UtusanDaily

Friday, 7 August 2015

Adakah TPM aka ZAHID disebalik pertembungan SPRM & POLIS ??

ZAHID PERLU HENTIKAN GANGGUAN POLIS KEPADA SPRM, SIASAT BOCOR MAKLUMAT KEMUDIAN


Isu derma RM2.6 bilion yang masuk ke dalam akaun peribadi Najib Razak bukan lagi sekadar isu politik yang memanaskan topik perbualan dalam masyarakat dan sama ada salah atau betul perbuatan itu, tetapi telah menjadi perkara yang meruntuhkan sebahagian sistem dalam pentadbiran negara.

Disebabkan wang tersebut, SPRM dan PDRM saling berbalah dan seolah-olah sedang bermusuh, manakala Jabatan Peguam Negara yang berhak terhadap sesuatu pendakwaan pula semakin tidak diyakini oleh masyarakat berikutan Gani Patail tiba-tiba disingkirkan daripada jawatannya.

Walaupun SPRM sudah membersihkan nama Najib berhubung sumbangan RM2.6 bilion yang diterimanya dengan mentaktifkannya sebagai derma, tetapi badan itu masih lagi menyiasat berkaitan SRC Internanational Sdn Bhd yang turut menyumbang sebahagian daripada jumlah tersebut.

Melalui pendedahan The Wall Street Journal sebelum ini, SRC International Sdn Bhd, sebuah syarikat milik Kementerian Kewangan didakwa menyalurkan RM50 juta kepada sebuah syarikat subsidiarinya, Gandingan Mentari Sdn Bhd, yang kemudian disumbangkan kepada Ihsan Perdana Sdn Bhd dengan jumlah yang sama.

Ihsan Perdana yang merupakan syarikat berkaitan perlaksanaan tanggungjawab sosial bagi 1MDB kemudian menyalurkan pula sebanyak RM42 juta ke dalam akaun peribadi Najib. RM8 juta lagi dikekalkan dalam akaun syarikat itu.

Siasatan terhadap SRC International dan kaitannya dengan Najib ialah berikutan syarikat itu telah dibantu mendapatkan dana Kumpulan Wang Amanah Pencen sebanyak RM4 bilion sebelum ini. Sumbangan RM50 juta kepada Ihsan Perdana dan RM42 juta daripadanya dimasukkan ke akaun Najib didakwa kerana bantuan pinjaman yang diperolehinya itu.

Ini bermakna secara tidak langsung daripada RM2.6 bilion itu terdapat sebahagian kecil wang berkaitan 1MDB iaitu RM42 juta manakala AS$681 juta lagi dimasukkan daripada luar negara melalui Falcon Private Bank.

Dalam pasukan petugas khas yang ditubuhkan sebelum ini, SPRM bertanggungjawab menyiasat unsur-unsur rasuah berkaitan SRC International ini, termasuk juga sudah menahan reman CEO Ihsan Perdana, Dr Shamsul Anwar Sulaiman.

Walaupun pasukan petugas khas sudah dibubarkan oleh Peguam Negara yang baru Apandi Ali, tetapi SPRM tetap menyatakan tugas mereka menyiasat kes berkaitan SRC International belum berakhir dan berazam untuk menyelesaikannya dengan telus dan adil.

SPRM juga berpegang kepada Seksyen 72 Akta SPRM 2009 yang memberikan kekebalan undang-undang kepada pegawainya dalam menjalankan siasatan berkaitan kesalahan di bawah akta tersebut memandangkan penyiasatan yang dijalankan adalah dengan suci hati.

Bagaimanapun, belum pun SPRM habis melaksanakan tugasnya itu, beberapa pegawai dan kakitangan mereka telah ditahan oleh pihak polis atas dakwaan membocorkan maklumat. Maklumat bocor yang sedang disiasat itu ialah berkaitan perbankan dan deraf kertas pertuduhan terhadap Najib oleh Sarawak Report baru-baru ini.

Tiadanya siasatan berkaitan maklumat palsu memberi andaian kepada umum bahawa segala pendedahan yang tersebar sebelum ini, termasuk deraf kertas pertuduhan, adalah benar dan sahih.

Melalui penahanan dan serbuan terhadap sembilan pegawai SPRM setakat ini, bukan saja mereka disoal siasat, bahkan dokumen dan komputer riba turut dirampas oleh polis. Rumah juga turut diserbu. Ini bukan saja menimbulkan takrifan sebagai gangguan dan ancaman, bahkan seperti menghalang SPRM daripada meneruskan tugas mereka.

Meskipun Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar mempertahankan tindakan mereka dengan alasan untuk sama-sama mencari kebenatan, namun SPRM tetap rasa terganggu.

Sebab Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Mustafar Ali secara terbuka menyatakan rasa kesalnya atas tindakan polis itu kerana ia menjejaskan penyiasatan mereka.

Yalah...kalau dokumen dan komputer sudah dirampas, tentunya siasatan jadi terbantut dan tergendala. Keadilan juga sukar ditegakkan kerana bukti-bukti sudah tiada lagi dalam tangan, kecuali jika SPRM ada menyimpan salinannya di tempat lain yang lebih selamat.

Dalam hal ini, tidak menghairankan apabila SPRM mendapat simpati masyarakat yang melimpah. Selain dikunjungi pemimpin pembangkang untuk menyatakan sokongan moral, luahan di internet menyokong SPRM agar meneruskan tugas dengan telus dan adil juga datang bertalu-talu.

Betapa SPRM seperti sudah hilang daya dalam melaksanakan tanggungjawab kerana gangguan pihak polis ini sehingga terpaksa mengadakan solat hajat memohon petunjuk dan kekuatan daripada Tuhan. 

Pengarah Operasi Khas SPRM, Bahri Mohamad Zain, dengan marah bersumpah untuk mencari dalang yang mengarahkan penahanan pegawainya itu sehingga ke lubang cacing selepas ini. Sambil menganggap tindakan polis sebagai "kerja gila", beliau berkata, ia tidak mungkin berlaku tanpa arahan seseorang.

Dengan rosak dan runtuhnya sebahagian sistem bernegara melalu perbalahan terbuka antara kedua agensi itu, semuanya kerana isu RM2.6 bilion, langkah terbaik yang harus diambil ialah menghentikan segera tangkapan, penahanan dan serbuan oleh polis terhadap SPRM.

SPRM harus diberi ruang melakukan tugas penyiasatannya terhadap SRC International terlebih dahulu sebelum tindakan lain mahu diambil terhadap mereka. Jika ada kes, terserahlah kepada Peguam Negara mengambil tindakan seterusnya, manakala jika tiada kes ia mesti diumumkan sebab-sebabnya.

Selepas habis tugas SPRM itu, barulah polis sepatutnya menjalankan tugasnya mengenai kebocoran maklumat sama ada berkaitan deraf pertuduhan, perbankan mahu pun melibatkan aktiviti mengganggu demokrasi berparlimen.

Ketika itu bukan saja SPRM, malah Bank Negara dan Jabatan Peguam Negara juga boleh disiasat. Tetapi apabila polis melakukan penahanan di ketika SPRM sedang menjalankan tugasnya, ia tentulah dianggap mengganggu tugas agensi pembanteras rasuah itu serta dilihat seolah-olah mahu melindungi Perdana Menteri.

Lebih buruk lagi ialah sebelum wujudnya gangguan terhadap SPRM ini, Gani Patail telah pun disingkirkan beberapa jam sebelum Muhyiddin Yassin dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri. Dengan ini, dalam pasukan petugas khas yang dianggotai oleh empat agensi itu, hanya Bank Negara saja belum dikacauganggu, meskipun semakin kuat desas-desus Zeti Akhtar Aziz bakal ditukar sebagai Gabenor Bank Negara.

Demi memulihkan imej negara dan mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kerajaan, Ahmad Zahid Hamidi yang merupakan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab terhadap polis, haruslah segera mengeluarkan arahan kepada PDRM agar menghentikan siasatan, penahanan serta serbuan terhadap SPRM ini.

Sesuai dengan kuasa dan peranan SPRM sebagai badan bebas setelah dinaiktaraf daripada Badan Pencegah Rasuah, ia semestinya dibiarkan menjalankan tugasnya tanpa sebarang gangguan. Kacauganggu oleh polis bukan saja memburukkan imej pemimpin dan kerajaan, malah menyebabkan kebosanan di kalangan rakyat.

Sebagai Timbalan Perdana Menteri yang ada sedikit sebanyak asas agama dan mungkin lebih takutkan Tuhan berbanding Najib, Zahid wajib membuktikan dirinya tidak hilang jati diri meskipun setelah diberikan jawatan tinggi.

Kegagalan Zahid berbuat demikian akan menyebabkan beliau juga dilihat semacam ingin melindungi dan mempertahankan sama Perdana Menteri yang semakin dibenci dan dijauhi ketika ini. Kakitangan kerajaan yang ingin melaksanakan tugas dengan jujur, adil dan amanah demi kepentingan negara seharusnya dilindungi serta diberi galakan, bukannya ditekan dalam menegakkan keadilan. 

Malaysia akan menuju kehancuran dan kemusnahan jika kerosakan sistem dalam negara ini tidak segera dibendung sebagaimana runtuhnya banyak negara sebelum ini dan Zahid yang menjaga polis akan sama-sama tenggelam jika gagal berbuat apa-apa memulihkan kerosakan yang berpunca daripada Najib ini. (07/08/2015)

Luahan hati SPRM terhadap gangguan polis kepada mereka...

Tindakan polis menyiasat mengenai kebocoran deraf kertas pertuduhan memberi gambaran ia adalah benar dan sahih...


Kajian Pakar : e-Rokok 95% 'lebih selamat' berbanding rokok biasa


KUALA LUMPUR: Persoalan adakah penggunaan rokok elektronik membahayakan kesihatan atau benar-benar dapat membantu mereka yang ingin meninggalkan rokok tembakau masih menjadi perdebatan para saintis dan pakar perubatan sedunia.

Namun beberapa kajian perubatan terbaharu mula menunjukkan kesan positif penggunaan rokok elektronik atau lebih dikenali sebagai 'vaping.'

Kajian dikendalikan pakar kardiologi Dr Konstantinos Farsalinos yang melihat dengan lebih dekat bagaimana alat gantian tembakau yang semakin popular itu digunakan dalam situasi sebenar.

Hasil kajian yang diterbitkan di dalam jurnal dalam talian pada Mei 2015 bertajuk "Addiction" mendapati e-rokok generasi ketiga (peranti dengan penggunaan kuasa bateri yang boleh dilaras) mampu menghasilkan formaldehid yang boleh menyebabkan kanser, namun ia hanya berlaku dalam keadaan "ekstrem".

Secara umumnya, kandungan cecair e-rokok terdiri daripada propilena glikol, gliserol, atau kedua-duanya, ditambah dengan nikotin dan bahan kimia perisa.

Formaldehid terbentuk hasil daripada tindak balas propilena glikol dan gliserol ketika pengewapan.

Kajian Farsalinos mendapati apabila peranti itu menggunakan kuasa terlalu tinggi, ia akan menghasilkan wap kering atau "dry puff."

"Namun wap kering itu akan menyebabkan rasa kurang menyenangkan dalam mulut perokok, sekali gus menyebabkan mereka enggan menghisap 'vape' dalam keadaan berkenaan," katanya.

Tambahnya, biarpun formaldehid turut dibebaskan menerusi e-rokok, kadarnya jauh lebih rendah berbanding rokok tembakau.

Pengarah Unit Kajian Kebergantungan Tembakau, Barts And The London School Of Medicine And Dentistry, Prof Peter Hajek yang menilai kajian Farsalinos mengesahkan vaping adalah 95 peratus lebih selamat daripada merokok.

"Vapers tidak terdedah kepada tahap formaldehid yang membahayakan. Berdasarkan bukti-bukti didedahkan, saya mendapati e-rokok sekurang-kurangnya 95% lebih selamat daripada merokok. Perokok perlu digalakkan untuk beralih kepada vaping," katanya.

Malah ada kalangan perokok yang mendakwa kesihatan mereka bertambah baik selepas beralih kepada alat itu.

Pakar Perunding Respiratori Institut Perubatan Respitori Prof Datuk Dr Abdul Razak Mutallif menjelaskan kandungan nikotin yang rendah dalam e-rokok mungkin menjadi penyebab mereka yang beralih daripada rokok tembakau mendapati selera mereka mungkin bertambah.

"Selalunya perokok amat kurus dan tidak mempunyai selera makan. Jadi apabila berhenti merokok, mereka akan mendapati selera mereka bertambah kerana kandungan nikotinnya telah berkurangan," katanya ketika ditemui Astro AWANI.

Dr Abdul Razak melihat perbezaan ketara antara rokok dan vape adalah kewujudan tar yang membahayakan kesihatan.

"Kalau rokok biasa (tembakau) ini ada dua kandungan penting iaitu nikotin dan tar. Sebenarnya yang bahaya itu adalah tar yang menyebabkan kanser paru-paru, kanser buah pinggang, sakit jantung dan sebagainya.

"Bagi nikotin, fungsinya hanya ada satu sahaja, untuk menyebabkan ketagihan. Jadi kalau berbanding rokok, e-rokok memang ada kebaikan kerana ia tidak mengandungi tar, hanya nikotin sahaja dan kandungan lain seperti formaldehid, glikol dan perisa," jelasnya.

Namun di sebalik trend yang kian meningkat, tegas beliau, kurang kawal selia terhadap vaping dibimbangi mengundang masalah lain.

"Kebanyakan orang yang beli e-rokok ini, kita tidak tahu apa kandungannya, siapa pembuatnya dan apa yang dimasukkan dalam kartrij berkenaan.

"Ada orang cakap boleh masuk syabu, ganja, dadah lain untuk bagi dia ketagih dan mungkin juga ada perisa-perisa yang berbahaya pada jangka masa panjang. Itu yang kami bimbang sekarang," kata Dr Abdul Razak.

Berdasarkan kaji selidik Factsasia.org, 83 peratus perokok di Malaysia menyifatkan e-rokok sebagai alternatif lebih baik berbanding rokok dan ingin melihat penggunaan produk itu dikawal selia selain mahu akses lebih meluas kepada produk berkenaan.

Masyarakat Malaysia semakin parah dengan berita 2 pelajar darjah 5 melahirkan bayi

GEMPAR - 2 PELAJAR DARJAH 5 MELAHIRKAN BAYI


Astaghfirullah al-adziimmm… Dua berita yang serupa, satu di Bahau dan satu di Kuantan telah menggemparkan masyarakat. Dua kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun melakukan hubungan seks sehingga melahirkan anak.

Ini tentunya bukan kes terpencil. Ia hanya pemberitaan yang jarang-jarang kita selaku orang biasa yang tidak berada dalam usaha mengkaji dan mengurus gejala ini dapat tahu. Ini hanya satu bukti bahawa apa yang selalu kami artikelkan tentang gejala seks di usia muda ini adalah benar. Tidak kiralah samada secara suka mahupun terpaksa.

Jika anda rapat dengan pihak polis, doktor dan bidan, guru-guru besar dan guru disiplin, penjaga rumah pemulihan akhlak, sekolah gadis hamil, ketua kampung dan imam, maka anda akan dapati kes begini sudah terlalu membusung dalam masyarakat kita.

Dr Zainur Rashid Zainuddin yang mengulas kes di Bahau dalam status FB nya mempertikaikan persoalan bahawa anak itu tidak sedar ia mengandung. Remaja berumur 11 tahun itu mengadu sakit perut dan 'terkejut' apabila diberitahu bahawa dia mengandung dan mahu bersalin.

“Ini bukan kes pertama dan kami yang berkhidmat di klinik dan hospital telah, sedang dan akan terus diamanahkan untuk mengendalikan kes-kes remaja yang hamil dan bersalin. Masyarakat kita sudah semakin tenat. Saya bermohon agar semua pihak termasuk ahli DUN dan Parlimen supaya ambil serius terhadap permasalahan sosial masyarakat yang semakin BERNANAH”, katanya.

Seorang Doktor sakit Puan Hospital Kerajaan yang rapat dengan kami sering juga kongsikan hal yang sama sejak sekian lama.

Seorang pengguna media sosial yang juga guru kaunseling berkata, "Saya guru kaunseling di sekolah. Kes remaja berzina / melakukan seks adalah seawal 10 tahun. Ketika di sekolah menengah mereka menjadi remaja ketagih.. merosak dan dirosakkan anak orang lain pula... Dan isu gejala sosial ketagihan seks ini bagai barah tahap 4 Malaysia. Tolong lakukan sesuatu.Selamatkan generasi kita.."

Pendedahan oleh Tuan Haji Abdul Ghani Haron, seorang pesara Guru Besar yang menjadi rakan FB kepada Pengetua kami Dr Hj Masjuki ada kaitannya.


Itu juga antara sebab mengapa rakyat terlalu marah dengan kenyataan tidak masuk akal oleh Azalina Osman Said.


KESIMPULAN

Kami sering katakan bahawa majoriti kes buang bayi adalah dari gadis berusia sekitar 13 -16 tahun. Sekali sekala ada kes di usia 11-12 seperti ini bagi anak yang agak subur tumbesarannya. Sebenarnya itu bukan bermakna anak itu baru melakukan hubungan seks di usia itu.

Hasil kajian kami jelas menunjukkan bahawa terlalu banyak kes zina telah berlaku sejak sekolah rendah lagi. Banyak juga kes yang bermula sejak tadika, khususnya sesama sepupu dan saudara mara tanpa kita ketahui.

Kami pernah terjumpa gambar lukisan tangan "alat kelamin lelaki dewasa" dan lukisan aksi senggama dilukis oleh seorang pelajar darjah 3 di buku anak kami. Apabila ditanya, anak kami ceritakan apa yang diterangkan oleh rakannya itu mengenai gambar yang dilukisnya. Subhanallah, beliau tahu dan mampu menceritakannya seperti orang dewasa. Itu semua membuat kami sentap tidak terkira.

Banyak juga kes ketagihan aksi seksual anak tadika yang sudah menjadi amalan di rumah masing-masing. Tanpa kita tahu anak-anak tadika kita sudah 'mencuba' bersama adik beradiknya. Kes sebegini kami jumpa terjadi pada anak-anak sebelum diserahkan ke RPWP.

Kemewahan yang diberikan oleh ibubapa kepada anak lelaki juga turut membuka ruang. Ketagihan seks mereka sudah sampai ke tahap membayar pelacur ketika usia 13 tahun apabila tidak berjaya mendapat perempuan yang 'percuma'.

Itu antara sebab mengapa kami segera keluarkan anak-anak kami dari sekolah biasa yang mana guru-guru pun sudah tidak tahu bagaimana lagi mahu mencegahnya.

Kelahiran hanya berlaku sebaik sahaja organ reproduktif anak itu berfungsi, iaitu setelah mereka datang haid. Tanpa hanya merujuk kepada 2 kes yang dilapurkan ini, zina sebenarnya telah berlaku jauh lebih awal sebelum itu.

Kami menyeru ibu bapa agar SEGERA BANGKIT memperbetulkan tadbir urus rumahtangga, khususnya dalam hal mencegah gejala zina sejak anak berada di tadika lagi.

Dalam kes ini, jika anak ini melahirkan ketika darjah 5, bilakah anda rasa hubungan seks itu sudah bermula? Sama-samalah kita fikirkan.

Sudah tiada gunanya lagi kita meraung menuding jari kepada pihak sana dan sini. Jika kita tidak boleh ubah pihak tertentu untuk menyelamatkan anak-anak kita, maka mari kita ubah dengan cara kita pula.

Kes sebegini seharusnya mampu membuatkan kita mengaku kalah pada kehebatan aturan Allah. Segeralah berserah diri untuk buat ISLAH. Kini sedarlah kita mengapa mendekati zina sahaja sudah terlalu dilarang Allah…

WARGA PRIHATIN

P/S: Ini adalah ulasan umum dan tidak semestinya merujuk kepada 2 kes di bawah ini. Tiada kaitan dengan "mengaibkan" atau seumpamanya. Ini sudah soal sakit... bukan lagi cerita aib. Kita tiada masa lagi untuk merewang dan terlalu defensif sehingga memikirkan soal aib menyentuh gejala ini.

Menurut Akta Kanak-Kanak dalam Undang-undang Malaysia, jika budak perempuan masih di bawah umur, walau pun dia rela dan tersua-sua, ia tetap di klasifikasikan sebagai ROGOL.

* * * * *
BAHAU : Budak perempuan berusia 11 tahun melahirkan bayi lelaki di klinik swasta di Bahau, 8 pagi tadi.

Sumber berkata, budak perempuan itu tinggal bersama neneknya mengadu sakit perut sebelum dibawa ke klinik di Bahau.

"Sebaik tiba, doktor memakluman budak itu hendak bersalin. Pada masa sama, air ketubannya sudah pecah.

"Belum sempat dibawa ke Hospital Jempol, dia melahirkan bayi lelaki dalam keadaan songsang.

"Bayi seberat lebih satu kilogram dilahirkan dalam keadaan sihat dan dua beranak itu dibawa ke Hospital Jempol sebelum dirujuk ke Hospital Tunku Ampuan Najihah Kuala Pilah," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Jempol Superintendan Hamzah Alias ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan berkenaan.

"Tiada tangkapan dibuat setakat ini, tetapi kita sudah mengenal pasti TEMAN LELAKI budak perempuan itu," katanya. - HARIAN METRO

* * * * *
KUANTAN : Polis BONGKAR Cerita Sebenar Hubungan TERLARANG Murid 11 Tahun Dengan Lelaki 22 Tahun Sehingga Melahirkan Anak...

Kanak-kanak terbabit selamat melahirkan bayi lelaki (tak cukup bulan) seberat 1.9 kilogram di Pusat Bersalin Risiko Rendah, Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan, awal pagi Selasa.

Hasil siasatan polis mendapati, pasangan muda itu pernah terlanjur ketika berada di sebuah rumah kosong di Panching, bagaimanapun alamat lokasinya tidak diketahui.

Susulan itu, polis menahan TEMAN LELAKI kanak-kanak itu yang berada di perkarangan HTTA pada jam 5.10 petang pada hari yang sama bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana mer0gol.

Difahamkan, gadis yang berusia 11 tahun yang tercicir dalam persekolahan itu, dihantar oleh seorang wanita yang dipercayai ibu kepada teman lelakinya ke HTAA kerana sakit hendak bersalin.

Setelah selamat melahirkan bayi, pihak hospital mendapati gadis itu masih di bawah umur dan belum berkahwin. Ekoran itu, pihak hospital tampil membuat laporan polis

Anwar, Mahathir, Daim sebenarnya tahu dari mana datangnya RM2.6 bilion tersebut

ANWAR KATA UMNO BERNILAI RM100 BILLION (#countercoup1msia)


"Kerakusan berebut kuasa yang hanya membuka pekung dan membahayakan diri sendiri.."

2 Ogos 2015 - Anwar Ibrahim pernah berkata bahawa UMNO adalah bernilai RM100 billion. Saya tidak tahu apakah ini benar tetapi itulah yang dikatakan oleh Anwar. Dia menyebutnya selepas beliau dipecat dari UMNO dan kerajaan. Ketika beliau masih lagi dalam UMNO dan kerajaan dan ketika pihak pembangkang mendakwa bahawa UMNO adalah bernilai berbillion ringgit, Anwar menafikannya dan berkata itu semua adalah fitnah belaka.

Masalahnya, kata Anwar bukannya semua RM100 billion itu dalam bentuk matawang ataupun dalam akaun bank milik UMNO. Ada antaranya adalah dalam bentuk tunai tetapi lebih banyak lagi dalam bentuk aset dan pelaburan. Kebanyakannya dalam bentuk pegangan pemegang amanah (trustees) dan penama (nominee) dan bukan dalam nama UMNO.

Jadi, apa yang disebut oleh Abdul Rahman Dahlan semalam (sila baca di bawah) adalah betul kerana Anwar, juga , telah memperakui perkara yang sama 17 tahun dahulu. Kalau pada 17 tahun dulu nilainya RM100 billion, seperti kata Anwar. Bererti nilainya sekarang adalah lebih besar dari itu.

Saya pernah menulis mengenai perkara ini dahulu tetapi mungkin juga ada segelintir anda tidak mempercayainya ketika itu. Malah semasa Anwar mendedahkannya 17 tahun dulu ramai yang beranggapan bahawa dia sengaja 'berdengki' dan cuma mahu memfitnah parti yang baru sahaja menendangnya keluar. Kira-kira tiga tahun kemudiannya, dia disumbat ke dalam penjara.

Sesungguhnya semua itu bermula sejurus Team A melawan Team B untuk mencengkam kuasa. Inilah yang menyebabkan UMNO (asal) telah diharamkan. Apabila Pendaftar syarikat mengharamkan nama UMNO, dua parti UMNO yang baru telah didaftarkan - UMNO Baru dan UMNO Malaysia. UMNO Malaysia telah terpaksa menukar namanya menjadi Semangat 46, kerana Pendaftar (RoS) enggan mengizinkan dua parti yang menggunakan nama UMNO.

Umno Baru dan Semangat 46 telah membuat tuntutan sebagai pihak yang berhak keatas aset UMNO asal itu. Oleh kerana kedua-duanya mendakwa sebagai pewaris hak yang sah, dan mahukan aset UMNO asal itu, menjadi hak mereka, RoS telah membekukan aset dan akaun bank UMNO asal itu. Untuk membuktikan bahawa anda adalah pewaris hak UMNO yang sah, anda perlu memuaskan kehendak RoS agar sekurang-kurangnnya 70% ahli parti anda adalah anggota UMNO yang asal dahulu. Hanya dengan memenuhi syarat tersebut barulah RoS bersetuju parti baru anda mengambil aset UMNO yang lama.

Selama tiga tahun UMNO Baru bertungkus lumus mencari ahli lama UMNO terdahulu dan mendaftarkan mereka sebagai ahli UMNO Baru. Memang dahsyat tugas itu yang memakan masa tiga tahun kerana bukannya mudah mencari tiga juta ahli , yang ada dan tidak pun wujud, sudah lama mati tetapi masih terdaftar namanya sebagai ahli, mereka yang hanya 'ahli kertas' ataupun ahli hantu dan sebagainya.

Akhirnya mereka berjaya mendapatkan jumlah anggota keahlian lama yang diperlukan untuk didaftar sebagai ahli parti UMNO yang baru, untuk membolehkan RoS memberi izin kepada mereka mengambil alih aset UMNO lama.

Sementara itu UMNO Baru sudah begitu teruk kerana ketiadaan wang untuk operasi parti. Malah mereka berdepan dengan tuntutan guaman kerana hutang bertapuk dan bayaran hutang pinjaman yang lambat.

Untuk mengelak pisang berbuah dua kali, Tun Dr Mahathir Mohamad telah membuat keputusan bahawa Umno tidak lagi dibenarkan memegang wang tunai, aset dan pelaburannya dengan nama parti. Kalau sesuatu berlaku kepada UMNO, parti itu akan sekali lagi menderita.

Ketika itulah Dr Mahathir dan Tun Daim Zainuddin membuat keputusan mewujudkan satu sistem baru di mana semua wang tunai Umno, aset dan pelaburannya, didaftarkan bawah nama nominee dan pemegang amanah.

Tiga nama antara begitu ramai penama dan pemegang amanah itu haruslah memegang jawatan Presiden UMNO, Timbalan Presiden, dan Bendahari.

Tetapi bukan tiga nama itu sahaja yang menjadi penama dan pemegang amanah. Presiden UMNO, Timbalan Presiden dan Bandahari telah mempunyai penama dan pemegang amanah mereka sendiri. Lantas muncullah nama seperti Tajuddin Ramli, Halim Saad, Yahya Ahmad, Samsudin Abu Hassan, Khalid Ahmad, Ahmad Nazeri, Ahmad Sebi Abu Bakar, Syed Ibrahim Syed Mohamed, Hamzah Zainuddin, Vincent Tan, Ananda Krishnan, Francis Yeoh, dan ramai lagi, termasuk mereka yang mula muncul dalam lanskap korporat Malaysia.

Selama lebih 30 tahun dan begitulah, mungkin 100 ataupun lebih warga Malaysia yang bernasib baik menjadi multi-jutawan dan billioner. Memanglah para penama dan pemegang amanah itu bukanlah menyimpan kekayaan Umno 100% bagi pihak Umno.

Ada pegangan itu memang milik Umno dan ada sesetengahnya menjadi milik penama dan pemegang amanah tersebut. Mereka telah membantu menjadikan Umno kaya raya, sambil itu mereka pun membalun untuk jadi kaya raya juga. Memang "adil"lah itu, kerana mereka telah membantu mengkayakan UMNO sambil menjadi pemegang amanah dan penama.

Masalah timbul apabila segelintir orang-orang ini menjadi tamak haloba. Kerana tidak puas dengan sebahagian bilion ringgit yang mereka pegang sebagai amanah itu, mereka telah mengambil keputusan kenapa pula dibahagikan 50% pegangan mereka itu dengan UMNO?

Kenapa tidak bolot kesemua 100% yang ada dalam tangan dan atas nama mereka itu? Ketika itulah bermulalah masalah besar bak kata omputih.. "when shit began to hit the fan" (ketika taik berselerak terkena kipas). Keadaan pun bercelaru dan menjadi huru hara (akan dibincangkan di satu masa lain nanti).

Tun Dr Mahathir, Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Tun Daim Zainuddin, Anwar Ibrahim, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Muhyiddin Yassin dan ramai lagi pemimpin Umno sehinggalah turun ke bawah di kalangan ketua bahagian dan wakil rakyat (MP dan ahli dewan undangan negeri (lelaki dan perempuan) semuanya amat faham dengan cerita ini. Inilah dia satu rahsia besar yang dikongsi oleh sekitar SATU JUTA ORANG UMNO.

Tetapi, Dr Mahathir, Anwar, dan semua ahli Umno dan bekas ahli Umno yang menentang Perdana Menteri Najib Tun Razak, tidak boleh mendedahkan perkara ini.

Jika berbuat demikian mereka terpaksa membuat pengakuan bahawa mereka adalah sebahagian sistem itu dan terlibat di dalamnya juga. Kerana itu mereka terpaksa berkata bahawa duit dalam akaun peribadi Najib itu telah dicurinya daripada akaun 1MDB.

Mereka tidak boleh sebut bahawa Najib hanyalah menguruskan satu akaun bank sebagai PENAMA dan PEMEGANG AMANAH bagi pihak UMNO. Mereka tidak boleh kata wang itu datang dari sumbangan orang. Mereka tidak boleh kata semua itu adalah sah dan ada dalam perlembagaan UMNO. Kalau berbuat demikian, mereka terpaksa mengaku bahawa mereka telah melaksanakan kerja yang sama juga.

Memang, Tun Dr Mahathir dan Tun Daim telah mencipta sistem itu untuk melindungi Umno dan menentukan agar mereka tidak lagi berdepan dengan masalah yang sama mereka harungi pada 1988 dahulu ketika aset dan akaun bank UMNO telah dibekukan. Dan mereka yang naik dalam parti selepas Dr Mahathir dan Daim hanya meneruskan dasar parti, termasuklah Anwar.

Apakah anda fikir semua bekas Presiden, semua bekas Timbalan Presiden, semua bekas Bendahari UMNO, semua bekas Menteri Kewangan, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Kabinet, semua Ketua Bahagian UMNO, Bank Negara, Suruhanjaya Pencegah Rasuah, Peguam Negara, Ketua Polis Negara dan sebagainya tidak sedar akan perkara itu?

Tentulah mereka tahu. Mereka sudah sedar semua itu selama 30 tahun dahulu lagi, jauh lebih lama SEBELUM Najib naik menjadi Perdana Menteri. Tetapi mereka PURA-PURA tidak tahu apa-apa kerana mahu gunakan isu itu untuk menghenyak dan menjatuhkan Perdana Menteri. Lagipun mereka tidak mahu dituduh sebagai sebahagian sistem ciptaan Dr Mahathir semasa Umno dinyahdaftar dan ketika UMNO Baru sedang ditubuhkan.

August 2, 2015 - ANWAR SAID UMNO IS WORTH RM100 BILLION
THE CORRIDORS OF POWER

Tuesday, 4 August 2015

'Derma' Juga Adalah 'Suapan' Dalam Kamus SPRM - Netizen

Gambar viral di laman sosial
Susulan kenyataan media Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang menyatakan bahawa RM2.6 bilion adalah disumbangkan dari penderma kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, netizen pula memuat naik istilah 'Suapan' berdasarkan kamus undang-undang SPRM.

'Suapan' ertinya -

(a) wang, derma, alang, pinjaman, fi, hadiah, cagaran berharga, harta atau kepentingan mengenai harta, iaitu apa-apa jenis harga, sama ada alih atau tak alih, faedah kewangan, atau apa-apa manfaat seumpama itu...

Bagi netizen, pengertian suapan itu juga melabelkan wang RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib juga adalah berunsurkan rasuah.

Menurut sumber, sumbangan yang dikatakan sebagai 'derma' itu juga tetap menyalahi dan melanggar the Foreign Exchange Notices Regulations (BNM) dan ia tetap menyalahi Anti Money Laundering Act (AMLA) kerana ia adalah dana parti yang tidak dilaporkan kepada Majlis Tertinggi dan tidak dinyatakan kepada Ahli UMNO dan tidak dinyatakan juga di dalam penyata kewangan yang diberikan kepada ROS bagi tahun kewangan 2013-2014.

"Kalau tidak kerana pendedahan Wall Street Journal (WSJ), maka seluruh MT dan ahli UMNO tidak tahu pun berkenaan dengan dana RM2.6 bilion dalam akaun presiden," kata sumber.
Sebelum itu juga, Datuk Seri Ahmad Maslan juga pernah mengeluarkan kenyataan bahawa tiada wang berjumlah RM2.6 bilion masuk ke dalam akaun peribadi Najib yang kini bercanggahan dengan kenyataan SPRM.
Ekoran itu, isu RM2.6 bilion ini telah menjadi bahan jenaka dan sindiran di laman sosial yang mengajak netizen agar bersangka baik, di mana kemungkinan penderma itu tersalah mengirimkan wang kepada Najib. - THEHYPEMEDIA.COM

Sunday, 2 August 2015

Apabila Muhyiddin kata Ahmad Maslan buat "Lawak Antarabangsa"

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan anggota kabinet Datuk Ahmad Maslan sebagai sombong susulan ulasannya berkaitan peluang BN dalam pilihan raya.


Ahmad dilapor berkata tidak perlu menjawab berhubung peluang BN dalam pilihan raya kerana 'esok' tiada lagi pilihan raya.

Muhyiddin menyamakan kenyataan Ahmad itu dengan budak kecil yang tidak mahu apa-apa apabila dewasa atas alasan masih lagi kecil.

Kenyataan Muhyiddin itu disambut dengan gelak ketawa oleh 400 perwakilan Umno bahagian Kluang yang mengadakan mesyuarat tahunan mereka.

Muhyiddin sebelum digugurkan sebagai timbalan perdana menteri sebelum ini berkata, sekiranya pilihan raya umum diadakan esok, BN akan kalah. 

------------------------------------------------------------------

Kenyataan ‘esok’ Ahmad Maslan lawak antarabangsa, kata Muhyiddin

Kenyataan "esok bukan pilihan raya" oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Ahmad Maslan disifatkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai "lawak antarabangsa" kerana katanya, ia tidak masuk akal.

Timbalan presiden Umno itu berkata, apabila menyatakan "Barisan Nasional (BN) akan tewas sekiranya pilihan raya umum (PRU) diadakan esok", beliau maksudkan parti itu mungkin akan mengalami kekalahan dalam PRU akan datang sekiranya tiada tindakan diambil terhadap isu berbangkit dan ia sebagai peringatan untuk Umno kekal berkuasa.

"Memang saya tahu esok tak pilihan raya.

"Seorang pemimpin Umno dari Johor yang ada jawatan dalam parti dan kerajaan berkata, kenapa nak kata BN akan kalah kerana esok bukan pilihan raya?

"Ini mungkin 'international joke' (lawak antarabangsa).

“Anggap seperti seorang ibu tanya anaknya, esok besar nak jadi apa? Si anak boleh jawab, esok saya masih kecil," katanya sambil disambut gelak ketawa dan tepukan gemuruh perwakilan yang memenuhi Kompleks Pekan Rabu di Kluang, hari ini.

Pada 26 Julai, ketika merasmikan mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Cheras, Muhyiddin berkata, BN akan kalah sekiranya Parlimen dibubarkan esok, bagi membawa maksud sekiranya PRU14 diadakan dalam tempoh terdekat.

Ahmad, kemudiannya pada 30 Julai ketika ditanya pemberita berkata, beliau tidak perlu menjawab sama ada BN boleh menang PRU14 atau tidak jika ia diadakan esok, kerana katanya, ia hanya mungkin akan diadakan pada 2018.

Katanya, "esok" hanyalah persiapan untuk menghadapi PRU14, bukannya PRU itu sendiri.

"Memang pilihan raya adalah yang terpenting. Kalau orang tanya saya jika esok pilihan raya, boleh ke tidak BN menang, saya jawab esok tidak lagi pilihan raya, itu jawapan saya."

Muhyiddin hari ini berkata, selaku pengarah pilihan raya Umno, menjadi tanggungjawabnya untuk mengingatkan parti Melayu itu.

"Saya pengarah pilihan raya Umno, bila saya katakan itu, untuk mengingatkan, bukan kenyataan saya nak jatuhkan maruah parti.

"Saya nak ingatkan, kalau tak bangkit, kita akan menempuh tempoh masa agak sukar," katanya.

"Memang esok tiada pilihan raya". – 2 Ogos, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kenyataan-esok-ahmad-maslan-lawak-antarabangsa-kata-muhyiddin#sthash.gAo68Z3C.dpuf

Jika RM2.6B untuk dana pilihanraya, kenapa akaun bank Najib ditutupShahbudin Husin,

 Siapa bodoh? Siapa diperbodohkan? Dan siapa merelakan dirinya dibodohkan?

Jawapan kepada semua persoalan itu mungkin akan diketahui oleh kita semua tidak berapa lama lagi.

Tetapi ketika itu adakah yang berani menunjalkan seseorang sebagai bodoh atau lebih rela memperbodohkan diri sendiri sebagai bodoh sekali lagi?

Ketika mula-mula The Wall Street Journal atau WSJ membuat dakwaan mengenai wang RM2.6 bilion yang dikatakan mengalir masuk ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Najib Razak, sementara ramai mahu tahu kebenaran dakwaan itu, kumpulan pro beliau pantas mengatakan ia adalah fitnah dan dusta.

Pelbagai hujah dan alasan dicari, termasuk ejaan nama Najib pada slip bank yang dikatakan tidak betul juga diambil kira untuk mengukuhkan dakwaan itu tidak benar belaka.

Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan pantas menafikan dakwaan WSJ itu dengan mengatakan Perdana Menteri tidak begitu bodoh untuk berbuat demikian

Sebagaimana yang dilaporkan oleh Malaysian Insider, beliau berkata, "Perdana Menteri bodoh mana yang akan mengambil RM2.67 bilion daripada dana kerajaan untuk dimasukkan ke dalam akaun peribadinya.

"Ia tidak munasabah langsung. Jika benar, ia adalah kebebalan yang terlalu amat sangat," katanya lagi.

Mursyidul Am Pas, Dr Haron Din turut mengatakan kemasukan dana ke dalam akaun peribadi tidak masuk akal, sebaliknya mengatakan jika Najib mahu melakukannya, ia pasti disalurkan melalui akaun rahsia.

Semakin lama isu itu menjadi mainan media dan perbualan ramai, ditambah dengan Najib tidak berani tidak berterus terang mengenainya, sebaliknya hanya berkata "tidak pernah menggunakan wang 1MDB untuk kepentingan peribadi", ia kemudian bertukar sebagai konspirasi untuk menjatuhkan Perdana Menteri dan menggulingkan kerajaan pula.

Berdegar-degarlah "burung belatuk"  mengulangi cakap-cakap bahawa konspirasi ini sebenarnya juga bermatlamat menjatuhkan kepimpinan Melayu dan Islam di negara ini. Ayoyo....

Susulannya Sarawak Report disekat oleh SKMM dan akhbar perniagaan The Edge digantung permitnya. Tuntutan penjelasan juga dikemuakan kepada WSJ , cuma belum diketahui khabar beritanya sehingga ini sama ada saman akan dikemukakan atau tidak.

Apabila Muhyiddin Yassin membangkitkan isu tersebut  di mesyuarat perwakilan UMNO Cheras dengan meminta Najib sendiri memberi penjelasan mengenainya sehingga akhirnya dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri, apa pula "entah burung jenis apa"  berbunyi mengatakan wang dalam akaun Najib adalah hak peribadinya dan Muhyiddin atau sesiapa saja tidak berhak untuk ambil tahu tentangnya.

Menteri yang baru dilantik, Azalina Othman Said pula berkata, wang RM2.6 itu bukan isu benar kerana ia hanya melibatkan penderma dan penerima saja.

Ehh...daripada fitnah, Najib bukan bodoh dan konspirasi dan berbagai hujah pembelaan lain, tiba-tiba semuanya bertukar nada seolah-olah wang RM2.6 bilion itu benar-benar pernah masuk dalam akaun Perdana Menteri.
Sehari dua ini, ia bertukar lagi. Wang itu dikaitkan pula sebagai dana politik kepada seorang ketua parti untuk mengurus pelbagai perkara seperti pilihanraya, pentadbiran dan sebagainya.

Sekali lagi Azalina dan Abdul Rahman Dahlan tampil bersuara. Azalina mengatakan, mana-mana ahli politik bebas menerima sumbangan atau dana daripada luar, manakala Abdul Rahman pula berhujah bahawa perlembagaan UMNO membenarkan akaun amanah atas nama presiden.
Najib pula, walaupun belum berani mengakui kemasukan wang itu ke dalam akaun peribadinya, juga berkata sedia mendedahkan penyumbang dana untuk UMNO jika parti-parti pembangkang juga sanggup berbuat demikian.

Tidak sukar memahami jalan cerita yang sedang dikarang mengenai isu RM2.6 bilion ini susulan babak pemecatan Muhyiddin, pertukaran Peguam Negara, perlantikan ramai daripada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara menganggotai kabinet dan penangkapan tiga orang pada semalam atas dakwaan menjalankan aktiviti mengganggu demokrasi berparlimen.

Penutup ceritanya juga mungkin sudah boleh dijangka oleh sesiapa saja selepas ini.

Cuma, yang menjadi kemusykilan dan tanda tanya ialah mengapa dua akaun bank milik Najib sebagaimana yang disahkan oleh Gani Patail itu sudah ditutup?

Kalau ia akaun amanah atas nama presiden UMNO dan dibenarkan oleh perlembagaan, kenapa perlu ditutup? Bukankah ia perlu dikekalkan?

Bagaimana penderma mahu menderma lagi untuk pilihanraya ke 14 nanti jika akaunnya sudah ditutup? Atau kena buka akaun lain pula?

Kenapa baru sekarang mahu mengaitkannya dengan dana pilihanraya? Kenapa tidak sejak awal lagi? Baru terfikir agaknya dan siapa yang memberi idea ini?

Sebab itu, Najib semalam mengatakan beliau lebih memerlukan kesetiaan daripada kecerdikan, walaupun rakyat hakikatnya mengharapkan pemimpin yang mengurus negara ini lebih pandai dan cerdik daripada mereka.

Kesetiaan secara logiknya sentiasa boleh diperbodohkan jika tanpa kecerdikan, manakala kecerdikan tidak mudah diperkotak-katikkan dan dijadikan kesetiaan kalau tidak disertai kebenaran.
Jika mengikut logik Ahmad Maslan, kiranya terbukti wang RM2.6 bilion itu benar-benar wujud dan diakui betul tidak lama lagi tetapi bertukar kononnya sebagai dana pilihanraya, siapa yang bodoh sebenarnya?

Harapnya kita semua tidak bodoh ketika mana tiba waktunya untuk membuat pilihan nanti. (SH 02/08/2015)

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive