UtusanDaily

Tuesday, 10 September 2013

Q & A : Solat ba’diyah dan witir selepas jamak

Ustaz Ahmad Adnan Fadzil, 10 Sep 2013

http://4.bp.blogspot.com/-yn_TELK66vI/UbR6jD2u-nI/AAAAAAAACQE/iL2fcS_X5Xo/s320/solat-jamak-qasar.jpg

Soalan;

Saya mohon pencerahan tentang kemusykilan yang berikut - bolehkan melakukan solat sunat ba'diyah Isyak dan solat sunat witir selepas solat jamak taqdim Maghrib dan Isyak?

Jawapan;

Selepas melakukan solat secara jamak taqdim, kita dibolehkan terus melakukan solat ba’diyah Isyak dan juga solat witir berdasarkan fatwa ulama, antaranya Imam an-Nawawi yang menjelaskan dalam kitabnya Raudhatu at-Talibin; “Bagi jamak Isyak dan Maghrib (secara taqdim), mulai dengan mengerjakan kedua solat fardhu (yakni Maghrib dan diikuti Isyak), kemudian diikuti solat sunat selepas Maghrib, kemudian solat sunat selepas Isyak, kemudian witir. Bagi jamak Zuhur dan Asar, mulai dengan solat sunat sebelum Zuhur, kemudian solat Zuhur, diikuti solat asar, kemudian solat sunat selepas Zuhur, kemudian solat sunat Asar” (Raudhatu at-Talibin, bab al-jam’u baina as-solataini, 1/402).

Solat sunat yang datang selepas solat fardhu, ia mengikut solat fardhu itu sendiri. Oleh sebab dalam jamak taqdim solat fardhu kedua (yakni Asar atau Isyak) dipercepatkan ke dalam waktu pertama (Zuhur atau Maghrib), maka solat sunatnya juga dipercepatkan kerana mengikuti solat fardhu yang dipercepatkan. Solat witir pula, waktunya ialah selepas menunaikan solat Isyak hinggalah solat Subuh. Oleh sebab dalam jamak taqdim solat Isyak dipercepatkan, maka waktu solat witir juga boleh dipercepatkan iaitu sebaik selesai solat Isyak secara jamak taqdim (lihat; al-Mughni, Imam Ibnu Qudamah, bab Solat al-Musafir, 2/207).

http://ilmudanulamak.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive