UtusanDaily

Tuesday, 26 January 2016

Isu RM2.6 bilion ditutup: PM seru rakyat bersatu padu, gerak ke hadapan


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berharap rakyat Malaysia dapat bersatu padu dan bergerak ke depan, setelah kes berhubung SRC International dan dana RM2.6 bilion ditutup.

Sambil menyifatkan isu itu sebagai satu gangguan yang tidak diperlukan, Najib mengalu-alukan kenyataan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali bahawa tidak timbul isu jenayah dalam kes berkenaan.

"Isu ini telah menjadi satu gangguan yang tidak perlu untuk negara. Sekarang perkara itu telah diselesaikan secara komprehensif, inilah masanya untuk kita bersatu dan bergerak ke hadapan.

"Hasil kajian daripada siasatan terperinci oleh institusi berkaitan telah mengesahkan apa yang telah saya katakan sebelum ini, bahawa tiada kesalahan jenayah dilakukan," kata Najib dalam satu kenyataan di laman Facebooknya.


Tambahnya, beliau menghargai isu pembiayaan politik mendapat perhatian ramai dan bercadang meneruskan cadangan pembaharuan dalam dana politik.

"Sebab itu pada mulanya, saya ingin menggerakkan cadangan pembaharuan dalam pembiayaan politik pada tahun 2010.


"Malangnya, ia telah disekat oleh pihak pembangkang pada masa itu. Walau bagaimanapun, saya telah mengarahkan agar cadangan tersebut untuk terus dibincangkan," ujar beliau.

Dalam pada itu, Najib berkata beliau akan melipatgandakan tumpuan terhadap isu-isu utama di Malaysia, terutamanya dalam memerangi keganasan serta mengukuhkan ekonomi negara dalam mendepani cabaran global.

Pada Selasa, Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengesahkan tiada kesalahan jenayah dilakukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung kes SRC International dan dana RM2.6 bilion.

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive