UtusanDaily

Saturday, 26 April 2014

Pengasas Sendayu Tinggi Dedahkan Punca Beliau Tanggal Purdah

Bukan mudah mendidik hati.. Iman itu ada pasang surutnya, hati ini tak tetap pendiriannya.. Saya tidak mahu hati seronok bila dipuji dan tidak mahu bangga sebagai orang yang dikenali.

berpurdah bukan budaya di negara ini dan ia lebih dikaitkan dengan Al Arqam, Pas atau anti kerajaan.. Saya memang tidak pernah menyertai Pas, Al Arqam atau mana-mana politik.
 
Saya tidak arif dan bukan ahli agama, niat hati hanya satu iaitu mendidik hati dan terus menyemai rasa cintakan islam..!!
Apabila berpurdah ketika itu amatlah selesa kerana orang tidak mengenali saya. Rasa selamat bila bergerak keluar dari rumah dan tidak menjadi perhatian orang ramai kemana saja saya pergi. Banyak kecaman hebat saya terima, akibat berpurdah. Antaranya kecaman yang saya terima ialah
  • Muka saya rosak akibat kosmetik yang saya pakai..
  • Kalau nak berubah kenapa nak tutup muka..
  • Kenapa pakai make up lagi kalau dah pakai purdah..
Masalah saya semasa berpurdah,
  • Saya pernah membeli siaran tajaan di stesen radio klasik nasional.. Kontrak 6 bulan, semua sudah diluluskan. Selepas bersiaran 3kali, mereka membatalkan kontrak tanpa alasan.
  • Saya ingin membeli siaran RTM & TV3 untuk mempromosikan produk keluaran ST dan JRM. Mereka tidak membenarkan berpurdah sama sekali.
Alasannya "Negara kita berbilang kaum dan agama.. Bagi menghormati orang yang bukan beragama islam maka purdah tidak dibenarkan"
Saya jawab "Bagaimana pula kalau orang islam atau bukan islam yang berpakaian seksi .. kenapa dibenarkan ?? Bukankah itu lebih teruk akibatnya dari saya menutup muka, kerana boleh menyebabkan gejala sosial yang lebih teruk, seperti merangsang keinginan seks sehingga berlakunya rogol dan zina.. Setahu saya, islam agama rasmi negara kita kan..??

Jawab mereka " Itu saya tak tahu.. Itu pihak atasan punya arahan".. Disini saya melihat dan merasakan hak mempertahankan maruah dan agama "Islam" itu sangat kecil jika dibandingkan menjaga hak orang bukan islam lebih bermakna dan dihormati ..
Bukan itu saja memakai Niqab juga menyukarkan urusan perniagaan dalam dan diluar negara. Mereka menganggap orang islam adalah pengganas. Semasa saya di Air Port Guang Zho saya bersolat (tiada tempat solat saya terpaksa solat ditempat terbuka) 3 orang polis merapati saya ketika solat. Mungkin melihat saya dengan purdah dan jubah hitam, manakala suami saya bersongkok putih..

Semasa bersarapan di hotel saya di datangi seorang wanita cina muslim Malaysia (Eksport Biskut) dan boleh berbahasa kantonis "Kalau nak berniaga tak boleh pakai macam ni, saya kat Malaysia pakai tudung.. Kat sini saya buka.. Terpaksa.. Mana-mana negara mereka tak mahu berniaga dengan kita".. Saya diam tanpa sebarang komen..

Setelah 3 tahun berpurdah, saya terpaksa membuka purdah selepas meminta pandangan dan diberi penjelasan oleh 3 orang yang arif dalam hal agama. Katanya "muka dan tapak tangan bukan aurat wanita".

Diharuskan bagi saya untuk membuka purdah jika untuk tujuan memudahkan perniagaan dan memakai purdah itu adalah sangat banyak kebaikannya dalam mengelakkan fitnah.-rozitaibrahim.com

Tharmaseelan minta jaga mulut anda

REAKSI SABTU

Cadangan dan hasrat menggila sesetengah pihak untuk melihat terlaksananya hukum hudud di negara ini adalah tidak waras atau pun berpijak di bumi nyata serta melihat kepada realiti masyarakat negara ini. Mereka yang mahukan hukum hudud dilaksanakan tanpa mengambil kira kesan sampingan, sebaliknya hanya mengharapkan keredhaan Allah semata-mata adalah mereka yang kuat berilusi dan tidak memahami hakikat dan rahmat disebalik undang-undang itu diperintahkan.

Kita tahu akan kecetakan pemahaman mengenai hudud dan ada mereka yang telah meletakkan keutamaan itu pada tempat bukan utamanya. Lebih parah lagi ada yang menjadikan hukum hudud sebagai ulam percakapan dan politik.

Justeru apa saja ulasan dan pandangan mengenai hukum hudud dialu-alukan untuk memberi natijah baik ke atas pelaksanaanya.

Bagaimana pun cadangan yang dibuat oleh Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) NKS Tharmaseelan agar kerajaan Kelantan yang tergila-gila hendak laksanakan hudud itu menggunakan khidmat pemotong daging sebagai melaksanakan hudud satu kenyataan yang keji dan sungguh biadab.

Kenyataan NKS Tharmaseelan itu juga menghina kerajaan Kelantan dan seluruh umat Islam yang yakin dan percaya dengan hukum hudud. Kalau pun beliau tidak membenarkan doktor pakar diambil sebagai pelaksana hukum hudud (potong tangan) kerana bertentangan dengan etika perubatan, tetapi jangan sampai memberi cadangan sejelek itu.

Rasanya umum faham kenapa doktor pakar bedah tidak dapat melaksanakan tugas sdeperti mana disarankan oleh Pengerusi Teknikal Hukum Hudud Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah. Doktor yang berpegang kepada falsafah dan piagam perkhdimatan menyihatkan manusia tidak sesekali akan bersedia dengan kehendak Mohd Amar itu walaupun doktor itu sendiri mempercayai hudud.

Saya yakin kalau kerajaan Kelantan membuat tawaran kerja untuk mencari petugas memotong tangan dengan gaji lumayan semisalnya RM100 ribu untuk sebatang tangan pun tidak ada siapa yang memohon untuk memikul tugas itu. Kalau ada pun mukim penagih pil kuda sedia melakukannya kerana untuk memenuhi kebutuhan mereka.

Tharmaseelan sebagai seorang profesional seharusnya tidak tergamak untuk memgemukakan cadangan berkenaan kerana ia bersifat memerli dan menghina Islam dan pihak kerajaan Kelantan. Beliau cukup setakat memberi penjelasan bahawa pihaknya MMA, tidak bersetuju dengan apa dicadang oleh Mohd Amar itu selain ia menyalahi etika perkhidmatan ia juga bertentangan dengan undang-undang dan peraturan ditetapkan oleh Kementerian Kesiahatan dimana, mana-mana doktor atau jururawat bertaulisah tidak dibenarkan menjadi pelaksanakan hukum berkenaan.

Sebelum ini Mohd Amar dilaporkan berkata khidmat pakar bedah akan digunakan untuk melaksanakan tugas memotong tangan bagi pesalah mencuri di mana mengikut hukum hudud ianya perlu dipotong tangan. Cadangan Mohd Amar itu juga dilihat kurang profesional dua kali lima saja dengan Tharmaseelan. Tidak patut Mohd Amar membincang dan berfikir soal pelaksana hudud lebih jauh dari itu.

Apa yang Timbalan Menteri Besar itu perlu lakukan berusaha memberi penjelasan kepada semua orang agar benar-benar memahami hudud. Selesaikan dulu kegelisahan fikiran rakyat umum mengenai hal itu. Hudud walaupun ia perintah wajib tidak boleh dilaksanakan dalam keadaan orang tidak memahaminya. Islam itu cantik dan indah, meletakkan keutamaan dan kesejahtraan umatnya. Semua pihak perlu memahami bahawa Islam itu penyelamat.

Penyelamatan bukan sahaja dari tanggung dosa kerana tidak melaksanakan perintah Allah tetapi penyelamat kepada keadaan, dunia dan seluruh penghuni lain. Kalau Islam dilaksanakan tetapi tidak menjamin keselamatan dan kesejahtraan itu bermakna bukan Islam.

Cadangan yang dibuat oleh Mohd Amar itu untuk menggunakan khidmat pakar bedah juga menunjukkan kepincangan dari segi teknikal pelaksanaan hukum hudud itu sendiri. Ertinya kerajaan Kelantan masih belum menyediakan semua prasarana diperlukan untuk membolehkan hudud dilaksanakan. Sepatutnya lengkap dahulu semua prasarana itu baru bercakap untuk laksanakan hudud.

Lantaran kepincangan inilah maka tuduhan mengatakan kerajaan Kelantan "gelenyer" dengan hudud adalah benar. Cuba faham kenapa bertahun-tahun Kanun Jenayah Syariah II diluluskan tetapi Nik Aziz tidak obses untuk melaksananya. Mungkin Nik Aziz dapat membaca impikasi disebalik hajat hendak laksanakan hukum itu tetapi prasaranannya masih belum lengkap. Maka itu belaiu menangguhkan bertahun-tahun. Di sinilah kebijaksanaannya.

Dinasihatkan Pas Kelantan janganlah bermain dengan hukum hudud ataupun mahu menjadikan hukum hudud sebagai daya penarik sokongan rakyat. Hudud akan wujud dengan sendiri, apabila syariah Islam terlaksana dengan sepenuhnya di Kelantan. Laksanakan mana-mana syariah Islam yang boleh dilaksanakan tanpa menimbulkan implikasi undang-undang sepenuhnya. Masih banyak aspek Islam lain yang tidak terlaksana di Kelantan walapun ia tidak melibatkan pindaan undang-undang. Salah satu ialah kebersihan dan pengawalan kelestarian alam sekitar.

Bagaimana pun di sini saya minta Tharmaseelan menarik balik persendaan beliau terhadap kerajaan Kelantan dan Islam itu. Jagalah mulut anda sebagai presiden kepada sebuah persatuan profesional. Saya tidak fikir minda dan kepala anda lebih kurang sama dengan beberapa presiden atau naib presiden NGO rasis sebelum ini yang mana banyak bercakapa menggunakan tumit dan kepala lutut, bukannya otak.

Pihak kerajaan Kelantan juga wajar menulis surat langsung kepada Tharmaseelan untuk undang presiden MMA itu ke Kelantan untuk mendapat penjelasan mengenai hukum hudud yang dihasratkan itu. Dari satu sudut tingkah buruk Tharmaseelan itu ada hikmatnya kerana pihak yang tergilakan hudud dapat berintrasi dengannya dan beri penjelasan. Dan kepada kerajaan Kelantan janganlah gatal mulut dalam membuat janji dan mengumum sesuatu sedangkan kita sendiri masih lemah. [wm.kl.8:50 am 26/04/14]
 
Mohd Sayuti Omar

Keramat Karpal vs kubur wali : Siapa yang telah ambil tugas Allah?

OLEH: XIFU NASER

SEMASA saya masih bergelar mahasiswa muda, saya menulis sebuah buku yang mengkritik mengenai seorang profesor.

Walaupun dalam buku tersebut telah saya berikan hujah-hujah ilmiah namun kritikan saya sangat beremosi dan telah merendah-rendahkan ketokohan profesor tersebut. Prof Ibrahim Zein, seorang tokoh Ilmuwan Islam dari Sudan membaca buku tersebut dan beliau memberi nasihat ini kepada saya:

"Jika kamu merendah-rendahkan pencabar kamu, maknanya kamu tidak sehebat mana pun kerana kamu hanya mampu mencabar yang lebih rendah daripada kamu!"

Saya membaca penulisan-penulisan di internet yang memperlihatkan segelintir orang Islam, termasuk personaliti-personaliti terkenal dalam dunia Islam Malaysia mencabar dan menghina jasad yang tidak lagi bernyawa!

Siapakah lebih hebat sebenarnya? Jasad tidak bernyawa ataupun lidah yang masih mampu menjelir-jelir?

Khairy Jamaludin, Menteri Belia dan Sukan bukanlah seorang yang berlatarbelakangkan pendidikan agama tetapi beliau lebih memahami Islam mengenai perkara ini.

Beliau telah mengkritik seorang tokoh agama dan menyuruhnya 'shut up' tatkala tokoh agama tersebut tersasul mengenai ayat yang boleh membawa makna bahawa ALLAH SWT mematikan Karpal Singh supaya hudud dapat dilaksanakan di Malaysia.

Lebih memburukkan keadaan, apabila tokoh ini menambah hujahnya dengan mengatakan bahawa teologinya tidak bertentangan dengan Islam kerana ALLAH SWT yang mematikan semua manusia.

Terdapat beberapa masyarakat awam yang memberi respons, "alhamdulillah, rahmat bagi umat Islam Malaysia untuk melaksanakan hudud!" dan banyak lagi.

Bagi saya, mungkin juga ALLAH SWT mematikan Karpal sebagai ujian bagi kamu untuk menguji sejauh mana kamu menjaga lidah kamu dan membongkarkan kejahilan diri sendiri!

Benar, jika kamu katakan bahawa ALLAH SWT yang mematikan semua manusia tetapi adakah teologi Islam membenarkan senario ini? Bayangkan jika saya membunuh anda, kemudian saya katakan bahawa, "ALLAH SWT yang mematikan semua!!!" Ayat kamu betul tetapi kamu telah menggunakannya dalam konteks yang salah.

Bukan saya tidak bersetuju dengan fatwa tentang RIP (Rest In Peace) yang diucapkan kepada yang telah meninggal, tetapi sudah terang lagi bersuluh bahawa hujah-hujah di sebalik fatwa ini menunjukkan para agamawan lebih cenderung untuk menghukum dan bukannya membetulkan kekeliruan yang sudah pasti akan tercetus tatkala sesuatu hukum dikeluarkan. Setiap hukum yang dikeluarkan perlu diambil kira maqasidnya serta impaknya kepada masyarakat yang dikatakan mudah keliru hatta dalam isu kalimah ALLAH sekalipun.

Hujah fatwa ini dapat mengelirukan umat Islam dan bukan Islam dengan mudah kerana mereka tidak memperbetulkan kekeliruan yang berleluasa dalam kalangan umat Islam sendiri dari dahulu hingga ke saat ini, iaitu hukuman syurga-neraka: terdapat segelintir daripada mereka yang menghukum Karpal atau mana-mana individu secara spesifik dan mengklasifikasikan mereka sebagai ahli neraka atau ahli syurga.

Perbuatan mereka ini seolah-olah menunjukkan tugas mutlak ALLAH SWT telah diambil alih oleh mereka. Di sini saya berikan satu contoh ayat dari fatwa RIP yang mudah untuk dimanipulasikan bagi tujuan yang salah kerana tiada penjelasan dinyatakan dalam fatwa.

"Dari sudut akidah Islam, seseorang yang mati dalam kekufuran tidak akan mendapat keampunan dan rahmat daripada Tuhan."

Ayat ini boleh disalahtafsirkan sebagai merujuk kepada mereka yang tidak mempunyai Kad IC Islam!

Sedar atau tidak, hukuman ini juga berlaku dalam kalangan syeikh-syeikh tarikat. Mereka membawa pengikut-pengikut ke kubur yang dikatakan 'wali-wali' yang baharu meninggal pada zaman ini untuk bertabarruk dengan karamah wali-wali ini.

Hal ini seolah-olah menunjukkan syeikh-syeikh sudah menghukum bahawa jasad yang berada di dalam kubur ini sudah pasti mendapat rahmat daripada Tuhan dan ibadahnya tentu sudah diterima.

Persoalannya, bagaimana syeikh-syeikh ini mengetahui hal tersebut sebelum mereka sendiri dihisab di padang mahsyar? Adakah mereka Tuhan yang mampu mengetahui segala berlaku di alam ghaib?

Kubur Karpal Singh (jika jasadnya tidak dibakar) jelas tidak akan mengancam aqidah umat Islam. Yang mengancam aqidah umat Islam ialah kubur 'wali-wali' yang ditinggikan untuk syeikh-syeikh dan pengikut-pengikut mereka yang buta bertabarruk!

Jika seseorang individu mengkategorikan destinasi individu-individu yang lain seperti syurga dan neraka tanpa dalil wahyu, maka kita tanya mereka kembali, "adakah kamu sendiri pasti bahawa kamu akan dimasukkan ke dalam syurga atau neraka?

Andainya dia sendiri ragu-ragu, maka katalah kepadanya, "kalau kamu sendiri tidak pasti akan nasib kamu, bagaimana pula kamu boleh pasti akan nasib orang lain?"

Kata-kata di bawah telah menarik diri saya untuk turut berkongsi bersama pembaca sekalian untuk direnungkan bersama.

"Kami hanya pendakwah, bukan penghukum." (Hassan al-Hudaibi, Murshid al-Ikhwan)

"Saya amat yakin, individu seperti beliau (Karpal Singh) jika diberikan kefahaman yang sebenarnya tentang undang-undang ini, tidak akan mempunyai sebarang sebab untuk menolak undang-undang hudud." (Tuan Guru Nik Aziz)

* Penulis ialah tokoh pendakwah Perak

Friday, 25 April 2014

Petua mahu "BERZINA"..!!Seseorang telah jumpa Nabi Muhammad SAW dan mintak izin untuk berzina, sahabat lain ingin membunuhnya dek lantaran kekurang ajarnya kepada baginda lalu nasihat baginda lebih kurang maksud:

Sukakah kamu jika orang berzina dengan ibumu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan adikmu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan isterimu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan anakmu?

Sahabat itu menyatakan tidak suka sama sekali..

Lalu Nabi bersabda (lebih kurang maksud) :

Begitu jugaklah orang yang kamu nak zina itu, dia adalah seorang anak, seorang ibu, seorang adik, seorang isteri (lebih kurang maksud-tak sama macam Nabi sabdakan, tapi maksud sama) Lalu Nabi SAW letakkan tangannya yang mulia di dada lalu berdoa untuk hamba Allah tersebut..

Sahabat ini terharu, ketika perasaan untuk berzina memuncak dalam dirinya lalu dengan iman yang masih ada telah pergi minta izin dengan rasulullah untuk berzina, sahabat yang lain ingin membunuhnya, tapi baginda SAW telah menasihati dengan hikmah dan berdoa untuknya.., sehingga berkata sahabat ini:

“sejak hari itu, tiada yang lebih aku benci daripada zina”

Petua Hendak Berjaya Dengan Mengenal Kawan.


Setiap perkara yang kita buat sering kali mendapat tentangan dan halangan. Biasanya akan ada mulut orang yang bercakap-cakap tentang kita. Di saat kita hendak mengorak langkah, mereka akan berkata, "boleh ke kau buat?", "betul ke cara kau ni?", "berbaloi ke?" atau "tak payah la, komfem tak menjadi punya" dan seumpamanya. Ini boleh kita kategorikan sebagai ayat orang malas. Malas mencuba, malas kehadapan, malas berubah dan juga tidak berani. Orang seperti ini harus kita berhati-hati kerana mereka sering mengambil kesempatan selepas kita berjaya kelak.


Kemudian tatkala kita sudah mula mengorak langkah kita satu demi satu, timbul persoalan lagi daripada mereka... "Kau tak penat ke?", "Kau tak nak stop ke? Risau tak menjadi je... baik rugi sekarang dari rugi kemudian", "Tak payah buat lah, nanti menyusahkan family kau" atau "Buang masa la kau buat ni" dan seumpamanya. Ini adalah kata-kata orang yang tidak mahu melihat kita berjaya. Orang seperti ini harus dijauhi kerana mereka ada potensi untuk menjatuhkan kita selepas mengecapi kejayaan kelak.

Setelah kita mengecapi kejayaan, maka pasti ramai pula yang akan datang mengambil kesempatan. Ada 2 jenis orang yang suka mengambil kesempatan ini.

Pertamanya, mereka yang suka mengambil kesempatan dengan cara menumpang kesenangan dengan kejayaan yang kita kecapi. Orang seperti ini ada baik dan buruknya pada kita. Baiknya adalah, kita boleh gunakan kepakaran yang dia ada bagi meraih keuntungan disamping kita memberi dia ruang untuk menumpang kejayaan yang kita kecapi. Sebagai contoh, kita sudah ada satu platform yang kuat untuk mempromosikan sesuatu barang, maka pasti akan ada orang yang berniaga produk seperti produk kesihatan, MLM dan lain-lain yang datang kepada kita untuk 'meminjam' platform kita. Kita beri sahaja pinjaman platform itu dan minta komisyen sebagai pulangan daripada dia. Win-win Situation. Maka, disitu kita untung, orang tersebut pun untung. Orang seperti ini harus didekati dan jangan dijauhi kerana kita boleh pergunakan dia semula sekiranya dia hendak mempergunakan kita.

Keduanya, mereka yang suka mengambil kesempatan dengan cara buruk seperti memburukkan kita, memfitnah kita, menggunakan nama kita untuk tujuan tidak baik, mengambil kesempatan dengan kesusahan kita, gembira dengan kesusahan kita, membuka aib kita dan banyak lagi. Orang seperti ini hanya mahu melihat kita jatuh terjunam dan merudum. Orang seperti ini bukan mahu membantu kita walaupun disatu sudut lain, mereka berpura-pura di depan kita seperti mahu membantu kita untuk lebih berjaya. Orang seperti ini biasanya hanya mahu melihat kita susah dan merana. Mereka akan gunakan kesempatan yang ada utk mempengaruhi semua orang yang dekat dgn kita atau mengenali kita bagi memecahbelahkan sesama kita. Orang seperti ini boleh dikategorikan sebagai orang yang Dengki dan Khianat. Mereka WAJIB dijauhi dan JANGAN dijadikan kawan.

Selain daripada semua yang tersenarai di atas, ada dua lagi kelompok orang yang sering hadir dalam hidup kita. Mereka ini adalah yang sering membantu kita dan memberi semangat kepada kita.

Kelompok pertamanya adalah orang yang sudah tahu potensi kejayaan kita daripada awal lagi. Mereka biasanya akan terus menyokong kita disamping mendorong dan juga memberikan bantuan baik dari segi moral, dana kewangan dan juga tenaga. Orang seperti ini biasanya ada dua niat. Pertamanya, mereka hendak melihat kita maju seperti mana mereka telah lama maju. Keduanya, mereka mahu melihat kita maju seperti mana mereka telah lama maju tetapi dalam masa yang sama, mereka mahu meraih sedikit keuntungan bersama dengan kita. Kedua-dua jenis ini tidak ada masalah dalam apa jua perkara yang hendak kita jalankan dan harus didekati. Namun, jenis yang kedua harus kita berhati-hati kerana ada potensi mereka hendak menjadi golongan yang menjatuhkan kita satu masa nanti.

Kelompok keduanya pula adalah orang yang tidak berapa tahu potensi kejayaan kita dan mereka tak tahu sangat apa yang kita buat. Namun, atas dasar keakraban, mereka tetap menyokong kita, membantu kita setakat yang mampu dan memberi dorongan moral kepada kita. Golongan seperti ini biasanya datang dari kalangan ahli keluarga sendiri, ibu bapa, sanak saudara, sahabat karib / member lama dan juga pasangan suami / isteri / tunang. Mereka ini WAJIB sentiasa kita dedaki kerana merekalah tempat kita meluahkan perasaan dikala kesusahan, merekalah tempat kita berkongsi cerita dikala kegembiraan dan kedukaan, merekalah tempat kita meminjam apa sahaja perkara dikala ada benda tidak cukup dan mereka jugalah tempat kita bergembira bersama nanti. WAJIB bagi kita berkongsi kesenangan, kejayaan dan juga membantu mereka jika ada antara mereka yang susah. Namun begitu, ada kala orang-orang yang berada dalam golongan ini punya hasad dengki dan iri hati terhadap kejayaan kita dan hal ini yang harus kita berhati-hati.

Alhamdulillah, telah saya kongsikan serba sedikit berkenaan cara-cara hendak mengenal kawan dalam mencari kejayaan dan kebahagiaan. Oleh itu, anda sendirilah yang harus bijak berfikir dan mengorak langkah sendiri di masa hadapan. Jangan sesekali takut untuk berubah dan mencuba sesuatu yang baru. Jangan sesekali takut untuk menghadapi kerugian. Kerana, setiap kejayaan yang besar telahpun diawali dengan kerugian yang besar atas sebab-sebab kurangnya pengalaman. Tidak ada kejayaan besar yang dibayar dengan harga yang murah!


Untuk itu, marilah sama-sama kita berubah satu langkah demi satu langkah lebih kehadapan untuk mencipta lebih banyak kejayaan, insyaALLAH. Buatlah sesuatu yang boleh menguntungkan semua pihak terutamanya agama kita, bangsa kita dan negara tanah air tercinta kita. Buatlah apa sahaja yang boleh keuntungan bagi seluruh masyarakat. Buatlah apa sahaja yang boleh mengharumkan nama baik kita, agama dan juga negara kita. Buatlah......... Jangan pernah putus asa! Apabila ada orang yang memburukkan kita dan menghina serta membuka aib kita dikala kita telah berjaya, ketahuilah sebenarnya kita telahpun berada selangkah dihadapan meninggalkan mereka.

Selamat Maju Jaya saya ucapkan kepada anda semua yang bakal berjaya satu masa nanti! Semoga, apa yang saya kongsikan di atas dapat menjadi pedoman buat anda semua untuk mengecapi kejayaan masing-masing. Amiin....

Sekian.

-bradokapak-
Penganalisa Berita Semasa.
Freelance Internet Marketer.

Wednesday, 23 April 2014

[Dedah] Orang Lelaki paling ramai terbeban hutang

Lelaki paling ramai terbeban hutang
Orang ramai dinasihat mengadakan bajet dengan menyenaraikan pendapatan dan menolak setiap perbelanjaan tidak perlu. - Gambar hiasan


SHAH ALAM – Wanita sering dianggap lebih boros dan tidak berfikir panjang untuk berbelanja berbanding lelaki terutama untuk membeli kosmetik, pakaian, kasut, aksesori dan sebagainya, yang tidak termasuk dalam kategori keperluan.

Malah bagi memenuhi kehendak terhadap perkara-perkara itu, ada yang sanggup mengikat perut semata-mata untuk kelihatan cantik dan bergaya.

Persoalannya, benarkah wanita lebih suka berbelanja berbanding lelaki ataupun dalam kata lain, lebih boros?

Mengikut laporan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), berdasarkan kes yang diterima, ramai lelaki berusia 40 tahun ke atas yang datang ke pusat khidmat pelanggan AKPK untuk mendapatkan kaunseling mengurus wang termasuk nasihat untuk menyelesaikan hutang.

Lazimnya, lelaki pada peringkat usia ini dianggap mempunyai kehidupan yang lebih stabil serta kewangan yang kukuh.   

Namun statistik AKPK sebaliknya menunjukkan sepanjang 2013, lelaki berusia lebih 40 tahun merupakan golongan yang paling tinggi iaitu 42.4 peratus atau 39,220 orang mendapatkan khidmat agensi itu untuk membantu mereka menguruskan hutang masing-masing.

Ini diikuti golongan berusia 30 hingga 40 tahun berjumlah 36,916 (39.9) peratus dan 16,336 orang golongan berusia antara 20 hingga 30 tahun (17.7 peratus).

Sepanjang 2013 juga, seramai 60,359 atau 65.3 peratus daripada sejumlah 92,472 pelanggan Program Pengurusan Kredit di agensi itu adalah lelaki berbanding wanita sebanyak 29,725 atau 32.1 peratus.

Golongan yang berkahwin paling ramai mendapatkan khidmat AKPK iaitu 68,550 orang (74.1 peratus), diikuti bujang seramai 14,069 orang (15.2 peratus) dan bercerai seramai 4,144 orang (4.5 peratus) sementara kematian pasangan seramai 1,727 orang (1.9 peratus).

Dari segi purata gaji, individu berpendapatan kurang RM24,000 setahun adalah yang paling tinggi berdepan masalah hutang iaitu seramai 48,647 (52.6 peratus).

Ini diikuti 17,389 mereka yang berpendapatan  antara RM24,000 hingga RM36,000.

Sementara mereka berpendapatan lebih RM40,000 mencatat jumlah lebih tinggi iaitu 14,428 berbanding mereka yang berpendapatan RM30,000 hingga RM40,000, 12,008 (13.0 peratus).

Menurut Ketua Jabatan Komunikasi Korporat AKPK, Mohamad Khalil Jamaldin, antara faktor utama masalah kewangan dihadapi mereka kerana perancangan kewangan lemah iaitu 22.8 peratus, kos perubatan tinggi (18.1), kegagalan atau kelembapan dalam perniagaan (15.2) dan hilang kawalan dalam penggunaan kad kredit (11.1).

Justeru, rakyat di negara ini disaran mengkaji semula corak perbelanjaan, selain berjimat-cermat bagi mengelak pembaziran, mewujudkan dana kecemasan dan mengelak membuat pinjaman baru.

"Sentiasa mengamalkan perbelanjaan berhemah, menabung sekurang-kurangnya 10 peratus daripada jumlah pendapatan serta berbelanja mengikut kemampuan antara cara berkesan yang boleh membantu orang ramai bersiap sedia menghadapi masalah peningkatan kos sara hidup,” katanya.

Menurutnya, cara paling mudah, mengadakan bajet dengan menyenaraikan pendapatan dan menolak setiap perbelanjaan tidak perlu.

Katanya, orang ramai lazimnya sedar akan masalah dihadapi akibat situasi itu, namun jika mereka tidak melakukan apa-apa tindakan, boleh menjejaskan kehidupan.

Dalam usaha meningkatkan pengetahuan terhadap pengurusan kewangan, AKPK menyediakan beberapa program bagi menggalakkan golongan muda terhadap budaya terbabit.

Antaranya, agensi itu menggiatkan usaha kempen dan kaunseling untuk orang ramai mengurangkan perbelanjaan dan ubah cara hidup selain meningkatkan pendapatan sama ada membuat kerja lebih masa atau sebagainya bagi menampung kehidupan.

Beliau turut menyarankan orang ramai memanfaatkan perkhidmatan percuma ditawarkan AKPK seperti Pendidikan Kewangan, Kaunseling dan Nasihat tentang Pengurusan Kewangan dan Program Pengurusan Kredit.

Pihaknya akan bantu sediakan pelan pembayaran balik bagi setiap hutang dihadapi termasuk berunding dengan pihak bank untuk tempoh bayaran tertentu iaitu memanjangkan tempoh bayaran balik.

Katanya, mereka boleh mendapatkan perkhidmatan AKPK melalui talian bebas tol 1800-88-2575 atau mengunjungi cawangan terdekat di seluruh negara.

MH370 - Kenapa Radar Amerika Yang Canggih Di Lautan Hindi Tak Dapat Kesan..??
Penulis Kanada Dakwa Amerika Tembak Jatuh MH370.. Ini Penjelasannya

Seorang bekas eksekutif syarikat minyak yang kini seorang penulis telah menyatakan bahawa Amerika mungkin telah menembak jatuh Penerbangan Malaysia Airlines MH370 - dan kini cuba untuk menutupinya.

Menulis di dalam OpEdNews.com, John Chuckman, mantan ketua pakar ekonomi untuk sebuah syarikat minyak yang besar di Kanada, mengutarakan pertanyaan:"Kemungkinan bahawa Amerika Syarikat telah menembak jatuh pesawat MH370, sama ada secara sengaja atau tidak, dan kini mahu menutup rahsia tersebut?

Dakwanya lagi lagi, tentera Amerika mempunyai beberapa radar paling canggih di bumi, dan tanpa keraguan lagi, pemasangan radar yang berkeupayaan paling canggih di pangkalan rahsia Diego Garcia di Lautan Hindi. Bagaimana boleh tidak ada maklumat? Kita tidak perolehi data dari mereka, tetapi kita dibekalkan maklumat daripada pihak lain yang kurang kemampuannya terhadap apa yang berlaku.

"Kemungkinan untuk memperolehi bangkai pesawat yang penuh, sekalipun jika lokasinya ditemui, dari empat batu di dalam laut di antara pegunungan bawah laut, sebaik-baiknya pada kedudukan yang amat terpencil, menjadikan Amerika Syarikat boleh tetap yakin bahawa bukti fizikal pesawat tidak mungkin akan dapat ditemui.

Encik Chuckman yang berasal dari Chicago, meneruskan: "Tidak ada yang tidak pernah berlaku sebelum ini terhadap tindakan tersebut sekurang-kurangnya untuk tiga peristiwa, yang mana amat dikesalkan, tentera Amerika pernah menembak jatuh pesawat-pesawat awam.

Syarikat Penerbangan Iran 655 telah ditembak jatuh pada tahun 1988 oleh USS Vincennes di perairan Iran semasa Perang Iraq-Iran, bukan sahaja telah mengorbankan 290 orang termasuk 66 kanak-kanak, tetapi wujud satu tempoh yang amat lama selepas itu untuk Amerika kemudiannya membuat pengakuan tidak bersalah, tiada tawaran permohonan maaf, dan tiada pampasan untuk mangsa (hanya selepas 8 tahun kemudiannya pampasan dibuat secara sulit).

Kedua, merupakan satu himpunan keadaan dan ketidakadilan yang ganas yang tidak dipersoalkan terhadap motif pengeboman Penerbangan Pan Am 103, yang telah membunuh 259 orang dan 11 di darat, pada tahun yang sama oleh orang-orang masih tidak diketahui.

Kemudian ketiga, Penerbangan TWA 800 di pantai Timur Amerika Syarikat merupakan mangsa terhadap peluru berpandu Amerika yang telah secara tidak sengaja dilepaskan. Bukti-bukti termasuklah kesan radar dan terdapat saksi mata. Tetapi Amerika Syarikat, bukannya mahu mengakui kesilapan yang dahsyat itu dan membayar pampasan kepada mangsa, tetapi telah mengambil masa yang amat panjang untuk hasil siasatan yang melucukan diketuai oleh FBI, pihak yang sama yang telah menghasilkan hasil siasatan yang lucu terhadap pembunuhan Kennedy.

"Saya tidak tahu apa halnya (juruterbang atau ada perampas?) mematikan komunikasi MH370, menukar haluan, dan kemudian terbang rendah, tetapi saya tahu bahawa peristiwa tersebut tidak mungkin berada di luar pengetahuan mata dan telinga para tentera risikan Amerika."

MH370 hilang semasa terbang di antara Kuala Lumpur dan Beijiing pada 8 Mac dengan 239 orang di dalam pesawat.

Pencarian selama enam minggu di Lautan Hindi, di mana pakar-pakar percaya pesawat itu terhempas, sehingga kini masih belum menghasilkan apa-apa jawapan terhadap nasib pesawat berkenaan.

Ia mungkin akan kekal satu lagi "teka-teki, diselubungi dengan misteri, di dalam satu enigma," ungkapan yang digunakan oleh Winston Churchill untuk menggambarkan kegiatan Kesatuan Soviet satu ketika dulu, dan kini ungkapan itu amat sesuai terhadap sebahagian besar daripada kegiatan-kegiatan yang dilakukan oleh Amerika Syarikat. ~OpedNews/Mirror/terjemahan bebas:GB

Tuesday, 22 April 2014

Syarikat telekomunikasi untung terlalu banyak?

Pengguna juga perlu peka
Pengguna perlu peka terhadap sebarang pembelian pakej dan pelan telekomunikasi agar tidak tertipu. - Gambar hiasan


GESAAN Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek supaya syarikat telekomunikasi di negara ini menurunkan caj penggunaan telefon ialah kenyataan yang menarik perhatian, terutama apabila beliau menyebut syarikat-syarikat gergasi ini ‘untung besar’.

Ahmad Shabery mempersoal keuntungan besar diumumkan syarikat telekomunikasi, dan mengingatkan mereka patut menjalankan tanggungjawab sosial lebih besar dengan mengurangkan kos penggunaan telefon kerana lesen mereka diberikan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM).

“Saya seru supaya mereka ini cuba duduk dan berfikir, bagaimana dapat kurangkan kos penggunaan berkaitan telefon (perbualan dan SMS) yang ada. Dulu mahal, kini patut makin murah.

“Sepatutnya ada tanggungjawab sosial korporat lebih besar (kepada masyarakat) selain membina menara komunikasi di luar bandar, pada masa sama mereka mesti umumkan pengurangan kos,” katanya, Februari lalu seperti dilaporkan Bernama.

Berapa besar keuntungan syarikat telekomunikasi seperti dimaksudkan Ahmad Shabery?

Memang besar, jika mengambil contoh tiga syarikat telekomunikasi negara iaitu Maxis Bhd, Celcom Axiata Bhd (Celcom) dan Digi.com Bhd (Digi).

Untuk tahun kewangan berakhir 2013, Maxis mencatat untung selepas cukai RM2.1 bilion, Celcom RM2.4 bilion dan Digi RM1.7 bilion.

Ketiga-tiga syarikat ini secara purata mengenakan caj panggilan suara 15 sen seminit dan 5 sen bagi setiap SMS.

Celcom menjelaskan syarikat itu sentiasa menawarkan pelan telekomunikasi pada harga terendah kepada pelanggannya terutama melalui pelan prabayar.

Ketua Pegawai Pemasaran Celcom, Zalman Aefendy Zainal Abidin sebelum ini berkata, Celcom sentiasa prihatin terhadap isu semasa terutama membabitkan kenaikan kos sara hidup.

Katanya, menerusi pelbagai pakej prabayar, Celcom adalah syarikat telekomunikasi yang menawarkan pelan prabayar termurah berbanding syarikat telekomunikasi lain.

Usaha mendapatkan maklum balas daripada Maxis dan Digi berhubung isu ini tidak berjaya setakat ini.

Monday, 21 April 2014

Tips sebelum membeli henfon Lenovo..


Pergi kedai, mintak henfon yg kita nak beli tu,dan mintak jurujualnya charge henfon dalam keadaan off.. Pastikan henfon yang anda ingin beli tu tidak berkeadaan seperti didalam gambar..

Keadaan imej bateri yang tidak sempurna dan keluar tulisan cina..

Tips kedua, buka henfon yang ingin dibeli itu. Dail *#06* dan tengok imei telefon tersebut ada berapa.Jika terdapat dua imei, jangan beli henfon tersebut kerana warranty henfon berkenaan tidak didaftarkan di website rasmi Lenovo sebagai warranty..

Dan jika terdapat satu sahaja imei, anda boleh menyemak warranty henfon tersebut di website rasmi Lenovo..

MH370: Adakah ia misteri atau konspirasi terselindung? -

oleh Ng Kee Seng

Adakah misi mencari dan menyelamat MH370 yang diketuai Malaysia benar-benar ingin mencari pesawat itu?

Jika benar, mengapa terlalu banyak maklumat bercanggah yang diberikan? Mengapa terlalu banyak persoalan? Apa muatan kargo pesawat berkenaan? Takkan semuanya rahsia kerajaan?

Bahkan pertanyaan berhubung teknikal penerbangan juga tidak menemukan jawapan. Mengapa agaknya?

theantdaily menerima warkah panjang yang diutus pembaca kepada penterjemah, yang mempunyai keluarga di dalam pesawat tersebut.

Pengirim itu berkata: “Saya sedar salah seorang kakitangan anda terlibat secara langsung di dalam tragedi ini.

“Saya minta dia mendesak pasukan siasatan berkongsi data berkenaan ping/jabat tangan (handshake) dan masa Round-Trip bagi setiap ping yang lengkap.

“Pasukan siasatan hanya menjelaskan lengkuk bagi ping 8.11 pagi yang dikira berdasarkan masa RT dari ping tersebut. Masa RT bagi kesemua ping membolehkan lengkuk dihasilkan. Ini digunakan bagi memberi gambaran nasib pesawat MH370.

“Saya menghantar memo kepada satu portal berita Malaysia tetapi tiada sebarang maklum balas. Saya berharap kakitangan berkenaan dimaklumkan.”

Memo itu dialamatkan kepada Ketua Udara Marsyal Angus Houston yang menerajui misi pencarian di Australia.

Mereka telah melakukan tugas dengan penuh tanggungjawab, tetapi usaha mereka seakan tidak mendatangkan hasil.

Mungkin MH370 tidak berakhir di Lautan Hindi... 1. Terminal SATCOM pada pesawat memiliki bateri sendiri

Pesawat Boeing 777 memiliki tenaga bateri simpanan. Bateri utama didapati di bahagian depan manakala bateri sampingan disimpan di rak E10, di atas tempat menyimpan bagasi. Komponen SATCOM yang berbeza didapati di rak E11 (di penghujung pesawat) dengan antenna di atas badan kapal terbang.

Ping itu agak samar-samar dan tidak dihasilkan pada tetapan mengikut jam. Ada juga tranmisi yang tidak dapat diperjelaskan pada 2.25 pagi, 2.27 pagi dan 8.19 pagi (yang terakhir dibuat pesawat).

Jika pesawat terbang untuk tempoh itu pada kelajuan dan paras ketinggian yang diandai Inmarsat, ping itu wajar didengar setiap jam dan dengan kekuatan biasa.

Jika ia terhempas, sekiranya SDU tidak mengalami kerosakan teruk dan terapung di lautan dengan antenna masih berfungsi, SDU wajar memberi respon kepada permintaan satelit bagi jabat tangan dengan kuasa baterinya.

Ketika rampasan Pesawat 961 Ethiopian Air, bahagian atas badan pesawat 767 terapung selepas ia terjunam ke lautan.

2. Lengkuk dari ping terakhir rentasi Laut China Selatan

Lengkuk dari ping terakhir merentasi Laut China Selatan tetapi ini dikecualikan daripada misi pencarian.

Pesawat mungkin telah jatuh lebih awal di lengkuk ini dan segala ping mungkin terhasil daripada kawasan ini.

3. Inmarsat enggan berikan lengkuk di mana lima jabat tangan lengkap berlaku

Mengikut Inmarsat, tempoh ping semakin menjauh dan daripada tempoh itu, mereka mengandaikan pesawat bergerak dari arah satelit.

Tempoh ping yang lama tidak semestinya menunjukkan pesawat masih terbang.

Satelit Inmarsat di Lautan Hindi tidak membuat kitaran tetapi sebaliknya berada di atas garisan Khatulistiwa. Bagi tempoh yang diperhatikan, satelit itu bergerak ke utara sehingga mencapai penghujung di 19.36 UTC (3.36 pagi) sebelum turun ke arah selatan.

Jika pesawat jatuh di Laut China Selatan pada arah timur laut dari satelit, ia berada dekat dengan pesawat sehingga jam 3.36 pagi dan bergerak menjauhinya selepas itu.

Carta yang dikeluarkan pihak berkuasa menunjukkan corak bagi enam ping lengkap iaitu pada 3.36 pagi sebelum perangkaan lebih besar dibuat kemudian.

Hanya Inmarsat yang tahu mengapa data berhubung tempoh ping dan lengkuk bagi lima ping pertama ini tidak boleh didedahkan.

4. Lagi teori kehilangan MH370

4.1. Ada bukti menunjukkan MH370 disambar petir, yang bercas positif, sehingga kerosakan elektrikal berlaku dan pesawat terhempas di Laut China Selatan.

4.2. Pesawat hilang dari radar pada jam 1.21 pagi. 4.3. Juruterbang pesawat lain yang terbang ke arah barat di selatan Vietnam merentas MOXON pada 1.20 pagi melaporkan langit cerah dengan kilat di wilayah penerbangan MH370. 4.4. Menurut akhbar The Guardian, seorang yang juruterbang yang berada pada jaraj 100 batu nautika dari MH370, 12 jam sebelumnya melapurkan ribut petir di kawasan itu.

4.5. Peta cuaca menunjukan kilat di kawasan MH3700 terbang.

4.6. Pada 1.21 pagi, MH370 berada pada paras 35,000 kaki.

4.7. Kilat yang menyambar pada paras lebih tinggi dikatakan ‘kilat positif’ atau “bolt from the blue”.

4.8. Pesawat boleh menahan sambaran petir pada 200,000 ampere. Pesawat dengan kelengkapan elektrikal seperti MH370 tidak dapat menampung sambaran yang melebihi takat itu. 4.9. ATC cuba menghubungi MH370 pada frekuensinya tetapi gagal. 4.10. Pada jam 1.30 pagi, satu lagi pesawat cuba menghubungi MH370 pada jaraj 30 minit di depannya, tetapi mendengar bunyi statik, gangguan sebelum hubungan terputus. 4.11. Bunyi sedemikian mungkin disebabkan kesan magnet akibat sambaran petir. 4.12. Suara juruterbang mungkin tidak didengar akibat kesan magnet pada kelengkapan radioo/frekuensi atau dia telah terkena kejutan elektrik. 4.13. Seorang pekerja pelantar minyak warga New Zealand melaporkan terlihat objek berapi selama 10 ke 15 saat. Ia mungkin St Elmo’s Fire iaitu fenomena di mana cas elektrik pada pesawat menyebabkannya bercahaya atau terbakar. (Keadaan ini terjadi kepada pesawat AF447 Peranchis di dalam kokpit selama 23 minit sebelum ia terhempas di Lautan Atlantik).

5. Cadangan bagi pasukan siasatan

Pasukan penyiasat perlu mengesahkan samada SDU pesawat mampu mengeluarkan isyarat ping menggunakan bateri, dalaman atau sebaliknya. Data lengkap berhubung masa ping dan lengkuk lima ping pertama perlu dikongsi untuk dianalisa oleh komuniti saintis antarabangsa.

Jika semua enam lengkuk sama selepas pergerakan satelit diambilkira, ia bermakna pesawat mungkin terhempas lebih awal di Laut China Selatan.

Titik mula pencarian sewajarnya pada lokasi terakhir (IGARI 40 pusingan darjah) dan lengkuk-lengkuk terakhir.

Ini bukan spekulasi. Ia adalah soalan yang sah dan wajar dijawab dengan jujur disertakan data lengkap yang disimpan pasukan mencari & menyelamat.

Selepas lebih 40 hari mencari, bukankah aneh kerana tiada sebarang serpihan ditemui, bukan hanya oleh pasukan mencari tetapi oleh kapal dagang yang lalu lalang?

Adakah pencarian dibuat di lokasi yang betul? Adakah MH370 benar-benar berakhir di lautan, dan bukan daratan?

Sudah tiba masanya misi mencari dan menyelamat menjawab semua pertanyaan berhubung maklumt yang diperolehi.

Jangan rahsiakan maklumat kerana ia bakal menimbulkan lebih banyak persoalan.

Kilat: Antara bukti kebesaran AllahOleh Dr. NOOR AZLINDA AHMAD

Kilat atau petir merupakan satu fenomena alam ciptaan Allah SWT yang sungguh luar biasa dan sangat menarik untuk dikaji.

Walaupun banyak teori berkaitan mekanisme kejadian kilat telah ditulis dan dihuraikan oleh ramai saintis terkenal, namun ia sukar difahami dan kajian mengenainya masih diteruskan sehingga kini.

Kehadirannya sukar dijangka namun akibatnya boleh mengundang padah!

Negara kita Malaysia adalah sebuah negara beriklim tropika yang mempunyai kadar taburan kilat (ground flash density) antara tertinggi di dunia iaitu lebih kurang 20 flash/kilometer persegi /tahun.

Republik Congo di benua Afrika menerima taburan kepadatan kilat tertinggi manakala kawasan Artik dan Antartik adalah yang paling kurang taburan kilat di dunia.

Tahukah anda bagaimanakah proses terjadinya kilat? Umumnya keadaan awan yang tebal dan tinggi yang dikenali sebagai kumulonimbus adalah faktor utama dalam penghasilan kilat, walaupun ia tidak semestinya berlaku.

Ini terbukti seperti mana yang telah dinyatakan dalam firman Allah SWT,

‘Tidakkah engkau melihat bahawasanya Allah mengarahkan awan bergerak perlahan-lahan, kemudian Dia mengumpulkan kelompok-kelompoknya, kemudian Dia menjadikannya tebal berlapis-lapis?

Selepas itu engkau melihat hujan turun dari celah-celahnya dan Allah pula menurunkan hujan batu dari langit, dari gunung-ganang (awan) yang ada padanya; lalu Dia menimpakan hujan batu itu kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan menjauhkannya dari sesiapa yang dikehendaki-Nya.

Sinaran kilat yang terpancar dari awan yang demikian keadaannya, hampir-hampir menyambar dan menghilangkan pandangan (An-Nuur, ayat 43)

Terdapat dua jenis kumpulan awan yang utama iaitu kumulus dan stratiform.

Awan kumolonimbus adalah daripada keluarga awan kumulus.

Awan tersebut tinggi dan berwarna putih atau gelap. Tapaknya terletak pada ketinggian kira-kira 1,000 kaki manakala puncaknya boleh mencapai ketinggian melebihi 35,000 kaki.

Ketebalan dan ketinggian awan ini bergantung kepada kandungan kelembapan dan kestabilan atmosfera.

Dalam awan kumolonimbus ini terdapat dua jenis cas berbeza iaitu cas positif dan cas negatif.

Cas-cas positif biasanya berada pada altitud ketinggian antara tujuh km hingga 10 km, diikuti oleh cas-cas negatif (antara lima dan tujuh km) dan akhir sekali sekumpulan kecil cas positif di dasar (tapak) awan tersebut.

Oleh itu, semakin tinggi atau tebal awan tersebut semakin banyak cas-cas positif dan negatif akan terkumpul.

Pertambahan cas-cas yang terkumpul dalam awan akan menghasilkan upaya medan elektrik yang tinggi.

Medan elektrik yang terhasil ini seterusnya membekalkan tenaga yang mencukupi untuk cas-cas ini bergerak dan mengalir ke bumi atau dikenali sebagai nyahcas.

Dengan itu, sifat udara yang pada asalnya penebat akan berubah menjadi pengalir disebabkan oleh proses nyahcas tersebut.

Pengaliran cas ke bumi menghasilkan satu sinaran yang sungguh terang dalam tempoh masa kurang daripada satu saat dengan suhu yang boleh mencecah sehingga 30 000 Kelvin (K) atau 29,726°C!. Inilah yang dikenali sebagai kilat.

Kilat boleh dibahagikan kepada dua kumpulan utama iaitu awan ke awan (cloud flash) dan awan ke bumi (ground flash) dengan anggaran nisbah kekerapan sebanyak tiga.

Ini bermaksud, kejadian kilat jenis awan ke awan adalah tiga kali lebih kerap dibandingkan dengan jenis kilat awan ke bumi.

Walaupun demikian, kebanyakan kes kemusnahan harta benda, kebakaran hutan dan kematian adalah disebabkan oleh kilat jenis awan ke bumi. Ini kerana arus elektrik yang dialirkan oleh kilat jenis ini sangat tinggi dan adakalanya boleh mencecah sehingga 300 000 A3.

Dianggarkan kadar kematian disebabkan oleh sambaran kilat di Malaysia adalah di antara 100 ke 150 kes dalam tempoh setahun tahun.

Kilat jenis awan ke awan pula selalunya dikaitkan dengan gangguan kepada sistem komunikasi dan penerbangan. Ini kerana radiasi frekuensi tinggi yang dihasilkan oleh kilat boleh mengganggu sistem penghantaran data komunikasi dan merosakkan komponen elektronik yang digunakan di dalam pesawat.

Penulis ialah Timbalan Pengarah
Institut Voltan dan Arus Tinggi (IVAT)
Fakulti Kejuruteraan Elektrik
Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

Artikel Penuh: KLIK SINI
© Utusan Melayu (M) Bhd

Petir ancam nyawa, harta


oleh LAUPA JUNUS

Cerita manusia disambar petir ketika berada di kawasan lapang, atau sedang memancing bukan perkara baharu dan memeranjatkan. Mangsa biasanya mati di tempat kejadian

Baru-baru ini lain pula ceritanya apabila empat mangsa terkorban apabila sebuah pesawat ringan terhempas lalu terbakar di sebuah pantai di timur Indonesia, selepas dipanah petir.

Pesawat dua enjin, Piper Seneca itu, sedang dalam perjalanan dari timur wilayah Papua ke bandar Tual di Kepulauan Maluku apabila ia terperangkap dalam ribut pada waktu tengah hari.

Di negara kita pada Januari lalu, dalam satu kejadian di Alor Gajah Melaka pula, sebanyak 22 ekor lembu ditemui mati bergelimpangan dalam kandang akibat disambar petir membabitkan kerugian RM45,000.

Isu pokok yang ingin dibincangkan ialah bukan cerita mengenai kerugian tetapi bagaimana petir menjadikan objek yang bukan kecil sebagai mangsa. Manusia, haiwan dan objek yang sedang terbang ketiga-tiganya menjadi mangsa.

Berbeza dengan ketiga-tiga mangsa tersebut, objek atau struktur yang perlu diberi perhatian ialah bangunan yang kekal pada satu-satu kedudukan tidak bergerak yang sering menjadi sasaran panahan petir.

Seorang pengkaji petir tempatan, Hartono Zainal Abidin berkata, petir atau kilat adalah fenomena nyahcas elektrik (electrical discharge) berarus tinggi yang berlaku antara awan dengan awan atau di antara awan dengan bumi.

Katanya, laluan kilat berukuran antara beberapa kilometer (kilat awan ke bumi) hingga beratus kilometer (kilat awan ke awan).

“Kilat terdiri daripada cas positif atau cas negatif. yang mana setiap kilat, awan ke bumi terdiri daripada satu hingga dua dozen lejang (strokes).

“Kilat boleh menyambar sejauh 20 kilometer (km) dari awan yang mengakibatkan fenomena bernama kilat langit biru atau bolt-from-the-blue" ujarnya.

Beliau berkata, sekiranya seseorang yang berdiri di tengah padang, individu terbabit adalah sasaran yang berisiko tinggi untuk disambar kilat. Sekiranya ada kilat di kawasan berdekatan, individu terbabit mungkin akan memintas lejang kilat dan menjadi mangsa penahan kilat.

“Dalam keadaan seperti ini, seseorang mesti mencari tempat perlindungan yang besar dan kukuh apabila mendengar guruh atau melihat awan hitam yang berdekatan," ujarnya.

Bagaimanapun insiden manusia disambar kilat atau petir sering menjadi isu tetapi menurut Hartono, semenjak memulakan kajian pada tahun 1985, beliau telah mengumpul beberapa insiden yang membahayakan penghuni dalam bangunan.

Oleh itu, beliau banyak memerhati insiden berkaitan kilat dan menjalankan penyelidikan berkaitan serangga kilat ke atas bangunan yang boleh disifatkan sebagai perlu diberi perhatian. Malah, katanya, insiden yang melibatkan bangunan besar pun pernah dilaporkan.

“Malah pada tahun 1990, sebuah dewan latihan tentera di negara ini telah disambar kilat yang mengakibatkan kematian seorang askar dan mencederakan berpuluh yang lain," ujarnya.

Sehubungan itu kata beliau, sesiapa yang mengatakan bahawa 'tidak ada insiden kilat menyambar bangunan hingga membahayakan penghuni' telah membuat satu kesilapan yang besar.

Ini kerana kata Hartono, individu terbabit mungkin baru saja membuat kajian dalam bidang tersebut dan dia mungkin belum terserempak dengan insiden yang mencederakan atau mengorbankan penghuni bangunan.

Menurut Hartono, sebagai perbandingan kekuatan kilat adalah di antara 2,000A (ampere) hingga 250,000A berbanding cerek elektrik yang diguna di rumah biasanya menggunakan sebanyak 10A sahaja.

Berdasarkan kajiannya, ancaman kilat terhadap bangunan adalah amat serius. memandangkan negara ini terletak dalam kawasan kepadatan kilat yang amat tinggi (very high lightning flash density zone).

Menurut beliau, tahap kerosakan yang dialami oleh bangunan bergantung pada kekuatan kilat yang dipintas dan bahan binaan pada bahagian yang rosak.

Sebagai contoh, bahagian bangunan yang mengguna batu bata sahaja boleh mengalami kerosakan lebih teruk berbanding bahagian yang mengguna konkrit dan tetulang besi.

Menurut Hartono lagi, jumlah bangunan rosak akibat disambar kilat di Kuala Lumpur adalah yang tertinggi di dunia.

Ini berlaku kerana penggunaan meluas rod kilat yang digunakan sebelum ini, iaitu pelepasan penjurus awal (ESE) tidak langsung melindungi bucu bangunan daripada disambar kilat.

Hartono berkata, sejak tahun 1995, kajian bergambar yang beliau hasilkan mengenai kerosakan bangunan akibat disambar kilat di negara ini telah dijadikan asas untuk beberapa organisasi menyemak semula piawaian sistem perlindungan kilat.

Sistem piawaian tersebut termasuk,Standards Australia, Persatuan Perlindungan Kilat Kebangsaan (NFPA), IEC, National Standards of Colombia serta Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Menghuraikan lebih lanjut, Hartono berkata, sistem perlindungan kilat berdasarkan konsep, iaitu apabila setiap kali lejang kilat (lightning stroke) memasuki kawasan yang perlu dilindungi, ia akan dipintas oleh sistem itu dan melencongkannya ke bumi melalui laluan yang selamat.

Beliau berkata, sistem perlindungan kilat terdiri daripada beberapa rod kilat yang diletak di lokasi yang berisiko tinggi untuk memintas lejang kilat.

Berdasarkan kajian beliau yang bermula pada 1990-an, kira-kira 90 peratus bangunan di negara ini dipasang dengan sistem perlindungan kilat yang tidak tidak menepati piawaian.

Sistem perlindungan kilat yang tidak betul terdiri daripada sistem yang ralat reka bentuknya atau mengguna rod kilat yang tidak terbukti dari segi saintifik.

Rod kilat yang tidak saintifik termasuk jenis:

Pelepasan penjurus awal-Early Streamer Emission (ESE).

Sistem pemindahan cas-Charge Transfer System (CTS) atau juga dengan nama Dissipation Array System (DAS).

Penghapus kilat semikonduktor -Semiconductor Lightning Eliminator (SLE).

Laporan terkini daripada Majlis Antarabangsa Sistem Eelektrik Besar (CIGRE) telah memberi asas saintifik yang kukuh mengapa rod kilat jenis ESE dan yang lain tidak boleh digunakan demi keselamatan umum.

Kajian Hartono telah di sebut sebagai bukti kukuh yang mendedahkan kegagalan rod kilat ESE.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sains_&_Teknologi/20140414/st_01/Petir-ancam-nyawa-harta#ixzz2zRXsmKJQ
© Utusan Melayu (M) Bhd

Kos hidup di Jakarta sangat tinggi - kajian

JAKARTA 20 April - Kos hidup di ibu negara Indonesia, Jakarta dianggap sangat tinggi berbanding bandar raya utama lain di dunia, menurut kajian baru-baru ini oleh sebuah firma penyelidikan pasaran.

Pengurus Negara Ipsos Business Consulting Indonesia, Domy Halim berkata, berdasarkan kaji selidik terbaharu syarikat itu pada hujung Februari lepas, kos hidup di Jakarta didapati lebih tinggi berbanding Bangkok, Hong Kong dan New York.

Kaji selidik itu membandingkan peratusan wang yang dibelanjakan oleh penduduk Jakarta terhadap beberapa produk dan keperluan gaya hidup seperti kopi, makan di luar, sambungan internet jalur lebar, tiket wayang dan telefon pintar antara lain.

Satu cawan minuman panas di sebuah kedai kopi boleh mencecah harga sehingga US$2.88 (RM9.30) di Jakarta.

"Angka ini mewakili 1.12 peratus daripada pendapatan purata penduduk. Di Hong Kong, penduduknya membelanjakan 0.28 peratus daripada pendapatan purata mereka terhadap barangan serupa.

"Bagaimanapun, persepsi rakyat sama ada sesuatu produk itu mahal atau tidak juga bergantung kepada status sosioekonomi mereka," kata Domy. - BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140420/lu_10/Kos-hidup-di-Jakarta-sangat-tinggi---kajian#ixzz2zRX034gW
© Utusan Melayu (M) Bhd

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive