti sedia kala jika Datuk Seri Najib Tun Razak melepaskan jawatannya sebagai Perdana Menteri.

Demikian kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mendakwa kejatuhan nilai ringgit dipercayai berpunca daripada kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan penyaluran "derma" RM2.6 bilion ke dalam akaun bank peribadi Najib.

"Saya yakin kalau Najib tidak jadi Perdana Menteri, akan meningkatkan semula nilai mata wang kita dan barulah kemusnahan ini akan berakhir.

"Selagi Najib masih ada, masalah tidak akan selesai," katanya pada sidang media selepas Majlis Hi - Tea anjuran Umno Cawangan Pusat Bandar Taman Cempaka‎, di sini, hari ini.

Beliau juga berkata, pendiriannya itu berdasarkan kenyataan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz sebelum ini bahawa penyelesaian kontroversi syarikat 1MDB akan memulihkan semula penyusutan berterusan nilai mata wang negara.

Dalam perkembangan sama, Pengerusi Majlis Utar, Tun Dr Ling Liong Sik hari ini secara terbuka menyokong pendapat supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meletak jawatan.

[ARTIKEL BERKAITAN: Liong Sik sokong Dr M, mahu Najib letak jawatan]

Sementara itu, Mahathir menambah, trend penurunan mata wang negara itu adalah paling teruk yang pernah dialami Malaysia berbanding ketika beliau menjadi Perdana Menteri.

"Kalau kita dengar Zeti kata selagi masalah 1MDB dan derma RM2.6 billion tidak diselesaikan, nilai mata wang tidak akan pulih.

"Zeti cakap dan saya pun berpendapat macam tu. Semua mata wang jatuh tapi mata wang kita jatuh lebih teruk daripada yang lain saya kaji juga itu," ujarnya.

Kadar tukaran mata wang ringgit jatuh jatuh berturut-turut sejak dua bulan lalu hingga mencecah RM4.45 berbanding satu dolar Amerika Syarikat (AS).

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive