UtusanDaily

Thursday, 13 August 2015

Apakah KU LI & MAHATHIR sedang berpakat untuk benamkan NAJIB..??

(Asia Sentinel)


12 Ogos 2015 - Keadaan politik Malaysia yang semakin kelam telah menjentik hati dua orang yang satu ketika dulu musuh ketat politik – mantan Perdana Menteri Mahathir Mohamad dan seteru ketatnya dalam kepimpinan UMNO Tengku Razaleigh Hamzah – untuk berganding bahu menubuhkan satu kerajaan perpaduan untuk menggulingkan Perdana Menteri Najib Razak.

“Memang ada krisis kepimpinan di Malaysia dan pendapat umum hanya ada seorang calon yang boleh menamatkan krisis itu,,” kata seorang kawan lama Razaleigh yang telah meminkan peranan menemukan semula dua orang tokoh politik itu. “Hanya Ku Li [Razaleigh], adalah penyelesainya. Soalnya sekarang ialah bagaimana mungkin menyusun atur mekanismanya.”

Sumber-sumber di Kuala Lumpur berkata bahawa Najib sudah pun memasang "kuda-kuda" dan enggan melayan sebarang desakan agar turun melepaskan jawatannya dengan sukarela. Adalah dipercayai dia telah mengugut untuk meruntun sama tokoh politik dan pegawai lain seandainya beliau dipaksa turun.

Para sahabat dan sekutu Razaleigh sudah pun mencuba selama beberapa minggu memujuk beliau agar turut sama dalam usaha menyingkirkan Najib. Akan tetapi, hakikat bahawa dua tokoh yang berseteru ketat dalam UMNO itu sanggup mencari jalan serasi dalam perjuangan mereka kali ini adalah satu petanda betapa buruknya keadaan politik dan ekonomi Malaysia.

Mahathir dan Razaleigh sudah pun mengadakan pertemuan Selasa lepas, 11 Ogos 2015 kata sumber itu. Sambil menambah bahawa halangan yang paling besar ialah memaksa untuk diadakan undi tidak percaya di Parlimen..

Dua orang tokoh itu yakin akan mendapat sokongan tidak berbelah bagi daripada ahli parlimen Pakatan Rakyat, yang mempunyai 89 kerusi dari keseluruhan 222 kerusi Parlimen, walaupun undi segelintir wakil PAS boleh diragui gara-gara berlakunya perpecahan dalam parti itu pada awal tahun ini. Usaha untuk mendekati pegawai-pegawai Pakatan tidak membuahkan hasil.

Parlimen yang tidak berfungsi

Barisan Nasional yang memrintah memilikki 132 kerusi, tetapi UMNO hanya ada 88 kerusi dari jumlah tadi. Pilihanraya umum dijangka akan diadakan menjelang April 2018 – kecuali keadaan menggugat Najib untuk mengekalkan kedudukannya. .

“Keadaan parlimen yang tidak berapa berfungsi itu membolehkan speaker parlimen [Pandikar Amin Mulia] menjadi seorang speaker yang tidak demokratik,” kata sumber, seorang peguam perlembagaan.

“Dia menguasai parlimen bagi pihak pakatan pemerintah dan bukan sebagai seorang pemimpin sebagai seorang speaker yang berkecuali. Dia enggan memberi ruang untuk diadakan undi tidak percaya keatas perdana menteri yang sedang berkuasa sedangkan beliau kononnya sudah pun kehilangan sokongan rakyatnya,.”

Namun, dengan keadaan akar umbi yang sentiasa bergelojak gara-gara skandal kewangan yang mengaitkan Najib kepada kemelut dana pelaburan 1Malaysia Development Berhad, ada segelintir parti komponen BN mungkin terjentik mahu melompat parti.

Sebagai contoh, The Malaysian Chinese Association (MCA), sudah merasa gelisah terhadap sikap UMNO cenderung ke arah fundamental Islam dan retorika keutamaan Bangsa Malayu. Parti Kristian di Malaysia Timur mungkin terbuka untuk dipengaruhi..

Berapa hebatkah pengaruh sebenar yang dimiliki oleh dua tokoh otai itu masih samar-samar lagi.Walaupun Razaleigh, 78, berjaya mengekalkan kerusinya di parlimen, dia sudak lama tidak menenggek barisan kepimpinan tinggi UMNO sejak 1987, apabila dia telah mencabar Mahathir untuk jawatan presiden parti dan tumpas dalam satu pertarungan membelah UMNO yang menjamin permusuhan mereka.

Mahathir, 90,masih kekal sebagai satu tenaga berbisa, tetapi dia sudah berusaha menjatuhkan Najib selama lebih satu tahun, tetapi tidak juga berjaya.

MALAYSIA’S MAHATHIR & RAZALEIGH TEAMING UP TO SINK NAJIB
Asia Sentinel

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive