MENUNYA mudah, hanya minuman teh yang dihidang bersama
skon (makanan ala-ala kek dan roti diperbuat daripada susu dan tepung
gandum yang dijadikan menu petang ala Inggeris) bersalut jem strawberi,
namun sudah cukup membangkitkan selera.
Ditambah pula, dengan keharuman aroma teh hasil daripada benih
berkualiti tinggi yang sememangnya menjanjikan kelainan rasa dan
keunikan tersendiri khususnya bagi peminat minuman itu.
Selain rasa yang menyegarkan, menikmati teh di puncak pusat pelancongan
tanah tinggi yang terletak di Pahang ini sambil dikelilingi pemandangan
hijau dan keindahan flora, sudah pasti memberi kedamaian kepada sesiapa
sahaja.
Apatah lagi, iklimnya yang dingin dengan suhu nyaman sepanjang tahun
antara 14 hingga 24 darjah celcius berdasarkan kepada kedudukannya yang
berada 1,400 dari paras laut.
Maka, tidak menghairankanlah apabila ramai mengakui kenikmatan teh di
tanah tinggi ini bukan sahaja luar biasa rasanya dan memberi pengalaman
berbeza.
Malah, begitu berperisa dan ini yang dirasai oleh sekumpulan media yang
membuat liputan di Taman Agroteknologi, Institut Penyelidikan dan
Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) baru-baru ini.
Amalan salah
"Teh di sini berkualiti tinggi, rasanya asli dan kaya dengan khasiat
tersendiri. Umum sedia maklum terdapat pelbagai jenis teh seperti teh
hitam (pilihan ramai), teh hijau, oolong (sejenis teh tradisional negara
China), yang mempunyai banyak khasiat.
"Bagaimanapun, hampir sebahagian besar masyarakat mengamalkan cara
penyediaan dan minum teh yang salah", kata Pembantu Penyelidik Kanan,
Mardi, Mohd Noor Bahauddin.
Kesilapan amalan ini, akhirnya menyebabkan khasiat yang terkandung
dalam teh itu tidak dapat diperoleh secara 100 peratus. Dan, paling
menyedihkan apabila amalan tidak betul itu menghapuskan atau
menghilangkan terus khasiat tersebut!
Walhal, teh yang menjadi sebahagian amalan seharian manusia hari ini
sudah diakui di beberapa negara sebagai antara minuman berkhasiat untuk
kesihatan tubuh badan.
Dipetik kajian seorang pakar dari University of Illinois, masalah gigi
berlubang dan jangkitan gusi boleh dielakkan sekiranya mengamalkan
meminum teh dengan cara betul.
Ini kerana, kandungan polyphenols di dalamnya boleh mengurangkan
bakteria di dalam mulut selain dapat mengurangkan nafas berbau yang
menjadi masalah sebahagian orang.
Kajian kesihatan lain juga mendapati amalan minum teh baik untuk
jantung, meningkatkan daya ingatan, melancarkan perjalanan darah,
mengurangkan tekanan serta mengelak kanser.
Ini diperkukuhkan hasil kajian di Jepun, mendapati golongan warga emas
yang mengamalkan minum teh hijau mempunyai daya ingatan lebih baik
secara purata berbanding mereka yang jarang minum teh.
"Namun, semua ini hanya dapat diperoleh apabila meminum teh dengan cara dan kuantiti yang betul", jelasnya.
Hanya nak sedap
Sememangnya tidak dinafikan bahawa teh yang dihidangkan panas mahupun
sejuk menjadi pilihan kebanyakan masa khususnya waktu petang sambil
menikmati pisang goreng, kuih-muih ataupun ketika tetamu berkunjung
tiba.
Minuman ini telah lama diamalkan sejak 5,000 tahun dahulu di China dan
adalah antara minuman tertua yang menjadi kegemaran masyarakat tidak
kira peringkat umur.
Malahan, turut dijadikan adat dalam sesuatu perkahwinan.
Justeru, tidak menghairankanlah pelbagai produk teh berada di pasaran
ketika ini dengan perisa-perisa menarik seperti strawberi, epal yang
ditambahkan lagi kesedepannya dengan hirisan lemon.
"Kebanyakan orang minum teh dengan cara yang salah kerana mementingkan
kesedapan sahaja. Apabila saya jelaskan kepada mereka (pengunjung Taman
Agroteknologi) mengenai khasiat teh, ramai terkejut.
"Mereka tidak tahu bahawa selama ini cara penyediaan teh yang diamalkan
boleh menjejaskan khasiatnya dan ada pula mendedahkan kepada risiko
penyakit", katanya.
Misalnya, teh tarik adalah minuman kegemaran hampir majoriti besar
masyarakat tempatan yang mana penggunaan susu berlebihan boleh
mendedahkan mereka kepada risiko diabetis.
Walhal, teh yang kaya dengan khasiat ini dan sepatutnya membawa
kebaikan kepada kesihatan akhirnya menjadi 'punca' masalah kepada
rangkaian penyakit.
Sedangkan, dengan hanya meminum teh sekurang-kurangnya dua kali sehari
dapat menghindarkan penyakit seperti angin ahmar, menguatkan tulang
tetapi semuanya hanya berhasil apabila tidak mencampurkan bahan pemanis
seperti susu dan gula.
"Bergantung cara hidup masyarakat. Kalau mereka mengamalkan hidup sihat, penyakit dapat dihindarkan.
"Masalahnya, masyarakat suka kepada benda sedap dan teh tarik itu
adalah antara pengambilan tanpa kawalan boleh mendedahkan kepada
penyakit", katanya.
Suka rendam
Selain mengurangkan campuran dua bahan pemanis itu, kandungan khasiat
teh dapat dirasai sebaiknya melalui kaedah manual atau cara lama dalam
penyediaannya.
Dengan menggunakan serbuk teh yang dibancuh air panas dan kemudian
ditapis, khasiatnya lebih terjamin. Namun, disebabkan agak leceh
membuatkan ramai cenderung memilih teh uncang.
Selain mudah dan jimat masa, penukaran teh uncang juga bertitik tolak
daripada beberapa isu berkaitan produk teh timbang yang dikesan
mengandungi
bahan pewarna berlebihan sehingga boleh menjejaskan kesihatan jangka masa panjang.
Namun di sebalik tanggapan ramai teh uncang adalah selamat, hakikatnya
ia juga mempunyai kelemahan dan boleh mengundang kesan buruk kepada
seseorang individu.
Ini kerana, hampir sebahagian besar daripada kita suka merendam uncang
teh terlalu lama dan hanya akan membuangnya setelah selesai menikmati
minuman itu.
Walhal, adalah sebaiknya ia dicelup tidak lebih daripada lima minit dan
dalam tempoh itu, menurut Mohd Noor sudah cukup untuk mendapatkan warna
sesuai, rasa serta aroma diingini.
"Kita khuatir kertas uncang digunakan berkualiti rendah yang turut
mengandungi campuran lilin sehingga boleh menjejaskan khasiat teh
apabila direndam lama.
"Bagi mereka yang sistem badannya tidak kuat, mungkin boleh mendapat
sembelit. Ini kerana, teh adalah seperti herba lain yang mana apabila
pengambilannya melebihi kapasiti penerimaan badan, tentu ada kesannya",
jelasnya.
Jangan kedekut
Tetapi itu tidak pekat, antara rungutan kedengaran mengenai panduan
penyediaan teh sebetulnya. Kata Mohd Noor, adalah lebih baik menggunakan
dua atau tiga uncang untuk kepekatannya berbanding rendam begitu lama.
"Kalau cair pun, khasiatnya berkurangan. Yang penting, warnanya tidak
berapa merah dan rasanya tidak begitu kelat", jelas beliau, yang pakar
dalam bidang ini lebih 20 tahun.
Beliau juga menegur sikap segelintir orang yang agak 'kedekut' apabila
menggunakan teh uncang sama berkali-kali sehinggalah langsung tidak
dapat mengeluarkan warna lagi.
Tabiat ini, harus dihentikan kerana bakteria akan berkumpul di dalam
uncang ini setelah dibiarkan begitu lama. Satu lagi, tabiat harus
dikikis adalah amalan minum teh yang dibiarkan lama atau semalaman
kerana telah dipenuhi bakteria.
Ini kerana, terdapat sejenis bahan kimia tumbuhan dalam teh tersebut
yang akan bertindak balas menjadi asid apabila ia dibiarkan terlalu
lama.
"Ramai menyimpulkan bahawa teh pembawa angin. Ini silap dan tidak ada
kaitan langsung. Masalah kembung perut, adalah disebabkan minum teh yang
sudah sejuk dibiarkan lama dan selalunya berlaku bagi mereka yang tidak
tahan.
"Berbeza teh ais kerana wap dihasilkan oleh ais itu adalah panas.
Dinasihatkan mereka yang selalu kembung perut setelah minum teh,
digalakkan minum ketika ia masih panas lagi", katanya. - Bernama
No comments:
Post a Comment