UtusanDaily

Monday, 27 July 2015

Antara Gardenia Vs Massimo dengan Syed Mokhtar Vs Robert Kuok

~Gardenia vs Massimo~


Alhamdulillah sampai hari ini saya belum pernah makan roti jenama Massimo ni. Setiap kali nak "termakan" mesti ada je yang menghalang. Sejak faham situasi ada something wrong tu, saya memang tak pernah lagi pandang pada jenama ni.

Saya difahamkan Robert Kuok (lelaki paling kaya di Malaysia) melancarkan roti jenama Massimo ni untuk menjatuhkan bisnes roti jenama Gardenia yang dimiliki oleh Muslim iaitu Syed Mokhtar Al-Bukhari (lelaki ke 8 terkaya di Malaysia) kerana Tan Sri Bukhari telah menamatkan kontrak pembelian tepung yang dimonopoli oleh Robert Kuok.

Tan Sri Bukhari menamatkan kontrak tersebut bukan kerana racist atau nak jatuhkan bisnes orang Cina seperti yang didakwa, sebaliknya Tan Sri sudah berhijrah mengambil tepung dari luar negara yang bebas klorin (unbleached flour) untuk kesihatan rakyat Malaysia. Difahamkan tepung yang dikeluarkan oleh Robert Kuok mengandungi bahan-bahan klorin yang tidak baik untuk kesihatan. Bahkan ia syubhah kerana didakwa tepung tersebut dimasukkan vitamin B dari khinzir seperti yang didakwa oleh pihak Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

Jadi ini bukan masalah racist atau nak jatuhkan sesiapa, Robert Kuok yang mula-mula dahulu mengkhianati rakyat Malaysia kerana membekalkan tepung beracun Benzyl Peroxide.

Kini mereka cuba jatuhkan bisnes Gardenia yang rotinya bebas lemak Trans dan tepungnya suci tanpa klorin atau racun dan meminta kita makan roti Massimo yang menggunakan tepung yang kontroversi itu.

Non Muslim sudah bersatu sekian lama memboikot produk-produk Muslim.

Mereka tidak pernah masuk kedai runcit muslim dan sangat susah untuk membeli produk muslim. Mereka menguasai pasaraya-pasaraya besar dan sangat sukar kita jumpa produk-produk muslim kecuali yang sudah sangat terkenal seperti Sunquick, gula-gula hacks (produk ini dah mula hilang dari pasaraya besar milik mereka), Gardenia, Ramly, Ayamas, Faiza, Adabi, Tamin, Saji dan sebagainya.

Mereka berikan beribu alasan untuk tidak membenarkan produk muslim dipasarkan di pasaraya mereka. Sedangkan produk-produk non-muslim walaupun tidak terkenal, kita boleh dapati di kedai-kedai dan pasaraya mereka.

Sejak kempen boikot Gardenia ini dilancarkan oleh para penyembah berhala, saya lihat produk Gardenia diletak jauh dari laluan utama dan seolah-olah "disorok" di kedai-kedai runcit milik mereka. Manakala produk Massimo pula diletakkan di bahagian depan dan paling mudah dicapai.

Produk Massimo juga mendapat kerjasama daripada pelbagai syarikat non-muslim yang lain untuk mengiklan dan mempromosikannya dengan memberikan roti ini percuma kepada pelanggan-pelanggan syarikat mereka.

Begitu juga produk telekomunikasi milik Tan Sri Bukhari bernama ALTEL, jarang saya jumpa kedai telefon milik penyembah berhala menjualnya apatah lagi mengiklankannya.

Mereka terus menuduh kita racist sedangkan mereka lupa kitalah majoriti dan kuasa membeli majoriti ada pada kita. Seandainya kita racist SEPERTI MEREKA dan memboikot produk mereka sepertimana mereka memboikot kita sekian lama, mana mungkin 7 orang pertama paling kaya di Malaysia ini adalah non-muslim yang menyembah berhala?

Mengapa mereka timbulkan isu perkauman dan menuding jari pada kita?

Sedangkan yang jelas racist itu mereka?

Apakah mereka mahu kami yang majoriti ini memboikot semua produk mereka sehingga semua bisnes mereka lingkup?

Kalau itu yang mereka cabar. Saya sahut. Bukan kerana saya racist, tapi kerana saya muslim, dan saya akan berusaha seupaya mungkin untuk membeli produk muslim dari kaum muslimin yang menyembah Allah, bukannya daripada penyembah berhala.

Dulu kita tak ada pilihan, kita makan produk mereka.

Sekarang kita ada banyak produk sendiri yang kita patut sokong dan hapuskan kesombongan mereka.

Saya tak mahu serukan boikot kerana ia mungkin kelihatan ada bibit "kebencian" yang akan mereka jadikan isu.

Jadi saya serukan untuk kita menyokong produk keluaran kaum muslimin, kalau barang muslim tak ada jual, kita beli barang keluaran penyembah berhala dengan keadaan terpaksa tetapi pastikan kita beli ia dari kedai/pasaraya milik muslim agar wang kita disalurkan kepada muslim yang membayar zakat dan membantu kaum muslimin lain yang miskin. Jangan berikan wang kita kepada penyembah berhala yang Rasulullah perangi selama baginda hidup.

Jangan kita boikot mereka kerana mereka "cina". Kerana Cina itu kaum dan tiada permusuhan kaum dalam Islam. Begitu ramai cina muslim yang sangat berkasih sayang dan saling mencintai sesama kita walaupun kita Melayu.

Tapi kita boikot kerana mereka penyembah berhala dan berniat buruk terhadap kita dengan mengkhianati kita melalui cara "meracunkan" dan "mengkhinzirkan" produk-produk mereka secara terancang untuk rosakkan kita.

Mereka adalah Yahudi asia. Yang zimmi kita kawan, yang harbi kita lawan.

Muslim itu berkasih sayang sesama mereka. Tegas terhadap orang kafir.

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive