UtusanDaily

Monday, 8 June 2015

8 perkara diingati yang berlaku sebelum, selepas gempa bumi Ranau


KUALA LUMPUR: Pagi Jumaat lalu, gempa bumi berukuran 6 skala Richter mengegarkan Ranau, Sabah. Ketika artikel ditulis, difahamkan seramai 19 mangsa dan jumlah itu dijangka meningkat.

Bencana alam ini adalah antara yang terburuk pernah berlaku di Malaysia selain tragedi tsunami pada tahun 2004.

Liputan meluas mengenai tragedi gempa bumi Ranau ini kian memenuhi dada-dada akhbar dan portal-portal media.

Waima operasi mencari dan menyelamat (foto) kian berjalan dan dilaporkan, beberapa insiden atau perkara aneh yang berlaku sebelum dan selepas gempa bumi mula mendapat perhatian.

Ketahui 8 perkara paling diingati yang memberikan impak besar yang berlaku sebelum atau selepas gempa bumi Ranau.

Pelancong pamer aksi tidak senonoh

Lima pelancong asing berbogel di puncak Gunung Kinabalu pada 30 Mei lepas dipercayai oleh penduduk setempat mempunyai kaitan dengan gempa bumi yang berlaku di 16km barat laut Ranau.


FB emil
Foto – Facebook Emil Kaminski

Insiden tersebut membangkitkan kemarahan dalam kalangan masyarakat di Sabah, khususnya penduduk tempatan Kundasang kerana perlakuan pelancong tersebut yang tidak menghormati adat resam tempatan.

Pendaki bogel menjadi perbualan di Twitter

Susulan pendedahan oleh Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Seri Masidi Manjun mengenai tindakan tidak senonoh kumpulan pendaki berkenaan, salah seorang daripadanya melontarkan pendapatnya di Twitter.
Pendaki bogel gunung kinabalu 2
Foto – Twitter monkeetimevideo

Emil Kaminski yang menggunakan tweethandle @monkeetimevideo teruk dikecam netizen di Twitter kerana memperlekehkan kenyataan Masidi.
Donkey Ears Peak patah

Puncak Donkey Ears Peak adalah salah satu puncak tertinggi di Gunung Kinabalu selain puncak tertinggi iaitu Low's Peak (4095.2 meter) dan St. John Peak (4090.7 meter).
Telinga Keldai Gunung Kinabalu
Foto – Twitter Masidi Manjun

Susulan gempa sekitar jam 7.15 pagi Jumaat, Donkey Ears Peak dilaporkan patah sekaligus mengubah salah satu mercu tanda gunung kebangaan rakyat Sabah.

Malim gunung menjadi perhatian dunia

Dunia lebih memberi perhatian kepada kehebatan malim gunung dalam usaha mencari dan menyelamat berbanding petugas khas dan pihak berkuasa.
Malim gunung Bernama
Foto – Bernama

Pelbagai cerita mengenai jurupandu pendaki ini tersebar meluas lantaran pertolongan mereka berjaya menyelamatkan ratusan pendaki daripada teruk dilanda musibah.

Gegaran Susulan

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dijadualkan untuk mengadakan satu sidang media di Liwagu, Kundasang bagi mengemas kini perkembangan usaha mencari dan menyelamat mangsa gempa di Gunung Kinabalu.
Muhyiddin Ranau
Foto – Gambar Fail

Namun sidang itu terpaksa ditangguhkan berikutan satu gegaran susulan berlaku pada kira-kira jam 1.35 petang. Meskipun dilanda situasi cemas, sidang media tetap diteruskan di luar bangunan selepas keadaan reda.

Najib dalam lawatan rasmi ke Arab Saudi

Ahad lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bertemu Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz di Istana As-Salam sempena lawatan rasmi ke sana.
Najib Arab saudi
Foto - Gambar Fail

Para netizen di laman sosial mempersoalkan mengapa Perdana Menteri tidak berada di Malaysia semasa bencana gempa melanda. Ada yang membangkitkan Najib turut tidak berada di Malaysia ketika musibah banjir yang teruk melanda negara pada awal tahun lalu.

Bapa pelajar Singapura berat hati benarkan anak pergi

Bapa kepada pelajar warga Singapura yang terbunuh di puncak Gunung Kinabalu menyatakan kekesalan kerana membenarkan anak perempuannya mengikuti pendakian itu.
Bapa pelajar singapura kinabalu
Foto – Twitter ch8newsSG

Lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Wee itu pada mulanya berat hari untuk membenarkan anaknya, Peony Wee Ying Ping pergi.

Namun Wee tetap membenarkan pelajar tahun enam Sekolah Tanjong Katong itu pergi selepas mendiang tidak berhenti merayu kepadanya.

Hari berkabung

Pejabat Perdana Menteri Singapura dalam satu kenyataan semalam, mengisytiharkan 8 Jun sebagai hari berkabung peringkat kebangsaan susulan lapan rakyatnya meninggal dunia dan dua masih hilang.
Walau bagaimanapun, berbeza keadaannya di Malaysia apabila hanya negeri Sabah sahaja yang mengumumkan hari berkabung pada hari Isnin dan bukannya seluruh negara.

Embedded image permalink

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive