UtusanDaily

Thursday, 31 December 2015

Siapa yang jual tanah Bandar Malaysia kepada konsortium negara komunis?


Ini bukan saja isu jual asset.

Asal Tanah Bandar Malaysia adalah lapangan terbang untuk tentera udara Malaysia untuk menjamin keselamatan Ibu Negara, kini 1MDB jual kepada China.

Siapa yang jual tanah kepada konsortium negara komunis?

Asal Usul BANDAR MALAYSIA...

Projek Bandar Malaysia Ikut Jadual
17 Februari 2011
Utusan Malaysia

PUTRAJAYA 17 Feb. - Pelaksanaan Projek Bandar Malaysia kini berjalan mengikut jadual dengan termeterainya perjanjian pembangunan di lapan tapak pemindahan yang akan menempatkan pangkalan tentera dan polis yang sedang beroperasi di Pangkalan Udara Sungai Besi, dekat sini.

1Malaysia Development Bhd. (IMDB) dalam kenyataannya di sini berkata, pihaknya akan membangunkan pangkalan baharu bagi Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM), Rejimen ke-31 Artileri DiRaja (31 RAD) dan Pangkalan Gerakan Udara Polis DiRaja Malaysia (PDRM).

Lima tapak pemindahan telah dikenal pasti bagi operasi TUDM di Pangkalan Udara Kuala Lumpur, iaitu di Subang, Selangor; Kuantan, Pahang; Sendayan, Negeri Sembilan; Butterworth, Pulau Pinang dan Gong Kedak, Terengganu; dua bagi PDRM masing-masing di Subang dan Ipoh, Perak dan satu untuk 31 RAD di Kajang, Selangor.

Perjanjian bagi pembangunan pangkalan di Butterworth dan Gong Kedak untuk TUDM telah pun ditandatangani pada bulan Disember 2011 manakala bagi tapak di Ipoh untuk PDRM dimeterai pada bulan lalu.

Perjanjian-perjanjian untuk lokasi selebihnya ditandatangani hari ini antara Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ismail Ahmad, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Wahab Mohd Yasin dan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Shahrol Halmi.

Majlis itu disaksikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Turut hadir Pengerusi Lembaga Pengarah 1MDB, Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin dan Ketua Pengarah Unit Perancangan Ekonomi Datuk Dr. Rahamat Bivi Yusoff.

Proses pemindahan akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat, sebaik selesai kerja-kerja pembinaan di pangkalan-pangkalan baharu dalam tempoh lima tahun lagi.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi) 1MDB Real Estate Sdn. Bhd., Datuk Azmar Talib berkata, perjanjian pada hari ini menandakan permulaan kerja-kerja pembinaan di tapak-tapak baharu.

"Seiring dengan keutamaan kami untuk mengurangkan gangguan terhadap operasi-operasi keselamatan negara, pihak yang terlibat hanya akan berpindah selepas tapak-tapak baharu sedia untuk diduduki," kata Azmar dalam kenyataan yang sama.

Pada bulan Jun 2011, 1MDB yang juga pemaju induk bagi Bandar Malaysia telah memeterai Perjanjian Jual Beli bagi pemindahan 198 hektar tanah Lapangan Terbang Sungai Besi antara 1MDB dan Suruhanjaya Tanah Persekutuan; Perjanjian Jual Beli bagi 750 ekar tanah di Sendayan di antara 1MDB dan Menteri Besar Diperbadankan, Negeri Sembilan sebagai tapak ganti pangkalan Tentera Udara DiRaja Malaysia dan perjanjian induk penempatan semula bagi membangunkan lapan tapak ganti untuk Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri.

Bandar Malaysia bertujuan membudayakan konsep keselesaan kehidupan sebagai ciri utama Greater Kuala Lumpur.

Ia merupakan satu pembangunan bersepadu yang menekankan konsep keseimbangan antara hidup dan kerjaya.

Ini adalah kali ketiga tapak ini digunakan bagi projek bersifat game-changing. Pada 1956, ia berfungsi sebagai lapangan terbang antarabangsa pertama negara, membuka peluang bagi industri penerbangan, pengangkutan, pelancongan dan hospitaliti.

Akhirnya hendak dijual kepada Kumpulan Negara China

1MDB bakal jual 60% Bandar Malaysia kepada kumpulan China, Iskandar

1Malaysia Development Bhd (1MDB) bersetuju menjual 60% daripada ekuitinya dalam Bandar Malaysia Sdn Bhd pada harga RM7.41 bilion, sebagai sebahagian daripada rancangan rasionalisasi untuk mengurangkan hutang RM42 bilion, kata syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini.

Ekuiti yang dijual kepada konsortium terdiri daripada Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan China Railway Engineering Corporation (M) Sdn Bhd, kata 1MDB.

1MDB akan menerima deposit 10%, atau RM741 juta atas pelaksanaan perjanjian penjualan dan pembelian saham, dan urus niaga itu dijangka siap pada akhir Jun 2016.

Konsortium menganggarkan tanah Bandar Malaysia itu pada harga RM12.35 bilion, kata 1MDB.

Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB Arul Kanda Kandasamy sebelum ini berkata, tanah itu sekurang-kurang bernilai pada RM11.5 bilion.

Konsortium IWH-CREC Sdn Bhd adalah usahama 60:40 antara IWH dan CREC. – 31 Disember, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/1mdb-bakal-jual-60-bandar-malaysia-kepada-kumpulan-china-malaysia#sthash.gUdc9dSM.dpuf


1MDB: Johor, China beli ekuiti Bandar Malaysia‎

1MDB: Johor, China beli ekuiti Bandar Malaysia‎
KUALA LUMPUR - Sebahagian tanah Bandar Malaysia milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah dijual kepada sebuah konsortium usahasama antara syarikat milik Kerajaan Negeri Johor dan sebuah syarikat mega dari China.

Menurut 1MDB, pihaknya melaksanakan tandatangan Perjanjian Jual Beli Saham Bandar Malaysia Sdn Bhd (BMSB) sebanyak 60 peratus yang bersamaan RM7.41 bilion itu, hari ini.

Tanah Bandar Malaysia berukuran 486 ekar itu dinilai RM12.35 bilion secara keseluruhannya.

Konsortium yang dikenali sebagai IWH-CREC Sdn Bhd adalah perkongsian awam-swasta antara Konsortium Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan China Railway Engineering Corporation (M) Sdn Bhd (CREC).

Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB, Arul Kanda berkata, proses pembidaan dilakukan secara terbuka dengan penyertaan 40 pelabur dari dalam dan luar negara.

"Hasil daripada jualan ini, 76% daripada Bandar Malaysia akan dimiliki entiti Malaysia yang mana kira-kira 54% daripada projek tersebut dimiliki Kerajaan Pusat dan Johor.

"Kemasukan CREC sebagai rakan kongsi antarabangsa dengan ekuiti projek sebanyak 24% mewakili Pelaburan Langsung Asing (FDI)," katanya pada sidang media selepas Majlis Tandatangan Perjanjian itu yang turut dihadiri wakil IWH, Tan Sri Lim Kang Hoo serta wakil CREC, Cai Zemin dan Ma Li.

Menurut Arul juga, pembangunan di Bandar Malaysia telah menerima kebenaran dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur pada tahun ini.

Kebenaran bersyarat yang diberi berdasarkan pelan induk Bandar Malaysia itu adalah untuk pembangunan bercampur pada purata nisbah plot kasar 4.05 melangkau keseluruhan tapak seluas 486 ekar di Sungai Besi.

1MDB akan menerima deposit 10% bersamaan RM741 juta setelah perjanjian Jual Beli Saham itu dimetrai dan urusniaga itu dijangka lengkap menjelang Jun 2016.

Bandar Malaysia akan dibangunkan dalam tempoh 15 hingga 25 tahun pada unjuran Nilai Pembangunan Kasar sebanyak RM150 bilion.

http://www.sinarharian.com.my/bisnes/1mdb-johor-china-beli-ekuiti-bandar-malaysia-1.467331

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive