UtusanDaily

Monday, 9 November 2015

Awas, orang muda semakin ramai diserang strok!


TANGGAPAN serangan strok hanya berlaku kepada orang yang lebih berusia dan tidak perlu dibimbangi golongan muda adalah salah sama sekali, kerana berita buruk itu boleh terjadi pada sesiapa sahaja tanpa dibatasi faktor usia mahupun jantina.

Setiap tahun, lebih 50,000 kes baru berkaitan strok atau angin ahmar direkodkan di Malaysia dan ia terus meningkat dari tahun ke tahun.

Perunding Neurologi Pusat Perubatan Ara Damansara (ADMC), Dr. Loh Pei Kee memaklumkan, kini risiko strok terhadap golongan muda semakin meningkat dan ia agak membimbangkan.

“Mungkin sekitar 20 tahun lepas sering kita dengar orang yang diserang strok pada usia 40 atau 50 tahun, namun sekarang ini bukan sahaja ia boleh terjadi pada kanak-kanak malah mereka dalam golongan usia 20 hingga 30 tahun merupakan kumpulan yang semakin meningkat risikonya.

“Saya rasa golongan ini yang lebih penting kerana mereka mempunyai risiko tertentu yang menyebabkan mereka mendapat strok ada usia muda," ujarnya.

Menurutnya, tabiat merokok adalah salah satu daripada amalan gaya hidup tidak sihat yang menjadi punca utama strok kerana ia boleh menyebabkan salur darah tersekat seterusnya merosakkan fungsinya.

“Satu lagi faktor adalah diet. Sekarang ini ramai golongan muda tidak menjaga diet mereka dengan baik hinggakan mereka berisiko mendapat kencing manis, darah tinggi dan serangan jantung,” jelasnya.

Dr. Loh menambah, semua tabiat itu hanya akan mempercepatkan kemerosotan fungsi sistem kesihatan tubuh dan disebabkan itu juga, risiko strok yang lazimnya terjadi dalam kalangan golongan lebih berusia sudah meluas demografinya .

statistik

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive