UtusanDaily

Tuesday, 1 September 2015

KDN serah pada polis tindakan atas Dr MahathirKementerian Dalam Negeri (KDN) menyerahkan keputusan kepada pihak polis sama ada mahu mengambil tindakan terhadap mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyertai Bersih 4 pada 29 dan 30 Ogos lalu.

Timbalan Menteri Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, meskipun perhimpunan 34 jam itu berlangsung dengan aman, namun ia tetap perhimpunan yang haram susulan pengisytiharan pihak berkuasa yang dibuat sebelum itu.

"Terserah pada polislah," katanya kepada wartawan selepas menghadiri taklimat di Pusat Perkhidmatan Modal Insan Ekspatariat Malaysia (Pusat Myxpats) di Petaling Jaya hari ini.
Timbalan Menteri Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, meskipun perhimpunan Bersih 4 berlangsung dengan aman, namun ia tetap perhimpunan yang haram susulan pengisytiharan pihak berkuasa yang dibuat sebelum itu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno itu turut menyerahkan kepada majlis tersebut sekiranya mahu mengenakan tindakan ke atas bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu.
"Terserah kepada MT Umno. Susah nak cakap dengan pemimpin lama Umno supaya ikut peredaran zaman. Zaman dah berubah, Tun M pun patut sedarlah hal ini," katanya.

Namun, Jazlan berkata beliau secara peribadi tidak bersetuju dengan tindakan Dr Mahathir yang menyertai Bersih 4 itu.

Bagaimanapun, beliau menyifatkan polis berjaya mengawal perhimpunan itu, yang dianggarkan melibatkan ratusan ribu orang, supaya ia berlangsung dengan aman.

"Yang penting, pihak polis menguruskan perhimpunan Bersih itu, walaupun ia haram, dalam keadaan yang baik," katanya.

Sementara itu, mengulas perkembangan berkaitan, Jazlan berkata tidak mempunyai sebarang maklumat mengenai tindakan polis memanggil 7 ahli jawatankuasa pemandu dan sekretariat Bersih 2.0 berhubung perhimpunan itu.

"Itulah yang dilaporkan. Saya tidak terima sebarang maklumat lagi," katanya.

Terdahulu hari ini, anggota sekretariat Bersih 2.0 Mandeep Singh berkata tujuh ahli jawatankuasa pemandu dan sekretariat Bersih 2.0 diminta tampil di ibu pejabat polis Bukit Aman esok berhubung perhimpunan itu.

Katanya, mereka akan disiasat mengikut Seksyen 120, 124C dan 141 Kanun Keseksaan atas dakwaan menyembunyikan rancangan melakukan suatu kesalahan, cuba melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen dan perhimpunan haram.

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memberi amaran yang walaupun tiada sebarang tangkapan dibuat sebelum Bersih 4, polis masih boleh mengambil tindakan terhadap penganjur selepas perhimpunan itu, mengikut akta dan peraturan sedia ada. – 1 September, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kdn-serah-pada-polis-tindakan-atas-dr-mahathir-kata-timbalan-menteri#sthash.qWTYJvRf.dpuf

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive