UtusanDaily

Sunday, 12 July 2015

Tips - 7 cara utk membuka block fb kalau betul kerajaan block nanti.Ni ada 7 cara utk membuka block fb kalau betul govt block nanti. Dia ingat dia saja pintar,rakyat lebih pintar. 

Selamat mencuba.Jangan lupa share2 dgn kawan-kawan.

1. Cara membuka web yang diblok dengan mengganti DNS

Cara yang menurut saya paling berkesan untuk membuka web yang diblok adalah dengan mengganti DNS anda menjadi public DNS. Berikut ini adalah cara membuka web yang diblok dengan mengganti DNS :

- Buka Control Panel >> Network and Internet >> Network and Sharing Center
- Pilih Local Area Connection >> Properties >> Internet Protocol Version 4 >> Properties

- Isikan detail DNS Google berikut ini di setting DNS anda
Preferred DNS Server : 8.8.8.8
Alternate DNS Server : 8.8.4.4

2. Cara membuka web yang diblok dengan menggunakan aplikasi Turbo pada browser Opera

Browser Opera dilengkapi dengan aplikasi Opera Turbo. Tujuan awalnya adalah untuk mempercepatkan proses browsing dengan cara mengcompress file web tersebut di server milik opera. Namun kita boleh memanfaatkannya untuk masuk di web yang diblok. Berikut ini adalah cara mengaktifkan aplikasi Opera Turbo :

- Buka browser Opera anda
- Di toolbar bawah sebelah kiri, klik logo speedometer.
- Pilih Enable Opera Turbo

3. Cara membuka web yang diblok dengan menggunakan alamat IP web.

Jika sebuah web diblok nama domainnya, maka anda dapat membukanya dengan menggunakan alamat IP web tersebut. Contohnya, [url]www.najibgila.com[/url] diblok domainnya, maka anda dpt mengakses web ini dengan cara berikut ini :

- Check IP [url]www.najibgila.com[/url] dengan cara buka Start >> Run >> ketik CMD >> tekan Enter >> ketik ping [url]www.najibgila.com[/url] >> tekan Enter

- Ketikkan IP tersebut di browser dan tekan Enter untuk membukanya.

4. Cara membuka web yang diblok dengan menggunakan proxy

Untuk masuk ke web yang diblok, anda juga dapat menggunakan proxy. Untuk menggunakan cara ini, sebaiknya anda menggunakan browser Mozilla Firefox.

- Cari senarai proxy percuma yang boleh anda gunakan. Saya biasa mencarinya disini
- Di browser Mozilla Firefox anda, pilih Tools >> Options >> Advanced >> Network
- Pada bagian Connection, pilih Settings.

- Isikan detail proxy yang anda pilih dari proxy list.
- Klik OK

5. Cara membuka web yang diblok dengan Web Proxy

Web Proxy juga boleh anda manfaatkan untuk membuka web yang diblokir. Caranya dengan masukkan URL di Web Proxy kegemaran anda. Web Proxy yang biasa saya gunakan adalah bingproxy.appspot.com

6. Membuka web yang diblok menggunakan cache (tembolok) search engine

Google atau Yahoo selalu menyimpan cache di setiap web yang mereka index. Anda boleh memanfaatkannya untuk membuka web kegemaran anda yang diblok kerajaan dan pihak-pihak lainnya.

7. (Cara paling mudah menurut saya)Membuka web yang diblok dengan memanfaatkan translator online contohnya Google Translate

Ya..anda boleh memanfaatkan translator online untuk membuka web yang diblok. Caranya dengan masukkan URL di form translate kemudian translate dengan tanpa mengubah bahasa. Beberapa translator online yang boleh anda gunakan adalah seperti: 

Google translate 

Seterusnya saya akan menjelaskan cara membuka web yang di blok melalui google translate.

2. Pilih bahasa yang ingin anda ertikan.
3. Pada form yang telah disediakan sila isi dengan link web yang ingin anda buka.
4. Silahkan klik link yang muncul, dan masuklah ke web yang diblok tadi. Anda sudah dapat masuk melalui google translate.

Mengganti DNS dengan public DNS (cara 1) adalah cara paling mudah dan paling berkesan untuk membuka web yang diblok tapi tetap yang paling mudah adalah cara nomor 7 dengan Google Translate.

Sebenarnya masih ada banyak cara membuka web yg diblok,mungkin anda lebih tahu dari saya.Maaf jika info ini tidak lengkap atau ada kesalahan anda lengkapkan dan share dgn kawan2.

Kini anda sudah tahu cara membuka web yang diblok.Sila berbagi info ini supaya semua keluarga dan rakan-rakan anda masih dapat membuka web kegemaran mereka.

Semoga Bermanfaat.

No comments:

Post a Comment

IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive