UtusanDaily

Thursday, 7 November 2013

Hidayah di temui untuk masuk Islam selepas kajian sujud ketika solat

Ahli neurologi, Dr. Fidelma O'Leary berasal dari Amerika Syarikat mendapat hidayah untuk memeluk Islam kerana kajiannya terhadap saraf otak manusia. Ketika membuat penelitian, terdapat beberapa urat saraf manusia yang tak dimasuki darah. Untuk berfungsi secara normal, setiap inci otak manusia perlu kepada pengaliran darah.

Dia berminat untuk terus mengkaji. Kajiannya tak sia-sia setelah lama mengkajinya. Dia menemui kesimpulannya, ternyata darah tidak akan sempurna memasuki urat saraf otak kecuali ketika seseorang sujud ketika solat.

Urat saraf tersebut memerlukan darah untuk beberapa ketika sahaja, iaitu darah akan memasuki bahagian urat saraf tersebut dengan mengikuti waktu solat. Sujud yang thomaninah akan dapat mengalirkan darah yang kaya dengan oksigen ke otak. Ia mempengaruhi kecerdasan dan daya fikir seseorang.

Dr Fidelma semakin berminat tentang solat dan Islam. Dia mendalami melalui buku-buku berkaitan Islam serta berbincang bersama rakan-rakan muslimnya. Akhirnya hatinya terbuka untuk menerima Islam.

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive