UtusanDaily

Thursday, 5 November 2015

Sebab sebenar tiba-tiba Arul takut nak berdebat dengan Rafizi?


Kalau Arul tak berani sahut cabaran Rafizi tu maknanya betul andaian Pakatan Harapan yang kata tujuan sebenar Arul ajak Tony Pua berdebat tu pasai nak Toy Pua 'dipecat' dari PAC dengan kerjasama Speaker.

AsrtoAwani melaporkan:

Pakatan Harapan menawarkan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli sebagai pengganti Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua sebagai pendebat berdepan Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy.

"Bagi menghormati keputusan Yang DiPertua Dewan Rakyat ( Tan Sri Pandikar Amin Mulia) bahawa YB Petaling Jaya Utara Tony Pua, sebagai Anggota Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), tidak sewajarnya berdebat dengan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Arul Kanda Kandasamy, maka Pakatan Harapan dengan ini menawarkan YB Pandan, Rafizi Ramli untuk menggantikan tempat YB Tony Pua," kata Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke yang membacakan kenyataan media bersama oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan.

Kenyataan media tersebut dipersetujui oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden Amanah Mohamad Sabu. - Astroawani.

Dalam seminggu ni cukup kecoh dengan isu debat 1MDB antara Tony Pua dengan Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy.

Pihak Umno BN termasuk 1MDB nampak bersungguh-sungguh nak bagi jadi jugak debat tu sampai Menteri siap bagi tarikh untuk siaran langsung melalui TV1.

Yang sungguh-sungguh tak mau bagi jadi cuma Speaker Dewan Rakyat, YB Pendekar Amin Mulia, yang kata debat tu akan 'kacau' prosiding oleh PAC berkenaan kes 1MDB sebab Tony Pua adalah salah seorang anggota PAC.

Kalau Tony Pua nak berdebat jugak dia kena letak jawatan ataupun kalau depa berdebat jugak Pendekar Amin Mulia sendiri akan letak jawatan.

Apa pun, tindakan Pakatan Harapan menggantikan Tony Pua tu sangat tepat, pasainya sangat tak sesuai kalau Tony Pua sapai terpaksa letak jawatan dapam PAC semata-ata nak berdebat dengan Arul, lagi pun Tony Pua adalah 'aset' Pakatan Harapan dalam PAC yang terlibat aktif dalam siasatan 1DB dalam PAC.

Lagi satu, Rafizi adalah calon yang sangat-sangat sesuai untuk menggantikan Tony Pua untuk debat tu, malah mungkin lebih baik dari Tony Pua sendiri.

Cmua masalahnya, Arul nampak takut pulak nak berdebat dengan Rafizi.

TheMalaysianInsider melaporkan:

Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy enggan berdepan Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli dalam perdebatan secara langsung membincangkan mengenai syarikat milik kerajaan itu susulan keputusan speaker Dewan Rakyat melarang beliau menjadi saksi dalam siasatan Parlimen ke atas 1MDB, jika menyertai debat itu.

Arul sebaliknya berkata, beliau akan menjawab soalan mengenai firma itu di depan "pihak berkuasa yang sah" seperti Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Speaker adalah pihak yang memegang kuasa muktamad berhubung semua perkara berkaitan Parlimen. - TMI.

Sebelum ni napak macam garang sangat macam yang dilaporkan TheMalaysianInsider:

Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy menuduh Tony Pua cuba bersembunyi di sebalik Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk melarikan diri daripada perdebatan berhubung dana pelaburan negara yang bermasalah.

"Pua kini mengesahkan beliau tidak akan meletak jawatan daripada PAC dan tidak akan berdebat dengan saya.

"Beliau memilih untuk bersembunyi di sebalik keahliannya dalam PAC, lari daripada 1 pertarungan yang beliau sendiri dengan agresif mengganggu saya untuk terima, yang saya setuju tanpa mengenakan sebarang syarat," kata Arul. - TMI.

Masalahnya alasan Arul tu tak boleh pakai pasai Speaker sendiri dilaporkan AstroAwani berkata:

Speaker Dewan Rakyat tidak mempunyai kuasa untuk menghalang Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy untuk berdebat mengenai syarikat tersebut.

Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata demikian selepas ditanya Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua sama ada boleh atau tidak Ahli Parlimen lain berdebat dengan Arul Kanda dalam sidang parlimen hari ini.

"Sebagai Speaker Dewan Rakyat, saya tidak punyai kuasa untuk arah individu di luar Dewan Rakyat," kata Pandikar. - AstroAwani.

Betul macam kata Rafizi, Arul sebenarnya takdak alasan untuk batalkan debat tu. Kalau Arul tak berani sahut cabaran Rafizi tu maknanya betul andaian Pakatan Harapan yang kata tujuan Arul ajak Tony Pua berdebat tu pasai nak Toy Pua 'pecat' dari PAC dengan kerjasama Speaker.

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive